Μέσα στο 2021 θα ρυθμιστούν οι αρμοδιότητες για ποιος μπορεί να κάνει καλύτερα και τι δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret, με τον Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης μετά το πινγκ πονγκ των ευθυνών για τα προβλήματα που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία Μήδεια.

Ο κ. Βορίδης τόνισε πως ο ΔΕΔΔΗΕ είναι υπεύθυνος για την συντήρηση του δικτύου και θα έπρεπε να είχε δράσει προληπτικά ώστε να αποφευχθούν τέτοια προβλήματα.

 Παράλληλα επεσήμανε  πως τέτοια κακοκαιρία συμβαίνει πολύ σπάνια στην Αττική, ενώ τόνισε πως ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε.

 Χαρακτήρισε πολιτικά ορθή την απόφαση για το κλείσιμο της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας ενώ είπε πως καθίσταται απαραίτητη η υπογειοποίηση του δικτύου.

 Αναφερόμενος στα σενάρια πρόωρης κάλπης ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν στην κανονική τους ημερομηνία.

 Τέλος, αναφορικά με τον Δημήτρη Κουφοντίνα είπε πως έχει καταδικαστεί, εκτίει την ποινή του, είναι ένας κρατούμενος που δεν έχει ζητήσει ποτέ συγνώμη και οι συνθήκες κράτησης είναι όπως ορίζει ο ποινικός κώδικας. Σημείωσε πως δεν πλήττονται τα ανθρωπιστικά ιδεώδη επειδή κάποιος αποφάσισε να κάνει απεργία πείνας.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μάκη Βορίδη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με το θέμα των αρμοδιοτήτων για τα προβλήματα που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία, ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε: «Το θέμα των αρμοδιοτήτων έχει αποτελέσει ούτως ή άλλως έναν κυβερνητικό στόχο τον οποίο έχουμε πει ότι πρόκειται να ρυθμίσουμε μέσα στο 2021. Είναι μέσα στον προγραμματισμό του υπουργείου Εσωτερικών και αφορά ουσιαστικά το ξεκαθάρισμα αλλά και το ερώτημα του ποιος μπορεί να κάνει τι καλύτερα και αυτό είναι το ερώτημα των αρμοδιοτήτων. Αυτό αφορά ουσιαστικά τη σχέση κεντρικού κράτους αποκεντρωμένων διοικήσεων, περιφερειακής αυτοδιοίκησης, οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού, δήμων. Αυτό πράγματι θέτει ένα ερώτημα του ποιος μπορεί να κάνει καλύτερα τι και πως μπορεί να πάει η κάθε δουλειά». 

«Το δεύτερο ζήτημα είναι αν υπάρχει εδώ σύγχυση αρμοδιοτήτων, δηλαδή αν κάποιος δεν ξέρει τι να κάνει ή αν δύο ή τρεις ή περισσότεροι κάνουν το ίδιο πράγμα και επομένως μπερδεύονται στο ποιος πρέπει να κάνει τι ακριβώς ή αντίθετα, εάν τα πράγματα από πλευράς αρμοδιοτήτων είναι μεν σαφή πλην όμως υπάρχει μια βαριά, δύσκολη διαδικασία η οποία έχει πολλούς μηχανισμούς ελέγχου. Εδώ κατά τη γνώμη μου βρισκόμαστε στο δεύτερο. Ενώ ξέρουν ότι οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν αρμοδιότητα για τα θέματα αυτά της υλοτόμησης και κοπής των κλαδιών όταν μιλάμε για το σχέδιο πόλης, επίσης είναι σαφές ότι τα δασαρχεία έχουν ευθύνη για ότι είναι εκτός σχεδίου πόλης ακόμα και αν είναι οικισμός, και ο ΔΕΔΗΕ είναι υπεύθυνος για τη συντήρηση του δικτύου. Αν λοιπόν οτιδήποτε απειλεί το δίκτυο ο ΔΕΔΗΕ είναι υπεύθυνος να το φροντίσει έτσι ώστε να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει, να μην απειλείται το δίκτυο», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Αυτή τη στιγμή μιλάμε για 700 πεσμένα δέντρα ή και πολύ περισσότερα η συζήτηση για το ποιος έπρεπε να κόψει τα δέντρα είναι μια άτοπη συζήτηση γιατί προληπτικά δεν πάει κανένας να κόψει 700 ή 1.000 δέντρα γιατί προληπτικά δεν ξέρεις ποια θα πέσουν. Αυτά είναι υγιή δέντρα, δεν είναι άρρωστα, έπεσαν από το βάρος», επισήμανε ο κ. Βορίδης.

«Καλά κάνουμε και κάνουμε τη συζήτηση έχει σημασία να λύσουμε τα θέματα των αρμοδιοτήτων που σωστά επισήμανε ο πρωθυπουργός, όπως κατά τη γνώμη μου να κάνουμε πιο απλή τη διαδικασία γιατί το πρόβλημα αυτής της διαδικασίας είναι ότι αυτή η διαδικασία επειδή εμπλέκεται παντού το δασαρχείο καταλήγει να είναι μια βαριά διαδικασία. Άρα το αίτημα και των ΟΤΑ και της ΔΕΔΗΕ και όλων είναι να γίνει μια απλή διαδικασία να μην εμπλέκεται σε τόσο μεγάλο βαθμό το δασαρχείο, να μπορούν να λυθούν τα μέτρα αυτά χωρίς να υπάρχει όλη αυτή η πολλαπλή δικλείδα η οποία βασικό στόχο όταν μπήκε φαντάζομαι από το νομοθέτη είναι να προστατεύσει το δασικό πλούτο, έβαλε λοιπόν μια βαριά διαδικασία όπου παντού εμπλέκεται το δασαρχείο και από την άλλη μεριά είναι προφανές ότι αυτό καταλήγει σε συγκεκριμένες περιπτώσεις να είναι μια δύσκολη διαδικασία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να κάτσουμε να δούμε πως θα μπορούμε να κάνουμε πιο απλές τις διαδικασίες. Να κάτσουμε να δούμε αν υπάρχουν θέματα αρμοδιοτήτων τι είναι εκείνο που μπορεί να κάνει ο καθένας και να το κάνει καλύτερα. Αυτή είναι η άσκηση στην οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός. Είναι μια άσκηση στην οποία έχουμε πει ήδη από καιρό ότι πρόκειται να την κάνουμε και την έχουμε προγραμματισμένη για να γίνει εντός του φετινού χρόνου», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Επομένως αυτή είναι η νομοθεσία στην οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, από εκεί και πέρα στην παρούσα φάση που ανοίγει όλη αυτή η συζήτηση να αναγνωρίσουμε και ορισμένα βασικά δεδομένα. Ότι αυτή είναι μια κακοκαιρία η οποία δεν συμβαίνει κάθε μέρα στην Αθήνα ούτε συμβαίνει κάθε χειμώνα, συμβαίνει μια φορά τα 18 χρόνια. Να αναγνωρίσουμε επίσης ότι ο κρατικός μηχανισμός ήταν εκεί και λειτούργησε. Και λεω λειτούργησε γιατί για παράδειγμα ένα σημείο στο οποίο δεχτήκαμε πάρα πολύ κριτική ως κυβέρνηση που ήταν το θέμα του κλεισίματος της Εθνικής οδού, αυτό είναι απολύτως δικαιωμένο. Την προηγούμενη φορά που κάποιος επέλεξε να μην κλείσει την εθνική οδό δεν είχαμε να συζητάμε για την αποκατάσταση του δικτύου είχαμε εγκλωβισμένους ανθρώπους μέσα στην παγωνιά για πάρα πολλές ώρες. Επομένως η επιλογή αυτή κεντρικά ήταν σωστή», διευκρίνισε ο υπουργός.

«Πράγματι συνέβη κάτι το οποίο συμβαίνει μια φορά στα 40 χρόνια άρα είχαμε πάρα πολλά πεσμένα δέντρα τα οποία δημιούργησαν πρόβλημα στο ηλεκτρικό δίκτυο. Βεβαίως εδώ καθίσταται φανερό η και επιτακτικό το να προχωρήσουμε στην υπογειοποίηση του δικτύου. Η υπογειοποίηση του δικτύου είναι μια μεγάλη επένδυση πρέπει να την ξεκινήσει ο ΔΕΔΗΕ», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ερωτηθείς για το μεγάλο κόστος της υπογειοποίησης και αν έχουμε τα χρήματα να την υλοποιήσουμε,απάντησε: «Όχι δεν έχουμε αλλά έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε να κάνουμε μια μερική επένδυση στην οποία θα προτεραιοποιήσουμε το που αισθανόμαστε ότι το δίκτυό μας κινδυνεύει περισσότερο και δημιουργεί προβλήματα ή ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα και κινδύνους».

Ερωτηθείς για το θέμα των εκλογών, ο κ. Βορίδης ανέφερε: «Ο πρωθυπουργός έχει διευκρινίσει το πότε θα γίνουν εκλογές. Έχουμε το κυβερνητικό πρόγραμμα, έχουμε συγκεκριμένη εντολή να το υλοποιήσουμε και ένα μέρος του πράγματι σημαντικό έχει ήδη υλοποιηθεί αλλά υπάρχει από εκεί και πέρα και πάρα πολύ δουλειά η οποία πρέπει να γίνει ακόμα. Επομένως οι εκλογές θα γίνουν στην κανονική τους ημερομηνία».

Αναφορικά με την υπόθεση του κ. Κουφοντίνα και την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε: «Ο σωφρονιστικός κώδικας ορίζει ότι υπάρχουν φυλακές υψίστης ασφαλείας, στις φυλακές αυτές κρατούνται επικίνδυνοι εγκληματίες οι οποίοι κρατούνται κάτω από ειδικές συνθήκες κράτησης ακριβώς λόγω της επικινδυνότητας του χαρακτήρα τους αλλά και της βαρύτητας των εγκλημάτων τους. Ο Κουφοντίνας είναι ένας άνθρωπος ο οποίος είναι καταδικασμένος και εκτίει την ποινή του για πολλές δολοφονίες, επίσης είναι ένας κρατούμενος ο οποίος ουδέποτε σε οποιαδήποτε στιγμή της κρατήσεώς του έχει επιδείξει οποιαδήποτε μεταμέλεια για τις πράξεις που έχει κάνει. Οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν κάνει τέτοιου είδους εγκλήματα δηλαδή πολλές δολοφονίες και ταυτόχρονα παραμένουν αμετανόητοι είναι προφανές ότι έχουν ιδιαίτερη και βαριά επικινδυνότητα και επικοινωνία για αυτό και κρατούνται κάτω από ειδικές συνθήκες. Άρα όχι απλά δεν παραβιάζεται η νομοθεσία αλλά η νομοθεσία εφαρμόζεται επακριβώς».

«Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ λεει προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή, τι μας λένε δηλαδή ότι επειδή ο Κουφοντίνας κάνει απεργία πείνας και εξαιτίας της δικής του επιλογής να κάνει απεργία πείνας κινδυνεύει η ζωή του για αυτό το λόγο εμείς δεν πρέπει να εφαρμόσουμε αυτά που ορίζει ο σωφρονιστικός κώδικάς, πρέπει να παρακάμψουμε τη νομοθεσία και να κάνουμε κάτι άλλο ειδικά για τον Κουφοντίνα. Και ρωτάω εγώ την απόφαση για να κάνει απεργία πείνας ποιος την πήρε; Του την επέβαλε κανένας; Όχι , είναι δική του ελεύθερη επιλογή. Δεύτερον πράγματι υπάρχει μια υποχρέωση του κράτους να φροντίζει για την υγεία και των κρατουμένων. Ο κ.Κουφοντίνας θα λάβει της δέουσας νοσηλείας από εκεί και πέρα δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να καμφθεί η εφαρμογή του νόμου σε έναν επικίνδυνο εγκληματία καταδικασμένο επειδή αυτός επέλεξε να κάνει απεργία πείνας. Και για μένα αυτό γεννά και ένα τεράστιο ζήτημα για τον κ. Τσίπρα, για το ΣΥΡΙΖΑ και για όσους εκδίδουν αυτές τις ανακοινώσεις. Εκείνο το οποίο μας λένε είναι από τη μια μεριά ισονομία, ισοπολιτεία, οι νόμοι να εφαρμόζονται για όλους αλλά για όλους πλην των τρομοκρατών», τόνισε.

«Για όλους πλην των δολοφόνων, για όλους πλην αυτών που είναι τρομοκράτες και δολοφόνοι και κάνουν απεργία πείνας. Για άλλους τους υπόλοιπους να εφαρμόζονται οι νόμοι για αυτούς όχι διότι για αυτούς ισχύουν τα ανθρωπιστικά ιδεώδη. Γιατί θίγονται τα ανθρωπιστικά ιδεώδη όταν του παρέχονται οι υπηρεσίες υγείας που πρέπει να του παρασχεθούν για την αντιμετώπιση της υγείας του; Αλλά αν εννοούν ότι θα κάνει ο καθένας ότι θέλει επειδή αποφάσισε να κάνει απεργία πείνας η απάντηση είναι όχι δεν θα κάνει ο καθένας ότι θέλει επειδή αποφάσισε να κάνει απεργία πείνας. Είναι δική του επιλογή η απεργία πείνας και η υποχρέωση της πολιτείας είναι να εφαρμόσει το νόμο», κατέληξε ο Μάκης Βορίδης.