«Για μένα το κρίσιμο είναι από τη μια μεριά δύο εβδομάδες παραπάνω lockdown αλλά δύο εβδομάδες τις οποίες να τις χρησιμοποιήσουμε για να βελτιώσουμε τους τρόπους λειτουργίας με ασφάλεια», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζινο» με την δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιαννης, αναφορικά με την παράταση του lockdown.
«Δεν είναι πάρα πολλά αυτά που πρέπει να κάνουμε, αν ο καθένας κάνει το δικό του κομμάτι δεν είναι πάρα πολλά θέλει όμως ένα συντονισμό και μια κινητοποίηση ότι δεν μπορεί να ανοίγω και κλείνω με τον ίδιο τρόπο και να περιμένω διαφορετικό αποτέλεσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης.
Μεταξύ άλλων ο καθηγητής επισήμανε ότι δεν πρέπει να βλέπουμε τον ιό σαν τον εφοριακό και να κρύψουμε κάτι, αλλά – όπως είπε - «πρέπει να τον δούμε σαν πραγματική απειλή για εμάς, για τους αγαπημένους μας και πρέπει εμείς να προστατεύσουμε αυτούς που αγαπάμε και τον εαυτό μας».
Ακόμη διευκρίνισε ότι πρέπει να ανοίξουμε με ασφάλεια, γιατί «αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να συμβεί με την έννοια ότι το επιδημιολογικό φορτίο είναι ιδιαίτερα υψηλό ειδικά στις πιο φορτισμένες πληθυσμιακά περιοχές όπως η Αττική για παράδειγμα όπου έχουμε μια αύξηση η οποία είναι ίσως και λίγο παραπάνω από το κύμα του Νοεμβρίου».
«Αυτό δείχνει δύο πράγματα, πρώτον ότι στην Αττική η εφαρμογή του lockdown είναι πλημμελής, δεν είναι ικανοποιητική. Η απόδοση σε ότι αφορά τη μείωση των επαφών, τη μείωση της δυνατότητας μετάδοσης του ιού είναι χαμηλότερη κατά 45% με το αντίστοιχο δείκτη τον Μάρτιο και Απρίλιο του ’20. Αυτό οφείλεται στην πλημμελή εφαρμογή του lockdown και δεύτερον στην ύπαρξη των μεταλλαγμένων στελεχών τα οποία έχουν υψηλή μεταδοτικότητα. Αυτές οι δύο παράμετροι οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν μπορούμε να πούμε ‘’ανοίγουμε τη Δευτέρα’’. Εγώ θα έκανα παράταση 15 ημερών», υπογράμμισε ο ίδιος.
Παράλληλα σημείωσε πως αν πάμε μόνο σε μια εβδομάδα ακόμα παράταση του lockdown και μετά σε ένα σταδιακό άνοιγμα με click away ή και click in shop με περιορισμούς και και μετά στο άνοιγμα των σχολείων σχολεία, «θα μας οδηγήσει σε μια αποσυμπίεση αλλά όχι ικανοποιητική». «Σε μια αποσυμπίεση που θα πάει τα 790 κρούσματα κατά μέσο εβδομαδιαίο όρο που είχαμε χθες, θα πάει στα 610 κρούσματα», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης.
«Πέρα από το να πάμε δύο εβδομάδες το ζήτημα και τότε πάλι δεν είναι ικανοποιητικό αν μετά ξαναπάμε σε ένα ρυθμό λειτουργίας ο οποίος να μην είναι ασφαλής. Το διακύβευμα είναι να ανοίγουμε με ασφάλεια, αυτό που είναι φανερό από αυτό που είδαμε τον Ιανουάριο είναι ότι ανοίγουμε όχι με ασφάλεια», δήλωσε επιπρόσθετα.
«Δεν οφείλεται μόνο στο ότι πήγαν οι καταναλωτές στην Ερμού, οφείλεται και στο γεγονός ότι παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει υπάρχουν συγκεκριμένοι κόμβοι μετάδοσης οι οποίοι ακόμα δεν έχουν αντιμετωπιστεί. Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, χώροι εργασίας», διευκρίνισε μεταξύ άλλων.
Ακόμη ο καθηγητής μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 ζήτησε το καλοκαίρι να υπάρχει αυξημένη τηλεργασία και εφαρμογή εκεί που είναι δυνατόν να γίνει και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, να αυξηθούν τα τεστ στους χώρους δουλειάς που υπάρχει συγχρωτισμός εργαζομένων και να γίνεται συχνή απολύμανση στον αέρα στα ΜΜΕ, κάτι που όπως τόνισε «είναι πολύ σημαντικό».
«Μιλάμε για σχολεία, μιλάμε για εμπόριο. Η απολύμανση του αέρα στα εμπορικά ήταν όχι μόνο δική μου πρόταση ήταν πρόταση που είχε υιοθετήσει και ο εμπορικός σύλλογος Αθηνών και δεν έγινε. Ακούω ότι το υπουργείο Ανάπτυξης συζητά για να επιδοτήσει τη χρήση τέτοιων συσκευών στην εστίαση για μένα είναι προφανές ότι πρέπει να γίνει αυτό», σημείωσε.