«Μου κάνει εντύπωση το φορτισμένο κλίμα για το Πολυτεχνείο όταν δεν υπήρξαν αντιδράσεις για τις εθνικές επετείους λόγω της πανδημίας», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.
Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως «η απαγόρευση των συναθροίσεων γίνεται για λόγους δημόσιας υγείας».
Ακόμη ανέφερε πως «η κυβέρνηση θα εφαρμόσεις τις διατάξεις του Συντάγματος και του νόμου».
Για τον κοροναϊό, τόνισε πως «έχει αυξηθεί ο αριθμός των εντατικών αλλά και του προσωπικού σε αυτές», ενώ είπε πως «τα επιδημιολογικά στοιχεία στην Ελλάδα είναι καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Σε ότι αφορά το εξοικονομώ, ανέφερε πως «υπάρχει ενδιαφέρον σε όλη τη χώρα», ενώ όπως είπε «ανακοινώσεις θα γίνουν εντός της ημέρας».
Τέλος ο υπουργός επισήμανε πως «το κονδύλι θα είναι 850 εκατομμύρια ευρώ».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κωστή Χατζηδάκη στα Παραπολιτικά 90,1:
Αναφορικά με την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε: «Μου κάνει εντύπωση ότι ενώ δεν φορτίστηκε αντίστοιχα το κλίμα όταν δεν έγιναν εκδηλώσεις και τελετές και παρελάσεις την 25η Μαρτίου, όταν δεν έγινε το αντίστοιχο την 28η Οκτωβρίου υπάρχει αυτό το κλίμα στο Πολυτεχνείο. Και μάλιστα γίνεται όταν αυτοί οι οποίοι διαμαρτύρονται αυτή την ώρα κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν είναι δεόντως προνοητική και αυστηρή στο θέμα του κορονοϊού. Αυτοί οι οποίοι μας κατηγορούν για αυτό που ανέφερα είναι εκείνοι που ετοιμάζονται να οργανώσουν διαδηλώσεις οι οποίοι θέτουν σε κίνδυνο όσους συμμετέχουν αλλά και την κοινωνία συνολικότερα».
«Το ότι δεν έγιναν παρελάσεις την 25η Μαρτίου και την 28η Οκτωβρίου σημαίνει ότι οι επέτειοι αυτές έχασαν το νόημά τους!», επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
«Διάβαζα τις προηγούμενες ημέρες ότι υπήρχε ανησυχία στους δικαστές για το ότι τα δικαστήρια παραμένουν ανοιχτά από το φόβο μην κολλήσουν οι δικαστές κορονοϊό και τώρα το συνδικαλιστικό τους όργανο έρχεται και λεει το ακριβώς αντίθετο για το Πολυτεχνείο. Δηλαδή ο κοροναϊός κολλάει στα δικαστήρια αλλά δεν κολλάει στην πορεία του Πολυτεχνείου!», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για την απαγόρευση των συναθροίσεων, ανέφερε: «Γίνεται για λόγους υγείας που είναι αγαθό το οποίο προστατεύεται επίσης από το σύνταγμα. Συμφωνούμε ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται εξίσου όταν μαζεύεται το Α κόμμα ή το Β κόμμα, όταν είναι για την 28η Οκτωβρίου ή για την 25η Μαρτίου; Αν συμφωνούμε ότι ο κορονοϊος δεν γνωρίζει παρατάξεις, γιορτές, επετείους και τα λοιπά εάν συμφωνούμε τότε πρέπει αντίστοιχα να κινηθούμε. Αν πιστεύουμε ότι μπροστά τους Αριστερούς, στους Δεξιούς, τους Παναθηναϊκούς, τους Ολυμπιακούς στον οποιοδήποτε ο κορονοϊός κάνει διακρίσεις τότε να πούμε ποιοι έχουν ασυλία από τον κορονοϊό να μπορούν να κινούνται ελεύθερα. Τι πράγματα είναι αυτά, δεν μου φαίνεται καθόλου σοβαρή αυτή η συζήτηση που κάνουμε στη χώρα μας».
Ερωτηθείς τι θα κάνει η κυβέρνηση στην περίπτωση που τα κόμματα παραβούν το νόμο, απάντησε: «Θα εφαρμόσουμε τις διατάξεις του συντάγματος και των νόμων διότι είναι το καθήκον μας και είναι και συνειδησιακή υποχρέωση απέναντι στη δυσμενή εξέλιξη που υπάρχει και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη όλες τις τελευταίες μέρες σε σχέση με τον κορονοϊό. Θα κάνουμε αυτά τα οποία λεει ο νόμος αλλά θέλω να πιστεύω ότι και οι ίδιοι καταλαβαίνουν ότι αποξενώνονται και από τους ίδιους τους οπαδούς τους με αυτά που λένε. Δεν πιστεύω ότι και οι οπαδοί αυτών των κομμάτων μένουν αδιάφοροι απέναντι σε μια επιχειρηματολογία που αναπτύσσουμε και η οποία δεν είναι κεντροδεξιά επιχειρηματολογία ή οτιδήποτε, είναι κοινής λογικής προσέγγιση. Το κάνουμε τελείως ξεκάθαρα για λόγους δημόσιας υγείας, τι θέλουμε να γίνουμε Μπεργκαμο!».
«Μου κάνει εντύπωση πως ένα μεγάλο κομμάτι του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα συνωθείται σε απόψεις οι οποίες αμφιβάλλω αν έχουν αποδοχή από το 10% -15% της κοινής γνώμης. Για εμάς μιλώντας τελείως κομματικά είναι ένα δώρο, ότι μας δίνουν τη δυνατότητα να απευθυνόμαστε σε ανθρώπους οι οποίοι αγωνιούν αυτή την ώρα για τη δημόσια υγεία και βλέπουν την αντιπολίτευση να υιοθετεί τέτοιες παράδοξες απόψεις. Αλλά δεν θέλω να σταθώ σε αυτό γιατί αυτό είναι ένα λυπηρό φαινόμενο και για τη δημοκρατία μας και για τη χώρα μας και φυσικά ακόμα πιο λυπηρό και ανησυχητικό είναι για τη δημόσια υγεία», δήλωσε επιπρόσθετα.
«Οι εντατικές έχουν υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με αυτές που παραλάβαμε και όταν λέμε εντατικές δεν εννοούμε ένα κρεβάτι, εννοούμε ολόκληρες εγκαταστάσεις, με ακριβά μηχανήματα, με διαδικασίες οι οποίες απαιτούνται και τα λοιπά. Το προσωπικό επίσης έχει αυξηθεί πολύ σημαντικά με προσλήψεις οι οποίες έχουν γίνει εκτάκτως σε όλα τα επίπεδα, και αντίστοιχα βήματα έχουν γίνει σε όλους τους τομείς στο μέτρο του δυνατού. ...Δεν θέλω να μιλήσω αλαζονικά και να ισχυριστώ ότι όλα γίναν τέλεια σε όλους τους τομείς και τα λοιπά, ούτε ο πρωθυπουργός έτσι μίλησε στη Βουλή και πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι μίλησε ανθρώπινα και ειλικρινά και νομίζω ότι αυτή η γραμμή απαιτείται όταν έχουμε αυτές τις συνθήκες», υπογράμμισε ο ίδιος.
«Αλλά πρέπει πάντα να συγκρίνουμε για αυτά τα θέματα τι γίνεται στη χώρα μας η οποία ήταν δακτυλοδεικτούμενη παλιότερα για το ότι είχε μείνει πίσω σε όλους τους τομείς και είχε φτάσει να είναι το μαύρο πρόβατο στην ΕΕ, τι γίνεται στη χώρα μας με αφορμή τον κορονοϊό όλους τους τελευταίους μήνες και τι γίνεται σε άλλες πιο προηγμένες χώρες. Σε σχέση με τις περισσότερες, σχεδόν όλες τις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, τα επιδημιολογικά στοιχεία στην Ελλάδα για τον κορονοϊό είναι πολύ καλύτερα. Και αυτό δεν έγινε τυχαία, έγινε γιατί υπήρχε ένα συντονισμός και ο οποίος δεν θέλω να πιστωθεί στην κυβέρνηση, πρέπει να πιστωθεί σε όλη την κοινωνία», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.
Αναφορικά με το πρόγραμμα Εξοικονομώ, δήλωσε: «Το Εξοικονομώ είναι ένα μεγάλο πρόγραμμα, υπάρχει ενδιαφέρον σε όλη τη χώρα βεβαίως και αυτό συμπίπτει με τον κορονοϊό και πρέπει να συνεννοηθούμε με όλους τους εμπλεκομένους για να δούμε πως θα προχωρήσουμε. Θα υπάρξουν σήμερα ανακοινώσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με την ημερομηνία έναρξης και με τον οδηγό του προγράμματος. Το κονδύλι είναι 850 εκατομμύρια ευρώ, είναι πολύ μεγαλύτερο από τα προηγούμενα χρόνια. Έχουμε τώρα να καλύψουμε 60 χιλιάδες νοικοκυριά το χρόνο, και κάθε χρόνο γιατί το πρόγραμμα θα είναι επαναλαμβανόμενο ενώ πρωτύτερα σε μια δεκαετία είχαν καλυφθεί 130 χιλιάδες. Δηλαδή ανεβαίνουμε πάρα πολύ πάνω και ανεβαίνει και η ένταση των επιδοτήσεων γιατί από 40 και 50% πάμε στο 65 και 85% επιδοτήσεις και με αυτή την έννοια το πρόγραμμα αυτό δεν είναι μόνο ένα πράσινο πρόγραμμα αλλά είναι και ένα πρόγραμμα που θα κινήσει την αγορά τώρα που το χρειαζόμαστε».