Ο πρώην υπουργός, κος Γιάννης Ραγκούσης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “901 Κεντροαριστερά στα FM” με τους δημοσιογράφους Γρηγόρη Ψαριανό και Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Με αφορμή την ανάρτησή του στο Facebook 

Γ.ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Εγώ δεν είπα για παραίτηση βουλευτών ούτε είπα να ρίξουν την κυβέρνηση, εγώ είπα ότι αυτή τη στιγμή στην πραγματικότητα βρισκόμαστε μπροστά στο πολιτικό αλλά και ιστορικό συμπέρασμα ότι η ηγεσία της σημερινής κυβέρνησης , ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος, εκ των πραγμάτων απεδείχθη ότι οδήγησαν τη χώρα σε μια πάρα πολύ επικίνδυνη αποτυχία.

Η χώρα ήταν προγραμματισμένο και γραπτώς συμφωνημένο από το 2012 ότι τέλος του 2014 θα βγει από το δεύτερο μνημόνιο. Θα βγει για να περάσει σε μια ομαλή διεθνή αναζήτηση χρημάτων από τις αγορές.

Αυτό λοιπόν που ήτανε συμφωνημένο να γίνει στην Ελλάδα και η αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου να είναι η τελευταία αξιολόγηση που θα μας πιστοποιούσε την έξοδο από τα μνημόνια άρα δεν θα μας έβγαζε ο κ. Σαμαράς διότι το αποφάσισε ξαφνικά, ο κ. Σαμαράς αυτή την αποστολή είχε αναλάβει με τον κ, Βενιζέλο να βγάλουν την χώρα από το μνημόνιο. Ερχόμαστε τώρα αυτή η αξιολόγηση του  Σεπτεμβρίου στην πραγματικότητα τελευταία στιγμή να πραγματοποιείται και αυτό όχι για να βγούμε από το  μνημόνιο  αλλά για να ζητήσουμε εμείς να μας διατηρήσουν σε ένα μνημονιακό καθεστώς πιστοληπτικής προστασίας  γιατί απεδείχθη ότι δεν μπορεί έτσι όπως τα κάναν μετά από τρία χρόνια η σημερινή κυβέρνηση εννοώ  τώρα να βγει ομαλά στις αγορές . Και αυτό απεδείχθη όταν προσπάθησε να βγει στις αγορές τον Οκτώβριο και οι αγορές αντέδρασαν. Άρα είμαστε ενώπιον ενός συμπεράσματος, όταν λοιπόν υπάρχει αυτό το συμπέρασμα και από την άλλη έχεις μπροστά σου έναν τεράστιο πολιτικό κίνδυνο που είναι  να μπει η χώρα σε μια περίοδο αποσταθεροποίησης εξαιτίας αυτής της περιβόητης ρύθμισης και πρόβλεψης του συντάγματος του 75 λέει λοιπόν κανείς. Ποιες είναι οι λύσεις που ξέρουμε μέχρι τώρα μπροστά μας  ή βγάζει με 180 η Βουλή πρόεδρο της Δημοκρατίας  ή πάμε σε εκλογές. Είναι όμως μόνο αυτές οι δύο λύσεις, αναρωτήθηκα εγώ ή μήπως όπως κάναμε εμείς το 2011  που φύγαμε από την κυβέρνηση ενώ ο κ. Παπανδρέου είχε πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, για να σχηματιστεί η κυβέρνηση Παπαδήμου. Μήπως λοιπόν σήμερα είναι αυτή η λύση  ώστε φεύγοντας ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος  να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση ειδικής αποστολής η οποία όμως στο δικό μου το μυαλό θα μπορούσε να λειτουργήσει καταλυτικά ώστε να σχηματιστεί ταυτόχρονα με την κυβέρνηση ειδικής αποστολής και μια προεδρική πλειοψηφία ώστε η χώρα αυτή τη στιγμή να μην κινδυνεύσει κυριολεκτικά να πέσει στα βράχια.

Όλοι πια καταλαβαίνουμε και βλέπουμε ότι η χώρα πηγαίνει χωρίς φρένο στον τοίχο. Έχει παιχτεί ένα παιχνίδι άτιμου λαϊκισμού στην πλάτη του ελληνικού λαού και δυστυχώς συνεχίζεται. Πόσο καιρό πριν βομβαρδίστηκε η Ελλάδα από το μήνυμα ότι με εντολή  Σαμαρά  μειώνεται ο ΦΠΑ στα εστιατόρια και τώρα έρχεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός που είπε ότι θα σκίσει τα μνημόνια, που είπε ότι εγώ θα σας βγάλω στις αγορές που, που, που  να ανεβάσει το ΦΠΑ.    

Αν ήταν μια τριετία δύσκολη , αν ήταν μια τριετία με την κοινωνία όπως την είχαμε στο παρελθόν στους δρόμους να διαμαρτύρεται, αν είχαμε μια Βουλή εξεγερμένη θα λέγαμε “μα τι να σου κάνει και αυτή η κυβέρνηση”. Εδώ όμως είχαμε μια κοινωνία που δεν αντέδρασε καθόλου 2,5 χρόνια, μια Βουλή που ότι της πήγανε τα ψήφισε, ένα διεθνές περιβάλλον με τα ισχυρά κέντρα της Ευρώπης και των ΗΠΑ να αβαντάρουν με πολύ φανερό τρόπο τις πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης Σαμαρά και Βενιζέλου είχαμε βεβαίως και ένα μιντιακό σύστημα και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό πάρα πολύ υποστηρικτικό άρα δεν υπάρχει δικαιολογία για αυτή την αποτυχία. Δεν υπάρχει καμία ιστορική και πολιτική δικαιολογία που μας βάζει σε απίστευτους κινδύνους. Γιατί ποιος απελαύνει αυτή τη στιγμή, επελαύνουν οι δυνάμεις της ομαλότητας, της σταθερότητας, της υπευθυνότητας, της σοβαρότητας και του ορθολογισμού;  Όχι οι δυνάμεις του λαϊκισμού. 

Είναι η ώρα που ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του και ένα από τα πράγματα που ήθελα και εγώ να κάνω γιατί δεν μ' αρέσει καθόλου και αυτό το στυλάκι των κρυπτόμενων  οι οποίοι περιμένουν να δοξαστούν  μέσα από την αποτυχία των άλλων, εγώ ήθελα να αναλάβω την ευθύνη μου.

Ερωτηθείς ποια είναι η γνώμη του για τις εξαγγελίες του κ. Παπανδρέου για το ΠΑΣΟΚ

Γ.ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Θεωρώ ότι η διαδικαστική πρόταση που έκανε ο κ. Παπανδρέου είναι πραγματικά η μόνη λύση που αυτή τη στιγμή μπορεί να σκεφτεί κανείς για να λυθούν μια σειρά από πολύ σοβαρά προβλήματα που δεν αφορούν το σημερινό ΠΑΣΟΚ και πως αυτό θα επιβιώσει εκλογικά αλλά αφορούν και τη μεγάλη ανάγκη και επιθυμία που έχουν πάρα πολλοί άνθρωποι για την ανασυγκρότηση και την ανασύνθεση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου.  Δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος κατά τη γνώμη μου ούτε για την ανασύνθεση της λεγόμενης Κεντροαριστεράς από τον δρόμο που θέλει να ξεκινάμε από τη βάση και όχι από την κορυφή.

Όλες οι προσπάθειες που εξελίσσονται αφορούν την κορυφή  πως θα συγκολληθούν, πως θα συνεννοηθούν, πως θα διαπραγματευτούν και θα συμφωνήσουν μεταξύ τους διάφοροι έχοντας αφήσει απέξω τον κόσμο, τον πολίτη. Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να ξεκινήσουμε από την βάση προς την κορυφή και όταν σχηματιστεί ένα ανοιχτό μητρώο μελών μετά βεβαίως από μια εγερτήρια πρόσκληση που πρέπει να γίνει η οποία δεν θα είναι άνευ περιεχομένου ούτε άνευ κατεύθυνσης πολιτικού και ιδεολογικού στίγματος, από επώνυμους ανθρώπους  που θα πουν ότι θέλουμε να σχηματιστεί κάτι τέτοιο νομίζω ότι τότε με έναν τρόπο που δεν το περιμένει αυτή τη στιγμή κανένας, πιστεύω ότι πραγματικά μπορεί να δει κανείς να εξελίσσονται τα πράγματα σε θετική κατεύθυνση. Ενώ αντίθετα πιστεύω ότι όσο συνεχίζονται οι προσπάθειες συγκόλλησης κορυφής  και ιδίως όσο παίρνει και το χαρακτήρα στην συνείδηση του κόσμου ότι είναι  προσπάθειες  εν όψει των εκλογών πέφτουμε από τη μια απογοήτευση στην άλλη.

Αυτή η πρόταση δεν είναι θετική για μένα επειδή προήλθε από τον κ. Παπανδρέου και από εσάς αν είχε προέλθει εγώ πάλι θετική θα την χαρακτήριζα. Και μιλώντας για το ΠΑΣΟΚ εκείνο που μου κάνει τρομερή εντύπωση είναι που πρέπει να φτάσει πια το μήνυμα, η βοή, η κραυγή της ελληνικής κοινωνίας απέναντι σε ότι συμβαίνει σήμερα στο σημερινό ΠΑΣΟΚ για να πει κανείς ότι πρέπει να αλλάξω πορεία, πρέπει κάποιος να φύγει από τη μέση. Δηλαδή έχει φτάσει το ΠΑΣΟΚ να καταγράφει ποσοστά 3 και 5%..       

Ερωτηθείς αν θα έβλεπε θετικά τη δημιουργία ενός πολιτικού χώρου από την πλευρά του κ. Παπανδρέου

Γ.ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ : Δεν ξέρω, πρέπει να αναγνωρίσουμε στον κ. Παπανδρέου  ότι ο,τι έχει να πει το λέει με θάρρος και πολλές φορές χωρίς να υπολογίζει ούτε καν το κόστος. Γιατί έχουμε και άλλα πρότυπα πρώην πρωθυπουργών οι οποίοι κρύβονται, δεν παίρνουν θέση για τη χώρα, δεν μιλάνε  καθόλου. Αυτό που καταλαβαίνω αυτή τη στιγμή είναι ότι όποιος και αν προτείνει μια τέτοια διαδικασία και μια τέτοια πορεία θα έχει το δίκιο με το μέρος του. Επομένως αυτό που πρέπει να γίνει είναι όλοι να συναισθανθούν την ευθύνη τους γιατί αν φτάσουμε στις εκλογές και επιβεβαιωθούν όλες αυτές οι πάρα πολύ δυσμενείς προβλέψεις των δημοσκοπήσεων τότε νομίζω ότι θα πρόκειται για μια απίστευτη τραγωδία η οποία δεν θα είναι παραταξιακή θα έχει χαρακτηριστικά ευρύτερης πολιτικής τραγωδίας και τότε θα καταλογιστούν ευθύνες και σε αυτούς που κρύβονται όλο αυτό το καιρό περιμένοντας να δρέψουν τους καρπούς της αποτυχίας των άλλων αλλά και σε αυτούς που σήμερα πρωταγωνιστούν παράγοντας συνεχώς αδιέξοδα με τις αποφάσεις τους.