«Ο δήμος της Αθήνας ως οφείλει στέλνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα κλήσεις της δημοτικής αστυνομίας και το κάνει αυτό καθώς τα στελέχη και οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να πάνε για απιστία», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ''Secret'' με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.
Ο κ. Μπακογιάννης ανέφερε πως «σήμερα υπάρχει ρύθμιση για αποπληρωμή σε 24 δόσεις», ενώ είπε ότι «ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος δεσμεύτηκε για 120 δόσεις».
Για τον μεγάλο περίπατο ο δήμαρχος Αθηναίων σημείωσε πως «δεν έχει χαθεί ούτε ένα ευρώ» και ανέφερε πως «ο δήμος έχει προχωρήσει στην αναδιοργάνωση της καθαριότητας και έχει επενδύσει σε εξοπλισμό, μέσα και αλλαγή φιλοσοφίας».
Ανέφερε επίσης πως «όλες οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει λόγω της πανδημίας δεν πληρώσουν ούτε ένα ευρώ στο δήμο».
Τέλος ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε στο βοήθεια στο σπίτι plus και στο τηλέφωνο 210 3428745 στο οποίο μπορεί να καλούν όσοι έχουν κάποια ανάγκη ενώ είπε πως και φέτος θα γίνει διανομή τροφίμων.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κώστα Μπακογιάννη στα Παραπολιτικά 90,1:
Αναφορικά με τα δημοσιεύματα για τα ειδοποιητήρια κλήσεων, ο δήμαρχος Αθηναίων σημείωσε: «Ο δήμος Αθηναίων ως οφείλει, στέλνει σε τακτά χρονικά διαστήματα, συνήθως είναι μέσα στην τριετία η υποχρέωση που έχουμε από το νόμο, κλήσεις. Δεν είναι μόνο οι κλήσεις της Δημοτικής αστυνομίας είναι και οι κλήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας. Για κάποιο λόγο οι προκάτοχοί μας δεν θέλανε να στείλουν αυτές τις κλήσεις, δεν θέλανε να χαλάσουν καμία καρδιά, τις άφησαν σ’ εμάς. Εμείς οφείλουμε να το κάνουμε γιατί αν δεν το κάνουμε, τα στελέχη και οι εργαζόμενοι του δήμου Αθηναίων κινδυνεύουν να πάνε για απιστία. Υπάρχουν σήμερα οι 24 δόσεις, άκουσα με χαρά τον κ. Θεοδωρικάκο να λεει ότι θα εισηγηθεί 120 δόσεις , ελπίζω αυτό να γίνει όσο γίνεται πιο σύντομα γιατί η αλήθεια είναι ότι όλοι έχουμε ανάγκη μια ανάσα αυτή τη στιγμή».
Αναφορικά με το θέμα του μεγάλου περιπάτου, ο κ. Μπακογιάννης σημείωσε: «Δεν έχει χαθεί ούτε ένα ευρώ. Θα το δείτε όταν ο αστικός εξοπλισμός του μεγάλου περιπάτου, στην επόμενη φάση, θα βρει τη θέση του στις γειτονιές της πόλης. Μιλάμε για ένα έργο που έχει δύο στάδια, το πρώτο στάδιο είναι αυτό το οποίο διανύουμε τώρα, το πιλοτικό- δοκιμαστικό. Εμείς έχουμε υιοθετήσει μια μεθοδολογία που έχουν υιοθετήσει όλες οι μεγάλες πόλεις του κόσμου η οποία λεει ότι πριν κάνεις ένα μόνιμο έργο, πριν δηλαδή βάλεις τις μπουλντόζες και αρχίζεις να σκάβεις,θα πρέπει να επιβεβαιώσεις ότι η μελέτη σου είναι σωστή γιατί δεν μπορείς να σχεδιάζεις στο κενό, δεν μπορείς να σχεδιάζεις στο εργαστήριο, γιατί οι πόλεις είναι ζωντανοί οργανισμοί. Αυτό κάνουμε και θα περάσουμε στην επόμενη φάση όπου θα γίνουν τα μόνιμα έργα ,έχοντας λάβει υπόψη όλες τις παρατηρήσεις, όλες τις προτάσεις. Γιατί μεταξύ των άλλων η μεθοδολογία που έχουμε ακολουθήσει μας επιτρέπει να κάνουμε διαβούλευση στην πράξη. Ήδη έχουμε μπει σε διαδικασία διαβούλευσης. Ξέρετε κανένα άλλο έργο , καμία άλλη παρέμβαση στην Αθήνα να έχει συζητηθεί πόσο πολύ όσο ο μεγάλος περίπατος ; Και αυτό είναι και το ζητούμενο. Είναι πολυ θετικό ότι γίνεται αυτή η συζήτηση γιατί αυτό δείχνει ότι παρότι η πόλη έχει μείνει πάρα πολύ πίσω, παρότι η Αθήνα στην πραγματικότητα ήταν ξεχασμένη και εγκαταλελειμμένη για δέκα χρόνια, οι ίδιοι οι Αθηναίοι δεν έχουν παραιτηθεί από την πόλη τους . Δεν έχουν παραιτηθεί από τα θέλω τους, τις ελπίδες τους και τα όνειρα τους. Δεν έχουν συμβιβαστεί. Αυτο είναι δύναμη για τον δήμαρχο, είναι δύναμη για τον Δήμο Αθηναίων».
Αναφορικά την καθαριότητα της πόλης της Αθήνας, δήλωσε: «Έχουμε αναδιοργανώσει την καθαριότητα, έχουμε αλλάξει τον προγραμματισμό της , έχουμε επενδύσει σε νέο εξοπλισμό και νέα μέσα και κυρίως έχουμε αλλάξει τη φιλοσοφία. Παλιά η καθαριότητα ήταν στη λογική «αδειάζω τον κάδο», τώρα η λογική είναι και «νερό και σαπούνι» διότι η πόλη θέλει πλύσιμο και βλέπετε μήνα με το μήνα τη διαφορά».
Για τις ασφαλτοστρώσεις, ανέφερε: «Ετοιμαζόμαστε να υπογράψουμε ένα έργο που είναι ίσως το μεγαλύτερο που έχει γίνει στην Αθήνα εδώ και πάρα πολλά χρόνια για ασφαλτοστρώσεις. Μιλάμε για ένα προϋπολογισμό 40 εκατομμυρίων, για ένα έργο το οποίο θα μας επιτρέψει να ασφαλτοστρώσουμε τα 2/5 ή και το 1/3 των δρόμων της Αθήνας τον επόμενο ενάμιση χρόνο».
Για τα πεζοδρόμια, ανέφερε: «Έχουμε ένα έργο που έχουμε ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες δημοπράτησης ύψους 24 εκατομμύριων , θα το συμβασιοποιήσουμε τον Φεβρουάριο- ενδεχομένως και τον Ιανουάριο -και θα μας επιτρέψει να καλύψουμε ένα μεγάλο κομμάτι των πεζοδρομίων της πόλης δίνοντας έμφαση στις ράμπες των αναπήρων».
Για το πράσινο, ο κ. Μπακογιάννης σημείωσε: «Ειμαστε σε πολύ καλή πορεία, έχει γίνει πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια όλο αυτό τον καιρό αλλά επειδή η υπηρεσία μας είναι εξαιρετικά έμπειρη και ικανή μεν αλλά είναι υποστελεχωμένη και ο μέσος όρος ηλικίας είναι υψηλός, ετοιμαζόμαστε τον Ιανουάριο να υπογράψουμε μια σύμβαση με ένα νέο μοντέλο όπου συνεργαζόμαστε με ιδιώτη έχοντας τετραπλασιάσει τον προϋπολογισμό του πρασίνου. Και θα αρχίσει να φαίνεται και στο πράσινο η διαφορά όπως ήδη φαίνεται και στην καθαριότητα».
Αναφορικά με τις απαλλαγές στα τέλη καθαριότητας και φωτισμού για τις κλειστές επιχειρήσεις της Αθήνας, επισήμανε: «Όλες οι επιχειρήσεις που λόγω των μέτρων της κυβέρνησης έχουν αναγκαστεί να κλείσουν δεν θα πληρώσουνε τίποτα στο δήμο της Αθήνας. Επίσης έχουμε ξεκλειδώσει 40 εκατομμύρια ευρωπαϊκών πόρων. Είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα το οποίο έχουμε σχεδιάσει μαζί με τους παραγωγικούς φορείς της πόλης, είναι ένα πρόγραμμα το οποίο έχει τέσσερις άξονες. Ο πρώτος άξονας είναι η επιχειρηματικότητα , ο δεύτερος είναι η κοινωνική συνοχή, ο τρίτος είναι ο πολιτισμός και ο τουρισμός και ο τέταρτος είναι η τεχνολογία. Για παράδειγμα έχουμε 5 εκ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπως είναι της εστίασης για να μπορέσουν να ανακαινιστούν με όρους ενεργειακής αναβάθμισης. Ή έχουμε 2,5 εκ. ευρώ για να μπορέσουν οι άνεργοι να καλλιεργήσουν τις αναγκαίες δεξιότητες και να ξανακερδίσουν τη θέση τους στην αγορά εργασίας. Ή έχουμε 7,5 εκ, για τους χώρους πολιτισμού όπως είναι τα θέατρα που είναι ενέσεις ρευστότητας για να μπορέσουν να ανοίξουν πάλι τις πόρτες τους την επόμενη μέρα».
Για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι plus», διευκρίνισε: «Υπάρχει ένας τηλεφωνικός αριθμός το 210 3428745 ο οποίος είναι ο αριθμός του «Βοήθεια στο σπίτι plus». Αν κάποιος που μας ακούει αισθάνεται μια αδυναμία , μια δυσκολία ας πάρει ένα τηλέφωνο. Θα μιλήσει με έναν άνθρωπο του δήμου Αθηναίων και εφόσον υπάρχει ανάγκη ένας άνθρωπος μας θα χτυπήσει την πόρτα του. Μπορεί να χρειάζεται τρόφιμα, μπορεί να χρειάζεται φάρμακα, μπορεί να χρειάζεται κάποια διοικητική διευκόλυνση, οτιδήποτε. Δεν θέλουμε κανένας να αισθάνεται μόνος του σε αυτή την πόλη όχι μόνο τώρα που έρχονται οι γιορτές αλλά 365 μέρες το χρόνο».
Αναφορικά με τη διανομή τροφίμων, δήλωσε: «Φέτος στις γιορτές προγραμματίζουμε μια ευρεία διανομή τροφίμων, αρκετές χιλιάδες ωφελούμενοι θα λάβουν από τον Δήμο Αθηναίων τα βασικά που χρειάζονται για να περάσουν τις γιορτές. Αυτό που έχει αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι οι διανομές γίνονται πόρτα-πόρτα δηλαδή πάμε εμείς στο σπίτι του ανθρωπου που έχει την ανάγκη προφανώς γιατί όλοι πρέπει να τηρούμε και να εφαρμόζουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα».
Για τις ευάλωτες ομάδες πολιτών του δήμου, ανέφερε: «Πριν μερικούς μήνες δημιουργήσαμε το πολυδύναμο κέντρο για τους αστέγους που έχει δυνατότητα να φιλοξενήσει έως 400 ανθρώπους σε συνθήκες αξιοπρέπειας. Για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια δημιουργήσαμε ένα ξενώνα για τους άστεγους χρήστες ναρκωτικών, ετοιμαζόμαστε τις επόμενες εβδομάδες να ανοίξουμε μια νέα δομή που θα απευθύνεται στα άστεγα παιδιά της πόλης. Ταυτόχρονα οι μηχανισμοί του Δήμου Αθηναίων δηλαδή οι κινητές ομάδες σαρώνουν την πόλη, πλαισιώνονται πλέον και από ειδικούς νοσηλευτές οι οποίοι μπορούν να κάνουν rapid test στους αστέγους».