«Το Πάσχα θα είμαστε πολύ καλύτερα από ότι είμαστε τώρα. Η κάμψη του δεύτερου κύματος θα αρχίσει τον Μάρτιο αλλά θα επιταχυνθεί τον Απρίλιο και αρχές Μαΐου που είναι το Πάσχα θα μας βρει σε πολύ καλύτερη κατάσταση», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και  στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζινο» με την δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας.

«Διότι μέχρι τότε θα έχουμε αφενός μεν αυξήσει σημαντικά το ποσοστό των εμβολιασθέντων άρα θα έχει ορθωθεί ένα αποτελεσματικό τείχος για τον περιορισμό της επιδημίας, και κάθε μέρα που θα περνάει αυτό το τείχος θα είναι όλο και πιο υψηλό και ισχυρό αρά μη ξεχνάμε ότι στην περίφημη αυτή συλλογική ανοσία συνεισφέρουν και όσα άτομα έχουν μολυνθεί ήδη. Και επειδή μέχρι τον Ιούλιο εκτιμώ ότι θα έχουν μολυνθεί τουλάχιστον 1 εκατομμύριο συμπολίτες μας και αυτοί θα συνεισφέρουν στο χτίσιμο αυτού του τείχους της ανοσίας», διευκρίνισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς πότε πιστεύει ότι θα χαλαρώσουν τα μέτρα, ο κ. Τούντας απάντησε: «Όταν δούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα να βελτιώνονται. Αυτή τη στιγμή δεν βελτιώνονται, έχουμε αύξηση στα κρούσματα αλλά περισσότερο από όλα εμένα με ανησυχεί η αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών διότι εκεί δοκιμάζεται και η αντοχή του νοσοκομειακού μας συστήματος, και για να μην ζήσουμε σκηνές περσινής Λομβαρδίας πρέπει τα μέτρα αυτά να παραμείνουνε όσο να δούμε αυτά τα νούμερα να αρχίσουν να υποχωρούνε κάτι το οποίο δεν βλέπω να γίνεται πριν από τις αρχές Μαρτίου».

Ερωτηθείς αν είμαστε ακόμη στη φάση που ανησυχούμε ότι μπορεί να ζήσουμε σκηνές Λομβαρδίας, ο καθηγητής επισήμανε: «Πάντα είμαστε σε φάση όταν φτάνει η αντοχή του νοσοκομειακού μας συστήματος και ειδικά των μονάδων εντατικής θεραπείας στα όριά της. Αυτή τη στιγμή στην Αττική είμαστε στο 88% και το κόκκινο είναι το 90% άρα είμαστε πολύ κοντά στο να βρεθούμε οριακά στην επάρκεια του νοσοκομειακού μας συστήματος στην Αττική και αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα και για αυτό και δεν μπορούμε να μιλάμε σε αυτή τη φάση, αυτές τις μέρες για χαλάρωση των μέτρων».

«Αν δούμε την επόμενη εβδομάδα, να αρχίσει να μπαίνει σε ύφεση αυτή η έξαρση του δεύτερου επιδημικού κύματος τότε θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για άνοιγμα ή για χαλάρωση των μέτρων. Και εκεί πια νομίζω ότι θα πρέπει να δοθεί, πάλι ανάλογα με τα δεδομένα, προτεραιότητα στο λιανικό εμπόριο, στο click away διότι αυτό έχει σαφώς πιο περιορισμένη κοινωνική κινητικότητα από ότι άλλοι τομείς όπως είναι το άνοιγμα των σχολείων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 «Αν υπάρχει μια σαφής βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων μπορούμε να προχωρήσουμε ταυτόχρονα (και στο άνοιγμα των σχολείων) αλλά δεν το βλέπω αυτό πιθανό πριν από τις 10 Μαρτίου για αυτό και λέω για μια σταδιακή προσέγγιση του θέματος», δήλωσε επιπρόσθετα.