«Η χώρα θα αντέξει ακόμα και ένα τρίτο κύμα της πανδημίας», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret με τον Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Ο κ. Σταϊκούρας, αναφερόμενος στα μέτρα της κυβέρνησης σημείωσε πως «τα μέτρα στο υγειονομικό πεδίο που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, πρόσθεσαν 500 εκατομμύρια κόστος σε μηνιαία βάση στην πραγματική οικονομία». Συμπλήρωσε χαρακτηριστικά πως «το κράτος βγαίνει στις αγορές με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο για να εξασφαλίσει χρήματα».
Σημείωσε ωστόσο ότι οι δυνατότητες στην οικονομία δεν είναι απεριόριστες ενώ είπε πως το κράτος θα καλύψει ένα σημαντικό κομμάτι των οικονομικών και υγειονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.
«Στη Βουλή η μη απόδοση ενοικίων»
Αναφορικά με τα μέτρα της πανδημίας και ειδικότερα με τη μη απόδοση των ενοικίων, ο κ. Σταϊκούρας αποκάλυψε ότι την Πέμπτη «θα νομοθετηθεί στη Βουλή η ΜΗ απόδοση ενοικίων όσων πλήττονται από την πανδημία για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Ξεκαθάρισε ωστόσο πως «το τι θα γίνει μετά το Φεβρουάριο θα το αξιολογήσουμε το επόμενο διάστημα».
Μεταξύ άλλον ο κ. Σταϊκούρας αποκάλυψε πως δεν είναι στις σκέψεις της κυβέρνησης να κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός.
Κληθείς να σχολιάσει ενδεχόμενη διαγραφή χρεών τόνισε πως η Ελλάδα αξιοποιεί το βέλτιστο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Προσπάθεια να μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια»
Αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια είπε πως η κυβέρνηση τα αξιολογεί όλα ώστε να μειώσει τα υφιστάμενα κόκκινα δάνεια και όσα κοκκινίσουν στο μέλλον.
Επιδότηση πάγιων δαπανών-ΕΝΦΙΑ-Επιστρεπτέα Προκαταβολή
Σε ότι αφορά την επιδότηση παγίων δαπανών είπε πως θα διατεθούν 10 εκατομμύρια ευρώ και το μέτρο θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα.
Τέλος, ανέφερε πως αύριο ολοκληρώνεται η διαδικασία για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Χρήστου Σταϊκούρα στα Παραπολιτικά 90,1:
Ερωτηθείς αν αντέχει η οικονομά ένα τρίτο κύμα πανδημίας, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Κλείνουμε σχεδόν ένα χρόνο από τότε που ξεκίνησε η υγειονομική κρίση και νομίζω ότι έχουμε αποδείξει με τη συνετή διαχείριση του ταμείου της χώρας και των δημόσιων οικονομικών ότι η χώρα αντέχει, και σας προϊδεάζω ότι θα αντέξει. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι δυσκολίες δεν αυξάνουν και δεν πολλαπλασιάζονται. Ενδεικτικά θα σας πω ότι τα ορθά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στο υγειονομικό πεδίο την προηγούμενη εβδομάδα, σε σχέση με το τι ίσχυε στην οικονομία μια εβδομάδα πριν, προσέθεσαν 500 εκατομμύρια € κόστος στην πραγματική οικονομία σε μηνιαία βάση. Ταυτόχρονα εξαιτίας ακριβώς της λειτουργίας της οικονομίας σε σχέση και σε σύγκριση με τον προϋπολογισμό που είχαμε κάνει έχουμε απόκλιση σε φορολογικά και ασφαλιστικά έσοδα. Υστέρηση».
«Αυτά είναι τα αρνητικά στοιχεία που δείχνουν τις αυξημένες δυσκολίες, ταυτόχρονα όμως την ίδια προηγούμενη εβδομάδα το κράτος έδωσε 1 εκατομμύριο € στην πραγματική οικονομία. Έδωσε σε 300 χιλιάδες συμπατριώτες μας επιστρεπτέα προκαταβολή, έδωσε σε 355 χιλιαδες δικαιούχους επίδομα θέρμανσης και έδωσε και σε 40 χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων ένα μικρό χρηματικό ποσό αποζημίωσης άρα το κράτος είναι εδώ για να βοηθήσει, και πως βοηθάει; Βγαίνοντας στις αγορές, και αυτό ήταν γεγονός της προηγούμενης εβδομάδας, με εξαιρετικά χαμηλό κόστος δανεισμού ώστε να χτίσει ταμειακά διαθέσιμα για να βοηθάει όσο μπορεί στο πλαίσιο του εφικτού την πραγματική οικονομία. Άρα θα αντέξουμε απλά οι δυνατότητες δεν είναι απεριόριστες. Οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες, οι δυνατότητες είναι συγκεκριμένες, θα καλύψουμε ένα σημαντικό κομμάτι των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης, δεν μπορούμε να το καλύψουμε όλο ειδικά όσο επεκτείνεται αυτή η κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς αν σκέφτονται να καταθέσουν συμπληρωματικό προϋπολογισμό, απάντησε: «Δεν είναι αυτό στις σκέψεις μας σήμερα, αυτό το οποίο ισχύει είναι ότι προφανώς όταν αποτυπώνω μια τέτοια κατάσταση εκτέλεσης προϋπολογισμού και μια πραγματικότητα, έχουμε πει ως κυβέρνηση και το αποδεικνύουμε ότι θα είμαστε κοντά και θα ενισχύουμε όσο μπορούμε περισσότερο για όσο διαρκεί η οικονομική κρίση. Αρα αυτό σημαίνει ότι θα προσθέσουμε πόρους τους οποίους θα δείτε πως θα εξελιχθούν μέσα από συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες που αναλάβαμε μέσα στη χρονιά. Άρα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία συζήτηση για συμπληρωματικό προϋπολογισμό, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας σε μέλλοντα χρόνο, σταδιακά, ανάλογα με το πως θα εξελιχθεί η πραγματική οικονομία».
Ερωτηθείς αν σε ευρωπαϊκό επίπεδο συμφωνηθεί η διαγραφή χρεών ως εργαλείο είστε έτοιμοι να το συζητήσετε και την Ελλάδα, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε: «Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι αξιοποιεί και επιδιώκει το βέλτιστο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μη ξεχνάμε ότι η χώρα μας είναι και σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας οπότε κάθε τρεις μήνες αξιολογείται, αξιολογείται πολύ περισσότερο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Άρα έχουμε αξιοποιήσει μέχρι σήμερα οποιαδήποτε πρωτοβουλία έχει αναληφθεί για ανεύρεση δημοσιονομικού χώρου δηλαδή για μη υλοποίηση δημοσιονομικών στόχων. Έχουμε αξιοποιήσει καθεστώτα, προσωρινά πλαίσια ενίσχυσης των επιχειρήσεων, θα αξιοποιήσουμε νέα καθεστώτα επιδότησης παγίων δαπανών και οποιαδήποτε πρωτοβουλία αναληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να βοηθήσουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα τις αξιοποιήσουμε στο σύνολο τους».
Ερωτηθείς αν θα υιοθετήσουν το σχέδιο της τράπεζας της Ελλάδος για bad bank, απάντησε: «Αυτή τη στιγμή αξιολογεί η κυβέρνηση το σύνολο των δυνατοτήτων που έχει και των προτάσεων έτσι ώστε να μειώσει τον υφιστάμενο όγκο κόκκινών δανείων και πιθανόν αυτών που θα δημιουργηθεί σε μέλλοντα χρόνο. Άρα έχουμε την υλοποίηση του Ηρακλή κάτι που ισχύει από το 2019 και μόλις προχθές ανακοινώθηκε η είσοδος στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και της τέταρτης συστημικής τράπεζας, άρα το πρόγραμμα πέτυχε. Έχουμε τη συζήτηση για την επέκταση του προγράμματος και έχουμε και την πρόταση της Τραπέζης της Ελλάδος την οποία αξιολογούμε. Όπως είχαμε πει από το 2019 και εξακολουθεί να ισχύει η κυβέρνηση θα υιοθετήσει, βεβαίως υπό συγκεκριμένους όρους και συμφωνία της ευρωπαϊκής επιτροπής ανταγωνισμού, θα συμφωνήσει και θα υλοποιήσει οτιδήποτε θα μειώσει τον όγκο των κόκκινων δανείων και θα δημιουργήσει ρευστότητα στην πραγματική οικονομία υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις άρα όλα αξιολογούνται».
«Έχουμε συνεπώς σημαντική συρρίκνωση υφιστάμενων κόκκινων δανείων λόγω της αξιοποίησης του Ηρακλή από πολλές συστημικές τράπεζες και έχουμε το πρόγραμμα Γέφυρα για τα φυσικά πρόσωπα το οποίο ήδη αξιοποιείται από χιλιάδες νοικοκυριά και μάλιστα πολλά από αυτά είναι και ενήμερα, και δρομολογούμε ένα νέο πρόγραμμα Γέφυρα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις για το ’21 ακριβώς για να περιορίσουμε όσο γίνεται τα κόκκινα δάνεια στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν υπάρχει πανευρωπαϊκά ένας κίνδυνος αύξησης των κόκκινων δανείων, αυτό λεει και η λογική άλλωστε μετά από τόσο σημαντικές οικονομικές κρίσεις, αλλά ισχυρίζομαι ότι κάνουμε ότι είναι εφικτό ώστε να περιορίσουμε την αύξηση του όγκου των κόκκινων δανείων», διευκρίνισε ο ίδιος.
Ερωτηθείς αν μπορεί να υπολογίσει ποιος θα είναι ο αριθμός των κόκκινων δανείων, απάντησε: «Αυτό δεν είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης, αυτό το εκτιμάει η Τράπεζα της Ελλάδος με βάση τα στοιχεία που θα προκύψουν από τις εμπορικές τράπεζες».
ΔΗΜ: Πότε θα κλειδώσουν οι αποφάσεις σας για τους τρεις πρώτους γύρους της επιστρεπτέας προκαταβολής και το λεω αυτό γιατί η Κομισιόν σας έλυσε τα χέρια για να τις μετατρέψετε σε επιχορηγήσεις και πολλοί ρωτούν θα εφαρμόσετε το μοντέλο του 50% επιχορήγηση , 50% δάνειο όπως ισχύει στην επιστρεπτέα 4 και 5 ή εξετάζετε το ενδεχόμενο να είναι 100% μη επιστρεπτέα τα ποσά των πρώτων γύρων;
«Αυτό το ερώτημα δεν αφορά το 2021, αφορά το 2022 άρα δεν είναι κάτι που «καίει» την κοινωνία σήμερα. Δεν είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να απαντηθεί σε μια εβδομάδα. Δεύτερη παρατήρηση είναι ότι η απόφαση της Κομισιόν ελήφθη την προηγούμενη Πέμπτη-Παρασκευή. Επιβεβαιώνω ότι έγινε πέμπτη τροποποίηση του προσωρινού πλαισίου, την είχαμε ζητήσει και εμείς ως ελληνική κυβέρνηση, που δίνει και ευελιξία, αυξάνει και τα όρια κρατικής ενίσχυσης και επεκτείνει και τους χρονικούς ορίζοντες των ενισχύσεων μέχρι το τέλος του ’21 δίνοντας τη δυνατότητα μετατροπής επιστρεπτέων μέτρων σε άλλες μορφής ενίσχυσης υπό προϋποθέσεις και δημοσιονομικά περιθώρια όπως είναι επιχορηγήσεις. Όλα αυτά τα πλαίσια όπως και το καινούργιο των πάγιων δαπανών, που από 3 εκατομμύρια γίνεται 10 εκατομμύρια, θα αξιοποιηθούν το ταχύτερο δυνατό κατά τον βέλτιστο τρόπο από την ελληνική κυβέρνηση. Σχετικά σύντομα θα υπάρχουν ανακοινώσεις για αυτά», επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας.
Ερωτηθείς για πόσο διάστημα θα παρατείνουν την απαλλαγή ή τη μείωση των ενοικίων και τις αναστολές πληρωμών για δόσεις ρυθμίσεων καθώς και για τις επιστροφές των ενοικίων στους ιδιοκτήτες, απάντησε: «Αυτή τη στιγμή νομοθετούμε στη Βουλή και γίνεται νόμος του κράτους την Πέμπτη την μη απόδοση ενοικίων από τους χρήστες ακινήτων που πλήττονται, με βάση το κλείσιμο με κυβερνητική εντολή, τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο αυτό ψηφίζεται τώρα στη Βουλή. Το τι θα γίνει μετά το Φεβρουάριο θα το αξιολογήσουμε τον Φεβρουάριο με βάση το πώς λειτουργεί η πραγματική οικονομία. Είδατε ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τέλος Δεκεμβρίου την πρόβλεψη για Ιανουάριο –Φεβρουάριο βλέποντας πως είναι η πραγματική οικονομία, το ίδιο θα πράξουμε και τον Φεβρουάριο για το επόμενο χρονικό διάστημα. Πάμε τώρα για τους ιδιοκτήτες , καταρχήν έχουν βάλει πλάτη στην κρίση, έχουν σηκώσει από την πρώτη στιγμή ένα σημαντικό βάρος, το βάρος που επέλεξε η πολιτεία να επιμεριστεί και σε αυτούς, τους ευχαριστώ δημόσια αλλά δεν αρκεί το ευχαριστώ. Ήδη 338 χιλιαδες αιτήσεις έχουνε γίνει και το 71% αυτών που δικαιούνταν έχουν συμψηφίσει χρηματικά ποσά 42,8 εκ. 6% αυτών, 19.680 ιδιοκτήτες, αναμένεται άμεσα από την ΑΑΔΕ να ολοκληρωθεί, με διόρθωση της δήλωσής τους, η διαδικασία και εντός του Φεβρουαρίου 79.306 περιπτώσεις θα αποσταλεί αιτιολόγηση γατί δεν πληρούσαν τα νόμιμα κριτήρια από την ΑΑΔΕ δίνοντας παράλληλα το δικαίωμα αιτιολογημένης προσβολής της απόφασης και επανεξέτασης. Αυτά για αυτή την περίοδο όμως έχει ενδιαφέρον ότι μετά αλλάξαμε τη διαδικασία και πήγαμε στο 40% μείωση και εμείς ουσιαστικά ενισχύουμε το 50% αυτής της μείωσης.
«Το θεσμοθετήσαμε, το υλοποιούμε. Μέχρι και την Πέμπτη που μας πέρασε πληρώσαμε σε 176.404 ΑΦΜ 19,3 εκατομμύρια ευρώ άρα καλύπτουμε αρκετά γρήγορα και το Νοέμβριο και τώρα μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου θα καλύψουμε και το Δεκέμβριο. Καλώ πολλούς ιδιοκτήτες που δεν έχουν δηλώσει το IBAN να το δηλώσουν άμεσα για να μπορέσουμε να πληρώσουμε και αυτή την κατηγορία. 59 χιλιάδες ιδιοκτήτες την προηγούμενη εβδομάδα δεν είχαμε αριθμό IBAN για να πιστώσουμε τους λογαριασμούς, έπεσε αυτό το νούμερο στις 35 χιλιάδες. Υπάρχει ο Ιανουάριος και Φεβρουάριος που ψηφίζεται, θέλουμε να πληρώσουμε το ταχύτερο το δυνατό τον Ιανουάριο αλλά νομίζω ότι αντιλαμβάνεστε, το κατάλαβε και η ΠΟΜΙΔΑ, ότι κάπως θα πρέπει να διασταυρώσουμε ένα βασικό στοιχείο. Αφού θα πληρώσουμε εμείς για πρώτη φορά ως κράτος το ενοίκιο, το τονίζω αφορολόγητο που σημαίνει αυτό ότι ουσιαστικά ο ιδιοκτήτης δεν θα χάσει τίποτα, θα πρέπει με κάποιο τρόπο να διασταυρώσουμε ότι ο πολίτης που χρησιμοποίει το ακίνητο δεν πλήρωσε έστω ένα μέρος του ενοικίου. Χρειάζεται κάπως να υπάρχει μια διασταύρωση αυτού και ψάχνουμε τον βέλτιστο τρόπο ώστε πολύ γρήγορα να καλύψουμε και τον Ιανουάριο. Μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα στη ΑΑΔΕ εκεί φαίνεται πόσες τρύπες υπήρχαν στο σύστημα το οποίο πήγε να λειτουργήσει τους πρώτους 6 μήνες», δήλωσε επιπρόσθετα.
Αναφερόμενος στο μέτρο επιδότησης των πάγιων δαπανών, σημείωσε: «Αυτό το κομμάτι της επιδότησης παγίων δαπανών όπως ξέρετε μέχρι την Πέμπτη μιλούσαμε για 3 εκατομμύρια, από την Πέμπτη και μετά μιλάμε για 10 εκατομμύρια άρα βλέπετε πόσο γρήγορα αλλάζουν τα δεδομένα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Καλύπτει απώλειες σε ότι αφορά τις πάγιες δαπάνες από τον Μάρτιο του ’20, άρα έχει και αναδρομικό χαρακτήρα. Θα καλύψουμε ανώτατη ένταση ενίσχυσης στο 70% των επιλέξιμων δαπανών που μπορεί να φτάσει στο 90% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και είναι στοιχείο που ήδη συζητάμε με την ευρωπαϊκή επιτροπη, συζητάμε την περίμετρο των παγίων δαπανών την οποία θέλουμε να καλύψουμε έτσι ώστε να βοηθήσουμε πάρα πολλές χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις. Αυτό το πλαίσιο θα είναι ανεξάρτητο από το υφιστάμενο πλαίσιο, δεν θα συσσωρεύονται οι άλλες ενισχύσεις που έχει λάβει η επιχείρηση οι οποίες όμως θα δύναται να συνυπολογιστούν στις ανάγκες κάλυψης αυτής».
Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, ο υπουργός δήλωσε: «Είναι μια άσκηση την οποία με πολλές δυσκολίες, αντικειμενικές δυσκολίες προσπαθούμε να υλοποιήσουμε λόγω της υγειονομικής κρίσης. Είναι μια δέσμευση της χώρας που έχουμε αναλάβει και από το παρελθόν να την υλοποιήσουμε, αυτή προφανώς μπορεί να οδηγήσει σε αναπροσαρμογές του ΕΝΦΙΑ αλλά όχι σε αυξήσεις του ΕΝΦΙΑ εκτός από τις περιπτώσεις εκείνες και τις γεωγραφικές περιοχές που θα πρέπει να υπάρχει αύξηση του ΕΝΦΙΑ. Υπάρχουν γεωγραφικές περιοχές της χώρας που μπορεί και πρέπει να υπάρξει υψηλότερη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ενδεχόμενο να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για να κάνουμε ακόμα μια μείωση του ΕΝΦΙΑ όπως είχαμε δεσμευτεί κατά 8%. Αυτό έχει και στοιχείο οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Σε αυτό θα πρέπει να προσθέσετε την βοήθεια που δίνει η ελληνική πολιτεία φέτος με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με μόνιμο και μη μόνιμο τρόπο».
Αναφορικά με τις μικροπιστώσεις, ανέφερε: «Τις μικροπιστώσεις τις θεσμοθετήσαμε αλλά στη συνέχεια έπρεπε να υπάρχει ενδιαφέρον από αυτούς που θα παράσχουν τα μικροπιστώσεις προς την Τράπεζα της Ελλάδος η οποία έχει το ρυθμιστικό πλαίσιο αυτών. Απ’ όσο γνωρίζω ξεκίνησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα να εκδηλώνονται κάποιες πρωτοβουλίες από κάποιους φορείς οι οποίοι θέλουν να παράσχουν τέτοιες μικροπιστώσεις. Ακόμα δεν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε σχετικές ανακοινώσεις γιατί υπάρχει μια διαδικασία αξιολόγησης των φακέλων αλλά επαναλαμβάνω αυτό δεν είναι συνάρτηση της ελληνικής πολιτείας, η ελληνική πολιτεία αυτό που έπρεπε να κάνει το έκανε και το έκανε έγκαιρα, θεσμοθέτησε το πλαίσιο των μικροπιστώσεων, η τράπεζα της Ελλάδος προχώρησε στη ρύθμιση αυτού του πλαισίου το μόνο που απέμενε ήταν να εκδηλώσει ενδιαφέρον ο ιδιώτης ή ο φορέας. Φαίνεται ότι υπάρχει ένα τέτοιο ενδιαφέρον το τελευταίο χρονικό διάστημα».
«Ολοκληρώνεται αύριο η διαδικασία της επιστρεπτέας προκαταβολής σε ότι αφορά τον 5ο κύκλο, θα χορηγηθούν και άλλα σημαντικά χρηματικά ποσά αυτή την εβδομάδα. Θα ανοίξει η πλατφόρμα πάλι για νέες επιχειρήσεις, θα καλύψουμε περίπου 10 χιλιαδες νέες επιχειρήσεις καθώς και τις αιτήσεις των λογιστών οι οποίες εκ παραδρομής δεν υπεβλήθησαν κατά τη διάρκεια της κανονικής διαδικασίας. Από εκεί και πέρα επειδή υπάρχουν έντονοι προβληματισμοί για το χώρο της εστίασης θέλω να σας πω ότι ως κυβερνηση σεβόμαστε τις αγωνίες και τα προβλήματα του κλάδου. Ένας κλάδος που έχει πληγεί σημαντικά», σημείωσε.
«Έχει αποδείξει το κράτος και όλα τα συναρμόδια υπουργεία ότι είμαστε κοντά τους με διάλογο και πράξεις. Άθροισα τις επιστρεπτέες προκαταβολές που έχει πάρει ο κλάδος, έχει πάρει μέχρι σήμερα 816 εκατομμύρια σε 64.212 επιχειρήσεις ουσιαστικά στο 90% του κλάδου που υπήρχε το 2019. Μειώσαμε τον ΦΠΑ στην εστίαση, υπάρχει μηδενικό ενοίκιο για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, υπάρχει αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους, υπάρχουν οι αναστολές φορολογικών, ασφαλιστικών, δανειακών υποχρεώσεων και μια σειρά από άλλες πρωτοβουλίες που θέλουμε να αναλάβουμε το επόμενο χρονικό διάστημα για να στηρίξουμε όσο είναι εφικτό αυτό τον κλάδο. Όλες τις απώλειες δεν θα τις καλύψουμε θέλω να το επαναλάβω και για αυτόν τον κλάδο αλλά σε συνεργασία και με το υπουργειο Ανάπτυξης βρίσκουμε τους πόρους έτσι ώστε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να καλύψουμε ένα σημαντικό μέρος αυτών, και θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε προς αυτή την κατεύθυνση», υπογράμμισε ο ίδιος.
Αναφορικά με τα τέλη κυκλοφορίας, σημείωσε ότι «στα τέλη κυκλοφορίας δεν έχουμε στο μυαλό μας σήμερα κάποια αλλαγή».
Για τα taxi, ανέφερε: «Στα taxi στην 5η επιστρεπτέα 16.264 taxi πήραν επιστρεπτέα όπως είχαν πάρει και 4η επιστρεπτέα και έχουμε και το μειωμένο ΦΠΑ . Προσπαθούμε και αυτό τον κλάδος να τον βοηθήσουμε και έγινε και πρόσφατα υλοποίηση του αιτήματός τους για τον αριθμό των επιβατών άρα κάποια βήματα να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο τα έχουμε κάνει».