Από την Σμύρνη της Τουρκίας το χακάρισμα του λογαριασμού μου στο instagram, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret, με τον Παναγιώτη Τζένο, η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη.
Η κ. Μπακογιάννη ανέφερε παράλληλα πως στη ΝΔ δεν υπάρχει πρόβλημα και οι πρώην πρωθυπουργοί δικαιούνται να ομιλούν και να έχουν διαφορετική άποψη σημειώνοντας ότι το timimg που εκφράζεται η άποψη κρίνεται από όλους.
Για διερευνητικές επαφές
Αναφερόμενη στις διερευνητικές επαφές είπε πως όλοι έχουν μιλήσει για Χάγη λέγοντας χαρακτηριστικά «στόχος είναι να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε και να πάμε σε διεθνή διαιτησία».
Συμπλήρωσε μάλιστα πως η προσέγγιση της Τουρκίας στην Ευρώπη περνά μέσα από την Ελλάδα.
Διευκρίνισε ότι η γείτονα πρέπει να αποδεχτεί το διεθνές δίκαιο και τη Χάγη και πως θα υποχρεωθεί να συζητήσει με βάση το διεθνές δίκαιο που προβλέπει συζήτηση για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.
Ξεκαθάρισε ότι μονομερής αξίωση της Τουρκίας δεν προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο.
Τέλος, επέκρινε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι προσέρχεται στο Κυπριακό με θέση για δύο κράτη κάτι που είναι αντίθετο με τις αποφάσεις του ΟΗΕ.
Για Κουφοντίνα
Αναφορικά με τα πανό στα πανεπιστήμια υπέρ του Δημήτρη Κουφοντίνα, είπε πως κάποιοι δεν έδειξαν την ίδια ευαισθησία για τα θύματα των τρομοκρατών, και σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τεράστιο εσωτερικό πρόβλημα και είναι όμηρος μικρού αριθμού στελεχών του.
Εξέφρασε, τέλος, την συμπαράσταση της στον Κωνσταντίνα Μπογδάνο, λέγοντας πως διάλογος με βόμβες και απειλές δεν γίνεται ενώ είπε ότι η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Ντόρας Μπακογιάννη στα Παραπολιτικά 90,1:
Αναφερόμενη στο χακάρισμα του λογαριασμού της στο instagram, η βουλευτής της ΝΔ σημείωσε: «Μου τον χακάρανε και από όλα τα δείγματα είναι- γιατί επικοινωνήσαμε με την εταιρεία- ότι το χακάρισμα έγινε από την Τουρκία, από την Σμύρνη συγκεκριμένα. Από εκεί και πέρα μου πήρε τρεις ώρες και μια γενικότερη κινητοποίηση με τα κεντρικά της εταιρείας και ξανα-ανέκτησα τον λογαριασμό μου γιατί ήταν τουλάχιστον περίεργο ο δικός μου λογαριασμός να ανεβάζει τον Κεμάλ Ατατούρκ».
Ερωτηθείσα αν υπάρχει εσωτερικό πρόβλημα στη ΝΔ μετά τη τοποθέτηση Σαμαρά και για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Μπακογιάννη απάντησε: «Ο κ. Τσίπρας κρίνει εξ ιδίων και να μην μπερδεύεται γιατί στη ΝΔ πραγματικά δεν υπάρχει πρόβλημα. Επειδή είμαι αρκετά παλιά στη ΝΔ και έχω ζήσει εποχές όπου υπήρχαν προβλήματα στη ΝΔ σας διαβεβαιώ ότι σήμερα τέτοιο πρόβλημα δεν υπάρχει. Εμείς στην ΝΔ έχουμε τη χαρά και την τιμή να έχουμε πολλούς πρώην πρωθυπουργούς στην Κοινοβουλευτική μας Ομάδα και έχουμε προ πολλού καταλήξει ότι οι πρώην πρωθυπουργοί δικαιούνται να μιλούν, να έχουμε διαφορετική άποψη και να την καταθέτουν όπως θέλουν. Τώρα το timing της κατάθεσης αυτής της άποψης και το περιεχόμενό των απόψεών τους κρίνεται όπως κρίνεται όλων μας. Κρίνεται από τους πολίτες και το timing και το περιεχόμενο».
Αναφερόμενη στην εκτίμηση του κ. Σαμαρά ότι οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία θα οδηγήσουν στη Χάγη, δήλωσε: «Όλοι έχουνε μιλήσει για Χάγη, από την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή ο οποίος είχε πει κάτι πολύ απλό ότι στις σχέσεις με τους γείτονες όταν υπάρχουν προβλήματα, και βεβαίως υπάρχουν με την Τουρκία, υπάρχουν τρεις λύσεις· ο διάλογος, η διαιτησία και ο πόλεμος. Δηλαδή συζητάς, προσπαθείς να βρεις μια λύση εάν δεν την βρεις όπως είναι πολύ πιθανό να μην συμφωνήσει με την Τουρκία κανείς για τα θέματα της υφαλοκρηπίδας, τότε υπάρχει η διαιτησία, τα δηλαδή υπάρχει το Διεθνές δικαστήριο της Χάγης γιατί αν δεν υπαρχή και το ένα και το άλλο τότε η τρίτη λύση είναι ο πόλεμος. Επ’ αυτού η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει αποφασίσει από το 1974 και για αυτό και πάντοτε κινείται με την αρχή, ιδιαίτερα όταν ξεκινήσανε τις διερευνητικές επαφές μετά το Ελσίνκι προχωρήσανε οι διερευνητικές επαφές με αυτό το στόχο, το στόχο της Χάγης. Δηλαδή εάν δεν που δεν ήταν κανένας αρκετά αφελής να πιστεύει ότι θα τα βρίσκαμε στις συζητήσεις με την Τουρκία τουλάχιστον είχαμε σαν στόχο, και εξακολουθούμε και έχουμε σαν στόχο να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε και άρα να πάμε σε μια διεθνή διαιτησία. Αυτό ήταν πάντοτε η γραμμή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».
«Η Τουρκία για να μπορέσει να έρθει πιο κοντά στην Ευρώπη και να γίνει αυτή η περίφημη Ευρωτουρκική συμφωνία περνάει μέσα από την Ελλάδα. Περνάει μέσα από την Ελλάδα διότι η Τουρκία πρέπει κάποια στιγμή να αποδεχτεί το Διεθνές Δίκαιο. Το Διεθνές Δίκαιο η Τουρκία μέχρι στιγμής δεν το έχει αποδεχτεί δηλαδή η Τουρκία δεν έχει υπογράψει τη Συνθήκη του Μοντέγκο Μπει άρα η Τουρκία δεν έχει αποδεχτεί τη Χάγη. Εμείς αντίθετα επειδή βασίζεται η επιχειρηματολογία μας πάνω στο Διεθνές Δίκαιο νοιώθουμε πολύ ισχυροί και για αυτό λέμε ότι εμείς έχουμε σαν στόχο τη Χάγη. Θα υποχρεωθεί όμως η Τουρκία, κατά τη γνώμη μου κάποια στιγμή, όπως υποχρεώθηκε τώρα να έρθει στις διερευνητικές επαφές γιατί δεν το ήθελε ούτε αυτό γιατί δεν ήθελε να πάει με βάση το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο Διεθνές Δίκαιο προβλέπει σε δύο διαφορετικές διατάξεις τη συγκεκριμενη συζήτηση για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Οποιαδήποτε μονομερή αξίωση της Τουρκίας δεν την προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο άρα δεν προβλέπεται να συζητηθεί στις διερευνητικές», υπογράμμισε η ίδια.
Αναφορικά με τις δηλώσεις Τσαβούσογλου για το φυσικό αέριο στην Κύπρο, επισήμανε: «Ήδη ο πρόεδρος Αναστασιάδης έχει πει ότι τα όποια χρήματα προσέλθουν από το φυσικό αέριο θα πάνε σε ένα ταμείο για το σύνολο του κυπριακού λαού δηλαδή και ελληνοκυπρίων και τους τουρκοκυπρίων. Η δήλωση αυτή του Αναστασιάδη είναι δήλωση εδώ και δύο χρόνο δεν ξέρω τι περαιτέρω θέλει να πει ο κ. Τσαβούσογλου αλλά το βέβαιον είναι ότι ο κ. Τσαβούσογλου προσέρχεται για πρώτη φορά στο Κυπριακό με μια θέση η οποία είναι ευθύτατα αντίθετη με όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Δηλαδή όλοι μιλάμε για διζωνική Κοινοτική Ομοσπονδία και ο κ.Τσαβούσογλου μιλάει για δύο κράτη. Αυτό είναι μια αλλαγή στις θέσεις τις Τουρκίας, μια αλλαγή που δεν βλέπω ποιος θα την αποδεχτεί. Γιατί το επιχείρημα ότι συζητάμε πολλά χρόνια δεν είναι επαρκές για να αλλάξει όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Μπαίνουμε στο Κυπριακό σε μια καινούργια φάση η οποία θα απαιτήσει μια πολύ μεγάλη κινητοποίηση της Ελληνικής και της Κυπριακής διπλωματίας πράγμα το οποίο έχει αρχίσει να γίνεται. Ξαναμπαίνει δηλαδή το Κυπριακό μπροστά στη συζήτηση την οποία έχουμε με τους Τούρκους πέραν δηλαδή των όποιων ευρωτουρκικών θεμάτων».
Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι ο αρχικός στόχος της Τουρκίας ήταν η απομάκρυνση από τις κυρώσεις και όχι η ολοκλήρωση του ελληνοτουρκικού διαλόγου, η κ. Μπακογιάννη απάντησε: «Αυτό θα φανεί. Κανένας από εμάς δεν είναι αφελής και κανένας από εμάς δεν πιστεύει ότι από την μεγάλη ένταση την οποία περάσαμε το καλοκαίρι μπαίνουμε σε κανονικές συνθήκες μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Το βέβαιο είναι ότι η Τουρκία πλέον βλέπει ότι αυτή η πολιτική της γύρισε μπούμερανγκ, και επίσης βλέπει γιατί είχε μεγάλο ενδιαφέρον η χθεσινή ανακοίνωση του Συμβούλου Ασφαλείας των ΗΠΑ για τη συζήτηση που έκανε με τον κ.Καλίν που τονίζει τέσσερα πράγματα. Τονίζει καταρχήν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τονίζει τη σημασία των διερευνητικών, τονίζει ότι δεν πρόκειται οι αμερικανοί να αποδεχτούν τους S400 και μπαίνει μέσα η Τουρκία, που είναι μια μεγάλη χώρα και ενδιαφέρει τους Αμερικανούς να κρατήσουν μέσα την Τουρκία στο Δυτικό κόσμο αλλά θα την κρατήσουν υπό όρους».
«Άρα οι όροι αλλάξανε στην Τουρκία σήμερα για την Τουρκία μετά και τις αποφάσεις των κυρώσεων. Βλέπει λοιπόν ο κ. Ερντογάν την αλλαγή στις ΗΠΑ, βλέπει ότι η Ευρώπη εάν δεν άλλαζε εκείνος πολιτική, δεν απέσυρε δηλαδή τα καράβια του θα του έβαζε κυρώσεις και άρα τον παρακολουθεί γιατί οι κυρώσεις δεν φύγανε από το τραπέζι, και ταυτόχρονα πιέζεται από το εσωτερικό γιατί η οικονομία του δεν πάει καλά και όλες αυτές οι καλοκαιρινές εξορμήσεις και οι στρατιωτικές εξορμήσεις των τελευταίων δύο ετών στη Συρία, στη Λιβύη, στο Αιγαίο, στο Ναγκόρνο Καραμπαχ και τα λοιπά όλα αυτά είχανε τεράστιο οικονομικό κόστος και η τουρκική οικονομία δεν το αντέχει πλέον. Άρα πάρτε τα όλα αυτά μαζί για να αντιληφθούμε γιατί ο Ερντογάν γυρίζει και κάνει μια «επίθεση φιλίας «προς τη Δύση αυτή τη στιγμή», διευκρίνισε η ίδια.
Αναφερόμενη στα πανό υποστήριξης για τον Δ. Κουφοντίνα στα πανεπιστήμια και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε: «Εμένα με θλίβει βαθύτατα αυτή η εικόνα. Μας αφορά οικογενειακώς και μας πληγώσει αυτή η κουβέντα γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν δείξανε ποτέ την ίδια ευαισθησία για τα θύματα των τρομοκρατών τα οποία δυστυχώς είναι πολλά τα οποία δεν δόθηκε η δυνατότητα καν ενός διαλόγου με το θάνατο τον οποίο επεδίωξαν οι τρομοκράτες. Άρα καλό είναι καμιά φορά στη ζωή αυτή να θυμόμαστε ποια είναι η πραγματικότητα. Όσον άφορα το ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα εσωτερικό τεράστιο πρόβλημα και όσο αυτό δεν μπορεί να το ξεκαθαρίσει, όσο θεωρεί ότι είναι όμηρος ενός μικρού αριθμού στελεχών που τα οποία έχουν αυτές τις απόψεις δεν θα μπορέσει ποτέ να σηκώσει κεφάλι γιατί η ελληνική κοινωνία είναι πάρα πολύ μακριά από αυτές τις λογικές που υποστηρίζει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ».
Αναφορικά με την εμπρηστική ενέργεια κατά του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, τόνισε: «Θέλω να δηλώσω ρητά την συμπαράστασή μου στον κ.Μπογδάνο. Περιμένω να ακούσω όλους αυτους τους καμπαλέρος οι οποίοι με άνεση βγαίνουν να βγάλουν πανό, να υποστηρίξουν τον κ. Μπογδάνο ο οποίος είναι ένας εκλεγμένος βουλευτής και ο οποίος λεει αυτά τα οποία πιστεύει και εκφράζει και βρίσκεται έτοιμος να απαντήσει στο διάλογο. Διάλογος με βόμβες δεν γίνεται, διάλογος με απειλές δεν γίνεται και η δημοκρατία δεν εκβιάζεται και δεν υπάρχει και κανένας ο οποίος θα τους φοβηθεί. Εγώ 30 χρόνια κάνω αυτό τον αγώνα, 30 χρόνια στέλνω το μήνυμα ότι δεν σας φοβάμαι κύριοι και δεν τους φοβάμαι αλλά θεωρώ ότι έχουμε όλοι υποχρέωση να βγούμε κάποια στιγμή και να πούμε φτάνει πια. Δεν μπορεί αυτή η βία και η ανοχή στη βία να έχει οποιαδήποτε ιδεολογικό κάλυμμα. Με τον ίδιο τρόπο που θα πολεμήσω τη μαύρη βία, με τον ίδιο τρόπο θα πολεμήσω και την κόκκινη βία διότι η βία δεν γίνεται ανεκτή υπό καμία μορφή».