Το τουριστικό προϊόν αποτελεί σημείο για την ανάκαμψη του τουρισμού, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη.
Μεταξύ άλλων η κ. Ζαχαράκη τόνισε πως ξεκινά ομάδα εργασίας για το προσκυνηματικό τουρισμό και πως θα υπάρξουν εξειδικευμένα προγράμματα για τον τουρισμό.
Τέλος, σημείωσε πως η Ελλάδα πέρυσι το καλοκαίρι πήρε τα εύσημα ενώ είπε πως το υπουργείο και η κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι δυνατόν προκειμένου να ενημερώνονται οι άλλες χώρες για τους εμβολιασμούς στην Ελλάδα.
Αναλυτικά η συνέντευξη της Σοφίας Ζαχαράκη στα Παραπολιτικά 90,1
Αναφορικά με τον προσκυνηματικό τουρισμό δήλωσε: «Το τουριστικό προϊόν ούτως ή άλλως αποτελεί ένα βήμα για την επάνοδο στην ανάκαμψη. Ήδη ξεκινά ομάδα εργασίας για το θέμα προσκυνηματικό τουρισμό, έχουν γίνει απόπειρες και στο παρελθόν, δεν ακυρώνουμε ότι έχει γίνει. Πρέπει να κανουμε μονοπάτια, μονοπάτια που έχουν να κάνουν πχ οι καθολικοί που έρχονται εδώ και θέλουν να πάνε στην Πάτμο ή οι εβραίοι που έχουν πολλά και σπουδαία μνημεία που μπορούν να δουν εδώ, πέραν βέβαια και του ορθόδοξου ταξιδιώτη αλλά και πέρα των θρησκειών ανθρώπων που έρχονται την Ελλάδα έχοντας ένα υπέροχο ανάγλυφο επιλογών. Εμείς θα αναζητήσουμε κάθε πτυχή που μπορεί να αμβλύνει την εποχικότητα και να δώσει σε κάθε περιοχή περιφερειακή ανάπτυξη. Το κάνουμε ήδη σε συνεργασία με τους δήμους και τους περιφερειάρχες, θα το δείτε πιο έντονα μέσα από ένα δεκαετές πλάνο το οποίο εκπονείται στο υπουργείο Τουρισμού. Θα συνδεθεί και με το Ταμείο Ανάκαμψης γιατί το πιο σημαντικό πράγμα είναι οι υποδομές.
Κάνουμε προτάσεις που έχουν να κάνουν με την ενίσχυση του ορεινού τουρισμού, πράγματα δηλαδή που έχουν να κάνουν με την ενίσχυση των χιονοδρομικών κέντρων, των καταφυγίων. Το θέμα της μαρίνας σε ότι έχει να κάνει δηλαδή με τον ναυτικό τουρισμό, θα δείτε πολύ συστηματικές κινήσεις για αξιοποίηση μαρινών ακόμα και σε μέρη τα οποία πιθανότατα να μην τα ξέρει ο πολύς κόσμος. Ήδη έχουμε στον αέρα το πόρισμα της επιτροπής μας για τον γαστρονομικό τουρισμό, έρχεται το πόρισμα για τον ιατρικό τουρισμό, είναι στη διαβούλευση. Κάθε περιφέρεια και κάθε δήμος κάνουν εξειδικευμένα προγράμματα για την τουριστική ανάπτυξη κάθε περιοχής. Πέραν λοιπόν αυτού του οποίου θα έχει να κάνει τη συνεργασία του τουρισμού με το υπουργείου πολιτισμού για αυτά τα μονοπάτια, για αυτές τις διαδρομές τουριστικής ανάπτυξης και πολιτιστικής αξιοποίησης, κάθε περιοχή αναδεικνύει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της».
Ερωτηθείσα τη ζήτηση υπάρχει για την Ελλάδα από τα μεγάλα τουριστικά πρακτορεία απάντησε: «Αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή είναι ένα αυξημένο ενδιαφέρον. Καταλαβαίνουν όλοι βέβαια ότι εδώ έχει να κανει με τις διάφορες πτυχές και κυρίως έχει να κανει με το θέμα της μετακίνησης γιατί ξέρουμε όλοι ότι το μεγαλύτερο κομμάτι τουριστών που έρχεται στην Ελλάδα είναι αεροπορικώς άρα θα εξαρτηθεί πάρα από τι θα γίνει και με τις εταιρείες.
Είναι σημαντικό να αναδειχθεί ότι πέρυσι η Ελλάδα πήρε τα εύσημα παγκοσμίως ως ένας πολύ ασφαλής προορισμός. Είδατε ότι το last year γίνεται αυτή τη στιγμή εγγύηση για το this year ή το year to follow γιατί έχουμε τις συμφωνίες, είδατε ότι ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός ήταν στο Ισραήλ και αυτό που συζητήθηκε είναι να μπορεί να έρθει ο τουρίστας ο οποίος έχει εμβολιαστεί χωρίς να έχει επιπλέον μέτρα περιορισμού και αυτο είναι μια πολύ σημαντική αρχή. Οι συνεννοήσεις γίνεται με πάρα πολλές χώρες, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον οι ΗΠΑ, η Βρετανία...
ΔΗΜ.: Με πιστοποιητικό εμβολιασμού;
Σ.ΖΑΧΑΡΑΚΗ: Είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο οι συζητήσεις, είναι όμως σίγουρο ότι το υπουργειο θα κάνει ότι γίνεται και προφανώς η κυβέρνηση μέσω των διπλωματικών καναλιών έτσι ώστε να ενημερώνει για την κατάσταση εδώ. Να ενημερώνει ότι ο εμβολιασμός προχωρά και θα εντείνεται η προσπάθεια».
Ερωτηθείσα αν θα υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση στους τουρίστες που είναι εμβολιασμένοι από εκείνους που δεν είναι ανέφερε: «Ούτως ή άλλως έχουμε πει ότι θα έχουμε επιλογές, δεν μιλάμε για ένα διαβατήριο μιλάμε για διευκόλυνση. ...Συνάμα όμως και τα rapid test και βέβαια όλες οι διαδικασίες που είχαμε πέρυσι και τα πολύ καλά πιστοποιητικά της τήρησης τα οποία βέβαια πιστώνονται στην πολύ μεγάλη προσπάθεια των ιδιοκτητών και των εργαζομένων στον τουρισμό. Άρα δίνουμε επιλογές».
Ερωτηθείσα αν θα γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των εργαζομένων στον τουρισμό υπογράμμισε: «Η υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό είναι μ ια κουβέντα η οποία έχει παρέλθει όμως από την άλλη ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός ο οποίος είπε ότι από τη στιγμή που τελειώσουμε με τις προτεραιότητες που είναι προφανώς υγειονομικά επείγουσες περιπτώσεις, οι ευπαθείς ομάδες μετά τον Μάιο και τον Ιούνιο θα μπορούμε να συζητήσουμε και για άλλες ομάδες που είναι στην πρώτη γραμμή προφανώς μιλάμε και για τον τουρισμό».