Υπέρ ενός ολικού lockdown, δηλώνει και ο καθηγητής πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μετά και την αιφνιδιαστική πρόταση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, ότι ο ίδιος θα εισηγηθεί στην Επιτροπή αυστηρότερα μέτρα, τύπου Μαρτίου, εάν συνεχιστεί η διασπορά στην Αττική με αυτό τον ρυθμό.

 Ειδικότερα, ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, δήλωσε πως «ένα ολικό lockdown θα μειώσει τα κρούσματα».

 Συμπλήρωσε παράλληλα πως οι εμβολιασμοί θα μειώσουν σημαντικά την θνητότητα στην Ελλάδα. Ο κ. Βασιλακόπουλος εξέφρασε μάλιστα τον προβληματισμό του καθώς  μία εβδομάδα πριν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ήταν 150 και το Σαββατοκύριακο ανήλθαν σε 250, ενώ επιβεβαίωσε ότι στο νοσοκομείο Σωτηρία έχουν καλυφθεί όλες οι κλίνες ΜΕΘ.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Θεόδωρου Βασιλακόπουλου στα Παραπολιτικά 90,1:

Ερωτηθείς τι σημαίνει ένα ολικό lockdown, 
ο καθηγητής απάντησε: «Ένα ολικό lockdown θα ρίξει πάρα πολύ το ρυθμό της επιδημίας, το ρυθμό με τον οποίο αυξάνονται τα κρούσματα. Θα αρχίσει σιγά σιγά αυτός ο ρυθμός να μειώνεται και την όποια αύξηση είναι να δούμε από την ήδη υπάρχουσα μετάδοση θα αρχίσουμε να το βλέπουμε να κορυφώνεται λίγο πιο αργά. Ας πούμε αν περιμέναμε μια κορύφωση στις 20 Μαρτίου θα την δούμε στις 20 Απριλίου. Αυτό έχει μια τεράστια σημασία αυτή τη στιγμή διότι κάθε μέρα που περνάει γινόμαστε πιο καλοί στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Αν καταφέρουμε και κερδίσουμε έστω και ένα μήνα στην αύξηση των κρουσμάτων θα είναι πολύ μεγαλύτερο ποσοστό των ευπαθών ομάδων, υπερηλίκων κυρίως, εμβολιασμένων οπότε η θνητότητα και η νοσηρότητα που θα προκαλέσει ο ίδιος αριθμός κρουσμάτων θα είναι πολύ μικρότερη».


«Είναι τεράστια διαφορά για το σύστημα υγείας και για το πόσοι θα πεθάνουν και πόσοι θα μπουν στις μονάδες το να μπορέσουμε να πάμε όσο πιο πίσω γίνεται το κύμα για να προλάβουμε τον εμβολιασμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πριν από εβδομάδα είχαμε περίπου 150 εισαγωγές στα νοσοκομεία, δύο εβδομάδες πριν είχαμε γύρω στις 100 τη μέρα και τώρα φτάσαμε το Σαββατοκύριακο να έχουμε 250 άρα οι αποφάσεις που ελήφθησαν 10 μέρες πριν ή μια εβδομάδα πριν ήταν με διαφορετικά δεδομένα θέλω να πω ότι συνεχώς τα δεδομένα αλλάζουν, επιβαρύνονται. Δεν υπάρχουν επιστημονικές εργασίες που να μας λένε ότι αν φτάσουμε σε ποσοστό θετικότητας στα κρούσματα 3,5% πρέπει να πάρω αυτό το μέτρο, στο 4% εκείνο το μέτρο κάθε φορά ψάχνεις να βρεις μια ισορροπία ανάμεσα στο ''τα κλείνω όλα'' που υγειονομικά είναι το πιο υγειονομικό και επιτηρώ το κλείσιμο και στο τι μπορεί να αντέξει η κοινωνία από όλο αυτό», δήλωσε επιπρόσθετα.

« Έχουμε πάθει ανοσία στο θάνατο δυστυχώς στην επιδημία του κορονοϊού. Είχαμε φτάσει να έχουμε 100 ανθρώπους να φεύγουν κάθε μέρα δηλαδή δύο λεωφορεία του ΚΤΕΛ ολόκληρα να φεύγουν. Να σας θυμίσω όταν ποτέ υπήρχε προηγουμένως ατύχημα και πέθαναν κάποιοι σε ένα λεωφορείο του ΚΤΕΛ επί ένα μήνα το συζήταγε όλη η Ελλάδα και τώρα έχουμε φτάσει να φεύγουν 100 κάθε μέρα και να το θεωρούμε ''εντάξει πέθαναν 100 σήμερα, 95 χθες''. Αντέχουμε σαν άνθρωποι να γίνουμε Μπέργκαμο; Προφανώς και δεν το αντέχουμε», υπογράμμισε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Για τις καλυμμένες κλίνες στο νοσοκομείο Σωτηρία, ανέφερε: «Είναι απόλυτα αλήθεια αυτό, σας το επιβεβαιώνω. Νομίζω ότι θα λειτουργήσει το σχέδιο που υπήρξε και τις προηγούμενες φορές δηλαδή ο αριθμός των κλινών που είναι αφιερωμένες στη θεραπεία του κορονοϊού δεν είναι σταθερός, υπάρχει σχεδιασμός και μπορεί να αυξηθεί ανάλογα με την πίεση που μπορεί να δεχτεί το σύστημα. Υπάρχει ένας ολόκληρος σχεδιασμός που πολύ σωστά έχει εκπονήσει το υπουργείο και θέλω να πω κάτι γιατί ακούω πολλές φορές και κριτική. Σε μια τέτοια πανδημία ο πιο σοφός άνθρωπος δεν μπορεί να κάνει τον τέλειο σχεδιασμό, είναι τόσο απρόβλεπτα τα πράγματα και τόσο πολύπλοκα που προφανώς γίνονται και πράγματα που θα μπορούσαν να έχουν γίνει και καλύτερα αλλά γενικώς σαν χώρα συνεχίζουμε από όλη την Ευρώπη να είμαστε σε μακράν πιο πετυχημένοι στην αντιμετώπιση.

«Από το Σεπτέμβρη και μετά θα υπάρχουν στα ραδιόφωνα και στις τηλεοράσεις οι ''συνήθεις ύποπτοι'', θα εξαφανιστούμε εμείς οι γιατροί», κατέληξε.