Σοβαρή και δυσώδης η υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret, με τον Παναγιώτη Τζένο, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
Ειδικότερα, η κ. Βούλτεψη κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για συσκότιση και αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης όπως επίσης για κομματικοποίηση και πολιτικοποίηση του θέματος.
Αναφορικά μα την κριτική που δέχεται η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και το εάν θα πρέπει να παραιτηθεί είπε πως δεν είναι εκείνη που διορίζει και παραιτεί τους υπουργούς και αυτό είναι θέμα του πρωθυπουργού.
Συμπλήρωση παράλληλα πως πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτός που χρησιμοποιεί την εξουσία του σε όλους τους χώρους.
Σε ότι αφορά τις καταγγελίες ότι ΜΚΟ έφερνε παιδιά για κάνουν θέατρο με τον Δημήτρη Λιγνάδη, είπε ότι το 2017 υπήρχαν συζητήσεις και υποψίες τι γίνεται με τα ασυνόδευτα παιδιά και πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει πως υπάρχει η υποχρέωση της προστασίας της παιδικής ηλικίας και να φεύγουν τα παιδιά από τα κέντρα υποδοχής.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη Σοφίας Βούλτεψη στα Παραπολιτικά 90,1:
Αναφορικά με την πολιτική αντιπαράθεση στην υπόθεση Λιγνάδη, σημείωσε: «Έχουμε ένα θέμα πάρα πολύ σοβαρό, μια υπόθεση εξαιρετικά δυσώδη με βαριά ποινικά χαρακτηριστικά , αυτό όμως που γίνεται αυτή τη στιγμή οδηγεί σε συσκότιση και αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από το κυρίως πρόβλημα. Όλη αυτή η συζήτηση η κομματικοποίηση, η πολιτικοποίηση με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ αυτής της υπόθεσης, λες και κάποιος ήξερε και ενώ ήξερε διόρισε τον κ. Λιγνάδη, αυτό το πράγμα που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή χωρίς το να λεει ευθέως, δηλαδή χωρίς να λεει ποια είναι η κατηγορία εναντίον της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού κλπ εκεί σταματάνε. Ποια είναι η κατηγορία σε σχέση με το έγκλημα; Όταν αρχίζει και πολιτικοποιείται και κομματικοποιείται μια τέτοια υπόθεση επειδή αυτές οι υποθέσεις και η σεξουαλική κακοποίηση γενικά δεν έχει χρώμα τότε επιχειρείται ουσιαστικά η συγκάλυψη του εγκλήματος γιατί στρέφεται αλλού η προσοχή της κοινής γνώμης και όχι σε αυτό το κορυφαίο ζήτημα το οποίο πρέπει να αποκαλύπτεται και όχι να συγκαλύπτεται».
«Όταν έχεις ένα κόμμα που είναι στην αξιωματική αντιπολίτευση και όταν ξανά ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση ο αρχηγός του έχει στείλει επιστολή στο Μαδούρο, για την περίφημη σεξουαλική κακοποίηση στην πρεσβεία της Βενεζουέλας και του λεει «μέχρι στιγμής το προσωπικό της πρεσβείας έχει επιδείξει πολιτική ωριμότητα και δεν θα λάβει μέτρα εντός της Ελλάδας». Όταν λοιπόν έχεις αποκαλέσει τη συγκάλυψη «πολιτική ωριμότητα» πρέπει να προσέχεις πάρα πολύ τι λες και για ποιον το λες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείσα αν εκτιμά ότι θα έπρεπε να παραιτηθεί η κα Μενδώνη, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου απάντησε: «Δεν είμαι εγώ που διορίζω και παραιτώ τους υπουργούς. Όταν κατατέθηκε στην Εισαγγελία η καταγγελία η παραίτηση του κ. Λιγνάδη έγινε αμέσως αποδεκτή. Τι νόημα έχει αυτή η συζήτηση; Δηλαδή πολιτικοποιούμε δηλαδή άντε και παραιτείται ένας υπουργός ή δύο τι θα αλλάξει; Αυτό είναι το θέμα μας ή το θέμα μας είναι ότι βρισκόμαστε σε ένα γαϊτανάκι αποκαλύψεων φρικώδους χροιάς που πρέπει να δούμε πως θα το αντιμετωπίσουμε. Δεν λεω εγώ να παραιτηθεί ή να μην παραιτηθεί κάποιος , δεν μ’ ενδιαφέρει αυτό, αυτό είναι προσωπικό ζήτημα και είναι ζήτημα του πρωθυπουργού και όποιον αφορά το ζήτημα αλλά πέστε μου το αποτέλεσμα ποιο θα είναι δηλαδή θα λυθεί καλύτερα το πρόβλημα της εξουσίας; Γιατί εδώ το πρόβλημα μας δεν είναι μόνο η μια περίπτωση είναι ο εξουσιαστής που χρησιμοποιεί την εξουσία του σε διάφορους χώρους, προεξάρχοντος του καλλιτεχνικού αλλά και σε διάφορους χώρους και λεει αν δεν γίνει αυτό δεν θα έχεις μέλλον στην καριέρα σου. Αυτό πρέπει να αντιμετωπίσουμε στην κοινωνία.
Αναφορικά με κατηγορίες για κακοποιήσεις ασυνόδευτων παιδιών και το ρόλο των ΜΚΟ, η κ. Βούλτεψη επισήμανε: «Η υπόθεση αυτή αφορά το 2017, όπως ξέρετε στους διάφορους καταυλισμούς υπήρχαν πάντοτε ασυνόδευτα παιδιά. Αυτό ήταν ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα γιατί ήταν πολύ μεγάλος ο αριθμός, σκεφτείτε ότι παραλάβαμε 5.200 παιδιά και υπήρχαν υποψίες, συζητήσεις πως ένα παιδί όταν είναι απροστάτευτο μόνο του είναι πάντοτε ένα πρόβλημα. Για αυτό ο κ. Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή είπε ότι έχουμε υποχρέωση οιονεί προστασία της παιδικής ηλικίας και πρέπει αυτό να το κάνουμε τώρα. Να φύγουν τα παιδιά από τα κέντρα υποδοχής να μπούνε στους ξενώνες».
«Παλαιότερα δεν υπήρχε κανένας έλεγχος στις ΜΚΟ και αλώνιζαν χιλιάδες ΜΚΟ στη χώρα. Αρκούσε να δηλώσεις ότι είσαι ΜΚΟ και έπαιρνες χρήματα από την ΕΕ και δεν υπήρχε κανένας έλεγχος. Από τον Μάρτιο του ‘20 έχει ανοίξει στο υπουργείου μας ένα μητρώο ΜΚΟ. σκεφτείτε ότι από εκείνες τις χιλιάδες οι οποίοι παρίσταναν τους ανθρωπιστές και λειτουργούσαν ως ΜΚΟ έχουν έρθει να εγγραφούν όχι πάνω από 25. Ο έλεγχος του κράτους πρέπει να υπάρχει», δήλωσε επιπρόσθετα.
«Εμείς αυτό το οποίο μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε σίγουροι για τις ΜΚΟ που πιστοποιούμε στο υπουργείο μας, σας είπα ότι είναι πολύ λίγες και μόνο αυτές υπάρχουν για το υπουργειο μας όσον αφορά ανάθεση διαφόρων εργασιών και έργων είτε πρόκειται για ενηλίκους είτε για ανηλίκους. Εμείς ως υπουργειο αυτό το οποίο κάνουμε είναι αυστηρός έλεγχος και πολλές προϋποθέσεις, αυστηρό μητρώο για τις οργανώσεις που εγγράφονται στο μητρώο το δικό μας. Από εκεί και πέρα η Δικαιοσύνη ερευνά όλες τις υποθέσεις. Εμείς είμαστε σε πολύ στενή συνεργασία με την Εισαγγελία ανηλίκων σχεδόν καθημερινή», υπογράμμισε η ίδια.