Ο γενικός διευθυντής των Παιδικών χωριών SOS Ελλάδος, κ. Γιώργος Πρωτόπαπας, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Ζούμε αληθινά” και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Γιαγτζόγλου
Μεταξύ άλλων, τόνισε:
Ερωτηθείς τι συνέβη με τις μονάδες προστασίας Παιδιού
Γ.ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η λογική λείπει όχι μόνο από το υπουργείο Οικονομικών αλλά από πολλά υπουργεία. Προ ενός μηνός η Γενική Γραμματεία Πρόνοιας έβγαλε ένα νόμο για το πως θα χτίζονται και θα λειτουργούν μονάδες παιδικής προστασίας κάτι που δεν υπήρχε στη χώρα ή υπήρχε με μια παλιά νομολογία προ τριάντα -σαράντα ετών. Με την οποία καθιερώνει πλέον για αυτά που πρόκειται να χτιστούν μια κτηριολογική προσέγγιση του προπερασμένου αιώνα και συγχρόνως αυτά που ήδη λειτουργούν τους δίνει εντός τριετίας την υποχρέωση να προσαρμοστούν με το νόμο.
Με το νέο νόμο πρέπει τα παιδιά να μεγαλώνουν ανάλογα την ηλικία τους σε διαφορετικά κτήρια δηλαδή εμείς που έχουμε σαν βασικό μας μέλημα να διατηρούμε τα φυσικά αδέλφια σαν μια οικογένεια που είναι και σε ένα σπίτι SOS τώρα πρέπει πια αν θέλουμε να έχουμε δύο τρία τέσσερα κτήρια και θα πρέπει τα 5χρονα να είναι σε ένα κτήριο, τα 5 με 10 σε ένα άλλο, τα 10 με 14 σε ένα τρίτο, τα 14 με 17 σε ένα τέταρτο. Επίσης θα πρέπει τα ίδια αυτά κτήρια να έχουν διάφορες προδιαγραφές όπως λουτρό μέσα στα δωμάτια τους, να λέγονται θάλαμοι, να έχουμε φύλακες, να έχουμε περίφραξη, να ανοίγουν οι πόρτες στα μπάνια και σε όλα τα σπίτια ανάποδα. Δηλαδή η έννοια της οικογένειας να καταλύεται από μόνη της.
Για τα παιδικά χωριά SOS
Γ.ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Καταρχάς όταν δεν υπήρχε γραμμένος κανόνας είναι σαφές ότι δημιουργώντας τα παιδικά χωριά κάνεις μια πρόταση η οποία εγκρίνεται από την Πολεοδομία και μετά εγκρίθηκαν από το υπουργείο η άδεια λειτουργίας του. Όταν υπάρχει κανόνας που θεσμοθετεί να μην ανοίγουν τα παράθυρα παρά μόνο 20 χιλιοστά για να μην επιτρέπεται να βγαίνει σώμα δηλαδή φανταστείτε να ζείτε σε ένα σπίτι και να μην ανοίγει το παράθυρό σας.
Όταν υπάρχει ένας κανόνας, τώρα που εμείς ετοιμαζόμαστε να χτίσουμε στην Κρήτη, σαφώς ο υπάλληλος θα πει ξέρετε δεν βλέπω να είστε πουθενά. Πως θα προσαρμοστούμε εντός τριετίας δηλαδή εμείς θα πρέπει να παίρνουμε τετράδυμα ή πεντάδυμα για να μένουν στο ίδιο κτήριο; Η φυσική ηλικιακή εξέλιξη των αδελφών πρέπει να μοιράζεται σε κτήρια;
Παίρνεις μια οικογένεια και μετά τη διαχωρίζεις, βρέθηκε μόνη της θα την ξαναχωρίσεις;
Η Ελλάδα με βάση την ΕΕ είναι από τις ελάχιστες που έχει μείνει ακόμα σε ιδρυματική προσέγγιση της πρόνοιας και έρχεται ένας νόμος να νομιμοποιήσει τις παιδουπόλεις της Φρειδερίκης του 1960.
Δεν έχουμε ζητήσει ποτέ χρήματα, δεν έχουμε πει ποτέ ότι κλείνουμε αλλά δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να δεχτούμε ότι ένα παιδικό χωριό SOS, μια μητέρα SOS ή πέντε αδέλφια θα πρέπει να διαμελιστούν σε πέντε σπίτια.
Ερωτηθείς αν θα γίνει διάλογος με το υπουργείο
Γ.ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το υπουργείο είπε ότι θα κάνει ένα διάλογο για τα ήδη λειτουργούντα μα εμάς δεν είναι μόνο τα ήδη υπάρχοντα είναι και αυτά που θα δημιουργηθούν και επειδή το Ηράκλειο είναι και η εκλογική του περιφέρεια είναι καλό να μας πει αν πρόκειται ή δεν πρόκειται... Ας μας βρει ποιοι φορείς σήμερα στην Ελλάδα φτιάχνουν χώρους γιατί λέει προβλέπω για το αύριο και έρχομαι να διαχειριστώ το χθες.
Ερωτηθείς ποια είναι η οικονομική κατάσταση των παιδικών χωριών SOS
Γ.ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στο μεν κομμάτι της δημιουργίας χώρων είναι πολύ συγκινητικό ότι υπάρχουν ακόμα Έλληνες που προσφέρουν γη και προσφέρουν χρήμα, η καθημερινή ροή της λειτουργίας έχει πάρα πολλές δυσκολίες γιατί δυστυχώς είμαστε σε μια δυσκολία όλη η ελληνική κοινωνία και για αυτό και είχαμε κάνει ένα αίτημα για τροφή γιατί το να ζητήσεις χρήματα σήμερα από τους συνανθρώπους σου είναι πάρα πολύ δύσκολο. Αλλά εμείς τουλάχιστον στο βαθμό που μας επιτρέπεται θα προσπαθούμε με κάθε τρόπο τα παιδιά που ζουν κοντά μας και τα παιδιά που πρόκειται να προστατευτούν από εμάς να μην βρεθούν σε δύσκολες καταστάσεις.