«Όταν αυξάνονται οι δραστηριότητες αυξάνονται και τα κρούσματα», τόνισε στα Παραπολιτικά 90,1 και στους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Παράλληλα, ο κ. Βασιλακόπουλος ζήτησε από τους πολίτες την πιστή εφαρμογή των μέτρων.
Ο καθηγητής εκτίμησε ότι δεν θα πρέπει να κλείσουν τα σχολεία και κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να επιτηρούν αυστηρά τους μαθητές.
Εξέφρασε τέλος, την προσωπική άποψη ότι «ο εμβολιασμός των υγειονομικών θα πρέπει να είναι υποχρεωτικός».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Θεόδωρου Βασιλακόπουλου στα Παραπολιτικά 90,1:
«Θα πρέπει να αποδεχτούμε την πραγματικότητα και η πραγματικότητα είναι ότι όταν αυξάνουν οι δραστηριότητες αυξάνουν και τα κρούσματα, αυξάνει η μετάδοση. Τι είναι αυτό που μπορεί να θέσει περιορισμό στην αύξηση των κρουσμάτων; Η σωστή χρήση των προστατευτικών μέτρων και εννοώ τις αποστάσεις και τις μάσκες κυρίως και το πλύσιμο των χεριών. Τα μέτρα τα οποία ισχύουν σε κάθε περιοχή από μόνα τους δεν είναι τίποτε, σημασία έχει σε τι ποσοστό τα μέτρα εφαρμόζονται από τους πολίτες. Πόσο οι πολίτες συμμετέχουν στην εφαρμογή των μέτρων γιατί η ψηλή συμμετοχή και συμμόρφωση κάνει τα μέτρα πολύ αποτελεσματικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Πνευμονολογίας.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα πρέπει να κλείσουν τα σχολεία, ο κ. Βασιλακόπουλος απάντησε: «Δεν θεωρώ ότι πρέπει να κλείσουν τα σχολεία, αυτό το οποίο πρέπει να γίνει είναι όλοι να βάλουμε τα δυνατά μας να εφαρμόσουμε τα μέτρα λίγο περισσότερο. Για παράδειγμα μέσα στην ώρα της τάξης είναι πολύ εύκολο να επιτηρήσεις αν ένα παιδί φοράει τη μάσκα του ή όχι οπότε αν φοράνε τη μάσκα τους ο πραγματικός κίνδυνος να κολλήσουν κορονοϊό είναι πολύ μικρός. Το πρόβλημα είναι στα διαλείμματα, θα πρέπει οι εκπαιδευτικοί να έχουν αυξημένη επιτήρηση των παιδιών στα διαλείμματα. Αν αυτό το πετύχουμε δεν θα χρειαστεί να κλείσουμε τα σχολεία μας».
«Για έναν υγειονομικό το πιο εύκολο είναι να πει «κλείστε τα όλα»... Ο γιατρός που εισηγείται δεν πρέπει να είναι μόνο γιατρός πρέπει να είναι και ολίγον πολίτης δηλαδή να σκέφτεται και με τη λογική του πολίτη και ως εκ τούτου θα πρέπει να προσπαθήσουμε να εισηγηθούμε όχι το να πάρουμε ακόμα πιο σκληρά μέτρα επειδή ο κόσμος δεν εφαρμόζει τα προϋπάρχοντα για να έρθουμε σε μια ισορροπία. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να πείσουμε τον κόσμο να εφαρμόζει τα υπάρχοντα μέτρα για να μην χρειάζεται να παίρνουμε παραπάνω, υπογράμμισε ο ίδιος.
Αναφορικά με τον εμβολιασμό των υγειονομικών, επισήμανε: «Διαφωνώ με αυτά που είπε ο κ. Εξαδάκτυλος για τους εξής επιστημονικούς λόγους. Δεν είναι πράγματι αποδεδειγμένο πλήρως ότι αν εμβολιαστώ δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να κολλήσω τον άλλο, είναι όμως αρκετά αποδεδειγμένο ότι μειώνεται τρομερά η πιθανότητα να έχω τον ιό μέσα μου ακόμα και μετά την πρώτη δόση του εμβολίου και αν μειώνεται η πιθανότητα να έχω τον ιό μέσα μου προφανώς μειώνεται και η πιθανότητα να κολλήσω τον άλλο. Άρα θεωρώ αντικειμενικό κομμάτι ευθύνης του υγειονομικού, του γιατρού, του νοσηλευτή να προστατεύσει όχι μόνο τον εαυτό του αλλά και τους ασθενείς που του εμπιστεύονται την υγεία τους από μια πιθανή μετάδοση. Έστω και αν ο ανεμβολίαστος έχει πιθανότητα να το μεταδώσει 100% και ο εμβολιασμένος εχει 30%, αυτό το 70% μείωση πιθανότητας μετάδοσης είναι κάτι που οι υγειονομικοί έχουν την ηθική υποχρέωση να προσφέρουν στους πολίτες αυτής της χώρας».
Ερωτηθείς αν είναι υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολισμού στους υγειονομικούς, απάντησε: «Προφανώς αν είσαι στο σύστημα υγείας πρέπει να υπάρχει υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό αυτή την περίοδο».