«Ο εμβολιασμός όσων είναι στην πρώτη γραμμή κατά της covid θα πρέπει να είναι υποχρεωτικός», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος.
Ο κ. Λοβέρδος τόνισε πως «στα ιδιωτικά νοσοκομεία ο αριθμός των υγειονομικών που έχουν εμβολιαστεί είναι μεγαλύτερος».
Παράλληλα ο εξέφρασε ενστάσεις για το πώς θα γίνει αυτό, ενώ απέρριψε να υπάρχει αστυνομικό τμήμα στα Πανεπιστήμια.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Ανδρέα Λοβέρδεου στα Παραπολιτικά 90,1:
Αναφορικά με τον εμβολιασμό των υγειονομικών, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ επισήμανε: «Ο εμβολιασμός των γιατρών και των νοσηλευτών που είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά του covid 19 θα πρέπει να είναι υποχρεωτικός. Αυτό δεν είναι θέμα των διοικητών των νοσοκομείων, είναι θέμα του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης. Έπρεπε να έχει μεσολαβήσει ένα χρονικό διάστημα απόλυτης πλήρους ενημέρωσης και στη συνέχεια να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τα πρόσωπα που είναι στην πρώτη γραμμή».
Ερωτηθείς ποια θα ήταν η ποινή για αυτούς που δεν θα δεχόταν, ο κ. Λοβέρδος απάντησε: «Με πειθαρχικές κυρώσεις, όχι την απόλυση αλλά με άλλες πειθαρχικές κυρώσεις. Στη Μεγάλη Βρετανία για να προληφθείς νοσηλευτής πρέπει να έχεις κάνει το εμβόλιο της ηπατίτιδας Β, δεν είναι ο χώρος της υγείας χώρος να συζητάμε θεωρητικά πως βλέπουμε τα εμβόλια. Η υποχρεωτικότητα σε ορισμένες περιπτώσεις είναι επιβεβλημένη. Διαπίστωσα επίσης ότι στα ιδιωτικά νοσοκομεία έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιαζομένων από όσο στα δημόσια νοσοκομεία άρα ιδού ένα πεδίο δόξης λαμπρό για τον υπουργό Υγείας. Δεν νοείται να δίνει μια μάχη μια χώρα, ένας πλανήτης ενάντια σε μια μάστιγα η οποία εξολοθρεύει εκατομμύρια ανθρώπους και να αρχίσουμε να συζητάμε θεωρητικά πως βλέπουμε τα εμβόλια»
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση της κας Κεφαλίδου «το νομοσχέδιο για τη δημιουργία Σώματος φύλαξης στα πανεπιστήμια είναι ολίγον έγκυος κατάσταση», ανέφερε: «Η κα Κεφαλίδου για τα θέματα του σχεδίου νόμου της κας Κεραμέως είπε επαναφορά στο νόμο 4009, αυτό είπε. τι θα κάνουμε αυτή τη στιγμή. Βλέπετε στις δημοσκοπήσεις ότι οι πιο λογικοί ψηφοφόροι αυτή τη στιγμή είναι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ οι οποίοι σε όλα τα μεγάλα θέματα στέκονται με βάση τη λογική. Και στο θέμα της ασφάλειας στα πανεπιστήμια θα σας πω τι είπα στον εσωτερικό εσωκομματικό μας διάλογο. Είπα ότι είμαι καθηγητής Πανεπιστημίου, είμαι ο υπουργός Παιδείας που έχει κάνει το νόμο για τις διαγραφές των αιωνίων φοιτητών ο οποίο νόμος δεν εφαρμόστηκε γιατί πέσαμε και ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ, το είχα περάσει όμως και πολύ αυστηρότερο από της κας Κεραμεώς, πολύ σοβαρότερο και σωστότερο από της κας Κεραμέως. Και είπα επίσης ότι δεν μπορώ να δεχτώ στα πανεπιστήμια να πουλάνε ναρκωτικά, να αφήνουν τον Γουάτσον να κάνει διάλεξη για τη γενετική γιατί τάχα η γενετική είναι φασιστική επιστήμη, δεν μπορώ να κλέβουν αυτοκίνητα ή να τα καίνε. Θέλω τα πανεπιστήμια είτε είναι μικρά είτε είναι μεγάλα και έχουν campus μεγάλο και έχουν πλατείες, έχουν πάρκα σε όλα να υπάρχει τάξη και να εφαρμόζεται ο νόμος. Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων μας του ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ το στηρίζει αυτό».
ΔΗΜ: Άρα είναι «ολίγον έγκυος» κατάσταση αυτή η διάταξη του νόμου;
«Ναι γιατί παίζουνε με τον κόσμο δηλαδή πιστεύω ότι η κα Κεραμέως και η κυβέρνηση στο θέμα της ασφάλειας στα πανεπιστήμια παίζουν με την κοινή γνώμη, παίζουν με τους τίτλους των νομοσχεδίων και δεν παίζουν με την ουσία. Εμείς όπως λένε και οι δημοσκοπήσεις και τα στελέχη του κόμματος και οι ψηφοφόροι μας λέμε ναι, να υπάρχει δημόσια τάξη εκεί να εφαρμόζεται ο νόμος. Το πώς είναι ένα θέμα. Επιτράπηκε από το καλοκαίρι του ’19 η είσοδος της αστυνομίας, ψηφίστηκε το καλοκαίρι του ’19, το μέσο αυτό το απέκτησε το ελληνικό κράτος όμως ο εξευτελισμός του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ έγινε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Λεω τώρα ως βουλευτής της αντιπολίτευσης ''είναι ο σωστότερος τρόπος να εγκαταστήσεις αστυνομικό τμήμα μέσα στο πανεπιστήμιο χωρίς αυτό να είναι κατ’ όυσίαν αστυνομικό τμήμα κανονικό;'', αν το κάνεις και τους θέτεις σε κίνδυνο και τι θα σου προσφέρουν;», διερωτήθηκε ο ίδιος.
«Εμείς είπαμε με κάρτα εισόδου. Επικαλούμαι την εμπειρία μου ως υπουργός παιδείας, στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου που πήγα δεν έμπαινα μέσα, με σταματάγανε παρότι είχα μπροστά μου αστυνομικό αυτοκίνητο, είχα της πρεσβείας με σημαίες και το δικό μου με σημαίες μας σταματάγανε, ρωτάγανε ποιοι είμαστε και ανοίγανε τις μπάρες να μπούμε. Έτσι γίνεται στα πανεπιστήμια του κόσμου τα σοβαρά, εδώ κάθε καρυδιάς καρύδι. Λεει το λοιπόν ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κάρτα εισόδου, συμφωνούμε σε αυτό. Το δεύτερο, «να υπάρχει αστυνομικό τμήμα μέσα;». Εγώ θα έλεγα αστυνομικό τμήμα μέσα όχι. Όπως λεει η πρόταση νόμου του κόμματος την οποία υπέγραψα αλλά δεν την συνέταξα εγώ λεει ένα Σώμα ειδικό το οποίο θα υπόκειται στον πρύτανη, εδώ άλλοι πρυτάνεις λένε ναι άλλοι λένε εμείς δεν ξέρουμε από δημόσια τάξη...», διευκρίνισε ο ίδιος.
«Θα ψηφιστεί ο νόμος την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε όλοι μας, επειδή εμείς τασσόμαστε ως κόμμα με την πλευρά της ασφάλειας, της τάξης ,της κανονικότητας, της επιβολής του νόμου, της ελευθερίας της ακαδημαϊκής και των καθηγητών που αρκετές φορές περιορίζεται από ομάδες τραμπούκων θα δούμε στην πράξη εάν ήταν πρόβλημα νόμου το πρόβλημα στα πανεπιστήμια ή αν δεν ήταν πρόβλημα νόμου. Θα εφαρμοστεί το μέτρο της κυβέρνησης στην πράξη και θα δείτε αν έχετε δίκιο εσείς ή εγώ», δήλωσε επιπρόσθετα.
Ερωτηθείς αν θα το ψηφίσουν, ο κ. Λοβέρδος απάντησε: «Εμείς κάναμε μια δικιά μας πρόταση, θα το δούμε τη Δευτέρα...».