«Αναμένουμε αλλαγές στο στέλεχος του κοροναϊού και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, η διευθύντρια της 7ης πνευμονολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Σωτηρία Μίνα Γκάγκα.

Η κ. Γκάγκα εκτίμησε ότι το εμβόλιο θα λειτουργήσει και κατά της μετάλλαξης.

Αναφορικά με το έγγραφο για το εμβόλιο του κοροναϊού, σημείωσε ότι «στην ουσία λέμε ότι θέλουμε να κάνουμε το εμβόλιο και όχι ότι δεχόμαστε τις παρενέργειες».

Ακόμη ανέφερε πως «σύμφωνα με τις μελέτες το εμβόλιο προφυλάσσει από τον ιό».


Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Μίνας Γκάγκα στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με τη μετάλλαξη του κοροναϊου, η διευθύντρια της 7ης πνευμονολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Σωτηρία επισήμανε:
«Αλλαγές στα στελέχη ενός ιού περιμένουμε να δούμε, είναι κατι που συμβαίνει. Είδαμε σε αυτό τον ιό από την αρχή και στην Ισπανία μετάλλαξη και στη Δανία μετάλλαξη πιθανώς αυτό είναι λίγο διαφορετικό μπορεί να συνδέεται με τις προηγούμενες μεταλλάξεις. Ο ιός αυτός καθαυτός είναι επικίνδυνος και πρέπει να προσέχουμε αλλά από την άλλη πλευρά μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε αν προσέχουμε οπότε αυτό πρέπει να κρατήσουμε. Είτε καινούργια μετάλλαξή είτε όχι ο τρόπος να προστατευτούμε είναι ο ίδιος και νομίζω, δεν μπορώ να το πω με σιγουριά, ότι το εμβόλιο θα λειτουργήσει ούτως ή άλλως. Δηλαδή υπάρχει ένα άρθρο που είναι υπό δημοσίευση άρα δεν έχει περάσει όλη τη διαδικασία της κρίσης που χρειάζεται για να δημοσιευτεί ένα άρθρο που μιλάει για αλλαγές του ιού, νομίζω ότι οι αλλαγές δεν είναι τέτοιες που να κάνουν το εμβόλιο μη αποτελεσματικό άρα νομίζω ότι τα πράγματα θα πάνε καλά».

Αναφορικά με το έγγραφο που θα υπογράψουν όσοι προβούν στον εμβολιασμό, η κ. Γκάγκα σημείωσε: «Δεν υπογράφουμε ουσιαστικά τίποτα παρά μόνο ότι θέλουμε να κάνουμε το εμβόλιο για να μπει ένας προγραμματισμός γιατί σε αντίθεση με το εμβόλιο της γρίπης αυτό είναι ένα εμβόλιο που κρατιέται σε βαθιά κατάψυξη και είναι πολλαπλών δόσεων. Δεν υπογράφουμε ότι δεχόμαστε τις παρενέργειες ή οτιδήποτε άλλο αλλά για γίνει ένας προγραμματισμός να αποψύξουμε ένα εμβόλιο που έχει 8 δόσεις και να έρθουν τελικά δύο άτομα αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα όπως καταλαβαίνετε. Το χαρτί είναι ένα ιστορικό που παίρνουμε εμείς σαν γιατροί για να είμαστε σίγουροι για το τι κάνουμε που οφείλουμε να το παίρνουμε γενικά. Εάν κάνετε οποιαδήποτε μικρή επεμβατική πράξη στην ιατρική πχ οι βρογχοσκοπήσεις που εμείς κάνουμε καθημερινά ή χειρουργεία δεν υπογράφετε πάντα ένα χαρτί; Δεν γίνεται κάτι απλώς είναι η ενημέρωση για οτιδήποτε μπορεί να συμβεί που μπορεί να 1 στο ενάμιση εκατομμύριο που μπορεί να είναι ένα τυχαίο γεγονός . Δεν είναι κάτι που πρέπει να μας αποτρέπει και σας λεω ότι η νομοθεσία στην Ελλάδα είναι τέτοια που όταν δίνεις ένα φάρμακο πρέπει η περιγραφή μέσα να περιλαμβάνει τα πάντα. Συνήθως όταν αγοράζουμε ένα φάρμακο υπάρχει μέσα ένα ενημερωτικό, αυτό είναι βασικά δεν είναι κάτι άλλο. Σίγουρα μέσα στα εμβολιαστικά κέντρα θα γίνεται μια ενημέρωση».

«Οι παρενέργειες όπως περιγράφονται για αυτό το εμβόλιο είναι αυτές που βλέπουμε και στο εμβόλιο της γρίπης , εδώ πιθανότητα είναι πιο έντονη η τοπική αντίδραση και έχουμε πιο συχνά ή πιο συχνά ή πιο παρατεταμένο πυρετό αλλά οι παρενέργειες είναι όλες περαστικές. Είναι αυτές που βλέπουμε γενικά στα εμβόλια, ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οι μελέτες που έχουν γίνει ήδη δείχνουν ότι προφυλάσσει τουλάχιστον 90% και για σοβαρή νόσο φτάνει σχεδόν το 100% άρα προφυλάσσει. Για πόσο καιρό; Νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς να το πούμε διότι δεν έχουμε τις μελέτες για πολύ καιρό. Μιλάνε για 6 μήνες η δική μου αίσθηση είναι ότι θα είναι περισσότερο, έχοντας δουλέψει σε ανοσολογία αντισώματα μεν μπορεί να μην κρατήσουν για πολύ καιρό αλλά κρατάμε κύτταρα μνήμης. Δηλαδή αναμνηστικά εμβόλια γενικά κάνουμε αραιά, εκτός από τη γρίπη που κάνουμε κάθε χρόνο και που την κάνουμε κάθε χρόνο όχι μόνο σαν ανάμνηση αλλά επειδή έχει πολλές παραλλαγές και θέλουμε να πιάσουμε πιο πολλά στελέχη του ιού», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Η αίσθηση μου είναι ότι θα είμαστε πολύ πιο προστατευμένοι από το να μην έχουμε έρθει ποτέ σε επαφή. Δηλαδή ο αντιγονικός ερεθισμός από τον κορονοίο που θα γίνει με το εμβόλιο θα μας προστατεύει σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό και αργότερα», υπογράμμισε η ίδια.

Ερωτηθείσα αν οι εμβολιασμένοι δεν θα χρειάζεται να τηρούν πλέον τα μέτρα προστασίας,μάσκα και αποστάσεις, η κ. Γκάγκα απάντησε: «Νομίζω ο ίδιος δεν κινδυνεύει να κολλήσει, αυτό είναι βέβαιο. Νομίζω ότι δεν θα μεταδίδουν κιόλας τη νόσο αλλά επειδή αυτό δεν έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής με μελέτες δεν μπορούμε να το πούμε. Ο ίδιος δεν κινδυνεύει σίγουρα».

Για την κατάσταση στο νοσοκομείο Σωτηρία, ανέφερε: «Είμαστε καλύτερα αυτή την εβδομάδα από ότι ήμασταν τις δύο προηγούμενες. Έχει μια μικρή κάμψη δηλαδή έχουμε λιγότερους ασθενείς τους θαλάμους και λίγο λιγότερους ασθενείς στις μονάδες δηλαδή έχουμε γύρω στους 55 διασωληνωμένους αρρώστους όταν είχαμε περίπου 70».

Ερωτηθείσα πότε θα μπορέσει να αρθεί το lockdown, απάντησε: «Είναι δύο πράγματα που πρέπει να υπολογίσουμε πόσοι είναι οι διασωληνωμένοι και με τι ρυθμό διασωληνώνονται. Δηλαδή αν την επόμενη εβδομάδα μετά την Πρωτοχρονιά έχουμε 100 διασωληνωμένους αλλά κάνουμε 25 εισαγωγές της ημέρα τότε τα πράγματα θα είναι και πάλι δύσκολα. Αν είναι 200 διασωληνωμένοι και διασωληνώνονται 2 την ημέρα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά, είναι πιο χαλαρά. Η λογική είναι ότι αν έχουμε αυξημένα κρούσματα και πίεση στα νοσοκομεία τα πράγματα θα είναι δύσκολα για να ανοίξουμε».

Αναφορικά με τα άτομα στα γιορτινά τραπέζια, δήλωσε: «Μπορούμε να κατεβάσουμε τις μάσκες με λίγα άτομα συνεχώς όμως τα ίδια και μπορούμε να δούμε τους άλλους φίλους μας κρατώντας τα τις μάσκες, κρατώντας τις αποστάσεις για να είμαστε ασφαλείς».

Ερωτηθείσα πόσοι από το υγειονομικό προσωπικό του Σωτηρία θέλουν να κάνουν το εμβόλιο, απάντησε: «Μου είπαν από τη διοίκηση ότι έχουν δηλώσει 1.200 άτομα ότι θα κάνουν το εμβόλιο, αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι στην κλινική μου θα κάνουν όλοι το εμβόλιο. Έχει πολύ θετική ανταπόκριση μέσα στο νοσοκομείο».