«Δεν υπάρχει κανένας πλειστηριασμός» ήταν η απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα προς τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι υπάρχουν 35.000 πλειστηριασμοί. Ο κ. Τσιάρας μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret, με τον Παναγιώτη Τζένο, ξεκαθάρισε ότι «δεν τίθεται σε κίνδυνο η κατοικία κανενός πολίτη», ενώ υπογράμμισε πως μέσα στο 2021 θα εκκαθαριστούν όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη.

Παράλληλα, ο κ. Τσιάρας, πρόσθεσε πως λήγει στις 31 Μαΐου η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στην ειδική πλατφόρμα για τον επαναπροσδιορισμό των συγκεκριμένων υποθέσεων του νόμου Κατσέλη.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε επίσης μέσα από τις δηλώσεις του στα Παραπολιτικά 90,1, την παράταση του χρόνου παραγραφής των ποινικών δικαστηρίων, λόγω της πανδημίας. Ειδικότερα, ο κ. Τσιάρας, τόνισε ότι το υπουργείο έχει έτοιμα όλα τα σχέδια για τη λειτουργία της δικαιοσύνης, συμπληρώνοντας πως  όλα γίνονται με τη σύμφωνη γνώμη της επιτροπής των επιδημιολόγων.

Αναφορικά με την επιμέλεια παιδιών, ο κ. Τσιάρας σημείωσε πως αποτελεί βήμα προσαρμογής σε μια νέα πραγματικότητα καθώς το συμφέρον του παιδιού είναι να μεγαλώνει και με τους δύο  γονείς.

Τέλος, για τις αποζημιώσεις από τη Novartis είπε πως έχει ξεκινήσει η διαδικασία.

Διαβάστε ολόκληρη τη  συνέντευξη του Κώστα Τσιάρα στα Παραπολιτικά 90,1:

Για τον τρόπο λειτουργίας των δικαστηρίων, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε:
«Οι αλλαγές ισχύουν από την αρχή αυτής της εβδομάδας που διανύουμε και στην πραγματικότητα αφορά στο άνοιγμα της εκουσίας διαδικασίας και στην παράταση του χρόνου της παραγραφής των ποινικών δικαστηρίων. Με άλλα λόγια έχουν αυξηθεί κατά τι οι διαδικασίες, οι λειτουργίες γενικώς του χώρου της Δικαιοσύνης ωστόσο είμαστε προσεκτικοί, κάνουμε τα βήματα που πρέπει πάντοτε με την έγκριση της αρμόδιας επιτροπής. Όλα αυτά τα οποία γίνονται δεν μπορούν να αποφασιστούν από εμάς και μόνο, από το υπουργείο Δικαιοσύνης ή από τους δικαστικούς λειτουργούς, αποφασίζονται με βάση το πράσινο φως που κάθε φορά μπορεί να μας ανάψει, μπορεί να μας δείξει η αρμόδια Επιτροπή».

Ερωτηθείς αν το άνοιγμα των δικαστηρίων βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα, ο κ. Τσιάρας απάντησε: «Μαζί με τα δημοτικά ανοίξαμε και εμείς κάποιες διαδικασίες στο χώρο των δικαστηρίων εννοώ ότι υπάρχουν επιπλέον δυνατότητες μέσα από τη λειτουργία των δικαστηρίων. Όμως ενώ με τους συνεργάτες μου έχουμε όλα τα σχέδια έτοιμα του σταδιακού ανοίγματος όλο και περισσοτέρων λειτουργιών της Δικαιοσύνης παρόλα αυτά για να μπορέσουμε αυτό να το υλοποιήσουμε θα πρέπει να έχουμε τη έγκριση της αρμόδιας επιτροπής. Δεν ξέρω αν εξαρτάται απολύτως από τον εμβολιασμό, προφανώς ο εμβολιασμός είναι ένα κριτήριο θέλω να πιστεύω όμως ότι πολύ σύντομα, αν και εφόσον η εικόνα είναι αυτή που βλέπουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα με τον περιορισμό κρουσμάτων, με μια γενικότερη εικόνα ικανοποίησης που αφορά στην ελληνική πραγματικότητα για τη διαχείριση της πανδημίας και για τη διάδοσή της ότι θα μπορέσουμε σιγά –σιγά να ανοίξουμε κι άλλες διαδικασίες».


Αναφορικά με την παράταση 15 ημερών για τις αιτήσεις ένταξης στο νόμο Κατσέλη και την κριτική της Αντιπολίτευσης, σημείωσε: «Η προσπάθεια της Αντιπολίτευσης να λεει πράγματα τα οποία δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα δημιούργησε μια ένταση στο δημόσιο πολιτικό διάλογο. Νομίζω ότι ή δεν έχουν διαβάσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και δεν έχουν καταλάβει ποια είναι αυτή η παράταση την οποία δίνουμε αυτή τη στιγμή ή από την άλλη πλευρά μέσα από μια συστηματική προσπάθεια διασπείρουν ψεύτικες ειδήσεις και προσπαθούν να κάνουν πολιτική σπέκουλα στην αγωνία ανθρώπων που ειδικά αυτή την περίοδο και της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας θέλουν να εξαντλήσουν κάθε δικαίωμα τους προκειμένου να μην εξελιχθεί κάτι αρνητικό στη ζωή τους».

«Αντιλαμβάνεστε όμως μια τέτοια πρακτική την οποία πολύ συχνά μετέρχεται η Αξιωματική αντιπολίτευση όχι μόνο εκθέτει την ίδια αλλά δημιουργεί μια πολύ αρνητική εικόνα για το πολιτικό σύστημα. Όπως ξέρετε ψηφίσαμε τον 4745 με τον οποίο μέσα στο 2021 θα εκκαθαριστούν όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη. Μιλάμε για υποθέσεις οι οποίες έρχονται πριν το 2014, και μιλάμε βεβαίως για μια δέσμευση την οποία είχε αναλάβει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο Eurogroup του 2018 ότι μέχρι το 2021 θα εκκαθαριστούν όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εμείς πιστεύουμε στη συνέχεια της ελληνικής πολιτείας για αυτό και νομοθετήσαμε μια ρύθμιση η οποία αφενός μεν επαναφέρει την πραγματική λειτουργία του κράτους δικαίου, φανταστείτε υποθέσεις πριν το 2014 να προσδιορίζονται να δικαστούν μετά το 2028, ’29 και ‘30 αλλά και από την άλλη πλευρά να δώσουμε στο δικαίωμα σε ανθρώπους οι οποίοι ήταν εγκλωβισμένοι για πάνω από μια δεκαετία μέσα από το νόμο Κατσέλη, τον 3869, να μπορέσουν τουλάχιστον να βρουν την προστασία που δικαιούνται, και ταυτόχρονα να ξεσκεπάσουμε και όλους αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι με μια ιδιοτελή προσέγγιση φρόντισαν να κρυφτούν χωρίς να έχουν το δικαίωμα της προστασίας στον 3869. Αυτά προσπαθήσαμε να τα οργανώσουμε με ένα τέτοιο τρόπο που μέσα από το άνοιγμα μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας την οποία διαχειρίζεται η Ελληνική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους να μπορέσουν να υποβάλλονται οι αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των συγκεκριμένων υποθέσεων», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Για αυτές τα υποθέσεις που αφορούσε μέχρι τις 31/12/14 υπήρχε η δυνατότητα από τις αρχές Δεκεμβρίου μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου να υποβληθεί η ηλεκτρονική αίτηση μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας. Η αλήθεια είναι ότι τα αποτελέσματα τα οποία είχαμε είναι εντυπωσιακά γιατί μέχρι προχθές είχαν μπει περισσότεροι από 20 χιλιάδες άνθρωποι σε αυτή την πλατφόρμα για να τη δούνε. Αυτό που υποθέτουμε είναι ότι μιλάμε για περίπου 37 χιλιάδες υποθέσεις και είναι κρίσιμο να τονίσω και να σας πω ότι οι προθεσμίες δεν λήγουν στις 15 Ιανουαρίου όπως μπερδεύτηκε η κα Αχτσιόγλου και δυστυχώς όλοι οι συνάδελφοι βουλευτές της αξιωματικής Αντιπολίτευσης αλλά λήγει στις 31 Μαΐου. Κάτι δεν έχουν καταλάβει λοιπόν οι αγαπητοί συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ. Η προθεσμία 15 Ιανουαρίου ήταν για τις υποθέσεις οι οποίες ήταν έως τις 31/12/14 δηλαδή πριν το ’15, από εκεί και πέρα ανά εξάμηνο δηλαδή το πρώτο εξάμηνο του ’15 η προθεσμία λήγει στις 31 Ιανουαρίου, το δεύτερο εξάμηνο του ’15 η προθεσμία λήγει 15 Φεβρουαρίου. Το πρώτο εξάμηνο του ‘15 η προθεσμία λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου», διευκρίνισε ο υπουργός.

«Αντιλαμβάνεστε ότι με αυτό τον τρόπο και για να μην επιβαρυνθεί το σύστημα και για να μην υπάρχει η μαζική προσέλευση όλων των ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται στο καθεστώς του προηγούμενου νόμου Κατσέλη δώσαμε αυτή τη σταδιακή δυνατότητα ένταξής τους στην πλατφόρμα επαναπροσδιορισμού της υπόθεσής τους από τα Ειρηνοδικεία. Μεταξύ σε αυτούς τους 20 χιλιάδες που μπήκαν θα σας πω ότι 6.500 έχουν ολοκληρωθεί. Με άλλα λόγια οι 6.500 αιτήσεις στην πραγματικότητα έχουν δρομολογηθεί για επίλυσή τους από τα Ειρηνοδικεία μέσα από τη διαδικασία του επαναπροσδιορισμού. Άλλο ένα ψέμα το οποίο ισχυρίστηκε η Αξιωματική αντιπολίτευση μάλλον στην άγνοιά της θέλω να πιστεύω είναι ότι από τη στιγμή που οριστικοποιείται ο επαναπροσδιορισμός της υπόθεσης υπάρχουν άλλες 60 μέρες προκειμένου να συλλεγούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά», πρόσθεσε.

«Άρα όχι μόνο δεν υπάρχει πλειστηριασμός κανενός ανθρώπου, όχι μόνο δεν βάζουμε σε κίνδυνο το οποιουδήποτε δικαίωμα Έλληνα πολίτη για την προστασία στην πρώτη κατοικία αλλά αντίθετα φροντίζουμε μέχρι και την τελευταία στιγμή να δώσουμε όποιο περιθώριο και όποια παράταση χρειάζεται. Δώσαμε αυτή την παράταση γιατί για την πρώτη μόνο φάση που έπρεπε να γίνει ηλεκτρονική υποβολή μέσα στις συνθήκες πανδημίας, μέσα από αυτές τις δυσκολίες, μέσα από την άγνοια εξαντλήσαμε και την τελευταία πιθανότητα να προστατεύσουμε κάθε έλληνα πολίτη αλλά κυρίως να δώσουμε το χρόνο στο νομικό κόσμο να αντιληφθούν τη λειτουργία της πλατφόρμας ούτως ώστε να μην υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Είναι μόνο μια παράταση η οποία δίνεται μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τους αριθμούς, δεν πρόκειται να δοθεί καμία άλλη παράταση», συνέχισε ο κ. Τσιάρας.

Αναφορικά με τις καταγγελίες για τις εισπρακτικές εταιρείες, επισήμανε: «Νομίζω για αυτό έχει τοποθετηθεί πολλές φορές ο υπουργός Ανάπτυξης και έχει δείξει ότι είναι αποφασισμένος να πάρει κάποια μέτρα αν και εφόσον αυτό το φαινόμενο είναι στην ένταση την οποία μου περιγράφετε. Είναι κρίμα σε μια περίοδο που όλοι πρέπει να δείξουμε και την αλληλεγγύη μας και την ανοχή μας πολύ περισσότερο την προσαρμογή μας σε μια πολύ δύσκολη πραγματικότητα να βρίσκονται σε τόσο δύσκολη θέση οι συμπολίτες μας ή από την άλλη πλευρά κάποιοι επαγγελματίες να λειτουργούν με τρόπο που ξεπερνάει τα όρια και δημιουργεί πολλά προβλήματα. Λυπάμαι που το ακούω και πιστεύω ότι μέσα από αυτά τα οποία ουσιαστικά υπάρχουν το τελευταίο χρονικό διάστημα και μέσα από αυτά τα οποία έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός και βεβαίως μέσα από τις κινήσεις που έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης θα μπορέσει να ελέγχει αυτό το φαινόμενο και να περιοριστεί. Δεν γίνεται την περίοδο της πανδημίας όταν όλοι ξέρουμε ότι και η ψυχολογία των πολιτών είναι στο ναδίρ όταν όλοι ξέρουμε ότι η οικονομική δυνατότητα δεν υπάρχει πουθενά κα για τίποτα με όλα αυτά που έχουν συμβεί να υπάρχει τέτοιου είδους πίεση προκειμένου να εισπραχτούν οφειλές οι οποίες σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό δημιουργούν ένα πρόβλημα αδυναμίας ανταπόκρισης στον περισσότερο κόσμο».

Αναφορικά με το θέμα της συνεπιμέλειας των παιδιών, δήλωσε: «Όταν μιλάμε για ένα οικογενειακό δίκαιο που ψηφίστηκε το 1983 προφανώς έχει αναφορά σε μια εποχή που ο ρόλος του πατέρα άνδρα, της μητέρας γυναίκας αλλά και του παιδιού ήταν πολύ διαφορετικός σε σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα. Αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει κανείς να κάνει και τα απαραίτητα βήματα προσαρμογής σε μια διαφορετική πραγματικότητα πρέπει όμως κυρίως να λειτουργήσουμε με βάση επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν ότι το συμφέρον του παιδιού είναι να μεγαλώνει με τη φυσική παρουσία και των δύο φύλων και των δύο γονέων. Άρα αυτό που προσπαθούμε ουσιαστικά να αλλάξουμε έχει ως μοναδική αναφορά το πραγματικό συμφέρον του παιδιού. Υπάρχει ένα νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση και αφορά στο υπουργείο Δικαιοσύνης, που είναι ο νέος κώδικας των δικαστικών υπαλλήλων, και αμέσως μετά, ήδη βρίσκεται στη Γραμματεία της κυβέρνησης, είναι το νομοσχέδιο το οποίο αφορά στην αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου. Το βήμα το οποίο κάνουμε δεν είναι ένα βήμα το οποίο στρέφεται εναντίον του πατέρα άνδρα ή της μητέρας γυναίκας, είναι ένα βήμα το οποίο απαντά σε ένα σύγχρονο πρόβλημα και το οποίο δείχνει την ανάγκη προσαρμογής σε μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα».

Αναφορικά με τις αποζημιώσεις από την πλευρά της Novartis, σημείωσε: «Είναι κινήσεις οι οποίες οργανώνονται από το νομικό συμβούλιο του κράτους. Υπήρχε μια πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών. Για τη συγκεκριμένη απόφαση έχει υπογράψει ο υπουργός Οικονομικών, ο υπουργός Υγείας και εγώ Έχουμε ήδη ξεκινήσει όλες αυτές τις διαδικασίες προκειμένου να δοθούν οι αποζημιώσεις που δικαιούται η ελληνική πολιτεία από την υπόθεση Novartis. Από τη στιγμή που υπήρχε η απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου νομίζω ότι αυτό άνοιγε την πόρτα στο σύνολο όλων των χωρών που είχαν μια τέτοιου είδους εμπλοκή να διεκδικήσουν τις αιτούμενες αποζημιώσεις και να μπορέσουν μέσω της δικαστικής οδού να δικαιωθούν μέσα από όλα αυτά τα οποία συνέβησαν και τα οποία σε καμία περίπτωση δεν συνιστούσαν ούτε νόμιμη πρακτική ούτε πολύ περισσότερο δημιουργούσαν τον πραγματικό κανόνα της διαφάνειας που έπρεπε να υπάρχει σε όλα τα ζητήματα».

ΔΗΜ: Ο κ. Πολάκης λεει ότι αυτό επί της ουσίας σημαίνει ότι παραδέχεστε ότι υπήρχε το σκάνδαλο Novartis

«Αν ο κ. Πολάκης δεν άκουσε τον σημερινό πρωθυπουργό και πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τότε που έλεγε προς κάθε κατεύθυνση ότι προφανώς υπάρχει σκάνδαλο Novartis με την έννοια της εμπλοκής ενός πολύ μεγάλου αριθμού ανθρώπων που λειτουργούν μέσα στο σύστημα υγείας και που βεβαίως από την άλλη πλευρά ξεκαθάριζε ότι αυτό δεν συνιστούσε σε καμια περίπτωση πολιτικό σκάνδαλο, είναι προφανές ότι ο κ.Πολάκης και οποιοσδήποτε από την αξιωματική αντιπολίτευση με μεγάλη ευκολία μπορούν να μεταφράζουν ότι θέλουν όπως θέλουν», τόνισε ο Κώσας Τσιάρας.