«Μέχρι σήμερα από την επιστρεπτέα προκαταβολή 1-2-3 έχουν βοηθηθεί 145.132 επιχειρήσεις είναι πολύς μεγάλος αριθμός και αυτός δεν έχει γίνει πουθενά στην Ευρώπη », δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Οικονομίας , Χρήστος Σταϊκούρας.
Αναφορικά με τις αμερικανικές εκλογές, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε: «Να περιμένουμε να δούμε τα τελικά αποτελέσματα, ο αμερικανικός λαός αποφασίζει, το όποιο αποτέλεσμα είναι σεβαστό. Το ζητούμενο για τη χώρα μας μεταξύ άλλων είναι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, και αυτές σήμερα που απλώνονται και ξεδιπλώνονται σε όλα τα επίπεδα είναι ισχυρές, στενές και παραγωγικές. Πρόσφατα μάλιστα έχει αποδειχθεί ότι έχουν ενισχυθεί και προσδοκούμε αυτή η θετική ροπή να διατηρηθεί και στο μέλλον ανεξάρτητα με το εκλογικό αποτέλεσμα που θα υπάρξει στις ΗΠΑ».
Ερωτηθείς τι σημαίνει ένα καθολικό lockdown για την πραγματική οικονομία και τι για το δημόσιο ταμείο, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Κάθε περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας έχει κόστος για την πραγματική οικονομία και τα δημόσια οικονομικά. Όσο πιο πολλοί και αυστηροί είναι οι περιορισμοί και όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκειά τους, τόσο πιο οδυνηρές είναι οι επιπτώσεις σε κοινωνία και οικονομία».
Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως: «Χθες ήταν αντικείμενο συζήτησης αυτό και το Eurogroup διότι έχουμε αυστηρούς περιορισμούς, έχουμε περιορισμούς σε τοπικό επίπεδο αλλά δεν έχουμε την εικόνα, αυτή τη στιγμή, που είχαμε τον Μάρτιο Απρίλιο στην Ευρώπη».
«Αυτό το κόστος μπορεί να περιοριστεί κυρίως με δημόσιες παρεμβάσεις, στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Αντέχει το ταμείο της χώρας; Η απάντησή μου είναι ναι, αντέχει διότι απέδειξε το προηγούμενο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση με ταχύτητα και διορατικότητα αλλά και υπευθυνότητα χτίζαμε ταμειακά διαθέσιμα έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή για το χειρότερο σενάριο το οποίο να διαρκεί και για αρκετό χρονικό διάστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Το ταμείο όπως και σε ένα απλό νοικοκυριό, γεμίζει και αδειάζει. Προσθέτουμε πόρους και αφαιρούμε πόρους. Προσθέτουμε πόρους κυρίως μέσα από τις επιτυχημένες εξόδους στις αγορές, αφαιρούμε πόρους για να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία, να χτίσουμε ένα δίχτυ ασφαλείας πάνω από νοικοκυριά και επιχειρήσεις», επισήμανε ο υπουργός.
Ακόμη διευκρίνισε ότι «όπως κατέδειξε και το προσχέδιο του προϋπολογισμού εμείς λειτουργούμε και με βασικό σενάριο και με δυσμενές σενάριο άρα ουσιαστικά έχουμε κάνει την εκτίμηση ότι μπορεί να χρειαστούνε πόροι και για αρκετούς μήνες προκειμένου να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία και το 2021».
«Οι εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας δικαιώνουν τη μεθοδικότητα, την ταχύτητα και τη διορατικότητα με τις οποίες διαχειριζόμαστε ως χώρα τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης. Πρώτα από όλα γιατί αποδεικνύουμε ότι έχουμε διαρκή πολεμική ετοιμότητα δηλαδή γρήγορα αντανακλαστικά ανάλογα με τη δυναμική των εξελίξεων στο υγειονομικό πεδίο, επιβεβαιώνουμε ότι πρέπει να έχουμε τα όπλα και τα πυρομαχικά ώστε έγκαιρα, στοχευμένα και αποτελεσματικά να τα ρίχνουμε στη μάχη και επιβεβαιώνουμε ότι πρέπει να διατηρούμε και το οπλοστάσιο που με σύνεση χτίσαμε και χτίζουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα. Άρα έχουμε ουσιαστικά πολεμοφόδια και για δυσμενές σενάριο και το 2021», δήλωσε επιπρόσθετα.
Αναφορικά με το ΑΕΠ, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε: «Σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουνε ληφθεί το 2020 είναι περίπου στο 4% του ΑΕΠ, αυτό το γράφει χθες η δήλωση του Eurogroup. Εμείς στην Ελλάδα δημοσιονομικά τα μέτρα μας είναι από 6 μέχρι 7% του ΑΕΠ άρα έχουμε πάρει περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα για να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις».
Ερωτηθείς αν θα λάβουν ειδικά μέτρα για τα ξενοδοχεία και την εστίαση εάν επιβεβαιωθούν τα σενάρια για βαθύτερη ύφεση, απάντησε: «Ουσιαστικά αυτά τα οποία ανακοινώσαμε το προηγούμενο Σάββατο δίνουν απαντήσεις στο ερώτημά σας. Είχαμε πει στην ΔΕΘ ότι θα δώσουμε μια επιστρεπτέα προκαταβολή, δεν θα δώσουμε μία επιστρεπτέα προκαταβολή θα δώσουμε δύο επιστρεπτέες προκαταβολές και μάλιστα τη μια θα τη δώσουμε τον Νοέμβριο και μάλιστα αυτή θα είναι για όλες τις επιχειρήσεις που κλείσανε με κυβερνητική εντολή, άρα και την εστίαση, χωρίς μείωση τζίρου. Οπότε θα έρθουμε να βοηθήσουμε εμπροστοβαρώς και την εστίαση για παράδειγμα, ή τα ξενοδοχεία που είναι κλειστά».
«Ταυτόχρονα έχουμε την μείωση ενοικίου, έχουμε την αποζημίωση ειδικού σκοπού άρα έχουμε χτίσει ένα πλέγμα μέτρων ώστε να βοηθήσουμε αυτούς τους κλάδους χωρίς να σημαίνει ότι ανάλογα με την δυναμική των εξελίξεων δεν είμαστε σε θέση να εμπλουτίσουμε να επεκτείνουμε και πρόσθετα μέτρα. Μέχρι σήμερα από την επιστρεπτέα προκαταβολή 1-2-3 έχουν βοηθηθεί 145.132 επιχειρήσεις είναι πολύς μεγάλος αριθμός και αυτός δεν έχει γίνει πουθενά στην Ευρώπη. Έχουν πάρει πραγματικούς πόρους στην τσέπη τους πάνω από 3 δις € και αφήνω στην άκρη το τραπεζικό σύστημα, κατευθείαν από το ελληνικό δημόσιο. Και εννοείται ότι 4 και 5 επιστρεπτέα το 50% δεν θα επιστρέφεται», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς αν υπάρχει η σκέψη να δοθεί επιπλέον ενίσχυση τα Χριστούγεννα στα ευάλωτα νοικοκυριά, ανέφερε: «Παρακολουθούμε όλοι ότι η εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο δεν είναι αυτή που προσδοκούσαμε. Χθες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο οι υπουργοί Οικονομικών ανέδειξαν αυτή την πραγματικότητα. Τα πράγματα εξελίσσονται χειρότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις και προφανώς η επίδραση στην οικονομία θα είναι πιο έντονη άρα είμαστε έτοιμοι να αξιολογήσουμε πρόσθετα μέτρα, θα θέλαμε όμως κάθε φορά πως βλέπουμε πως εξελίσσεται η υγειονομική κρίση. Για παράδειγμα ανακοινώσαμε κάποια μέτρα ύψους 2,3 δις αυτά αθροίζουνε στα 24 δις που ήδη έχουμε πει το προηγούμενο χρονικό διάστημα, δύο μέρες μετά ήρθε ένα τοπικό lockdown στην Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες άρα όλα αυτά θα πρέπει να συνεκτιμώνται και άμεσα να αντιδρούμε. Σε κάθε περίπτωση παρακολουθούμε τις εξελίξεις και όποτε κρίνουμε σκόπιμο ότι πρέπει να παρεμβαίνουμε, θα παρεμβαίνουμε».
Στην ερώτηση για το αν θα γίνουν επιπλέον προσλήψεις στην υγεία, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Ότι έχει ζητήσει ή ότι ζητήσει από εδώ και πέρα το υπουργείο Υγείας για να ενισχύσουμε τη δημόσια υγεία το έχουμε κάνει. Άλλωστε και ο υπουργός Υγείας είπε πρόσφατα στη Βουλή ότι ό, τι έχει ζητήσει το έχει πάρει από το υπουργείο Οικονομικών, αυτό ισχύει και για το μέλλον. Ήδη προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού έχουν φτάσει στις 7.000, οι ΜΕΘ από 557 το 2019 είναι 974 και χρησιμοποιούμε και τις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Είμαστε εδώ να ενισχύσουμε τη δημόσια υγεία σε ότι ζητήσει το αρμόδιο υπουργείο».
Ερωτηθείς αν θα προκύψουν επιβαρύνσεις από τις νέες αντικειμενικές αξίες, σημείωσε: «Μπορώ να δεσμευτώ ότι δεν θα προκύψουν επιβαρύνσεις για τα λαϊκά και μεσαία στρώματα διότι πολύ απλά εάν σε κάποια περιοχή της χώρας κάποια υψηλά εισοδήματα ουσιαστικά δεν πλήρωναν φόρο ακίνητης περιουσίας για διάφορους λόγους θα πρέπει να πληρώσουν».
Ερωτηθείς πότε θα πρέπει να περιμένουμε την κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε έτοιμοι να πούμε κάτι σχετικό ότι μπορούμε να κανουμε και να υλοποιήσουμε στο πλαίσιο της υγειονομικής κρίσης θα το υλοποιήσουμε».
«Υπάρχει μια συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο όλα τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται να είναι παροδικά και να καλύπτουν την παρένθεση της υγειονομικής κρίσης. Για αυτό πριν την υγειονομική κρίση μειώναμε με μόνιμο τρόπο τους φόρους όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση οφείλουμε, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, να κάνουμε παροδικές μειώσεις φόρων. Άρα άλλες παρεμβάσεις με μόνιμα χαρακτηριστικά δεν μπορούν να υλοποιηθούν όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση. Αυτό που μπορώ να επιβεβαιώσω είναι ότι θα υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία τουλάχιστον και το 2021», σημείωσε ο ίδιος.
Για τις φορολογικές και τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις, δήλωσε: «Σε ότι αφορά τις φορολογικές και τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν ή γεννήθηκαν μέσα στην υγειονομική κρίση έχουν δοθεί σημαντικές παρατάσεις. Το ίδιο ισχύει και για τις δανειακές υποχρεώσεις των πολιτών. Και στις τράπεζες υπάρχουν αναστολές στις δανειακές υποχρεώσεις μάλιστα νομοθετήσαμε το πρόγραμμα «Γέφυρα» όπου 160.467 αιτήσεις έγιναν, σας θυμίζω ότι στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν 7.000, και θα αρχίσει να υλοποιείται αυτό το πρόγραμμα ώστε να βοηθήσουμε τους πολίτες παίρνοντας το δημόσιο ένα μεγάλο κομμάτι του βάρους των δανειακών υποχρεώσεων που έχουν οι πολίτες. Σε όλα αυτά θέλω να λάβετε υπόψη ότι για πρώτη φορά η ελληνική πολιτεία μεριμνά και για τους συνεπείς δανειολήπτες και για τους συνεπείς φορολογούμενους λαμβάνοντας υπόψη το ότι δώσαμε κάποια κίνητρα το καλοκαίρι για όποιον πληρώσει εμπροστοβαρώς κάποιες υποχρεώσεις».
Ερωτηθείς γιατί δεν πιστώθηκε στο TAXIS η ανακοινωθείσα μείωση του ΕΝΦΙΑ σε ιδιοκτήτες που υπέστησαν μείωση μισθώματος και πότε θα πιστωθεί, διευκρίνισε: «Ορθώς ο προβληματισμός, μας έχει απασχολήσει και εμάς είμαστε σε επικοινωνία με την ΑΑΔΕ που χειρίζεται το ζήτημα, έχουνε πιστωθεί σε αρκετά ΑΦΜ αυτό το οποίο ειχαμε προβλέψει εμείς νομοθετικά, έχω ζητήσει πλήρη ενημέρωση και ολοκλήρωση της διαδικασίας το συντομότερο δυνατό».
«Πράγματι υπάρχουν προβλήματα με κάποιους ιδιοκτήτες, υπάρχουν και αστοχίες σε κάποιους ιδιοκτήτες ή μη απόδοση πραγματικών δεδομένων δηλαδή για το αν μειώθηκε ή δεν μειώθηκε πραγματικά το ενοίκιο γιατί πρέπει να αποδειχθεί. Έχουν αποδοθεί χρήματα όμως υπάρχει πρόβλημα, είμαστε με επικοινωνία με την ΑΑΔΕ και υπάρχει δέσμευση το συντομότερο να αντιμετωπίσουμε το θέμα και μάλιστα άμεσα θα σταλεί προσωποποιημένη ενημέρωση σε αυτούς τους πολίτες από την ΑΑΔΕ», υπογράμμισε.
Ερωτηθείς αν έχει έρθει η ώρα να ανοίξει η συζήτηση για το δημόσιο χρέος, απάντησε: «Αυτή τη στιγμή το ζητούμενο είναι η βιωσιμότητα του χρέους και αποδεικνύεται από τη μελέτη κυρίως του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Η χώρα από το 2012 και μετά πέτυχε να βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους γιατί αυτά που πληρώνουμε κάθε χρόνο είναι πολύ λιγότερα από αυτά που πληρώναμε στο παρελθόν. Με λίγα λόγια βελτιώσαμε το προφίλ του δημόσιου χρέους. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε αξιοποιώντας τα επιτόκια τα οποία σήμερα υπάρχουν στις αγορές για να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τη βιωσιμότητά του. Κάθε άλλη συζήτηση θα γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο».