«Ο σχεδιασμός για την έξοδο από την κρίση θέλει προσοχή καθώς η πανδημία είναι απρόβλεπτη», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ''Secret'' με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε πως «δεν πρέπει να μας ξεφύγει η πορεία των δημοσιονομικών», σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση έχει πορευτεί με ικανοποιητικό τρόπο και το ίδιο θα γίνει και το 2021».
Ακόμη ανέφερε πως «οι προβλέψεις για το 2021 είναι συντηρητικές».
Για το Ταμείο Ανάκαμψης, σημείωσε πως «η Ελλάδα θα αρχίσει να απορροφά κονδύλια από την αρχή του έτους».
Σε ότι αφορά το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι «θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και θα λάβουν βοήθεια οι αιολικές επιχειρήσεις για επενδύσεις».
Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι «βοήθεια θα δοθεί στις επιχειρήσεις μέχρι να τελειώσει η πανδημία» ενώ είπε ότι «επιχειρήσεις και εργαζόμενοι θα δουν αλλαγή από την ψηφιοποιήσει του κράτους».
Επιπρόσθετα σημείωσε πως «η δημοσιονομική κρίση έχει στείλει την Ελλάδα δύο χρόνια πίσω», ενώ για τη ρήτρα διαφυγής ανέφερε ότι «έχει μια δέσμευση να μην κάνει τίποτα μόνιμο».
Ανέφερε επίσης πως «θα δοθούν χρήματα για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης».
Σημείωσε μάλιστα πως «ενδεχόμενο τρίτο lockdown θα είναι μια δύσκολη εξέλιξη για τα δημοσιονομικά της χώρας».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Θεόδωρου Σκυλακάκη στα Παραπολιτικά 90,1:
«Ο σχεδιασμός μας είναι για να μπορέσουμε να βγούμε καθαροί από αυτή την κρίση. Θέλει προσοχή γιατί είναι μια κρίση που είναι διαρκώς απρόβλεπτη. Δεν είναι εύκολο να προβλέψεις τι θα συμβεί, όχι μόνο στην υγειονομική κρίση, υπάρχει και ο περίγυρος ο διεθνής ο οικονομικός που κι εκεί θέλει προσοχή να δεις τι θα γίνει και δεν πρέπει με τίποτε να μας ξεφύγει η πορεία των δημοσιονομικών. Ως τώρα έχουμε πορευτεί με ικανοποιητικό τρόπο κατά τη γνώμη μου, το βλέπουν αυτό και οι αγορές και οι εταίροι, και νομίζω ότι και μέσα στο ’21 θα πορευτούμε με τον ίδιο τρόπο διατηρώντας την αξιοπιστία μας. Γιατί αυτό είναι το κλειδί του ταμείου, η αξιοπιστία μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης.
Ερωτηθείς τι τον κάνει να αισιοδοξεί ότι το πρώτο εξάμηνο του 2021 το δημοσιονομικό περιθώριο δεν θα είναι ασφυκτικό, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Το ’21 θα έχουμε προφανώς μια ανάκαμψη το μέγεθος της οποίας εμείς το προβλέπουμε με συντηρητικό τρόπο στον προϋπολογισμό. Δηλαδή δεν έχουμε βάλει καθόλου την πιθανότητα να υπάρχει μεγάλη αλλαγή στην ψυχολογία, που είναι μια κατά τη γνώμη μου ισχυρή πιθανότητα θετική αλλαγή στην ψυχολογία. Η αλλαγή στην ψυχολογία έρχεται με το κλείσιμο της κρίσης. Μια πολύ μεγάλη κρίση όταν τελειώνει ιδίως όταν είναι εξωγενής δημιουργεί μια αλλαγή θετική στην ψυχολογία, αυτή δεν την έχουμε προϋπολογίσει γιατί έχει μια αβεβαιότητα».
«Συνεπώς αυτό είναι μια πιθανή θετική εξέλιξη, επίσης έχουμε κάνει μια σχετικά συντηρητική πρόβλεψη για τον τουρισμό στο 60%. Δηλαδή υπολογίζουμε ότι θα χάσουμε σε σχέση με το 2019 6 δις τουρισμό. Και υπάρχουν, και αυτό είναι ασφαλές, τα ποσά του Ταμείου Ανάκαμψης και του React-EU τα οποία θα αρχίσουμε να τα απορροφούμε από την αρχή του έτους και τα δύο. Είναι σημαντικά ποσά. Τα ευρωπαϊκά λεφτά θα έρθουν λίγο αργότερα και στις δύο περιπτώσεις, το ένα πάει για επενδύσεις πάει λίγο πιο αργά, το άλλο πάει για άμεσες δαπάνες θα χρηματοδοτήσει άμεσες ανάγκες συνεπώς θα έχουμε και βοήθεια από το εξωτερικό η οποία το ’22 θα είναι πολύ μεγαλύτερη καθώς οι απορροφήσεις και οι επενδύσεις θα γίνουν από το Ταμείο Ανάκαμψης πολύ σημαντικότερες το ‘22», δήλωσε επιπρόσθετα.
Ερωτηθείς πως θα φτάσουν στους πολίτες τα χρήματα από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ανέφερε: «Θα φτάσουν με τρεις τρόπους, ο πρώτος είναι από τους δεκάδες χιλιάδες δουλειές που θα δημιουργηθούν. Μετά υπάρχει η βοήθεια που θα πάρουν οι ελληνικές επιχειρήσεις που θα κάνουν τις επενδύσεις αυτές. Μιλάμε για χιλιάδες επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν και λέω το σλόγκαν ότι αυτή τη φορά θα δώσουμε χρήματα σε αυτούς που θέλουν να κάνουν επενδύσεις όχι σε αυτούς που θέλουν να πάρουν επιδοτήσεις. Για να είμαστε καθαροί από την αρχή».
ΔΗΜ: Αυτό σημαίνει κάτι άλλο επειδή βλέπω τον όρο καθαρές ή βιώσιμες επιχειρήσεις. Δηλαδή επιχειρήσεις που δεν κατέστησαν βιώσιμες ή έχασαν το χαρακτηριστικό της βιωσιμότητας εν μέσω πανδημίας αυτές θα αποκλειστούν;
«Όχι, είναι πολύ απλό, αυτό σημαίνει η επιδότηση είναι για επενδύσεις. Αυτός που μπορεί να κάνει επενδύσεις είναι αυτός που θα πάρει μέρος από αυτά τα χρήματα διότι το Ταμείο αυτό χρηματοδοτεί επενδύσεις, δεν χρηματοδοτεί βοήθεια, αυτό το κάνουν άλλα εργαλεία. Βοήθεια για την πανδημία θα δοθεί και στις επιχειρήσεις μέχρι να τελειώσει η πανδημία, αυτό εδώ είναι για επενδύσεις. Όλοι όσοι μπορούν να κάνουν επενδύσεις στους τομείς που είναι επιλέξιμοι, που είναι ενεργειακή αναβάθμιση, είναι οτιδήποτε ψηφιακή μετάβαση και οργανωτική τέτοια μετάβαση, είναι εξωστρέφεια, είναι καινοτομία, είναι συνεργασίες και συγχωνεύσεις. Οι συνεργασίες είναι πολύ σημαντικές γιατί μια επιχείρηση ενδεχομένως από μόνη της δεν μπορεί γιατί έχει πληγεί αλλά αν συνεργαστούν πολλές μαζί ναι, τότε μπορούν να προχωρήσουν σε κάτι. Αυτό αφορά κυρίως τις μικρές και μεσαίες. Αυτό είναι η μια πτυχή των επενδύσεων, από εκεί και πέρα όλες οι επιχειρήσεις και όλοι οι πολίτες θα δουν μια τεράστια αλλαγή στο κράτος από την μαζική επένδυση την ψηφιοποίηση του που θα γίνει μαζί με μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε η ψηφιοποίηση να μην είναι ότι απλώς κάνεις ψηφιακά αυτό που έκανες σε χαρτί, να συνοδεύεται από δομικές αλλαγές στην αποτελεσματικότητα και την ποιότητα των κρατικών υπηρεσιών», απάντησε ο κ. Σκυλακάκης.
«Βασικά κομμάτια επωφεληθήκαμε της κρίσης και τα προχωρήσαμε δηλαδή ο επόμενος προϋπολογισμός έχει δύο τεράστιες μειώσεις, 3 μονάδες στις ασφαλιστικές εισφορές και μηδενισμός της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά δημοσιονομικά η κρίση μας έχει στείλει δύο χρόνια πίσω στο ΑΕΠ. Δεν έχει ακόμη γίνει σαφές τι στόχοι θα μπουν στην Ευρώπη γενικότερα την επόμενη μέρα και πότε θα μπούνε, συνεπώς η ρήτρα γενικής διαφυγής που ισχύει αυτή τη στιγμή για το ’20 και το ’21 έχει μια ελευθερία για το τι κάνεις τώρα αλλά έχει μια δέσμευση να μην κάνεις τίποτα μόνιμο. Οτιδήποτε μόνιμο θα πρέπει το ξαναδούμε όταν θα βγαίνουμε από την κρίση και έχει μεγάλη σημασία να γίνουν αυτά που σας είπα που θα αυξήσουν το ΑΕΠ και θα δημιουργήσουν δημοσιονομικό χώρο γιατί χωρίς δημοσιονομικό χώρο δεν μπορείς να έχεις μειωμένους φόρους. Συνεπώς προηγούνται οι επενδύσεις και η δημιουργία δημοσιονομικού χώρου», υπογράμμισε ο ίδιος.
«Θα γίνουν αλλαγές στην κρατική μηχανή και πολλά από τα χρήματα που θα δώσουμε, παράδειγμα κάνουμε μια μεγάλη επένδυση για να επιταχυνθεί η Δικαιοσύνη. Για πρώτη φορά θα μπούνε σοβαρά χρήματα για να επιταχυνθεί η Δικαιοσύνη. Θα προβλέψουμε όλοι όσοι συμμετέχουν οι ομάδες δηλαδή και οι επιτροπές που κάνουν τους διαγωνισμούς να έχουνε κίνητρα και χρήματα αν πετυχαίνουν σωστά το διαγωνισμό και με ταχύτητα. Θα γίνουν όλα αυτά αλλά επειδή κανείς δεν μπορεί να περιμένει ότι το κράτος θα αλλάξει με ένα μαγικό ραβδί ο σχεδιασμός όλος του ταμείου έχει και σε πολλές περιπτώσεις ελάχιστη ή μικρή παρέμβαση από το κράτος. Ας πούμε ο τρόπος που θα δοθούν τα δάνεια προς τις ιδιωτικές επενδύσεις θα είναι τελείως διαφορετικός από ότι γινότανε στο παρελθόν. Παλιά δίναμε πολύ μεγάλες επιδοτήσεις με μεγάλη καθυστέρηση, εδώ η επιδότηση θα είναι μικρή και η καθυστέρηση μηδενική. Αυτή είναι μια αλλαγή φιλοσοφίας», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν αντέχει η οικονομία ένα ενδεχόμενο τρίτο lockdown, απάντησε: «Ενδεχόμενο τρίτο lockdown θα είναι μια πολύ δύσκολη εξέλιξη και για την οικονομία και για τα δημοσιονομικά. Θα πρέπει να το αποφύγουμε, θα είναι μια πολύ δύσκολή και δυσάρεστη εξέλιξη».