«Ένδυση, υπόδηση και βιβλιοπωλεία λειτουργούν με ραντεβού εντός καταστήματος, το υπόλοιπο λιανεμπόριο με παράδοση εκτός», διευκρίνισε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης.
Όπως σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης, από την ώρα που ο καταναλωτής θα λάβει το sms από το κατάστημα έχει στην διάθεση του 2 ώρες ενώ θα πρέπει να στείλει μήνυμα με τον κωδικό 2 στο 13033. Συμπλήρωσε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι η στιγμή είναι κρίσιμη μετά και το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Παράλληλα, ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε πως κάθε Παρασκευή η επιτροπή αποφασίζει τα μέτρα όπως επίσης εάν θα ανοίξει η θα κλείσει κάτι ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Για την εστίαση είπε πως είναι το 40% της οικονομίας και πως η κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει με μέτρα τον κλάδο. Τόνισε επίσης πως στην παρούσα φάση η εστίαση δεν χωρά στην κινητικότητα.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός lockdown τύπου Μαρτίου απάντησε πως αν δημιουργηθούν αρνητικές συνθήκες θα πρέπει να προσαρμοστούμε στα στοιχεία που θα παρουσίασαν οι επιδημιολόγοι
Σε ερώτηση εάν η επιστρεπτέα θα πρέπει να γίνει επιδότηση είπε πως αν δεν επανέλθουν οι επιχειρήσεις στην κανονικότητα οι πληρωμές τους μετατίθενται χρονικά. Σημείωσε πως όταν φτάσουμε στο τέλος της πανδημίας θα γίνει απολογισμός, θα δούμε ποιος κλάδος έχει πληγεί περισσότερο και θα λάβουν την δέουσα στήριξη.
Είπε τέλος, πως σχεδιάζονται τρία προγράμματα… της δανειοδότης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, επιδότησης των τόκων των δανείων και ένα πρόγραμμα γέφυρα για επιχειρήσεις και επιχειρηματικά δάνεια.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νίκου Παπαθανάση στα Παραπολιτικά 90,1:
Αναφορικά με το καθεστώς λειτουργίας του λιανεμπορίου, ο κ. Παπαθάσης διευκρίνισε: «Ένδυση, υπόδηση και βιβλιοπωλεία λειτουργούν τελείως διαφορετικά πάλι απαιτούν ραντεβού. Όπως λειτουργήσαμε με το click away, με την παράδοση εκτός, με ραντεβού δηλαδή έτσι ακριβώς λειτουργούμε και για την επίσκεψη εντός των καταστημάτων με μια διάρκεια 2 ωρών. Δηλαδή αφού λάβουμε το SMS του ραντεβού από το κατάστημα και αφού στείλουμε και τον κωδικό 2 στο 13033 μπορούμε να πάμε, έχουμε 2 ώρες. Μπαίνουμε μέσα στο κατάστημα, ψωνίζουμε και από εκεί και πέρα το ίδιο συμβαίνει και με την παράδοση εκτός δηλαδή τα καταστήματα που δεν είναι ένδυση, υπόδηση και βιβλιοπωλεία μπορούν να λειτουργήσουν όπως λειτουργούσαν την περίοδο των γιορτών».
Ερωτηθείς ποιος θα ελέγχει το χρόνο των μηνυμάτων, ο αν. υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων απάντησε: «Έχουμε δυο διαφορετικά χαρακτηριστικά, στα κομμωτήρια –κουρεία δεν έχουμε τον περιορισμό των 2 ωρών στα υπόλοιπα όταν λάβουμε το SMS από το κατάστημα επειδή το SMS αποδεικνύει και τι ώρα το έχουμε λάβει έχουμε 2 ώρες. Επομένως πρέπει να δείξουμε το 2 ότι έχουμε την απάντηση από το 13033 και το sms του ραντεβού, ακριβώς δηλαδή όπως λειτουργούσαμε με το click away κατά την περίοδο των γιορτών. Κανονικά πρέπει με το ένα μήνυμα να πάει στο συγκεκριμένο κατάστημα, θα πρέπει να τηρήσουμε τους κανόνες για να μπορέσουμε να έχουμε διάρκεια. Θα πρέπει όλοι μας να συνεχίσουμε να τηρούμε τους κανόνες γιατί βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή, αυτή τη στιγμή ανοίγουν και τα Γυμνάσια, θα πρέπει όλοι μας να είμαστε προσεκτικοί για να έχουμε διάρκεια».
Ερωτηθείς αν η εβδομάδα αυτή θα κρίνει τι θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, ανέφερε: «Προσωπικές απόψεις των επιδημιολόγων έχουμε από εκεί και πέρα εμείς πρέπει να ακούμε το σύνολο της επιτροπής η οποία αποφασίζει κάθε Παρασκευή για το ποια μέτρα θα συνεχίσει, ποια μέτρα θα σταματήσει. Γνωρίζετε ότι αυτή τη στιγμή και στην Ευρώπη έχουμε ένα δυναμικά εξελισσόμενο γεγονός σαφώς το παρακολουθούμε, οι επιδημιολόγοι κάνουν πολύ καλή δουλειά, κάθε Πέμπτη συζητούν όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία και στη συνέχεια το υπουργείο Ανάπτυξης κάθε Παρασκευή συζητά μαζί τους. Πάντως για το κάθε τι το υπουργείο Ανάπτυξης έχει μέτρα και κανόνες λειτουργίας. Αυτή τη στιγμή στην κινητικότητα χωρά αυτή η λειτουργία. Την Παρασκευή θα ξανακάνουμε συζήτηση, το αν μπορέσει να χωρέσει μια άλλη δραστηριότητα ή θα πρέπει να σταματήσει μια δραστηριότητα θα πρέπει να το συζητήσουμε αφού μελετήσουν οι ίδιοι τα επιδημιολογικά στοιχεία σε ένα πολυπαραμετρικό μοντέλο».
Για το χώρο της εστίασης, ο κ. Παπαθανάσης επισήμανε: «Η εστίαση είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της οικονομίας, είναι το 40% της οικονομίας που έκλεισε για αυτο συνεχίζουμε με πολλά μέτρα τη στήριξη του κλάδου. Το κάθε τι δημιουργεί μια κινητικότητα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε προφανώς η εστίαση δεν χωρά στην κινητικότητα αυτή που μπορεί να δεχτεί το μοντέλο των επιδημιολόγων για αυτό δεν έχει προχωρήσει η συζήτηση. Όταν θα μας πουν ότι μπορούμε να συζητήσουμε για το χώρο της εστίασης εμείς έχουμε και τα μέτρα και τους κανόνες που μπορεί να λειτουργήσει αλλά πρέπει πρώτα οι επιδημιολόγοι να μας πουν ότι μπορεί συζητήσουμε για την εστίαση. Οι ανθρωποι αυτοί οι οποίοι κάνουν πολύ καλή δουλειά και μας έχουν φέρει στο καλύτερο σημείο στο ευρωπαϊκό επίπεδο, θα πρέπει αυτοί να μας πουν ότι χωράει η κινητικότητα της εστίασης με μέτρα και κανόνες έτσι ώστε να λειτουργήσουμε. Επομένως δεν έχουμε για αυτή την εβδομάδα κάποια τέτοια συζήτηση».
Ερωτηθείς αν υπάρχει το σενάριο ενός καθολικού lockdown τύπου Μαρτίου στο τραπέζι, απάντησε: «Θα ήθελα να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο, θα ήθελα να δούμε τη συνέχεια της λειτουργίας όπως είναι του εμπορίου και των σχολείων. Ας αφήσουμε να φτάσουμε την Πέμπτη έτσι ώστε οι επιδημιολόγοι να μελετήσουν, σαφώς είναι ιατρικά ζητήματα τα οποία το υπουργείο Ανάπτυξης δεν μπορεί να μπει. Σας λεω από τη μια ότι μας ενδιαφέρει η λειτουργία του εμπορίου έτσι όπως είναι, τώρα αν τυχόν υπάρχουν άλλα στοιχεία σε μια τέτοια πανδημία που αλλάζει τόσο εύκολα τα οποία δημιουργήσουν αρνητικές συνθήκες σαφώς θα πρέπει να προσαρμοστούμε. Θα πρέπει να προσαρμοστούμε στα όποια στοιχεία μας παρουσιάσουν οι επιδημιολόγοι».
Ερωτηθείς αν θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα ώστε η επιστρεπτέα προκαταβολή να γίνει επιδότηση, ανέφερε: «Οποιαδήποτε συζήτηση επιστρεπτέας ξεκινά από τον Ιανουάριο του ’22. να θυμίζω ότι και στην επιστρεπτέα 1-2-3 κάτω από ορισμένες συνθήκες, αν οι εταιρείες δεν επανέλθουν στην κανονικότητα, δεν υποχρεούνται να ξεκινήσουν την πληρωμή του επιστρεπτέου ποσού. Αυτή τη στιγμή έχουμε την 4 και την 5 που έχει 50% μη επιστρεπτέο και είπαμε ότι όταν φτάσουμε στο τέλος της πανδημίας, αυτή τη στιγμή βλέπουμε πότε είναι το τέλος καθότι οι εμβολιασμοί προχωρούν σαφώς υπάρχει μια καθυστέρηση από πλευράς Ευρώπης όμως έχουμε τον ορίζοντα, θα γίνει ο απολογισμός εκεί θα δούμε ποιος κλάδος έχει πληγεί περισσότερο και εκεί θα λάβει την ιδιαίτερη στήριξη. Πάντως σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται η κυβέρνηση να αφήσει τις επιχειρήσεις, ούτε θέλει να κλείσουν οι επιχειρήσεις ούτε θέλουμε να χάσουμε θέσεις εργασίας. Εδώ θα πρέπει να σταθούμε και να πούμε ότι επειδή όλα τα μέτρα της κυβέρνησης στράφηκαν στο να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας η Ελλάδα βρίσκεται στις χώρες με το μικρότερο αριθμό απώλειας θέσεων εργασίας γιατί τα μέτρα μας στράφηκαν στο να θωρακίσουμε τις θέσεις εργασίας. Δεν θα αφεθεί καμία επιχείρηση μόνη της και κανένας κλάδος μόνος του».
Ερωτηθείς αν είναι μονόδρομος τα μέτρα ακορντεόν στην αγορά, απάντησε: «Η προσαρμογή στα μέτρα θα γίνεται ανάλογα με τον επιδημιολογικό χάρτη. Αυτή είναι η λογική ερμηνεία και η λογική απάντηση ότι σε περίπτωση που έχουμε αυξητική τάση των κρουσμάτων ή κρίνεται, διότι είναι πολυπαραμετρικό το μοντέλο, έχει σχέση με την τάση έχει σχέση με τις ΜΕΘ σαφώς θα γίνεται προσαρμογή. Πρώτα από όλα και πάνω από όλα η υγεία , το είπαμε από την αρχή, το είπε ο πρωθυπουργός, πάντα η οικονομία έρχεται μετά την υγεία, πρώτα λοιπόν την υγεία ότι αποφάσεις έχουν σχέση να θωρακίσουμε τη δημόσια υγεία θα ληφθούν».
Για το διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης της Αττικής σε σχέση με τις υπόλοιπες κόκκινες περιοχές, σημείωσε: « Διαφορετικά τα χαρακτηριστικά της Αττικής, να θυμίσω ότι εδώ βρίσκεται περίπου το 50% του πληθυσμού, διαφορετικά χαρακτηριστικά κινητικότητας τα οποία μπαίνουν μέσα στο μοντέλο. Επίσης οι άλλες κόκκινες περιοχές στο μοντέλο των ειδικών έχουν μια διαφορετική απεικόνιση. Οι άνθρωποι αυτοί λαμβάνουν τις αποφάσεις μελετώντας την τάση, τις ΜΕΘ και πολλά άλλα ζητήματα. Ειναι πολύ εξειδικευμένο το θέμα εμείς εκείνο το οποίο κάνουμε είναι προτείνουμε τα μέτρα και τους κανόνες που μπορεί να λειτουργήσει το εμπόριο, και αυτό κάνουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε κάθε Παρασκευή συζητώντας μαζί τους. Έχουμε πολύ καλή σχέση, μέχρι σήμερα έχουμε συνεργαστεί πολύ αρμονικά αλλά από εκεί και πέρα οι αποφάσεις και οι δικές μας και η δική τους επιστημονική γνώση και άποψη πηγαίνει στον Πρωθυπουργό και ο Πρωθυπουργός λαμβάνει τις αποφάσεις».
Αναφορικά με τη ροή χρηματοδότησης από τις τράπεζες, δήλωσε: «Θα τρέξουν τρία προγράμματα, το πρώτο πρόγραμμα είναι ότι η δανειοδότηση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων έως 30 έως 50 χιλιάδες € με υψηλή εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Αφορά μόνο πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις Στη συνέχεια ένα πρόγραμμα επιδότησης των τόκων των δανείων. Ένα πρόγραμμα αντίστοιχο έτρεξε για πέντε μήνες από τον Απρίλιο ως τον Αύγουστο του ’20, τώρα θα τρέξει Ιανουάριο–Φεβρουάριο–Μάρτιο και στη συνέχεια ένα νέο πρόγραμμά, ένα πρόγραμμα γέφυρα αλλά διαφορετικού χαρακτήρα από τα φυσικά πρόσωπα, αφορά επιχειρήσεις και τα επιχειρηματικά δάνεια το οποίο θα τρέξει για 9 μήνες. Βλέπετε λοιπόν μια δέσμη χρηματοδοτικών εργαλείων στηρίζουμε την πραγματική οικονομία γιατί χρειάζεται αυτή η ταμειακή ρευστότητα των επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση, η πολιτεία ετοιμάζεται να στηρίξει, ανάλογα με το πόσο έχει πληγεί ο κάθε κλάδος και το χώρο της εστίασης και το χώρο των γυμναστηρίων... έχουν πληγεί πάρα πολλοί κλάδοι, θέλουμε λοιπόν αυτοί οι κλάδοι να στηριχτούν όπως και οι άλλοι κλάδοι που έχουν πληγεί και λειτουργούν όπως το εμπόριο αλλά από εκεί και πέρα το πρόγραμμα θα πρέπει να τρέξει στο τέλος για να δούμε την πραγματική εικόνα της οικονομίας».