«Έχουμε πέσει πάνω στους ασθενείς με κοροναϊό ενώ υπάρχουν και άλλες ανάγκες και τα τακτικά χειρουργεία γίνονται», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, η Πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά Ματίνα Παγώνη.
Η κ. Παγώνη σημείωσε πως «είναι επικίνδυνο να ορίζεις ημερομηνίες για άρση των περιορισμών» και πως «τα καθημερινά στοιχεία πρέπει να αξιολογούνται».
Την ίδια στιγμή άφησε να εννοηθεί ότι «θα υπάρξει παράταση των περιορισμών καθώς θα πρέπει να αξιολογηθούν τα στοιχεία των επόμενων 10 ημερών».
Παράλληλα σημείωσε πως «όταν είσαι σε μια επιτροπή θα πρέπει να προσαρμόζεσαι στην επιτροπή», ενώ είπε ότι «γιατροί και επιστήμονες δεν πρέπει να βγαίνουν και να λένε ότι δεν συμφωνούν με τις αποφάσεις της επιτροπής».
Ακόμη ξεκαθάρισε ότι «όλοι οι γιατροί παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς».
Τέλος τόνισε ότι «για την άρση των περιορισμών τα κρούσματα θα πρέπει να είναι γύρω στα 500 και διψήφιος ο αριθμός των διασωληνωμένων».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Ματίνας Παγώνη στα Παραπολιτικά 90,1:
«Έχουμε δύο ομάδες ασθενών, αυτοί που μπαίνουνε στις απλές κλινικές με covid και αυτοί που είναι με no covid την περισσότερη γκρίνια την έχουμε από αυτούς που είναι με no covid γιατί φοβούνται ότι πρώτον θα κολλήσουν, ότι δεύτερον δεν θα εξυπηρετούνται, δεν θα γίνονται χειρουργεία γιατί όλοι ασχολούμαστε με covid . Δηλαδή το παράπονο όλων είναι ''μόνο ασχολείστε με covid, μόνο συζητάτε για covid'' και για να είμαι ειλικρινής επειδή εν μέρει έχουν δίκιο γιατί έχουμε μεν το covid αλλά τα ¾ των ασθενών είναι no covid απλώς εμείς όλοι έχουμε πέσει πάνω σε αυτό το θέμα γιατί ήταν άγνωστο, ένας ιός τόσο επιθετικός, τόσο μολυσματικός με τόσους θανάτους και προσπαθούσαμε να τον διαβάσουμε , να δούμε τι θα κάνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Παγώνη.
«Έχουν απόλυτο δίκιο για αυτό και προσπαθούμε όσο το δυνατόν να τους εξυπηρετήσουμε και εμείς σαν ΕΙΝΑΠ πήραμε την πρωτοβουλία, σε συνεννόηση και με το Υπουργείο και με τις ΥΠΕ, δεν σταματήσαμε τα χειρουργεία στην Αττική. Παρ’ όλες τις δυσκολίες που έχουμε τα κανονικά χειρουργεία που πρέπει να γίνουν τα τακτικά τα προχωρούμε με το έτσι θέλω γιατί δεν πρέπει να αφήνουμε τους ασθενείς αυτούς γιατί ένα τακτικό χειρουργείο μπορεί να γίνει επείγον», υπογράμμισε η ίδια.
Ερωτηθείσα αν θεωρεί ότι είναι ασφαλής η ημερομηνία της 14ης Δεκεμβρίου για άρση του lockdown, απάντησε: «Κανένας σοβαρός επιστήμονας δεν βάζει ημερομηνίες αυτή την εποχή και αυτές τις μέρες διότι αν δεν αξιολογήσουμε μέρα με την ημέρα, με τις παραμέτρους που θα έχουμε καθημερινά για να πάμε στο τέλος της εβδομάδας να αξιολογήσουμε σύνολο και να αποφασίσουμε κανένας δεν θα ορίσει ημερομηνία. Είναι πολύ επικίνδυνο να ορίζεις ημερομηνίες αυτή τη στιγμή. Εγώ προτείνω, αξιολογούμε όλους τους παράγοντες μαζί και μετά από 10-12 μέρες αποφασίζουμε τι πρέπει να κάνουμε με σταθερά βήματα και όχι ο καθένας μας να λεει να βγούμε τις 21, να βγούμε στις 14 δεν έχει νόημα όλο αυτό. Η σοβαρότητα ενός επιστήμονα είναι μαζεύω τα στοιχεία και σε 8-10 μέρες και αποφασίζω. Ποιος πάει με 600 διασωληνωμένους να κάνει σταδιακή άρση των μέτρων. Ποιος πάει με τόσους νοσηλευόμενους που έχουμε στα νοσοκομεία να κάνει σταδιακή άρση των μέτρων;».
Ερωτηθείσα αν έχει ξεκινήσει το κύμα της γρίπης, η Πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά ανέφερε: «Η γρίπη ακόμα δεν έχει ανοίξει τα φτερά της, μας έχει φυλάξει το εξής οι εμβολιασμοί που ο κόσμος φοβήθηκε γιατί έχουμε αρχίσει ενημέρωση εδώ και πάρα πολύ καιρό και το δεύτερο οι μάσκες σώζουν ζωές, βοηθήσανε πάρα πολύ και στη γρίπη. Όσοι έχουν γρίπη αυτή τη στιγμή δεν την μεταδίδουν γιατί αυτή τη στιγμή είναι με μάσκες».
Για τις διαφορετικές απόψεις της Επιτροπής, σημείωσε: «Δεν μ’ αρέσει οι συνάδελφοι μου να βγαίνουν προς τα έξω και να λεει ο καθένας την προσωπική του άποψη. Όταν είσαι σε μια επιτροπή πρέπει πρώτα από όλα να προσαρμόζεσαι στην επιτροπή, εάν δεν θέλεις παίρνεις το καπελάκι σου και πας στο σπίτι σου. Και επιπλέον λες την άποψή σου μέσα στην επιτροπή αλλά όταν βγαίνεις λες τη συνολική απόφαση που βγήκε κατά πλειοψηφία ή ομόφωνα της επιτροπής».
Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι υπάρχουν ασθενείς που δεν έχουν την κατάλληλη νοσηλεία, η κ. Παγώνη απάντησε: «Όποιος γιατρός έχει πέσει στα χέρια του ασθενής ή έχει πάει ασθενής και τον έχει δει να ξέρετε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχει αντιμετωπιστεί εξίσου όπως όλοι οι ασθενείς».
Ερωτηθείσα που πιστεύει ότι θα πρέπει να πάνε τα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι ώστε να αρθεί το lockdown, απάντησε: «Τα κρούσματα πρέπει να είναι περίπου στα 500 και οι διασωληνωμένοι να είναι διψήφιο νούμερο για να βοηθήσετε και εμάς στα νοσοκομεία. Εάν μέσα στο δεκαπενθήμερο τηρήσουμε αυτά που πρέπει να κάνει ο καθένας μας και είμαστε προσεκτικοί, γιατί οι διασωληνωμένοι είναι του προηγούμενου 15νθημέρου, να ξέρετε ότι τα πράγματα θα πάνε πολύ καλύτερα. Ιδανική κατάσταση είναι αυτή αλλά μπορούμε εάν τα πράγματα πάνε καλά και τηρήσουμε τα μέτρα και είμαστε προσεκτικοί και ενισχυθεί το σύστημα υγείας με νοσηλευτές και γιατρούς που ζητήσαμε και αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα. Όσο πιο γρήγορα γίνει η ενίσχυση του ΕΣΥ αυτές τις μέρες τόσο καλύτερα τα πράγματα θα πάνε και θα αντιμετωπιστεί και το τρίτο κύμα».