«Στις διερευνητικές αναμένουμε να πιάσουμε ξανά το νήμα από εκεί που το είχαμε αφήσει το 2016», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα αυτοδιοίκησης Στέλιος Πέτσας.
Ο κ. Πέτσας σημείωσε πως «μοναδική εκκρεμότητα είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών», ενώ τόνισε πως «αν μπουν άλλα θέματα θα τορπιλίσει τη διαδικασία».
Αναφορικά με την τοποθέτηση Σαμαρά, επισήμανε πως «είναι επιβοηθητική για την κυβέρνηση».
Σε ότι αφορά το νομοσχέδιο για την κατάργηση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές, που θα παρουσιαστεί την Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο, ο αν. υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως «θα δίνει πόντους στην κυβερνησιμότητα», ενώ τόνισε πως «το ποσοστό από το πρώτο γύρο για την εκλογή δημάρχου δεν θα είναι χαμηλότερο από το 40%».
Ακόμη σημείωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο του αριθμού των συμβούλων ενώ θα υπάρχει ποσοστό εισόδου.
Παράλληλα ανέφερε πως «το νομοσχέδιο θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση και εντός του Φεβρουαρίου θα κατατεθεί στη Βουλή».
Την ίδια στιγμή απέρριψε τα περί πρόωρων εκλογών λέγοντας πως «δεν υπάρχει πρόθεση από τον πρωθυπουργό για κάτι τέτοιο», ενώ είπε πως «δεν θα χρειαστεί προς το παρόν lifting στον εκλογικό νόμο για τις βουλευτικές εκλογές».
Τέλος ο κ. Πέτσας εξέφρασε την ανησυχία του για τις εικόνες συνωστισμού μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου λέγοντας ότι «η κινητικότητα είναι μεγάλη».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Στέλιο Πέτσα στα Παραπολιτικά 90,1:
Αναφορικά με την έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, ο αν. υπουργός Εσωτερικών σημείωσε: «Νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο καθυστέρησε αρκετό χρονικό διάστημα και αυτό που περιμένουμε είναι να πιάσουμε ξανά το νήμα από εκεί που κόπηκε το Μάρτιο του 2016. Είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών αλλά και των λαών της περιοχής η μια και μόνη εκκρεμότητα που έχουμε η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών να προχωρήσει και να τελειώσει. Άρα είναι θετικό ότι ξανά οι δύο αντιπροσωπίες θα βρίσκονται στο τραπέζι με αυτό το αντικείμενο. Περιμένουμε την πρώτη αποτίμηση η οποία θα πρέπει βασικά να εκφράζει την εντολή που έχουν πάρει οι διαπραγματευτικές ομάδες δηλαδή την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».
«Περιμένουμε την αποτίμηση της πρώτης ημέρας γιατί έχει σημασία η ατζέντα όταν είναι τόσο στενά καθορισμένη το να προσπαθεί κανείς να την αλλάξει θα δημιουργήσει ένα θέμα το οποίο δεν θα είναι καλός οιωνός. Ελπίζω ότι αυτό δεν θα γίνει ή θα προχωρήσουμε σε μια διευθέτηση όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα και τα θέματα που θα έχουν να συζητηθούν στο πλαίσιο που έχουν θέσει οι αντιπροσωπίες από την αρχή. Η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών είναι η μόνη διαφορά μας το να προσπαθούμε να βάλουμε άλλα θέματα στην ατζέντα μάλλον θα τορπιλίσει τη διαδικασία και δεν είναι αυτός νομίζω ο σκοπός της σημερινής συνάντησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τη συνέντευξη του κ. Σαμαρά, ο κ. Πέτσας επισήμανε: «Η τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού είναι επιβοηθητική του έργου της κυβέρνησης και αυτό για δύο λόγους. Πρώτον θέτει τα σημαντικότατα θέματα που αντιμετωπίζει όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη από την προκλητικότητα της Τουρκίας, επομένως βάζει ψηλά τον πήχη για τη Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Δεύτερον δείχνει πόσο τολμηρός είναι στην εξωτερική του πολιτική ο πρωθυπουργός όταν ακόμα και με έναν επιθετικό, διεκδικητικό γείτονα δεν φοβάται, δείχνει αυτοπεποίθηση και κάθεται στο τραπέζι με μια σαφέστατη ατζέντα, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Άρα εγώ βλέπω την συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού ως επιβοηθητική της κυβέρνησης και σε καμία περίπτωση δεν ασπάζομαι αυτά που λεει η αξιωματική αντιπολίτευση».
Ερωτηθείς για το νομοσχέδιο για την κατάργηση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές και ποιο θα είναι το ποσοστό εκλογής δημάρχων και περιφερειαρχών, απάντησε: «Δεν θέλω να μιλήσω αυτή τη στιγμή για το ακριβές ποσοστό γιατί αυτό συναρτάται σε ένα βαθμό με τη διαβούλευση που κάνουμε με τους δύο θεσμικούς εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι θα καταργηθεί ο νόμος της απλής αναλογικής του κ. Σκουρλέτη γιατί απέτυχε και θα αντικατασταθεί με ένα σύστημα το οποίο θα δίνει πόντους στην κυβερνησιμότητα. Το ποσοστό το οποίο θα μπορεί να πάρει κανείς για να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο σίγουρα δεν θα είναι χαμηλότερο από το 40%, θα είναι πάνω από 40% το πώς ακριβώς θα οριοθετηθεί θα το δούμε σε συνεργασία με τους θεσμικούς εταίρους. Επίσης θα υπάρχει ένα όριο εισόδου».
«Είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ τις προηγούμενες ημέρες Γιάννενα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα να μιλήσω με πάρα πολλούς δημάρχους αλλά και με περιφερειάρχες και καταλαβαίνω ότι υπάρχει μια κοινή συναντίληψη ότι ένα όριο εισόδου από 3 έως 5% είναι κάτι που το ακούνε όλοι και μένει να διευθετήσουμε ποιο είναι αυτό το ποσοστό», δήλωσε επιπρόσθετα.
Ερωτηθείς πότε εκτιμά ότι θα περάσει το νομοθέτημα αυτό από τη Βουλή, απάντησε: «Σήμερα το μεσημέρι έχουμε διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ όπου θα παραστώ και εγώ και ο κ. Βορίδης προκειμένου να έχουμε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων, όχι μόνο για αυτό το θέμα και για άλλα θέματα που θέτουν οι δήμοι. Μετά θα έχουμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε με τις περιφέρειες, την Πέμπτη θα παρουσιάσουμε στο υπουργικό συμβούλιο τους βασικούς άξονες μετά από αυτή την πρώτη συζήτηση με ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ, θα θέσουμε μετά το νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση για δύο περίπου εβδομάδες όπως προβλέπει η σχετική διαδικασία, και θα είμαστε σε θέση να καταθέσουμε το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή μέσα στο Φεβρουάριο».
«Επομένως μιλάμε για μια γρήγορη διαδικασία γιατί πραγματικά βλέπουμε ότι υπάρχει μια συναντίληψη η οποία είναι πολύ σημαντική. Μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση θα προχωρήσουμε και όχι ερήμην της», διευκρίνισε ο ίδιος.
Ερωτηθείς αν η πλειοψηφία των δημάρχων είναι υπέρ αυτής της αλλαγής, ανέφερε: «Η συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων και των περιφερειών ενδεικτικά να πω ότι επισκέφτηκα την Λάρισα και μίλησα με το δήμαρχος που δεν είναι κάποιος που προέρχεται από τη ΝΔ, ήταν και αυτός υποστηρικτικός όπως και πάρα πολλοί άλλοι που δεν εκλεγεί με τη στήριξη της ΝΔ αλλά ακόμα και με το ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που είναι προφανές είναι ότι η ακυβερνησία, που όλοι καταλαβαίνουν, επιβάλει την αλλαγή του νόμου Σκουρλέτη γιατί η τοπική αυτοδιοίκηση έχει πάρα πολλές διοικητικές αρμοδιότητες οι οποίες δεν μπορεί να περιμένουν ούτε να αναβάλλονται στο μέλλον επειδή τα δημοτικά ή τα περιφερειακά συμβούλια δεν μπορούν να αποφασίσουν».
Ερωτηθείς ποιο θα είναι το ποσοστό για την πλειοψηφούσα παράταξη, απάντησε: «Δεν είμαστε υπέρ των σύνθετων αλλά των πιο απλών λύσεων άρα οι πιο απλές λύσεις επιβάλλουν ένα ποσοστό πάνω από 40%, ίσως να είναι προτιμότερο να είναι μεγαλύτερο λίγο αυτό το ποσοστό παρά να έχει μια διαφορά με το δεύτερο συνδυασμό που περιπλέκει κάποιος τα πράγματα άλλωστε αυτό δεν υπάρχει ούτε σε εθνικό επίπεδο. Επίσης ένα άλλο σημαντικό στοιχείο του νόμου έχει να κάνει με το ζήτημα του αριθμό των συμβούλων. Εκεί θέλουμε να κάνουμε μια μείωση λελογισμένη αλλά σε καμία περίπτωση αυτή η μείωση δεν θα είναι διακοσμητική. Ο αριθμός είναι πάρα πολύ μεγάλος, σύμφωνα με την εμπειρία που υπάρχει αυτό το χρονικό διάστημα και νομίζω ότι και εκεί έχουμε μια κοινή συνισταμένη θα διευκολύνει στη λήψη των αποφάσεων».
Ερωτηθείς γιατί βιάζονται να καταργήσουν την απλή αναλογική και αν υπάρχει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, σημείωσε: «Ήταν μια προεκλογική μας δέσμευση ότι ο νόμος Σκουρλέτη που θα οδηγούσε στην ακυβερνησία πρέπει να καταργηθεί, επομένως είναι ώριμες οι συνθήκες και προχωρούμε γρήγορα χωρίς κωλυσιεργίες σε μια θεσμική τομή η οποία φαίνεται να τυγχάνει της γενικής αποδοχής και στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ως προς το δεύτερο σκέλος της ερώτησης δεν υπάρχει καμία πρόθεση από τον πρωθυπουργό για εκλογές. Το έχει ο ίδιος διευκρινίσει σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη ότι δεν βλέπει εκλογές και συνεχίζουμε το μεταρρυθμιστικό έργο. Αυτό κανουμε και εμείς και η απόδειξη της αλλαγής του νόμου στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι μια τέτοια θεσμική τομή».
Ερωτηθείς αν σκέφτονται να κάνουν κάποιο «lifting» και στον πρόσφατο εκλογικό νόμο, απάντησε: «Δεν υπάρχει κάποια εντολή αυτή τη στιγμή για τέτοιου είδους αλλαγή, μένουμε στην εντολή που έχουμε λάβει για την αλλαγή του εκλογικού νόμου στους ΟΤΑ. Ήταν πολύ σαφής ο πρωθυπουργός στις προτεραιότητες που μας έθεσε στην επίσκεψή του στο υπουργείο Εσωτερικών την προηγούμενη εβδομάδα, είναι πολύ ξεκάθαρο τουλάχιστον στα θέματα της δικής μου αρμοδιότητας το τι πρέπει να γίνει στους επόμενους 3 και 6 μήνες. Στο θεσμικό επίπεδο εκτός του εκλογικού νόμου έχουμε δύο βασικά ζητήματα το ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης, περιφερειών και δήμων. Εδώ εμπλέκεται και η αποκεντρωμένη διοίκηση. Είναι το θέμα των ζώων συντροφιάς ένα πολύ σημαντικό νομοθέτημα και επίσης υπάρχουν τα αναπτυξιακά σκέλη δηλαδή πως θα επιταχύνουμε το πρόγραμμα Τρίτσης ύψους 2,5 δις που χρηματοδοτεί πάρα πολλές δράσεις που αλλάζουν όψη τις τοπικές κοινωνίες».
Για το πρόγραμμα Τρίτσης, ανέφερε: «Είναι η πρώτη φορά ίσως μετά από τα χρόνια της κρίσης που έχει η χώρα μας τη δυνατότητα να μοχλεύσει πολλούς πόρους και να αλλάξει οψεις στη χώρα μας. Το πρόγραμμα Τρίτσης είναι ένα τέτοιο πρόγραμμα για τους δήμους κυρίως 2,5 δις που χρηματοδοτούν δράσεις από την ύδρευση και τη αποχέτευση μέχρι την ψηφιακή μετάβαση των δήμων μας και χρηματοδότηση έργων πνοή που έχουν να κάνουν σε τοπικό επίπεδο τη διαφορά. Για παράδειγμα πάρα πολλές περιοχές της χώρας μας εξακολουθούν να έχουν πρόβλημα με σωλήνες αμιάντου για την ύδρευση, αυτές πρέπει να αντικατασταθούν. Έχουν ζητήματα με την αποχέτευση, έχουν ζητήματα με την αστική αναζωογόνηση. Φανταστείτε σε πολύ πυκνοκατοικημένες περιοχές των πόλεών μας να μπορεί να ελευθερώνεται χώρος, να γίνεται χώρος πρασίνου ή να επισκέπτεται αυτό το χώρο με ασφάλεια μια οικογένεια».
«Χιλιάδες χαμόγελα ευτυχισμένων πολιτών στη θέση μιας γκρίζας πολυκατοικίας όλα αυτά μέσα σε ένα πλαίσιο δύο περίπου ετών γιατί το πρόγραμμα έχει ορίζοντα μέχρι το 2023 θα αρχίσουν να δρομολογούνται από φέτος. Ο χρονικός ορίζοντας για την υποβολή προτάσεων από τους δήμους είναι 31/3/21 θα ακολουθήσει η ένταξή τους και η δημοπράτηση των έργων μέσα στο ’21 και σιγά σιγά τα έργα θα αρχίσουν να υλοποιούνται μέσα στα απόμενα δύο χρόνια. έχουμε ένα βασικό εργαλείο και κοιτάζουμε πως θα κουμπώσουμε αυτό το εργαλείο με τα άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε δηλαδή το ταμείο ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. Νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια που έχουμε τους πόρους και πρέπει να τους χρησιμοποιήσουμε σοφά για να βελτιώσουμε τη καθημερινότητα των πολιτών», υπογράμμισε ο ίδιος.
Αναφορικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου και τις εικόνες συνωστισμού, ο κ. Πέτσας δήλωσε: «Με ανησυχούν πολύ αυτές οι εικόνες γιατί πραγματικά ο κόσμος έχει κουραστεί, η κόπωση είναι εμφανής στη συμπεριφορά όλων μας. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι μπορεί να τινάξουμε στον αέρα πολύ εύκολα ότι κερδίσαμε και για αυτό το λόγο εφιστώ την προσοχή σε όλους κυρίως να αποφύγουν τις άσκοπές μετακινήσεις. Η κινητικότητα είναι υπερβολικά μεγάλη, αυτή τρέφει τον κορονοϊό όχι το αν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας μεμονωμένα σε ένα κατάστημα εμπορικό που θα επισκεφτούμε αλλά οι τεράστιες ουρές, ο συνωστισμός σε μεγάλους πεζοδρόμους. Όλα αυτά τα οποία βλέπουμε τις τελευταίες μέρες που δείχνουν τον ένα πάνω στον άλλο είναι πραγματικά πολύ ανησυχητικές εικόνες και φοβάμαι ότι δεν θα εξελιχθούν καλά τις επόμενες εβδομάδες».