«Οι αμοιβές των εργαζομένων στο ΕΣΥ είναι στον προϋπολογισμό και πληρώνονται κανονικά», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε πως «το μεσημέρι η στατική υπηρεσία θα βγάλει την ύφεση για το τρίτο τρίμηνο του έτους».
Ακόμη ανέφερε ότι «όσο αργεί να ανοίξει η οικονομία χάνονται έσοδα».
Παράλληλα τόνισε πως «το πραγματικό μαξιλάρι είναι γύρω τα 12 δισεκατομμύρια», ενώ είπε πως «είναι αναγκαία η πρόσβαση στην αγορά».
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως «τα χρέη του κοροναϊού θα ρυθμιστούν σε 12 ή 24 δόσεις και όχι σε 120 δόσεις».
Τέλος σημείωσε πως «τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι για επενδύσεις».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Θεόδωρου Σκυλακάκη στα Παραπολιτικά 90,1:
Ερωτηθεις πότε θα πάρουνε τα χρήματα οι εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε ότι: «Το υπουργείο Εργασίας ξέρει την ακριβή μέρα».
Αναφορικά με τις αμοιβές και τις υπερωρίες των εργαζομένων στο ΕΣΥ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε: «Όλα όσα προβλέπεται να λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ και οπουδήποτε αλλού στο Δημόσιο είναι στον προϋπολογισμό και πληρώνονται κανονικά με την εξαίρεση σε κάποιες περιπτώσεις γιατί εγώ δεν γνωρίζω γιατί είναι υπόθεση των επιμέρους υπουργείων, μπορεί να υπάρχει σε κάποιο σημείο του κράτους μια καθυστέρηση. Δεν ξέρω αν παίρνουν ή δεν παίρνουν τις υπερωρίες όπου προκύπτει πάντως τέτοιου είδους θέμα είναι ευθύνη του κάθε υπουργείου να το επιταχύνει και να το επιλύει. Εμείς ως υπουργείο Οικονομικών δουλειά μας είναι να έχουμε διαθέσιμους πόρους, ο καθένας στη δουλειά του».
Ερωτηθείς πότε θα έχουμε την τελική εικόνα για το έλλειμμα, απάντησε: «Είναι δύσκολο γιατί έχουμε αυτά που έχουμε προβλέψει, πρέπει να δούμε το μεσημέρι τι θα βγάλει η Στατιστική Υπηρεσία για την ύφεση φέτος. Θα βγάλει το τρίτο τρίμηνο. Δεν έχουμε εικόνα γιατί η Στατιστική Υπηρεσία είναι ανεξάρτητη και το μαθαίνουμε μαζί με εσάς».
Για την ύφεση στο 10,5% το 2020, ανέφερε: «Εκεί πέρα είναι η εκτίμησή μας και νομίζω ότι εκεί θα πάει στο τέλος. Να δούμε πότε θα ανοίξει η οικονομία, όσο αργεί να ανοίξει η οικονομία χάνουμε έσοδα».
Αναφορικά με τα αποθεματικά του κράτους, ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε: «Ξεκινήσαμε αυτή την κρίση με την αντιπολίτευση να λεει «δώστε τα όλα τώρα και αύριο έχει ο Θεός», αν είχαμε ακολουθήσει αυτή την τακτική θα ήμασταν σήμερα σε δεινή θέση. Δεν είμαστε σε δεινή θέση αλλά δεν είμαστε και σε μια θέση που να είμαστε ευτυχείς. Έχουμε δανειστεί σημαντικά, έχουμε κάνει ένα μεγάλο έλλειμμα φέτος, θα έχουμε ένα σημαντικό έλλειμμα και του χρόνου».
ΔΗΜ.: Δεν θα έχουμε ανάπτυξη;
«Μην μπερδεύετε άλλο το δημοσιονομικό έλλειμμα άλλο η ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βοηθήσουμε αλλά ότι βοήθεια δίνουμε σήμερα θα είναι φορολογικά έσοδα του μέλλοντος τα οποία είτε θα προέρχονται από την ανάπτυξη ή θα προέρχονται από φορολογία τύπου του παρελθόντος αυτής της πικρής δεκαετίας που ζήσαμε και θέλει μεγάλη προσοχή. Έχουμε επαρκή αποθεματικά για να προχωρήσουμε καλά αλλά δεν είναι τα αποθεματικά που θα μας λύσουνε το πρόβλημα, η αξιοπιστία στις αγορές είναι, αυτό πρέπει να κοιτάμε. Είμαστε στο 0,63 σήμερα, είναι πάρα πολύ χαμηλό το δεκαετές. Έχει ολοκληρωθεί η έξοδος στις αγορές για φέτος, του χρόνου προφανώς θα βγούμε στις αγορές με βάση το πρόγραμμα δημοσίου χρέους. Αυτό είναι η μόνη προστασία που έχουμε, εάν δεν έχουμε καλή πρόσβαση στις αγορές τα οποία αποθεματικά, ειδικά σε μια περίοδο ελλειμμάτων, φεύγουν σε μερικούς μήνες. Να υπολογίσετε από αυτά τα 37 δις, που μπορεί να είναι 3-4 δις χαμηλότερα γιατί φτάνουμε στο τέλος του χρόνου και έχουμε μεγάλες δαπάνες, μόνο η επιστρεπτέα ξεπέρασε τα 2 δις. Αυτά τα αποθεματικά έχουν 16 δις που είναι του ESM δηλαδή που είναι χρήματα που δεν θέλουμε να αγγίξουμε και υπάρχουν και άλλα 6-8 δις που είναι αναγκαία για να μπορούν οι φορείς να κάνουν τις πληρωμές τους. Συνεπώς το πραγματικό «μαξιλάρι» είναι 10 ή 12 ή 14 δις από αυτό που μπορείς να χρησιμοποιήσεις, εάν δεν έχουμε πρόσβαση στις αγορές αυτά φύγανε διότι υπάρχουν και οι δαπάνες του δημοσίου χρέους. Άρα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», διευκρίνισε ο ίδιος.
Ερωτηθείς τι είναι αυτό που θα συνεχίσει να μας εξασφαλίζει την πρόσβαση στις αγορές και τη νέα χρονιά, απάντησε: «Το βασικότερο είναι η άριστη σχέση που έχουμε με την Ευρώπη και τους εταίρους μας. Τελειώνουμε τις αξιολογήσεις μας στην ώρα τους, παίρνουμε πάνω από 700 εκ.€ δόσεις που στα περασμένα χρόνια ήταν σαν από αναβολή σε αναβολή επί ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε την πλήρη ομπρέλα που την κερδίσαμε και για λόγους αξιοπιστίας από ΕΚΤ και έχουμε και τη σοβαρότητα και το γεγονός ότι κάνουμε μεταρρυθμίσεις ακόμα και σε δύσκολες φάσεις το οποίο μας διασφαλίζει. Συν το Ταμείο Ανάκαμψης που κέρδισε αυτή η κυβέρνηση που λεει στους επενδυτές ότι αυτή η χώρα έχει μέλλον και προοπτική».
Ερωτηθείς πως θα ήμασταν σήμερα αν είχαμε βγει εκτός ευρωζώνης, ανέφερε: «Θα ήμασταν με έναν πληθωρισμό που θα έτρεχε σαν τρελός και δια αυτού του τρόπου θα αφαιρούσαμε εισοδήματα από τους πάντες. Η δραχμή, με το που θα ερχόταν αυτή η κρίση, θα είχε πέσει 50».
Αναφορικά με τα πρόστιμα για τον κοροναϊό που δεν πληρώνονται, σημείωσε: «Μπαίνουν στον κώδικα είσπραξης δημοσίων εσόδων, αυτά ανεβαίνουν στην εφορία με το ρυθμό τους, το κράτος ακόμη δεν έχει ψηφιοποιηθεί, τώρα ψηφιοποιείται από αυτή την κυβέρνηση αλλά δεν τα ξεφεύγεις είναι εκεί. Νομίζω ότι θα ανέβουν στο taxis ταχύτερα από ένα χρόνο απλώς να υπολογίσετε ότι και η ΑΑΔΕ είναι μια υπηρεσία που αυτή τη στιγμή κουβαλάει πάρα πολλές πληρωμένες».
Ερωτηθείς αν ετοιμάζονται νέες 120 δόσεις, απάντησε: «Αυτά που έχουμε πει ισχύουν δηλαδή ισχύει οτι έχουμε τα χρέη του κορονοϊού που δεν είναι πολλά, οι αναστολές δηλαδή θα έχουνε 12μηνο ή 24μηνο».
ΔΗΜ: Αυτό δεν είναι 120 δόσεις
«Το γνωρίζω πάρα πολύ καλά και πρέπει επίσης να σας πω ότι ειδικά σε αυτό το θέμα της κουλτούρας πληρωμών υπάρχει μεγάλη επιφύλαξη από την πλευρά των θεσμών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό ότι κάπως πρέπει να δούμε τι θα γίνει με αυτά τα χρέη αλλά το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα θα το δούμε. Αυτό που σας λεω είναι ότι οι θεσμοί έχουν επιφυλακτικότητα μεγάλη σε θέματα που αφορούν την κουλτούρα πληρωμών.
Για τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, ανέφερε: «Παρουσιάσαμε πριν από 10 μέρες το προσχέδιο το δικό μας επίσης είμαστε σε πυρετώδεις διαπραγματεύσεις με την επιτροπή, κάνουμε δύο συναντήσεις με τους επικεφαλείς της ομάδας ανάκαμψης της επιτροπής την εβδομάδα. Προχωρούμε με μεγάλη ταχύτητα θα έλεγα πολύ καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Τα χρήματα αυτά είναι πολυ σημαντικά και είναι για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, δεν είναι για επιδοτήσεις. Τα χρήματα θα μπούνε στην οικονομία και θα δημιουργήσουν μια τεράστια άνθηση που θα την καταλάβουν οι πάντες και όποιος έχει να κάνει επενδύσεις επίσης θα το δει. Όποιος έχει να κάνει κατάρτιση εργαζομένων θα το δει, όποιος έχει να κάνει ενεργειακή αναβάθμιση θα το δει, όποιος θέλει να κάνει ψηφιακή αναβάθμιση θα το δει».