Ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ , κος Κώστας Αρβανιτόπουλος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.
Μεταξύ άλλων, δήλωσε :
Με αφορμή τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα
Κ.ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση για πάρα πολλούς λόγους, ένας από αυτούς είναι ότι είναι μια τελευταία αξιολόγηση και φυσιολογικό είναι η διαπραγμάτευση να είναι και επίπονη και επώδυνη και δύσκολη. Υπάρχουν διάφορα σημεία της διαπραγμάτευσης τα οποία πρέπει να δούμε με μεγάλη προσοχή. Όσον αφορά τα θέματα τα διαρθρωτικά, νομίζω ότι δεν υπάρχει εκεί κανένα πρόβλημα ούτε πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα δηλαδή πρέπει να δούμε και το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο και περαιτέρω ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και πράγματα τα οποία συνιστούν διαρθρωτικές αλλαγές.
Όσον αφορά τα δημοσιονομικά εκεί υπάρχουν δύο ζητήματα το πρώτο έχει να κάνει με αυτό το χρηματοδοτικό κενό, αυτό το λέγανε και πέρυσι και απεδείχθη ότι είχαν λάθος. Επιμένουν σε αυτό. Εδώ υπάρχουν δύο επιχειρήματα το πρώτο έχει να κάνει με το γεγονός ότι αυτή η κοινωνία το πλήρωσε πάρα πολύ ακριβά και με τις θυσίες της έχουν γίνει αυτές οι προσπάθειες που ευδοκίμησαν αυτά τα δύο χρόνια και δεν πάει άλλο.
ΔΗΜ: Το θέμα είναι ότι η κοινωνία μετά από τρία χρόνια ξανακούει τα ίδια ακριβώς πράγματα “σφίξε λίγο το ζωνάρι να πάμε παρακάτω”, αυτό δεν γίνεται.
Κ.ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό δεν γίνεται, δεν υπάρχει πραγματικός τόπος τι να πεις στον συνταξιούχο των 600€ θα σου κόψω 20%; Δεν υπάρχουν αυτά τα πράγματα. Από εκεί και έπειτα υπάρχει και ένα επιχείρημα το οποίο συνάδει και με τη λογική και των δανειστών μας. Όταν έχεις πετύχει κάποια πρωτογενή πλεονάσματα, όταν έχεις πετύχει τους πρώτους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μετά από έξι χρόνια ύφεσης ε! σε μια οικονομία που πάει να πάρει μπροστά δεν τραβάς το χειρόφρενο δηλαδή δεν βάζεις υφεσιακά μέτρα.
Εγώ αντιλαμβάνομαι ότι υπήρχε μια πίεση από τους δανειστές να μπουν αυτά τα φοροεισπρακτικά μέτρα γιατί υπήρχε το οξύμωρο μειώνω τα εισοδήματα και αυξάνω τους φόρους αλλά να το καταλάβω τα δύο πρώτα χρόνια διότι έπρεπε να εισπραχθούν κάποια λεφτά τώρα όμως που η οικονομία αρχίζει να εξυγιαίνεται και αρχίζει να παίρνει μπρος ε! διάολε δεν μπορείς να της τραβήξεις το χειρόφρενο.
Οι δανειστές καλώς ή κακώς δεν είναι εμπλεγμένοι στην δική μας καθημερινότητα τα βλέπουν τα πράγματα ψυχρά και υπολογιστικά. Αυτό το οποίο βλέπουν είναι ότι εμείς έχουμε εξάγει μια εικόνα πολιτικής αστάθειας τον τελευταίο καιρό
ΔΗΜ: Για την οποία ευθύνεται και η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση ρίχνει νερό στο μύλο της προεδρολογίας
Κ.ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα το έλεγα, όλη αυτή η ιστορία άρχισε από την αξιωματική αντιπολίτευση. Εδώ έπρεπε να καθίσουν οι πολιτικές δυνάμεις και να συνεννοηθούν και να συναινέσουν. Να συναινέσουν σε ένα πρόσωπο του προέδρου της Δημοκρατίας διότι πρέπει να καταλάβουμε επιτέλους ότι η χώρα μας βρίσκεται σε ένα πόλεμο. Εν μέσω πολέμου λοιπόν θα έπρεπε να έχουμε πετύχει το ελάχιστο της συνεννόησης και αυτό ένα κατεξοχήν πεδίο για να συναινέσουν οι πολιτικές δυνάμεις ήταν το πρόσωπο του προέδρου της Δημοκρατίας.
Να μην έχει εξαχθεί όλη αυτή η εικόνα μιας χώρας η οποία σπαράσσεται, η οποία μπορεί ενδεχομένως να παραπαίει, μπορεί να πάει σε εκλογές , μπορεί να βγάλει ακυβερνησία με αφορμή την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας. Βεβαίως είναι δικαίωμα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητάει εκλογές αλλά επειδή βρισκόμαστε σε πολύμορφη και πολύ βαθιά κρίση θα έπρεπε να έχουμε συναινέσει η μεν κυβέρνηση να κριθεί στο τέλος της τετραετίας και η δε Αξιωματική αντιπολίτευση να διεκδικήσει την εξουσία στο τέλος της τετραετίας. Όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά γιατί βλέπουμε τι παρενέργειες έχει δημιουργήσει πολιτικά και οικονομικά όλη αυτή η εκλογολογία που άρχισε και όλη αυτή η εικόνα που δημιουργήθηκε προς τα έξω.
ΔΗΜ.: Είναι γεγονός ότι η εικόνα έτσι όπως οδηγείται δείχνει ότι οι δανειστές είναι διατεθειμένοι να παγιδεύσουν και πάλι το πολιτικό σύστημα. Δηλαδή οι δανειστές θέλουν να τραβήξουν την διαπραγμάτευση μέχρι εκεί που βγαίνει. Ξέρουν ότι υπάρχουν διαθέσιμα αυτή τη στιγμή για να πληρώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις, υπάρχει μια καταληκτική ημερομηνία που είναι ο Μάρτιος που χρειάζεται να πληρώσουμε κάποια ομόλογα που είναι μετά την εκλογή του Προέδρου άρα οι δανειστές έχοντας απέναντί τους μια κυβέρνηση που λέει εγώ δεν παίρνω άλλα μέτρα και έναν ΣΥΡΙΖΑ που λέει εγώ δεν κάνω τίποτα σου λέει πάμε να δούμε μέχρι που μπορεί να φτάσετε.
Το ερώτημα μου είναι επειδή εσείς κυβερνάτε μπορείτε να πείτε μετά βεβαιότητος ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα περικοπών σε συντάξεις και μισθούς; Είστε βέβαιος ότι μπορεί αυτή η κυβέρνηση να το διασφαλίσει αυτό ;
Κ.ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μέσα σε μια σκληρή διαπραγμάτευση και όταν έχεις απέναντί σου ανθρώπους που εύλογα θέλουν να διασφαλίσουν τα χρήματά τους και βλέποντας αυτή την εικόνα το πρώτο που μπορούμε να δούμε εκ των πραγμάτων είναι ότι σκληραίνουν τη στάση τους. Σκληραίνουν τη στάση τους προκειμένου να διασφαλιστούν εν όψει της οποιασδήποτε κατ' αυτούς πολιτικής αβεβαιότητας να υπάρξει. Φυσιολογικό είναι ότι όσο κλείνει το χρονικό περιθώριο τα πράγματα να δυσχεραίνουν και αυτό το αντιλαμβάνονται και αυτοί και το κάνουν και για αυτό βλέπετε ότι πάμε σε μια συζήτηση τώρα για αν θα έχουμε μια άτυπη παράταση ενός δύο μηνών τεχνικά μπορεί να βρεθεί αυτή η λύση ούτως ώστε να εκλέξουμε πρόεδρο της Δημοκρατίας .
Είναι άστοχο να πει κανείς και δεν βγαίνουν τα χρονικά περιθώρια να φέρουμε την εκλογή του πρόεδρου της Δημοκρατία το Δεκέμβριο αλλά τουλάχιστον τον Γενάρη ... Εγώ συμφωνώ ότι το Γενάρη πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία... και βεβαίως επειδή γίνεται όλη αυτή η συζήτηση χωρίς να έχουμε πρόσωπο που έχει ανακοινωθεί νομίζω ότι και αυτό αρχές Γενάρη θα πρέπει να ανακοινωθεί ώστε να τοποθετηθούν όλοι.
Αυτό αρχίζει σιγά-σιγά και διαλύει μια αβεβαιότητα και νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσουμε.
Πάω στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης σας που έχει να κάνει με τα δημοσιονομικά μέτρα, δεν είναι μόνο ότι δεν έχει αντοχές η κοινωνία και αυτό εκφράζεται και στους εκπροσώπους του λαού μέσα στο κοινοβούλιο. Δηλαδή όλοι συμφωνούν και μεταφέρουν μια εικόνα η οποια δείχνει ότι μια κοινωνία δεν αντέχει άλλες περικοπές και δεν αντέχει άλλες περικοπές γιατί ταυτόχρονα της έχουμε αυξήσει την φορολογία. Αυτή η εξίσωση δεν αντέχεται πια. Το δεύτερο στοιχείο όμως που είναι εξίσου σοβαρό είναι ότι η οικονομία μας έχει αρχίσει και παίρνει μπρος. Ο κόσμος βλέπει πραγματικά πέραν δηλαδή από τα δημοσιονομι-κά μέτρα και την σταθεροποίηση στο μάκροεπίπεδο που έχει γίνει σιγά σιγά το νοικοκυριό βλέπει ένα φως. Βλέπουμε λοιπόν ότι η αληθινή οικονομία τώρα αρχίζει σιγά-σιγά να έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης ε! δεν μπορείς να βάλεις και άλλα υφεσικά μέτρα.
Πρέπει εμείς να δώσουμε έμφαση στα διαρθρωτικά, πράγματι υπάρχουν ακόμη διαρθρωτικές αλλαγές να γίνουν, πράγματι υπήρξε μια επιβράδυνση, εγώ δεν θα την ονομάτιζα μεταρρυθμιστική κόπωση αλλά υπήρξε μια επιβράδυνση στους ρυθμούς των μεταρρυθμίσεων, πρέπει να ενταθούν. Εμείς πρέπει να συνεχίσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές, βγαίνω σιγά -σιγά συντεταγμένα και πάω στην κανονικότητα δεν σημαίνει ότι επιστρέφω στο φαύλο παρελθόν.
Νομίζω ότι ολοκληρώνοντας τις διαδικασίες και τις διαδικασίες του προέδρου της δημοκρατίας ο πρωθυπουργός θα κάνει ένα restart
ΔΗΜ: Πρέπει να κάνει έναν ανασχηματισμό;
Κ.ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι στην απόλυτη δικαιοδοσία του αλλά πρέπει να κάνει ένα restart δυναμικό για να μπορέσουμε την τελευταία διετία ουσιαστικά να κεφαλαιοποιήσουμε τις θυσίες του ελληνικού λαού.
Για τις δημοσκοπήσεις και την κοινή γνώμη
Κ.ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ: ...Είναι πολύ ευμετάβλητη η κοινή γνώμη γιατί βρισκόμαστε ακόμα στην δίνη μιας πολύμορφης κρίσης φυσιολογικό είναι .
ΔΗΜ: Δεν μου απαντήσατε όμως εσείς μπορείτε σαν κυβέρνηση να δεσμευτείτε ότι δεν θα γίνουν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις
Κ.ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι είναι κόκκινη γραμμή και δια στόματος πρωθυπουργού άρα δεν έχουμε μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.
Οι περικοπές μισθών και συντάξεων είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνει νομίζω ότι εκεί είναι η κόκκινη γραμμή του πρωθυπουργού και της κυβέρνηση συνολικά και νομίζω και ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε.
Για τον Πειραιά
Κ.ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο δήμος έχει κάνει μια πολύ καλή δουλειά με όλους τους εμπλεκόμενους ούτως ώστε να υπάρξει μια συνολική ανάπλαση της περιοχής. Αυτή όμως η ανάπλαση απαιτεί κάποιο χρόνο δεν μπορεί να γίνει σε μια μέρα γιατί ουσιαστικά πρέπει αυτά τα αυθαίρετα να κατεδαφιστούν, να έρθουν οι πέργκολες να ενωθούν με τα μαγαζιά να γίνει από κάτω ένας ωραίος πεζόδρομος μπροστά στη θάλασσα.
Το Τουρκολίμανο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το Μόντε Κάρλο και από τέτοιες περιοχές που είναι υψηλής τουριστικής επισκεψιμότητας και ποιότητας.
Έχουμε λοιπόν ένα διαμάντι σε ένα σκουπιδότοπο, το διαμάντι αυτό πρέπει αυτό να το αναδείξουμε. Δώσαμε εμείς 12 μήνες και συμφωνήσαμε με όλους τους εμπλεκόμενους επιχειρηματίες ότι θα ολοκληρωθούν οι μελέτες ανάπλασης και θα αρχίσει η ανακατασκευή μέσα στον Γενάρη -Φλεβάρη ούτως ώστε μέχρι το καλοκαίρι να είναι έτοιμοι και να δώσουμε την περιοχή με ένα καινούργιο πρόσωπο.
Πιστεύω ότι με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά και ο τουρισμός θα ωφεληθεί και η τοπική οικονομία.
Ερωτηθείς γιατί δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι τώρα
Κ.ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί συνηθίζαμε στον Πειραιά να κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί, συνηθίσαμε να τα προσπερνάμε . Απόδειξη το Ράλλειο, το Ράλλειο ήταν ένα πρόβλημα το οποίο χρόνιζε για 40 χρόνια εμείς το εντάξαμε στο ΕΣΠΑ αν περάσετε θα δείτε ότι έχει ολοκληρωθεί κατά τα 2/3 αυτό αποδέσμευσε το κουφάρι απέναντι στο Δημοτικό θέατρο και έτσι ο δήμος σήμερα με τις συμφωνίες που έχει κάνει ο κ. Μώραλης θα το μετατρέψει σε δικαστικό μέγαρο. Αυτά τα προβλήματα 40 χρόνια τα ρίχναμε κάτω από το χαλί.
Πρέπει να τελειώσουμε ορισμένα πράγματα σε αυτή την πόλη και με την έλευση του μετρό, με την γενικότερη βελτίωση των υποδομών να ξανακάνουμε την πόλη μας σύγχρονη ευρωπαϊκή όπως αξίζει στο μεγαλύτερο λιμάνι.