«Η κυβέρνηση έθεσε από την αρχή ως προτεραιότητα την δημόσια υγεία, καθώς ουδείς μπορεί να είναι αδιάφορος στον αριθμό των θυμάτων από τον κοροναϊό», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ''Secret'' με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.
Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως «δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχουν συνέπειες από την πανδημία», ενώεπισήμανε πως «με το εμβόλιο δημιουργείται μια ελπίδα ότι η κρίση θα ξεπεραστεί και θα ακολουθήσει μια ισχυρή ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο».
Ανέφερε ακόμα πως η κυβέρνηση εξαντλεί τις δυνατότητες προκειμένου να βοηθήσει επιχειρήσεις και εργαζόμενους.
Για την μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΗΕ σε ποσοστό 49%, ανέφερε ότι «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και πως θα δώσει τεράστια ταμειακή ένεση στη ΔΕΗ»
Την ίδια στιγμή ο κ. Χατζηδάκης απέρριψε ότι «αναμένονται αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ», ενώ σε ότι αφορά την εισαγωγή του συστήματος για την χονδρεμπορική της ενέργειας που λειτουργεί μέσω του χρηματιστηρίου δήλωσε ότι «έγιναν κάποια ''παιχνίδια'' και υπήρξε παρέμβαση από την πλευρά του υπουργείου».
Ακόμα, ο κ. Χατζηδάκης εξήγησε ότι το συγκεκριμένο σύστημα βοήθησε μέσω του ανταγωνισμού στη μείωση των τιμών ενέργειας.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κωστή Χατζηδάκη στα Παραπολιτικά 90,1:
Αναφορικά με την πανδημία, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε: «Αυτή την ώρα έχουμε και στην Ευρώπη και σε όλες τις χώρες σχεδόν του κόσμου πάρα πολλά θύματα σε μια άνευ προηγουμένου κρίση υγειονομική η οποία προφανώς δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους. Εμείς από την αρχή είχαμε κάνει μια στάθμιση και είχαμε καταλήξει στην πεποίθηση πως πρέπει να προχωρήσουμε με την αρχή πρώτα ο άνθρωπος και έτσι προχωρούμε. Βεβαίως καταλαβαίνω τις διαμαρτυρίες που έρχονται από διάφορες επαγγελματικές ομάδες αλλά να καταλήξουμε μέσα μας, μας αφήνει αδιάφορους δηλαδή το ότι είχαμε τις τελευταίες μέρες 100 νεκρούς κάθε μέρα! Νομίζω ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση πρέπει να ξεκινάει από τη δημόσια υγεία και την ίδια στιγμή χάρη και στη χαλάρωση που υπήρξε στην ΕΕ, και στη βοήθεια που θα υπάρξει μέσω του ταμείου ανάκαμψης υπάρχει μια στήριξη και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί και των εργαζομένων. Βεβαίως δεν υπάρχει αντιστάθμιση του εισοδήματος, δεν θέλω να πω αυτό αλλά η κυβέρνηση έχει κάνει ότι μπορούσε και προχωρεί και με την επιστραπτέα προκαταβολή και με την ενίσχυση των ανέργων και με την ενίσχυση των εργαζομένων που έχουν χάσει τη δουλειά τους, υπάρχουν πολλά μέτρα τα οποία εν πάση περιπτώσει απαλύνουν τον πόνο πάντως δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος μαγικός τρόπος κάποιος να μπει στα βαθειά νερά και να μην βραχεί».
Ερωτηθείς αν είμαστε προετοιμασμένοι ώστε να μην έχουμε συνέπειες από τα οικονομικά προβλήματα που θα προκύψουν το επόμενο διάστημα, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε: «Αποκλείεται να μην υπάρχουν συνέπειες, βεβαίως όταν πας σε μια ύφεση 8-10%, και τέτοια ύφεση είναι σε όλη την Ευρώπη αυτή την ώρα, είναι αδύνατον να μην υπάρξουν συνέπειες, όταν μπαίνει κανείς στο νερό θα βραχεί δεν υπάρχει άλλος τρόπος αλλά την ίδια στιγμή είναι βέβαιο ότι τώρα με το εμβόλιο δημιουργείται βάσιμα μια ελπίδα ότι το πράγμα θα ξεπεραστεί και μετά είναι επίσης βέβαιο ότι θα ακολουθήσει μια ισχυρή ανάπτυξη, όχι μόνο εδώ σε όλο τον κόσμο, γιατί έχει συμπιεστεί το ελατήριο της οικονομίας παντού και νομίζω θα υπάρξει μια πορεία πάρα πολύ θετική μόλις το πράγμα αρχίσει να αποκαθίσταται τους επόμενους μήνες».
Αναφορικά με το αίτημα της αντιπολίτευσης για διαγραφή των χρεών που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας, επισήμανε: «Ο κ. Τσίπρας δεν έχει τα εχέγγυα της αξιοπιστίας. Ο κ. Τσίπρας έβγαινε το Μάιο και έλεγε να δώσουμε όλα τα λεφτά τότε για να στηρίξουμε την κοινωνία κλπ. Το ερώτημα το οποίο τίθεται είναι αν είχαμε δώσει όλα τα λεφτά που είχαμε στην άκρη τότε τώρα τι θα δίναμε και τι θα είχαμε να κρατήσουμε για τον Ιανουάριο , το Φεβρουάριο γιατί κανείς δεν θεωρεί ότι τους επόμενους μήνες το πρόβλημα θα εξαφανιστεί . Τώρα πάλι ακούω να διαγραφούν τα χρέη, μου θυμίζει ο κ. Τσίπρας αυτά που έλεγε για την περιβόητη σεισάχθεια το 2014. Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού. Η κυβέρνηση εξαντλεί τις δυνατότητες, τα χρήματα τα οποία έχουν δοθεί με την επιστρεπτέα προκαταβολή, οι εγγυήσεις του ΤΕΠΙΧ, η στήριξη των εργαζομένων μέσω του προγράμματος γέφυρα που έχει και στήριξη από αντίστοιχα ευρωπαϊκά προγράμματα, μια σειρά από τέτοιες πρωτοβουλίες είναι εξαιρετικά σημαντικές, είναι δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία έχουν πέσει στην αγορά και στην κοινωνία για να μας στηρίξουν αυτές τις δύσκολες ώρες. Είναι μια βοήθεια χωρίς προηγούμενο αλλά η Ελλάδα δεν ήταν ούτε μπορεί να γίνει ούτε τώρα στο μέλλον ούτε Ελβετία ούτε Σουηδία, υπάρχουν κάποια όρια και κάποιες δυνατότητες».
Αναφορικά με το πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ, δήλωσε: «Υπήρξαν μερικές καθυστερήσεις επειδή πήγαν όλοι την τελευταία στιγμή να βγάλουν το πιστοποιητικό, αυτό συμβαίνει στην Ελλάδα διαχρονικά. Το σημαντικό είναι ότι η πλατφόρμα δεν έπεσε, μέσα σε 50 λεπτά είχαν εξαντληθεί τα χρήματα του προγράμματος στην Αττική. Σχεδόν 9 χιλιάδες άνθρωποι μπόρεσαν και έγιναν δικαιούχοι του προγράμματος, προστέθηκαν σε αυτούς που είχαν μπει προηγουμένως στην Ήπειρο και στα Ιόνια νησιά. Ένας στους δύο από αυτούς που ενδιαφέρθηκαν έγιναν τελικά δικαιούχοι. Καταλαβαίνω τα αισθήματα των υπολοίπων αλλά θέλω να πω σε αυτούς τους ανθρώπους ότι ενώ πρωτύτερα υπήρχε ένα «Εξοικονομώ» στη χάση και τη φέξη και είχαν ικανοποιηθεί 130 χιλιάδες περιπτώσεις σε 10 χρόνια τώρα σε ένα χρόνο θα ικανοποιούνται 50-60 χιλιαδες και ένα τέτοιο πρόγραμμα θα ακολουθήσει σε μερικούς μήνες το καλοκαίρι, το φθινόπωρο , θα ακολουθήσει ένα αντίστοιχο το ‘22 και ένα άλλο το ‘23 γιατί είναι μακράν το μεγαλύτερο πρόγραμμα του ταμείου Ανάκαμψης το καινούργιο Εξοικονομώ -Αυτονομώ».
Για το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, ανέφερε: «Έχουμε αρκετές αποκρατικοποιήσεις, αναφέρθηκα στη ΔΕΠΑ εμπορίας και στη ΔΕΠΑ υποδομών που τις τρέχει το ΤΑΙΠΕΔ, αναφέρθηκα στη ΛΑΡΚΟ που την έχουμε ξεκινήσει πρόσφατα η οποία και αυτή προχωρεί, έχουμε στόχο να κλείσει το θέμα μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου και αυτές τις μέρες ξεκινάει και η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΗΕ 49%, το project αυτό το τρέχει η ΔΕΗ. Υπάρχει ενδιαφέρον και η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΗΕ θα είναι μια μεγάλη ισχυρή ταμειακή ένεση στη ΔΕΗ που τη χρειάζεται αυτή την ώρα αλλά και καινούργια κεφάλαια που θα μπουν στην επιχείρηση για τον εκσυγχρονισμό της ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση που πρέπει να τρέξουμε με τους «έξυπνους μετρητές» οι οποίοι θωρακίζουν τα πράγματα σε σχέση με τη ρευματοκλοπή αλλά οι «έξυπνοι μετρητές» δίνουν τη δυνατότητα στους καταναλωτές με δικές τους επιλογές να πετυχαίνουν μεγαλύτερη ενεργειακή εξοικονόμηση και να πληρώνουν λιγότερα χρήματα στους λογαριασμούς».
Με αφορμή τη φημολογία για αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ και για τα «παιχνίδια» στην αγορά ενέργειας, υπογράμμισε: «Η ΔΕΗ έχει μιλήσει ξεκάθαρα και το έχει διαψεύσει, το έχει αποκλείσει. Τώρα επειδή έχει γίνει θόρυβος κυρίως από συναδέλφους σας, όχι αβάσιμος τις πρώτες μέρες τουλάχιστον, τώρα πια είναι άλλο το σκηνικό. Τι συνέβη; Εισήχθη το καινούργιο σύστημα το target model το οποίο είναι ένα σύστημα που τα πράγματα στην χονδρεμπορική της ενέργειας λειτουργούν μέσω του χρηματιστηρίου της ενέργειας. Είναι κάτι το οποίο προβλέπετε στο ενωσιακό δίκαιο και ισχύει σε όλες τις άλλες 26 χώρες της Ευρώπης εκτός από εμάς. Ήμασταν η τελευταία χώρα που αποφασίσαμε να εισάγουμε αυτό το σύστημα. Παντού όπου εισήχθη βοήθησε τελικά γιατί μέσω του ανταγωνισμού σταδιακά έπεσαν οι τιμές όμως στην εισαγωγή του σε πάρα πολλές χώρες είχε «παιδικές ασθένειες», είχε αναταράξεις, είχε διάφορα παιχνίδια μέχρι να ρολάρει το πράγμα. Το ίδιο είχαμε και εδώ. Τα είχαμε προβλέψει, υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου πριν την εισαγωγή του ότι μπορεί να έχουμε τέτοια πράγματα. Είχαμε πριν από 10-15 μέρες κάποια «παιχνίδια» και αμέσως τη δεύτερη, τρίτη μέρα έγινε ξεκάθαρη παρέμβαση από την πλευρά μας».
«Εκείνο το οποίο ξεκαθάρισα από την αρχή είναι ότι ό, τι έγινε ήταν νόμιμο αλλά ήταν αντιδεοντολογικό την ίδια στιγμή το παιχνίδι. Τους κάλεσα μια Πέμπτη και τους είπα «αν ως τη Δευτέρα το πράγμα δεν λήξει το υπουργείο θα λάβει αυστηρά μέτρα». Εκείνη τη Δευτέρα ξεκίνησε το πράγμα να αποκλιμακώνεται. Χθες –προχθές είχαμε τη δεύτερη , τρίτη , τέταρτη χαμηλότερη τιμή χονδρεμπορικής σε όλη την Ευρώπη, αναφέρομαι στην προ-ημερήσια αγορά και το πράγμα αρχίζει να ελέγχεται σταδιακά και στην αγορά εξισορρόπησης. Είμαστε εδώ, δεν υπάρχει ούτε μια τρισεκατομμύριο να αφήσουμε τα πράγματα ανεξέλεγκτα γιατί εδώ έχεις να κάνεις όχι μόνο με την ομαλή λειτουργία της αγοράς, έχεις να κάνεις με το λαϊκό εισόδημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.