«Την πανδημία πρέπει να την αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, η διευθύντρια της 7ης πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία Μίνα Γκάγκα, απαντώντας αν η Αττική πρέπει να μπει σε καθολικό lockdown.
Η κ. Γκάγκα τόνισε πως κανείς δεν θέλει η Αττική να γίνει Πέργκαμο.
Παράλληλα ανέφερε πως «ένα lockdown θα υποχρεώσει ακόμα και τον ασυμπτωματικό να μείνει στο σπίτι του».
Τέλος σημείωσε πως έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές και πως στο Σωτηρία υπάρχουν κάποια κενά κρεβάτια στις ΜΕΘ.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Μίνας Γκάγκα στα Παραπολιτικά 90,1:
«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε διάφορα πράγματα. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε, και αυτό χρειάζεται να το κάνουμε όλοι μαζί, την πανδημία που είναι γύρω μας και χρειάζεται ακόμη να έχουμε προσοχή όλοι μαζί για να μπορέσουμε να το σταματήσουμε γιατί μας αφορά όλους το θέμα. Το δεύτερο πράγμα που μας αφορά πάρα πολύ είναι η παροχή υγείας σε όλους τους υπόλοιπους αρρώστους που επίσης είναι πολύ σημαντικό και ένα τρίτο είναι να δούμε αυτούς τους ασθενείς που πέρασαν τον covid, που έχουν συμπτώματα στην αναπνοή τους ή που έχουν άλλα συμπτώματα από διάφορα ζητήματα που το πέρασαν βαριά και έχουν την αγωνία τους για το μέλλον. Άρα έχουμε διάφορα ζητήματα που πρέπει να λύσουμε και που πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε όλα μαζί. Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα που πρέπει να δούμε παράλληλα», ανέφερε χαρακτηριστικά η διευθύντρια της 7ης πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία».
Ερωτηθείσα αν το lockdown είναι αναγκαίο για να μην γίνει Μπέργκαμο η Αττική, η κ. Γκάγκα απάντησε: «Φυσικά και δεν θέλουμε να γίνει Μπέργκαμο η Αττική. Εξαρτάται από τι αποφάσεις θα πάρει ο καθένας από εμάς, αν αποφασίσουμε ότι για το επόμενο δίμηνο θα είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, δεν θα παραβαίνουμε τα μέτρα ποτέ, δεν θα βγάζουμε τη μάσκα παρά μόνο μέσα στο σπίτι μας ή με έναν ξεχωριστό φίλο τότε νομίζω ότι μπορούμε να αποφύγουμε το lockdown. Αυτό όμως εξαρτάται πραγματικά από τη συμπεριφορά όλων μας».
Ερωτηθείσα ποιες θετικές συνέπειες θα είχε ένα καθολικό lockdown στην εξέλιξη της πανδημίας, ανέφερε: «Όποιος είναι ασθενής μένει υποχρεωτικά στο σπίτι του, που ούτως ή άλλως πρέπει να το κάνουμε, κάποιος άλλος που είναι φορέας και δεν το ξέρει επίσης μένει υποχρεωτικά στο σπίτι του και φεύγουν εκτός σπιτιού οι άνθρωποι που έχουν τις δουλειές που είναι απαραίτητο να γίνουν. Αυτοί είναι οι υγειονομικοί, είναι οι κουριερ, είναι οι υπάλληλοι στα super market είναι πολύ κόσμος και πάλι αλλά δεν είναι όλος ο κόσμος φυσικά».
Αναφορικά με τα κενά κρεβάτια ΜΕΘ στο νοσοκομείο Σωτηρία, δήλωσε: «Έχουμε περισσότερα από ένα κρεβάτια. Έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές».
Ερωτηθείσα αν ανησυχεί για την έξαρση της πανδημίας, απάντησε: «Όλοι ανησυχούμε βλέπουμε ότι αν δεν προσέχουμε, και το είδαμε να γίνεται λίγο πολύ σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, τα κρούσματα διπλασιάζονται και πενταπλασιάζονται μέσα σε 15 μέρες. Το είδαμε να γίνεται παντού, δηλαδή είναι καλό να μην το έχουμε».
Αναφορικά με τον εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού του Σωτηρία, η κ. Γκάγκα σημείωσε: «Το προσωπικό έχει εμβολιαστεί λίγο πολύ όλο και οι κάποιοι που δεν πρόλαβαν ή που δεν ήταν πολύ σίγουροι και έχασαν τη σειρά τους περιμένουν με αγωνία να έρθει ξανά . Σε εμας το ποσοστό είναι πάρα πολύ μεγάλο δηλαδή κοντεύει το 100%. Και οι ασθενείς που έρχονται, έρχονται με μεγάλη χαρά και είναι πολύ ευχαριστημένοι από την όλη διαδικασία. Δηλαδή ακούμε συνεχώς καλά λόγια που βέβαια μας κάνει πολύ περήφανους και μας ευχαριστεί πολύ.
Ερωτηθείσα αν εκτιμά ότι θα πρέπει να πάμε άμεσα σε lockdown, απάντησε: «Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να καταλάβουμε όλοι και να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα που έχουμε μπροστά μας. Να κερδίσουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε μπροστά μας και να το κάνουμε έχοντας τα μάτια μας ανοιχτά. Δηλαδή δεν ξέρω αν το lockdown είναι πάντα η λύση, δηλαδή η Θεσσαλονίκη έκανε lockdown και για 5 εβδομάδες τα κρούσματα αυξανόντουσαν που σημαίνει ότι το lockdown υπήρχε αλλά δεν το υποστηρίζαμε εμείς οι ίδιοι. Προτείνω να εμπεδώσουμε όλοι ότι είναι πραγματικά θέμα δικό μας να προσέξουμε και χρειάζεται να το κάνουμε ακόμη για ένα διάστημα. Δηλαδή είναι κάτι που μας αφορά όλους πρέπει ο καθένας από εμάς να σκέφτεται τι μπορώ εγώ να κάνω. Νομίζω ότι αυτό είναι το σημαντικό».