«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να ανταπεξέλθουμε στην κλινική. Σήμερα από το πρωί προσπαθούμε να δούμε πως θα τα βγάλουμε πέρα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Επί παντός επιστητού» με τη δημοσιογράφο Κατερίνα Πλατή, ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης.
Αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική, ο κ. Λουκίδης τόνισε ότι «πραγματικά είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή η οποία φαίνεται να είναι ίσως κατά την προσωπική μου άποψη η πιο δύσκολή από την αρχή που ξεκίνησε η πανδημία για την Αττική».
«Στην Αττική αυτή τη στιγμή υπάρχει μια μεγάλη πίεση στο σύστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς αν θα αντικατοπτριστεί η πίεση και σε πίεση των κλινών ΜΕΘ, ο καθηγητής Πνευμολογίας απάντησε: «Αυτό δεν μπορώ να το πω αυτή τη στιγμή με σιγουριά γιατί σε κάθε νοσοκομείο υπάρχουν καινούργια τμήματα που ανοίγουν για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν, αυτό σημαίνει όμως ότι το νοσοκομείο δυσκολεύεται και ως προς τη ρύθμιση και των υπόλοιπων περιστατικών γιατί όσο ανοίγει καινούργια τμήματα covid σημαίνει ότι συσσωρεύει και τα άλλα περιστατικά όχι ότι συσσωρεύει ποιοτικά γιατί ποιοτικά θα γίνει αγώνας, ποιοτικά θα γίνει ενασχόληση με τα περιστατικά αλλά θα πρέπει να μπουν και αυτοί παράλληλα σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον».
Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στο επιθετικό στέλεχος της βρετανικής μετάλλαξης, ανέφερε: «Δεν ξέρω αν είναι από τη βρετανική μετάλλαξη για μένα όμως υπάρχουν ανεξάρτητοι παράμετροι που σημαίνει κοινωνικές επισκέψεις, χαλάρωση των μέτρων, κούραση του κόσμου και σίγουρα μέσα σε όλους τους παράγοντες πρέπει να σκεφτούμε και το άνοιγμα των σχολείων που έγινε, και λιγότερο του λιανεμπορίου, διότι το άνοιγμα των σχολείων από ότι φαίνεται πυροδότησε κάποια στοιχεία ειδικά στον παιδικό πληθυσμό ο οποίος συνήθως είναι ασυμπτωματικός ή ολίγο συμπτωματικός αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παύει να μεταδίδει».
Αναφορικά με την αύξηση κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες σε δομές υγείας, διευκρίνισε: «Δεν μπορείς να είσαι γιατρός ή νοσηλευτής και να δουλεύεις σε μια δομή υγείας με ανθρώπους με αυξημένες ανάγκες και να θεωρείς τον εαυτό σου άτρωτο και να μην έχεις πάρει τουλάχιστον κάποια μέτρα να αναπτύξεις ένα τείχος ανοσίας. Γιατί από εκεί και πέρα και μπορείς να μεταδόσεις στους ανθρώπους αυτούς τη νόσο αλλά και συγχρόνως μπορεί να επιβαρύνεις γενικότερα το σύστημα υγείας. Αυτό το λεω υποθετικά φυσικά γιατί δεν έχουν δοθεί στοιχεία στη δημοσιότητα το αν υπάρχει αυτός ο παράγοντας την αύξηση κρουσμάτων που έγινε σε δομές υγείας».
Αναφορικά με την αυξημένη χρήση αντιβιοτικών, δήλωσε: «Γίνεται αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών στο σπίτι για τον covid. Δηλαδή δίνουμε αντιμικροβιακά φάρμακα για μια ίωση, για έναν ιό. Είναι εντελώς παράταιρο αυτό το πράγμα».
Για τη χρήση διπλής μάσκας, σημείωσε: «Για μένα αυτό που θα προστατεύσει καλύτερα είναι η ποιοτική εφαρμογή της μάσκας όχι κάτω από το πιγούνι , όχι την πιάνουμε μπροστα και τη βγάζουμε, όχι την κατεβάζουμε κάτω από τη μύτη. Τώρα αν κάποιος θέλει να εχει υψηλότερη προστασία σε κάποιο συγκεκριμένο περιβάλλον όπως είναι τα ΜΜΜ ή αν θέλει να πάει στο super market που έχει αρκετό κόσμο εκεί καλό θα ήταν να έβαζε μια χειρουργική και από πάνω μια υφασμάτινη εφαρμόζοντάς την καλά για να μπορεί να προστατεύεται σε μεγαλύτερο βαθμό. Αυτό είναι ένα μήνυμα που θα μπορούσε να περάσει κανένας αλλά το πιο βασικό μήνυμα είναι ποιοτική εφαρμογή της μονής μάσκας».