Η επιτροπή των επιδημιολόγων εισηγείται και καθορίζει τι και πως θα λειτουργήσει όπως τα σχολεία, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret με τον Παναγιώτη Τζένο, η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζέττα Μακρή.
Όπως σημείωσε η κ. Μακρή δεν είναι αυθαίρετη απόφαση το πως θα λειτουργήσουν τα σχολεία… δηλαδή με τηλεκπαίδευση ή δια ζώσης μαθήματα.
Παράλληλα, απέρριψε τα σενάρια που θέλουν να υπάρχει κόντρα μεταξύ υπουργείων για το τι θα ανοίξει και τι όχι και κάθε υπουργός ενδιαφέρεται για το κομμάτι της αρμοδιότητας του.
Ανέφερε πως το σχολείο είναι σημαντική δραστηριότητα όπως και το λιανεμπόριο.
Με αφορμή τα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια, είπε πως τα μέτρα κατά του κοροναϊού εφαρμόζονται απαρεγκλίτως.
Για τις εικόνες στην Ικαρία είπε πως υπήρξε απάντηση από την κυβέρνηση και πως τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα. Σημείωσε πως τέτοιες εικόνες δεν θα ξαναδούμε.
Σε ερώτηση εάν θα ξανακλείσουν τα σχολεία, είπε πως θα εξαρτηθεί από τις εισηγήσεις των ειδικών.
Παρότρυνε, τέλος, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές άνω των 16 ετών να κάνουν τεστ.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Ζωής Ράπτη στα Παραπολιτικά 90,1:
Για τη λειτουργία των σχολείων, η υφυπουργός Υείας σημείωσε: «Για εμάς ειδικοί, συντονιστικό κέντρο, εκείνοι οι οποίοι καταθέτουν την εκτίμησή τους και με βάση την οποία παίρνουμε την πολιτική απόφαση είναι η επιτροπη των ειδικών, των λοιμοξιολόγων. Βεβαίως καταλαβαίνω ότι υπάρχουν πολλοί επιστήμονες που έχουν διαφορετικές απόψεις, τις καταθέτουν δημόσια ή όχι σε κάθε περίπτωση όμως είναι η απόφαση των ειδικών και η πολιτική απόφαση του υπουργείου, σε ότι μας αφορά, η οποία καθορίζει τι θα λειτουργήσει, τι όχι με ποιον τρόπο».
Ερωτηθείσα για τους διαφορετικούς τρόπους εκπαίδευσης των μαθητών, η κ. Ράπτη ανέφερε: «Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι αυθαίρετη η κατάταξη σε διαφορετικό τρόπο εκπαίδευσης. Με βάση την πολιτική απόφαση που παίρνει το υπουργείο άλλοι μαθητές εξετάζονται δια ζώσης και άλλοι διδάσκονται εξ αποστάσεως. Είναι δύο διαφορετικοί τρόποι διδασκαλίας απολύτως ισοδύναμοι. Γιατί και η τελεκπαίδευση συνεχίζεται κανονικά και γατί το υπουργείο έχει ανά πάσα στιγμής γνώση της ύλης η οποία εξετάζεται και γιατί τώρα πια τα συστήματα και οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς και τα παιδιά γνωρίζουν πως θα λειτουργήσουν άρα το σύστημα λειτουργεί πολύ καλά. Υπήρξε στην αρχή της πανδημίας μια προσαρμογή ενός ή δύο ημερών αλλά τώρα πια το σύστημα λειτουργεί άρα παρέχεται η εκπαίδευση όπως πρέπει και το υπουργείο έχει πλήρη γνώση της ύλης η οποία διδάσκεται. Δεν βαίνουν όλα καλώς όταν υπάρχει η πανδημία σε καμία περίπτωση υπάρχει η καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση με τη σημαντική, σημαντικότατη συμβολή των εκπαιδευτικών και βεβαίως και την ανταπόκριση των μαθητών».
Ερωτηθείσα αν υπάρχει αντιπαλότητα ανάμεσα στα υπουργεία Ανάπτυξης και Παιδείας για το τι θα ανοίξει πρώτα, απάντησε: «Να ξεκαθαρίσω ότι αντιπαλότητα, κόντρα ή «υπονόμευση» ενός υπουργείου, ενός υπουργού έναντι άλλου δεν υπάρχει. Κάθε υπουργός κοιτάει τα της δικής του αρμοδιότητας, τα του οίκου του και ανάλογα παίρνει τις αποφάσεις του. Μετά τις διακοπές λοιπόν πάρθηκαν ορισμένα μέτρα τα οποία διευκόλυναν το άνοιγμα των σχολείων το οποίο αποτελεί σημαντική προτεραιότητα. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι και η λειτουργία του λιανεμπορίου είναι σημαντική για την οικονομία και για τη συνέχιση της δραστηριότητας των επιχειρηματιών, των εμπόρων αλλά επαναλαμβάνω ότι δεν υπάρχει αντιπαλότητα. Καθένας ενδιαφέρεται για τον τομέα της αρμοδιότητάς του και με βάση τις οδηγίες των ειδικών παίρνει τις πολιτικές αποφάσεις. Σε καμία περίπτωση κανείς δεν θέλει να υπονομεύσει τη μια ή την άλλη δραστηριότητα πάντοτε όμως όλα αυτά γίνονται με γνώμονα τη δημόσια υγεία και την αρτιότερη λειτουργία του θέματος το οποίο εμπίπτει στην αρμοδιότητα ενός εκάστοτε υπουργού».
«Ακολουθούμε, σεβόμαστε και εξετάζουμε πολύ προσεκτικά τι μας λένε οι ειδικοί», υπογράμμισε η ίδια.
Αναφερόμενη στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια, η υφυπουργός δήλωσε: «Τα μέτρα εφαρμόζονται απαρεγκλίτως. Καταρχάς δεν ήταν χιλιάδες οι φοιτητές, τουλάχιστον στη συγκέντρωση της Αθήνας επειδή έτυχε να έχω μια προγραμματισμένη συνάντηση με αναπληρωτή υπουργό και ήμουνα εκεί, μεγαλειώδης και λαϊκή εξέγερση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Έδωσε τη δυνατότητα η ελληνική πολιτεία σεβόμενη το δικαίωμα να συναθροίζονται και να διαμαρτύρονται και να αντιδρούνε σε νομοθετικές ρυθμίσεις στους πολίτες. Σεβάστηκε το δικαίωμα αυτό το οποίο είναι πράγματι είναι δικαίωμα το οποίο οφείλουμε να σεβόμαστε και οι πολίτες οι οποίοι συμμετείχαν ή εκείνοι που τους παρακίνησαν ή εκείνοι που οργάνωσαν όλοι αυτή την εκδήλωση δεν σεβάστηκαν καθόλου τους κανόνες της δημόσιας υγείας».
«Θεωρώ ότι πολύ ορθά υπήρξε μια αντιμετώπιση που δεν οδήγησε στα άκρα. Καλώς η πολιτεία έδωσε το δικαίωμα της συνάθροισης, καλώς η πολιτεία δεν αντέδρασε με ένα τρόπο ο οποίος θα όξυνε και το δημόσιο διάλογο και τις αντεγκλήσεις θα τις ωθούσε άλλη κατεύθυνση και κάκιστα εκείνοι οι οποίοι συμμετείχαν δεν σεβάστηκαν τη δημόσια υγεία. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι οι οποίοι θα κατηγορήσουν γιατί οι ΜΕΘ έχουν γεμίσει, γιατί δεν πήραμε ενδεχομένως τα απαραίτητα μέτρα, αυτό είναι μια λεπτή διαχωριστική γραμμή και την ισορροπία αυτή οφείλει η πολιτεία με ευαισθησία και συνέπεια κάθε φορά να την εξετάζει και να την κρατά», δήλωσε επιπρόσθετα.
Αναφορικά με την κριτική για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ικαρία, επισήμανε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ του Πολάκη και των αναλόγων συναντήσεων του Πολάκη οφείλει να κρατά λίγο πιο χαμηλούς τόνους. Ήταν μια εικόνα η οποία δεν έδωσε την εντύπωση λαϊκού γλεντιού όπως είπε ο ΣΥΡΙΖΑ καθ’ υπερβολή και στην οποία υπήρξε επαρκέστατη απάντηση και από τον κ. Ταραντίλη αλλά και από τον κ.Στεφανάδη. Κρατήθηκαν τα μέτρα, υπήρχαν δύο διαφορετικά τραπέζια στα οποία σε κανένα τραπέζι δεν υπήρχε μεγαλύτερος αριθμός. Σε καθε περίπτωση προσέξτε την καταληκτική τοποθέτηση του κ. Ταραντίλη ''ακριβώς επειδή τέτοια περιστατικά τυγχάνουν εκμετάλλευσης άδικης και υπερβολικής δεν θα ξαναγίνουν''».
«Είναι άλλο πράγμα η λάθος συμπεριφορά και είναι άλλο πράγμα η λάθος εικόνα. Η λάθος εικόνα επειδή οδήγησε σε υπερβολές τύπου ''λαϊκό γλέντι κι ανεμελιά'', απαράδεκτες πολιτικές υπερβολές κατά τη δική μου εκτίμηση, ώθησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να κάνει αυτή την διευκρίνιση παραδεχόμενος ότι υπήρξε λάθος εικόνα και όχι λάθος συμπεριφορά», διευκρίνισε η κ. Ράπτη.
Ερωτηθείσα αν υπάρχει περίπτωση να ξανακλείσουν τα σχολεία και αν θα το δεχτεί το υπουργείο Παιδείας, ανέφερε: «Το υπουργείο Παιδείας ποτέ δεν έκανε κάτι χωρίς να ακούσει τους ειδικούς. Άρα η έμμεση μομφή που έχω διαγνώσει που λέτε ότι εμείς θα κάνουμε κάτι επειδή επιθυμούμε ,και ορθά να συνεχιστεί η λειτουργία των σχολείων, δεν θα προσκρούσει ποτέ σε αντίθετη εκτίμηση των λοιμωξιολόγων. Εμείς θέλουμε να λειτουργήσουν τα σχολεία σεβόμενοι και τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας. Αυτούς θα ακούσουμε και με βάση αυτούς θα αποφασίσουμε».
Αναφερόμενη στα τεστ covid για τους εκπαιδευτικούς, σημείωσε: «Εμείς παροτρύνουμε τους εκπαιδευτικούς να κάνουν τεστ όχι μια αλλά και περισσότερες φορές, δώσαμε τη δυνατότητα και σε μαθητές άνω των 16 ετών να κάνουν επίσης τεστ. Είναι δωρεάν, όχι υποχρεωτική εξέταση. Δεν έχουμε πλήρη εικόνα των εκπαιδευτικών οι οποίοι έχουν προσέλθει σε εξέταση γιατί υπήρχαν και άλλες δυνατότητες μέσω της αυτοδιοίκησης, της Περιφέρειας κλπ. Ξέρουμε πολύ καλά ότι η ανταπόκριση από τη δική μας πλατφόρμα δεν έχει καθυστέρηση πέραν των δύο ή τριών ημερών ότι το 90% των εκπαιδευτικών οι οποίοι προσήλθαν στη δική μας πλατφόρμα έχουν ήδη πάρει απάντηση και μένει η απάντηση για το 10%. Άρα είναι μια πλατφόρμα λειτουργική , αποδοτική και καλούμε να εξεταστούν».