«Η ΕΕ έχει καθυστερήσει την έγκριση του εμβολίου κατά του κοροναϊού», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζενμπεργκ.
Η κ. Βόζεμπεργκ σημείωσε πως «πρέπει να υπάρξει οργανωμένη ενημέρωση των πολιτών για τους εμβολιασμούς από τα κράτη μέλη της ΕΕ».
Την ίδια στιγμή η ευρωβουλευτής της ΝΔ Εμφανίστηκε αντίθετη με την επιβολή βέτο της Ελλάδας στην ΕΕ για κυρώσεις στην Τουρκία.
Αναφορικά με την έγκριση των εμβολίων, η κ. Βόζεμπεργκ σημείωσε: «Έχει καθυστερήσει η ΕΕ από την άλλη πλευρά ίσως αυτό όμως εγγυάται την ασφάλεια του εμβολίου ή των εμβολίων. Να υπενθυμίσω ότι η ευρωπαϊκή επιτροπή έχει προαγοράσει, έχει συμφωνήσει με 6 εταιρείες εξ ονόματος των κρατών μελών επομένως ας κρατήσουμε μια αισιοδοξία ότι θα αρχίσουν να εγκρίνονται σταδιακά και οι άλλες εταιρείες».
«Όλους μας αιφνιδίασε όταν περιμέναμε μια τεράστια ποσότητα και ακούμε ότι θα έρθουν μόνο 300 χιλιάδες. Αυτό που έχει σημασία και που εγγυάται η επιτροπή και που αυτό μας δίνει μια ασφάλεια είναι ότι θα γίνουν όλα ταυτόχρονα και θα δοθούν οι δόσεις αναλογικά με τον πληθυσμό του κάθε κράτους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς πότε θα εγκριθεί το εμβόλιο της Moderna, η ευρωβουλευτής της ΝΔ απάντησε: «Στην Ευρώπη λένε ότι θα είναι ταχύτατο και αυτό, δεν δίνουν χρονοδιάγραμμα γιατί ξέρετε ότι εγκρίνεται μεν από τον ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και περνάει και από την επιτροπή. Αυτό επιταχύνθηκε, έγιναν όλα πολύ γρήγορα. Αλλά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός φαρμάκων εγγυάται την απόλυτη ασφάλεια του εμβολίου».
«Η ελληνική κυβέρνηση ήταν από τα πρώτα κράτη μέλη που έδωσε τις προδιαγραφές 15 Οκτωβρίου που ζήτησε η Φον ντερ Λάιεν. Ήταν απόλυτα έτοιμη και είναι απόλυτα έτοιμη. Από την άλλη πλευρά να σκεφτούμε και την άλλη παράμετρο, δεν φταίει απόλυτα η ΕΕ φταίει και η ίδια η εταιρεία όταν επικαλείται έλλειψη των πρώτων υλικών. Είτε αυτό το κάνει για τα οικονομικά της συμφέροντα είτε το κάνει παραβιάζοντας ψιλά γράμματα που δεν μπορεί να τα γνωρίζουμε των συμφωνιών σίγουρα όμως δεν είναι η ευθύνη του ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Δεν φταίει ούτε αυτός ούτε η ΕΕ», δήλωσε επιπρόσθετα.
«Πρέπει να γίνει πολύ οργανωμένη ενημέρωση των πολιτών από τα κράτη μέλη διοτι άλλη είναι η εκστρατεία ενημέρωσης της ΕΕ άλλο των κρατών μελών που πρέπει να ενημερώσουν κάθε πολίτη ότι το εμβόλιο είναι το διαβατήριο για την επόμενη μέρα της ζωής του», υπογράμμισε ο ίδιος.
Αναφορικά με τη στάση της ΕΕ προς την Τουρκία, σημείωσε: «Εγώ είμαι από τους πρώτους που βγήκα δημόσια και είπα ότι πέρασε κάτω από τον πήχη που είχε βάλει η ΕΕ. Όχι εμείς. Για μένα που είμαι ευρωβουλευτής και που έχω μια κυβέρνηση που αναβάθμισε διπλωματικά την εξωτερική πολιτική θα αιτιώμαι εκείνον που φταίει. Όταν έχουμε μια γερμανική Ευρώπη η οποία επιβάλλει τις αποφάσεις όταν τα οικονομικά συμφέροντα προτάσσουν της ανάγκης να εξομαλυνθούν οι σχέσεις με την Τουρκία, εκεί λοιπόν της λεω ότι πέρασε κάτω από τον πήχη».
Ερωτηθείσα αν είναι θετική να ασκήσει βέτο η Ελλάδα, η ευρωβουλευτής της ΝΔ απάντησε: «Είμαι πολύ αντίθετη σε αυτό, ξέρετε καλά ότι είναι το έσχατο μέσο. Κάθε κυβέρνηση για να προβάλει το βέτο απομονώνεται και αυτή τη στιγμή έχουμε έναν πρωθυπουργό που έχει χτίσει συμμαχίες πολύ δυνατές που την επόμενη μέρα θα είναι στο πλευρό μας και το γεγονός ότι «παρέπεμψε» τις κυρώσεις στην Αμερική δεν είναι τυχαίο διότι ήξεραν ενδεχομένως ότι οι αυστηρές κυρώσεις που ήρθαν από την Αμερική και πλήττουν την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας αγγίζουν και την Ευρώπη διότι όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα των Γερμανών και των Ισπανών έχουν και αμερικανικών συμφερόντων και προδιαγραφών υλικά δηλαδή πλήττεται και από την ΕΕ η αμυντική βιομηχανία όπως λένε οι διεθνολόγοι που τα αναλύουν».
Ερωτηθείσα αν θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο διερευνητικών επαφών με την Τουρκία μέχρι τον Μάρτιο, ανέφερε: «Πιστεύω ότι μπορεί να το κάνει αλλά δεν θα το κάνει ειλικρινά και η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί αν δεν συμφωνήσουν στην ατζέντα στην οποία υπάρχει κόκκινη γραμμή για τις θαλάσσιες ζώνες και ο Ερντογάν μιλάει χωρίς προαπαιτούμενα. Επομένως αν θα το κάνει θα το κάνει υποκριτικά, ενδεχομένως και να εντείνει μια πίεση σε κάθε περίπτωση όμως εγώ είμαι αισιόδοξη αυτή τη φορά ότι η πίεση στον Ερντογάν είναι τέτοια που δεν μπορεί άμεσα να απειλήσει τις δικές μας τις σχέσεις εννοημένου ότι τόσο ο Μπαιντεν αλλά κυρίως ο υπουργός των Εξωτερικών αναβαθμίζει τις σχέσεις των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο κάτι που ο Τραμπ είχε απολύτως εγκαταλείψει».