Η βουλευτής της ΝΔ, κα Ντόρα Μπακογιάννη, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.
Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:
Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι έχει χαθεί η εμπιστοσύνη των δανειστών απέναντι στην Ελλάδα
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Έχω την αίσθηση πάντως ότι περνάμε μια μεγάλη κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ δανειστών και Ελλάδας και λέω Ελλάδας γιατί οι δανειστές δεν βλέπουν την ελληνική κυβέρνηση αλλά βλέπουν την Ελλάδα με κυβέρνηση και αντιπολίτευση πακέτο. Ο μεγαλύτερος μου φόβος και έκρουσα τον κώδωνα του κινδύνου είναι μη τυχόν και διάφορες δυνάμεις στην Ευρώπη και δυνάμεις των δανειστών θεωρήσουν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως “σκιάχτρο” για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης οι οποίες παρουσιάζουν έντονα λαϊκιστικές τάσεις. Δηλαδή βλέπε Γαλλία με την κα Λεπέν, Ιταλία με τον κ. Γκρίλο, βλέπε Ισπανία με τους αγανακτισμένους αυτό δημιουργεί μια αίσθηση ανασφάλειας σε ολόκληρη την Ευρώπη και φοβάμαι μη τυχόν και χρησιμοποιηθούμε εμείς πάλι ως το γνωστό “σκιάχτρο” με τη λογική “δείτε τι παθαίνουν αυτοί που δεν κάνουν αυτά τα οποία τους λέμε”. Κατά την άποψη μου, το πολιτικό προσωπικό της χώρας είναι κατώτερο των περιστάσεων στο σύνολό του και το λέω αυτό διότι αυτό που συμβαίνει σε αυτή τη χώρα αγγίζει τα όρια του παραλογισμού.
Είδαμε χθες μια εικόνα συνάντηση του Βενιζέλου -Τσιπρα για τα εθνικά θέματα, βγήκαν και οι δύο μες την καλή χαρά και είπανε ότι συμφωνήσανε για τα εθνικά θέματα και για την ανάγκη να υπάρχει εθνική συναίνεση στα εθνικά θέματα και ρωτάω εγώ δεν είναι εθνικό θέμα η ανεργία; Δεν είναι εθνικό θέμα η φτώχεια; Δεν είναι εθνικό θέμα το χρέος;
Είναι ποτέ δυνατόν να μην μπορεί το ελληνικό πολιτικό προσωπικό να καθίσει γύρω από ένα τραπέζι για αυτά τα οποία τσουρουφλίζουν τον Έλληνα; Σήμερα έχουμε κάποια πολύ ξεκάθαρα πράγματα, στον προϋπολογισμό αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι η χώρα έχει μειωμένο ΑΕΠ, έχουμε φτάσει 3,5 δις μείωση του ΑΕΠ, 1,1 δις λιγότερα έσοδα αυτό σημαίνει δημοσιονομικό κενό και με αυτά τα δεδομένα συζητάμε αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό.
Φτάνεις σε ένα σημείο που αναρωτιέσαι αν πραγματικά έχουμε κάποιο σχέδιο και το έχουμε βάλει κάτω και υπολογίζουμε ποιος θα είναι ο τομέας ανάπτυξης για να αυξήσουμε αυτό το ΑΕΠ. Με τον τουρισμό όπως τον είχαμε πέρυσι μειώθηκε το ΑΕΠ άρα εμείς τώρα τι κάνουμε θα παράξουμε περισσότερο ΑΕΠ ή λιγότερο; Αν παράξουμε λιγότερο ΑΕΠ τότε η ανάπτυξη δεν θα υπάρξει και άρα θα έχουνε πέσει έξω όπως πέσανε έξω οι Τροικανοί στις προβλέψεις τους για το φετινό ΑΕΠ.
Αντί να κάνουμε από το καλοκαίρι ένα σοβαρό σχεδιασμό, αντί να καθίσουμε κάτω από το καλοκαίρι και να δούμε τι πραγματικά μας συμβαίνει και ποια είναι η πραγματικότητα των αριθμών, τι μπορούμε να κάνουμε έτσι ώστε να διατηρήσουμε την ανάπτυξη και ταυτόχρονα να μην πέσουμε σε ένα κενό για το οποίο μιλάμε εμείς σκίζαμε μνημόνια. Και αυτό έστειλε ένα μήνυμα προς τους δανειστές μας και στις αγορές ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι σοβαροί. Πάνω σε αυτό αυτή η κυβέρνησή έχει να αντιμετωπίσει μια αντιπολίτευση όπου ο κ. Τσίπρας συμπαθής καθ' όλα χθες και προσπαθώντας να στρογγυλέψει τον πολιτικό του λόγο σε όλα τα επίπεδα, μάλιστα σε δεύτερη ανάγνωση, μου έκανε εντύπωση, ότι ο Βενιζέλος εξαφανίστηκε από το ντουέτο και έχει μείνει μόνο ο Σαμαράς. Δεν υπάρχει πια Βενιζέλος-Σαμαράς όπως ήταν η πάγια έκφραση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά έμεινε ο Σαμαράς μόνος του ως αντίπαλος. Έρχεται σήμερα ο κ. Τσίπρας και μας δηλώνει σοβαρά ότι είναι αναρμόδιος να πει ποιος είναι πλούσιος και ποιος είναι φτωχός. Δηλαδή κάνουμε μια πολιτική που τάζουμε στους Έλληνες ότι εμείς θα φορολογήσουμε τους πλούσιους αλλά αρνούμαστε να πούμε ποιοι είναι οι πλούσιοι;
Ερωτηθείσα αν υπάρχει τρόπος να συνεννοηθούν τα κόμματα
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Με πετυχαίνετε πολύ απογοητευμένη, εδώ και τέσσερις μήνες κρούω τον κώδωνα του κινδύνου. Εδώ και τέσσερις μήνες σαν την καλαμιά στον κάμπο λέω για την ανάγκη της συνεννόησης. Σήμερα τουλάχιστον οι συνάδελφοι της ΝΔ στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν την ίδια θέση, πρέπει να συνεννοηθούμε σε αυτό τον τόπο. Δεν μπορεί να μην μπορούμε να συνεννοηθούμε, δεν μπορεί να μην μπορούμε να βάλουμε την ιεράρχηση των στόχων μας. Και εν πάση περιπτώσει αυτή τη στιγμή ας κάνουμε την προσπάθεια και αν δεν υπάρξει ανταπόκριση από το ΣΥΡΙΖΑ να τον κρίνει ο ελληνικός λαός αλλά ας κάνουμε αυτή την προσπάθεια. Γιατί δηλαδή ο κ. Τσίπρας ανταποκρίθηκε στον κ. Βενιζέλο και δεν θα ανταποκρινόταν στον κ. Σαμαρά;
ΔΗΜ: Μα δεν θέλει ο κ. Σαμαράς
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κακώς δεν θέλει. Αυτό είναι μια αδυναμία και αν είναι μια αδυναμία πρέπει να τη διορθώσουμε και δεν είναι τυχαίο αυτή τη στιγμή μια σειρά βουλευτών της ΝΔ βγαίνουν και τονίζουν την ανάγκη να υπάρξει αυτό. Διότι οι βουλευτές της ΝΔ θα πάνε στη Βουλή μεθαύριο και θα είναι σε πάρα πολύ δύσκολη θέση.
Ερωτηθείσα αν έχει “κόκκινες γραμμές” και αν θα ψηφίσει την αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν έχω μόνο εγώ τη διαφωνία, τη διαφωνία την έχουν πάρα πολλοί άνθρωποι και δεν την έχουν γιατί θέλουν να χαϊδέψουν αυτιά την έχουν για τα νούμερα που σας είπα. Αν η υπερφορολόγηση μας έχει οδηγήσει σε μια μείωση του ΑΕΠ καταλαβαίνετε ότι δεν θα μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη για να φορολογήσουμε και να πάρουμε και θα είμαστε σε ένα φαύλο κύκλο. Λέω λοιπόν ότι έστω και την ύστατη στιγμή ας συνεννοηθούμε να κάνουμε ένα εθνικό μέτωπό για να μπορέσουμε να κερδίσουμε για αυτούς τους πολίτες και να μπορούμε να τους κοιτάξουμε στα μάτια. Το εθνικό μέτωπο είναι σαν το ταγκό χρειάζεται τουλάχιστον δύο.
ΔΗΜ: Αν καταλαβαίνω καλά διαφωνείτε με την στρατηγική που ακολουθεί ο κ. Σαμαράς απέναντι στον κ. Τσιπρα και το ανάποδο και θεωρείτε ότι είναι αναγκαιότητα να συνεννοηθούν οι πολιτικές δυνάμεις προκειμένου να βρεθεί μια λύση.
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ακριβώς αυτό λέω και λέω ότι έχουμε υποχρέωση απέναντι στα παιδιά μας και απέναντι στις νέες γενιές των ανέργων σήμερα. Έχουμε υποχρέωση και στην πολιτική κάνεις και πράγματα που μπορεί να μην σου αρέσουν αλλά πράγματα τα οποία νιώθεις ευθύνη και πρέπει να τα κάνεις. Αυτό πιστεύω ότι πρέπει να είναι και το μήνυμα προς τις πολιτικές ηγεσίες και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ
ΔΗΜ.: Στο πλαίσιο της συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων εντάσσεται και η προεδρική εκλογή;
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Το λένε όλοι, καταφέραμε σε χρόνο μηδέν να ευτελίσουμε το ρόλο του προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο κ. Τσίπρας ακολουθεί την πολιτική, παλιά μου τέχνη κόσκινο, ότι έκανε ο κ. Παπανδρέου εκβιάζω εκλογές δια του προέδρου της δημοκρατίας ενώ θεωρητικά συμφωνούν όλοι ότι πρέπει να απεμπλακεί η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από τις εκλογές αλλά εν πάση περιπτώσει χρησιμοποιεί αυτή τη δυνατότητα που του δίνει το σύνταγμα και εκβιάζει για εκλογές.
Οι εκλογές βεβαίως και κάποια στιγμή πρέπει να γίνουν, υπάρχει μια πρόταση πάνω στο τραπέζι η οποία λέει εντάξει να δώσουμε την αίσθηση της εθνικής συνεννόησης, να συμφωνήσουμε για ένα πρόεδρο δημοκρατίας και από εκεί και πέρα σε ένα λογικό χρονικό διάστημα να συμφωνήσουμε ότι θα κάνουμε εκλογές. Αυτή δεν είναι η πρόταση Τσίπρα, ο Τσίπρας λέει άμεσα εγώ λέω ότι η συνεννόηση αυτή μπορεί να γίνει.
Να συμφωνήσουμε, να συζητήσουμε μεταξύ μας, κάτι θα δώσεις κάτι θα πάρεις δεν θα έχεις το αλάνθαστο αλλά η εικόνα μιας χώρας αλληλοσπαραχτόμενης αδυνατίζει την όποια διαπραγμάτευση. Αυτή είναι η εικόνα την οποία δίνουμε, μια εικόνα μιας χώρας της οποίας το πολιτικό προσωπικό δεν αντιλαμβάνεται την σοβαρότητα της κατάστασης που διαχειρίζεται.
Να ξέρετε ότι το να είναι σήμερα πρωθυπουργός κάποιος είναι εφιάλτης και ο κ. Τσίπρας αρχίζει και βλέπει και για αυτό και προσγειώνεται και προσγειώνεται όσο μπορεί να προσγειωθεί εξακολουθώντας βεβαίως να λέει όλα αυτά τα μη ρεαλιστικά τα οποία λέει αλλά η πραγματικότητα είναι ότι τα πράγματα είναι τόσο πολύ δύσκολο που το να σκέφτεται κανένας την καρέκλα είναι βλακεία. Δεν είναι τρέλα είναι βλακεία, σημαίνει ότι δεν έχει αίσθηση της πραγματικότητας.
Αυτή τη στιγμή η εθνική συνεννόηση είναι υποχρέωση, δεν είναι επιλογή είναι υποχρέωση απέναντι στον ελληνικό λαό.
ΔΗΜ.: Με δεδομένο ότι υπάρχουν πρόσωπα τα οποία κάνουν αδύνατη την εθνική συνεννόηση, είναι και η πλευρά του κ. Τσίπρα και η πλευρά του κ. Σαμαρά που δεν θέλει να συνεννοηθεί θέλω να ξαναγυρίζω στο ερώτημα που σας έκανα. Βλέπετε ότι θα μπορούσε να υπάρχει ένα άλλο σχήμα πιθανόν και με άλλα πρόσωπα και με αλλαγή πρωθυπουργού που θα μπορούσε να πάρει αυτές τις αποφάσεις.
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν ξέρω, είμαι αρκετά ρεαλίστρια για να μην κάνω αυτή τη στιγμή σενάρια. Αυτό το οποίο σίγουρα ξέρω είναι ότι υπάρχει ανάγκη για εθνική συνεννόηση και αυτό που επίσης ξέρω είναι ότι όταν όλες οι εφημερίδες σηκώνουν το θέμα της εθνικής συνεννόησης, όταν οι μεμονωμένοι βουλευτές λένε το ίδιο πράγμα, όταν ανεξάρτητοι βουλευτές μιλούν για το ίδιο πράγμα τότε εντάξει κάτι συμβαίνει σε αυτή τη χώρα. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν καταλάβει ότι δεν μπορούμε να θυσιάσουμε θυσίες πέντε ετών του ελληνικού λαού. Εγώ το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι τον αγώνα αυτό θα τον συνεχίσω με όση δύναμη έχει η φωνή μου.