«Από τα 130 κρεβάτια στις ΜΕΘ του Ευαγγελισμού είναι ελεύθερα 5 με 10 κρεβάτια», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην δημοσιογράφο Κατερίνα Πλατή, ο Γιώργος Μπουλμπασάκος, συντονιστής διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του Ευαγγελισμού.
Κρούοντας τον «κώδωνα» του κινδύνου, ο κ. Μπουλμπασάκος τόνισε πως στην Αττική όλες οι κλίνες covid είναι ελάχιστες.
Τέλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να καταργηθούν χειρουργεία ώστε να εξασφαλιστούν κάποιες κλίνες.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιώργου Μπουλμπασάκου στα Παραπολιτικά 90,1:
Για τα μειωμένα κρούσματα, ο συντονιστής διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του Ευαγγελισμού επισήμανε: «Είναι και η Μήδεια που έπαιξε ρόλο και τα λίγα τεστ που έγιναν κατά συνέπεια δεν εκφράζουν ακριβώς την εικόνα που υπάρχει στα νοσοκομεία. Σας μεταφέρω την εικόνα που είχαμε από την γενική εφημερία του Ευαγγελισμό που δεν ήταν καθόλου όπως δείχνουν αυτά τα στοιχεία. Ήταν υπερβολικά μεγάλη κίνηση, πάρα πολλά τα θετικά περιστατικά ήδη η κλινική covid έχει φτάσει στα όριά της».
«Υπάρχουν τύποις στα χαρτιά για τον κορονοϊό από τα 130 κρεβάτια υπάρχουν 5-10 κρεβάτια αλλά αυτά δεν μπορεί να είναι ελεύθερα με την έννοια ότι είναι και για τα ύποπτα περιστατικά γιατί δεν μπορείς να βάλεις ένα ύποπτο με ένα θετικό άρα ουσιαστικά δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή κρεβάτια για covid στον Ευαγγελισμό ότι θα εξασφαλιστεί τις επόμενες μέρες θα είναι από εξιτήρια ή να πάνε σε άλλα νοσοκομεία. Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει σε όλη την Αττική, όπου και να έχω επικοινωνήσει με τη Σωτηρία, με το Θριάσιο, με το Αττικό όλες οι κλινικές covid είναι σε μέγιστη δυνατή πληρότητα. Χθες τα κρεβάτια ήταν 35 -36 σας πληροφορώ ότι σήμερα είναι πολύ λιγότερα γιατί διασωληνώθηκαν άρρωστοι στη διάρκεια της ημέρας», δήλωσε επιπρόσθετα.
«Ξέρω ότι υπάρχει ένας σχεδιασμός ο οποίος λεει ότι το επόμενο διάστημα, και τώρα που μιλάμε, ότι μια σειρά κρεβάτια καταργούνται από τις κλινικές, κάποιες χειρουργικές που δεν έχουν ενδεχόμενα πολλή δουλειά, και μετασχηματίζονται σε κρεβάτια για covid ή ένα άλλο μέτρο που βλέπω ότι υπάρχει περίπτωση να παρθεί είναι να καταργηθούν χειρουργικές κλίνες και να χρησιμοποιηθούν σαν μονάδες», υπογράμμισε ο ίδιος.
«Το υπουργείο κάνει τον εξής σχεδιασμό λεει ότι σε αυτή τη φάση 3 θα μετασχηματίσω κάποιες κλινικές, ενδεχόμενα θα μπούμε και στη διαδικασία εκτός από το 50% της κατάργησης των χειρουργείων να πάμε στο 80% ώστε να εξασφαλίσω κάποιες κλίνες όμως δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό γιατί αν φτάσουμε σε τέτοια επίπεδα πληρότητας σας πληροφορώ ότι η Θεσσαλονίκη θα είναι παιχνιδάκι μπροστά σε τι μπορεί να συμβεί αν μας ξεφύγουνε τα πράγματα», σημείωσε ο κ. Μπουλμπασάκος.
Για τον ιδιωτικό τομέα υγείας, ανέφερε: «Δεν γνωρίζω χώρα που ο ιδιωτικός τομέας δεν συμμετέχει ισότιμα στην αντιμετώπιση της μεγάλης υγειονομικής κρίσης. Παντού σε όλο τον κόσμο αυτό γίνεται. Στην Αθήνα έχουμε μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια, μονάδες ιδιωτικές έχουμε τα πάντα αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούμε μόνο τις μονάδες τους για να μεταφέρουμε no covid περιστατικά. Όχι, αυτή τη στιγμή ας κανονίσουν ο σύλλογος που έχουνε των ιδιοκτητών, ποιο χώρο θα δώσουν για ανάπτυξη κρεβατιών και covid και μονάδες. Τώρα πρέπει να γίνει αυτό για να μπορέσει να ξεμπλοκάρει λίγο το δημόσιο σύστημα υγείας γιατί αν καταρρεύσει το δημόσιο σύστημα υγείας μετά πλέον θα είναι αργά. Δεν θέλω να γίνομαι μάντης κακώς, πρώτη φορά επιμένω τόσο πολύ γιατί βλέπω μια κατάσταση στον Ευαγγελισμό που επιδεινώνεται μέρα με την ημέρα».
«Εμείς βιώνουμε και την κατάργηση των πνευμονολογικών κρεβατιών του Σωτηρία. 250 με 300 τα περισσότερα πνευμονολογικά κρεβάτια που υπάρχουν που είναι στη Σωτηρία έχουν καταργηθεί, δεν νοσηλεύει η Σωτηρία περιστατικά no covid πνευμονολογικά πάνε στα άλλα νοσοκομεία. Εμείς δουλεύουμε αυτή τη στιγμή με 150,σε καθημερινή βάση με πληρότητα κλινικής δηλαδή δεν μπορεί να πάει άλλο, δεν μπορεί να καταργήσουμε άλλα κρεβάτια γιατί και οι άλλες παθήσεις θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και δεν μπορούν να περιμένουν οι άνθρωποι», επισήμανε μεταξύ άλλων.
«Έχουμε βελτιωθεί πολύ και στην αντιμετώπιση των περιστατικών. Αυτή τη στιγμή στις μονάδες covid υπήρχαν περιστατικά που στο προηγούμενο διάστημα ενδεχόμενα θα ήταν σε διασωλήνωση γιατί χρησιμοποιούμε μια σειρά μεθόδους, με άλλα συστήματα όπως είναι τα μηχανήματα υψηλής ροής οξυγόνου που μπορούμε να δίνουμε μεγάλα μείγματα οξυγόνου και έτσι γλιτώνουμε πολλές διασωληνώσεις. Και φυσικά έχουμε και την άνεση να βλέπουμε όλους αυτούς τους αρρώστους και να τους χειριζόμαστε όπως πρέπει, σωστά. Αν μπουκώσει το σύστημα δυστυχώς δεν θα υπάρχουν τέτοιες δυνατότητες. Και μιλάμε και για ένα προσωπικό που είναι καταπονημένο. Ένα χρόνο είμαστε σε αυτή τη διαδικασία πλέον, και με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις που έχουμε αρκετά κρούσματα και στο ιατρονοσηλευτκό προσωπικό σιγά σιγά χάνουμε δυνάμεις δεν πρέπει για αυτό είπα ότι θα πρέπει τώρα να γίνει το βήμα με τον ιδιωτικό τομέα να ενταχθεί και αυτός στην αντιμετώπιση για να μπορέσει να αναπνεύσει λίγο το δημόσιο σύστημα υγείας», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν θα γιορτάσουμε φέτος το Πάσχα με μεγαλύτερη ελευθερία, απάντησε: «Θα είναι ένα καλύτερο Πάσχα. Αν και η πολιτεία σωστά εποπτεύσει και δει τα μέτρα και αν οι πολίτες τηρήσουνε τα μέτρα πιστεύω ότι το Πάσχα θα είναι καλύτερο».