«Γενναία η πράξη της κ. Μπεκατώρου να σπάσει τη σιωπή της» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret, με τον Παναγιώτη Τζένο, η υφυπουργός Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας, Μαρία Συρεγγέλα.

Η κ. Συρεγγέλα, ανέφερε πως η βία υπάρχει παντού και όχι μόνο στον αθλητισμό σημειώνοντας πως είναι σημαντικό ότι σπάει η αλυσίδα του φόβου που έχουν οι γυναίκες. Τόνισε παράλληλα με έμφαση πως η βία δεν αποδεκτή από όποιον και αν προέρχεται   ενώ είπε πως οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν δομές στήριξης.

Υποστήριξε  πως οι άνδρες δεν έγιναν βίαιοι από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά οι γυναίκες πλέον διεκδικούν. Τέλος, απέρριψε τα περί θεωρίας της κοντής φούστας λέγοντας ότι υπάρχουν θύματα και θύτες που πρέπει να απολογούνται.

Αναλυτικά η συνέντευξη της υφυπουργου Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας, κ. Μαρίας Συρεγγέλα , στα  Παραπολιτικά 90.1 Fm και στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Αναφορικά με τις καταγγελίες της κας Σ.Μπεκατώρου 

Μ.ΣΥΡΕΓΓΕΛΑ: Είναι πολύ σημαντικό να μιλάμε πλέον για τα θέματα αυτά, ήταν γενναία η πράξη της  Σοφίας Μπεκατώρου  να σπάσει τη σιωπή της. Δυστυχώς δεν είναι μόνο ο χώρος του αθλητισμού, η βία υπάρχει παντού και δεν έχει ούτε ιδεολογικούς περιορισμούς, ούτε οικονομικούς περιορισμούς ούτε γεωγραφικούς περιορισμού είναι σε όλους τους χώρους είτε είναι επαγγελματικού είτε είναι ο χώρος του αθλητισμού, υπάρχει παντού και πλέον είναι πολύ σημαντικό ότι σπάει αυτή η αλυσίδα της σιωπής, του φόβου που υπάρχει .  

Εμείς αυτά τα βλέπουμε μέσα στα συμβουλευτικά κέντρα που έχουμε όπου έρχονται γυναίκες και δέχονται ψυχολογική στήριξη, κοινωνική στήριξη αλλά και νομική στήρξη γιατί πολλές γυναίκες χρειάζονται και νομική στήριξη και πλέον είανι πολ΄θυ σημαντικό και στη χώρα μας ότι έχει αρχίσει και γίνετα ευρέως γωνστό ότι ηβία δεν είναι αποδεκτή από όπου και αν προέρχεται, όποιος και αν είναι αυτός που κάνει τη βία. 

Πρέπει να ξέρουν οι γυναίκες ότι δεν είναι μόνες, ότι δεν πρέπει να φοβούνται και ότι υπαρχουν οι δομές στήριξης για τις γυναίοκες αυτές/. Εμείς έχουμε τα συμβουλευτικά κέντρα όπου μπορούν οι γυναίκες να καταγγείλουν, να έρθουν σε επαφή με ψυχολόγους. Κάθε γυναίκα θα μιλήσει όποτε η ίδια θέλει, η ίδια αισθανθεί έτοιμη να το κάνει.  

Πολλές γυναίκες έρχονται και λένε «όντως είναι βία αυτό που δέχομαι;», ναι είναι βία, είτε είναι σωματική είτε είναι ψυχολογική είτε είναι λεκτική και πλέον σπάει αυτός ο κύκλος της σιωπής και στη χώρα μας. Το τελευταίο χρονικό διάστημα είχαμε μια έξαρση των καταγγελιών για την ενδοοικογενειακή βία, απ’ ότι λένε οι ψυχολόγοι δεν σημαινει ότι έγιναν οι άνδρες βίαιοι  από τη μια μέρα στην άλλη, απλώς πλέον οι γυναίκες έχουνε αρχίσει και μιλούν κα έχουν αρχίσει και διεκδικούν τα η ζωή τους και την αξιοπρέπειά τους. Στο παρελθόν δυστυχώς υπήρχε το ταμπού «μην καταγγείλεις διότι αυτός  είναι μεγάλος και τρανός, μπορεί να σου κάνει κακό, ότι δεν θα σε πιστέψεις κανείς». 

Είμαστε εδώ και για  να τις πιστέψουμε και για να τις στηρίξουμε.  Ως κυβέρνηση κάναμε μια καμπάνια την προηγούμενη περίοδο για να προωθήσουμε και να κάνουμε ευρέως γνωστό ότι υπάρχει ένα δίκτυο δομών για τη στήριξη των γυναικών αυτών που  αποτελείται από 42 συμβουλευτικά κέντρα στην Ελλάδα, από ξενώνες φιλοξενίας αν κάποια γυναίκα θέλει να απομακρυνθεί μαζί με τα παιδιά της άμεσα από το κακοποιητικό περιβάλλον αλλά και η γραμμή 15900 όπου εκεί κατάλληλοι ειδικοί, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί 24 ώρες το 24ωρο, όλη την εβδομάδα, όλο το χρόνο είναι εκεί για να στηρίξουν τις γυναίκες αυτές».