«Οι σχέσεις του Αραβικού κόσμου με τη Δύση δεν είναι μονοδιάστατες», τόνισε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ‘’Secret’’ με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε πως «την Ελλάδα δεν την ενδιαφέρει ένας θρησκευτικός πόλεμος καθώς η χώρα γειτνιάζει με την Ανατολή», ενώ τόνισε πως η χώρα μας «δεν πρέπει να ρίξει λάδι στον φανατισμό».
Παράλληλα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως «η ΕΕ δεν είναι έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία καθώς δεν υπάρχει ομοφωνία».
Ακόμη δήλωσε πως «είναι θετική η αποτίμηση της επίσκεψης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα καθώς σηματοδοτεί μια καινούρια σελίδα στις ελληνορωσικές σχέσεις».
Επιπρόσθετα ανέφερε ότι αναμένουμε τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν να γιορτάσει τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης ζήτησε να προχωρήσει άμεσα στην ΕΕ το θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης λέγοντας ότι «οι λεγόμενοι φειδωλοί βάζουν εμπόδια».
Τέλος ο ίδιος εκτίμησε ότι «τα πρώτα χρήματα θα εισρεύσουν στη χώρα μας στα μέσα του καλοκαιριού».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στα Παραπολιτικά 90,1:
«Αυτό το οποίο γράφεται ότι η Τουρκία θα αναδειχθεί ηγέτης του μουσουλμανικού κόσμου μέσα από τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται ο κ. Ερντογάν όλη αυτή την περίοδο, δεν νομίζω ότι τελικά είναι μια προσπάθεια η οποία θα καταφέρει να ευοδωθεί από πλευράς της Τουρκίας κι αυτό γιατί το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις μεταξύ του Αραβικού κόσμου και της Δύσεως δεν είναι μονοδιάστατες, αντιθέτως είναι πολυδιάστατες. Υπάρχει πλέον μια εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και σε χώρες του Κόλπου, υπάρχει μια εξομάλυνση ανάμεσα στις σχέσεις που παραδοσιακά διχάζανε τον Αραβικό κόσμο. Σε αυτά τα δύο γκρουπ που έχουν σχηματιστεί, από τη μια πλευρά δηλαδή στις χώρες που θέλουν μια εποικοδομητική σχέση με τη Δύση όπως είναι τα Αραβικά Εμιράτα, όπως είναι η Αίγυπτος και άλλες η Τουρκία δεν έχει αυτή τη στιγμή ερείσματα. Μάλλον βρίσκεται στην άλλη πλευρά υποστηρίζοντας τον ισλαμικό φονταμενταλισμό τον οποίο πολλές από αυτές τις χώρες θα θέλανε να δούνε να περιορίζει την επήρειά του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης.
«Εμάς δεν μας ενδιαφέρει και δεν μας συμφέρει να μπούμε σε ένα καινούργιο πόλεμο μεταξύ πολιτισμών και θρησκειών. Δεν μας ενδιαφέρει ένας τέτοιος πόλεμος, ένας τέτοιος πόλεμος είναι αντίθετος στα στρατηγικά μας συμφέροντα θα οδηγήσει σε περαιτέρω δυσκολία τις σχέσεις ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση. Εμείς είμαστε η χώρα που γειτνιάζει με την Ανατολή και για αυτούς τους λόγους θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ επιφυλακτικοί στα οποιαδήποτε κελεύσματα νέου θρησκευτικού πολέμου, υπογράμμισε ο ίδιος.
«Δεν πιστεύω ότι θα πρέπει σε αυτό το μύλο του φανατισμού η Ελλάδα να ρίξει περισσότερο νερό και περισσότερη τροφή. Πιστεύω ότι η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει 100% την ψυχραιμία της, τα προβλήματα τα οποία έχει με την Τουρκία είναι γεωπολιτικής φύσεως, δεν είναι θρησκευτικής φύσεως, δεν είναι πολιτισμικής φύσεως και θα πρέπει να περιορίζεται σε αυτή τη διάσταση. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει σήμερα ο κ. Ερντογάν για τους δικούς του λόγους όλη αυτή την ιστορία νομίζω ότι είναι μια διάσταση η οποία προκαλεί τα δικά μας στρατηγικά συμφέροντα ακριβώς γιατί βάζει ένα θρησκευτικό στοιχείο σε μια γεωπολιτική σύγκρουση», δήλωσε επιπρόσθετα.
Ερωτηθείς αν είναι έτοιμη η ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Όχι αυτή τη στιγμή δεν είναι έτοιμη, δεν έχουμε φτάσει στο επίπεδο της ομοφωνίας. Εμείς δεν λέμε να επιβληθούν αυτή τη στιγμή οι κυρώσεις, εμείς θέλουμε να υπάρχουν στο τραπέζι ως επιλογή πολύ σοβαρές κυρώσεις οι οποίες να δημιουργήσουν μέσα στην Τουρκία την αντίθετη φορά των πραγμάτων. Δηλαδή να είναι αυτές οι κυρώσεις ως φόβητρο απέναντι στην εξέγερση της κοινωνίας απέναντι στις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας οι οποίες οδηγούν τη χώρα του σε οικονομική δυσπραγία».
«Η Ευρώπη δεν έχει φτάσει αυτή τη στιγμή στο επίπεδο στο οποίο θα θέλαμε να είναι. Αν είχαμε καταφέρει αυτή τη στιγμή να έχουμε ομονοήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το πλαίσιο των κυρώσεων στην Τουρκία θα συζητούσαμε σε άλλο επίπεδο. Το διεκδικούμε εδώ και πολλά ευρωπαϊκά συμβούλια δεν έχουμε καταφέρει, πέρα από τις συζητήσεις που έχουνε γίνει, να υπάρχει αυτή τη στιγμή στο τραπέζι αυτό το πλαίσιο», επισήμανε ο κ. Βαρβιτσιώτης.
«Δεν είναι θέμα αισιοδοξίας ή μη αισιοδοξίας, εγώ δεν είμαι εδώ για να πουλάω στο εσωτερικό μου ακροατήριο αισιοδοξία, εγώ βρίσκομαι στη θέση που βρίσκομαι για να πείσω τους υπόλοιπους ευρωπαίους εταίρους για το στρατηγικό κίνδυνο που αποτελεί στα συμφέροντα της ΕΕ η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, η αναθεωρητική της στάση στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Διευρύνεται ο κύκλος της συναντίληψης και η Τουρκία κάνει οτιδήποτε είναι δυνατόν για να πείσει και τους υπόλοιπους που είναι διστακτικοί ότι είναι όντως μια δύναμη που βρίσκεται πολύ μακριά από το πλαίσιο συνεννόησης που απαιτείται μέσα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και ότι είναι μια δύναμη η οποία θα καταλήξει να βρίσκεται μονίμως απέναντι στην Ευρώπη σε όλες τις φάσεις», διευκρίνισε.
Αναφερόμενος στην επίσκεψη του κ.Λαβρόφ στην Αθήνα, δήλωσε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συνολική αποτίμηση αυτής της επίσκεψης είναι εξαιρετικά θετική. Και είναι εξαιρετικά θετική για τον απλούστατο λόγο ότι μετά από πάρα πολύ καιρό και ιδιαίτερα μετά από εκείνη την παράλογη κίνηση να απελαθούν Ρώσοι διπλωμάτες ως πράκτορες την παραμονή της υπογραφής και κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών από την προηγούμενη κυβέρνηση είχαν οδηγηθεί σε ένα τέλμα οι σχέσεις. Έχουμε κάνει τον τελευταίο χρόνο πολλές προσπάθειες για να αναζωπυρώσουμε το ρωσικό ενδιαφέρον για την περιοχή μας και την Ελλάδα. Αυτή η προσπάθεια ήρθε να επικυρωθεί από την χθεσινή επίσκεψη η οποία σηματοδοτεί μια καινούργια σελίδα στις ελληνορωσικές σχέσεις».
«Οι δηλώσεις που έγιναν εχθές είναι πολύ σημαντικές, η μια είναι η αναγνώριση του δικαιώματος των παρακτίων χωρών να επεκτείνουν τα χωρικά τους ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια και η δεύτερη είναι ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ που είναι και η πάγια ελληνική θέση. Αυτές οι θέσεις μαζί με την προσφορά για διαμεσολάβηση και για μια εποικοδομητική παρουσία της Ρωσίας σε όλη αυτή την κρίση στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο νομίζω ότι κάνει την κατάσταση πολύ καλύτερη. Νομίζω ότι δείχνει με τη στάση της η ρωσική πλευρά ένα ενδιαφέρον προς την περιοχή μας, δείχνει μια διάθεση να μετέχει σε αυτή την ιστορία. Εμείς αποδεχόμαστε αυτή την προσφορά καταρχάς θετικά, αποτιμούμε την επίσκεψη εξαιρετικά θετικά, θεωρούμε ότι βρισκόμαστε σε μια διαδικασία στην οποία μπορούμε να μιλήσουμε για σαφή βελτίωση των ελληνορωσικών σχέσεων και βεβαίως αναμένουμε και τον πρόεδρο Πούτιν να έρθει να γιορτάσει μαζί μας την επέτειο της 25ης Μαρτίου, τα 200 χρόνια από την επανάσταση», συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανασυγκρότησης, σημείωσε: «Προσπαθούνε να βάλουνε κάποιοι, είναι οι χώρες «οι φειδωλοί» προσπαθούν να βάλουν από το παράθυρο την συζήτηση πάλι του κράτους δικαίου στο ταμείο ανάκαμψης. Αυτό είναι μια προσπάθεια η οποία γίνεται διά μέσου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και έχει καθυστερήσει πάρα πολύ αυτή η ιστορία. Τις επόμενες μέρες θα υπάρχει μια Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ η οποία θα ασχοληθεί με τα θέματα του κορονοϊού και από τη δική μας την πλευρά αυτό το οποίο θα επισημάνουμε είναι ξεκάθαρα ότι ανεξαρτήτως των οποιονδήποτε άλλων δισταγμών θα πρέπει να προχωρήσει με μεγάλη ταχύτητα το θέμα του ταμείου ανάκαμψης γιατί δεν μπορούν οι ευρωπαίοι πολίτες να περιμένουνε άλλο και να παίζουν το παιχνίδι των καθυστερήσεων. Είναι μια δύσκολη φάση πολιτικά, θεωρώ ότι αυτό θα καθυστερήσει πάρα πολύ στο να βρεθούν τα λεφτά δηλαδή θα δούμε καθυστερήσεις οι οποίες μπορεί να φτάσουν και αρκετούς μήνες και εκεί που υπολογίζαμε ότι οι πρώτες εκταμιεύσεις ενδεχομένως να γίνουν στο πρώτο τρίμηνο του ‘21 θα γίνουν πολύ αργότερα. Αν προχωρήσουμε γρήγορα τα πράγματα ενδεχομένως στα μέσα καλοκαιριού μπορεί να είναι κάποια χρήματα διαθέσιμα αλλά όχι κάτι σημαντικό. Η καθυστέρηση είναι αρκετά σημαντική αυτή τη στιγμή και είναι και προβληματική».
«Για εμάς είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχει άμεση πρόσβαση. Η προετοιμασία από την ελληνική πλευρά έχει γίνει, και γίνεται από το κυβερνητικό επιτελείο για να υπάρχουν έτοιμα τα προγράμματα το θέμα είναι ότι δεν μπορούνε να πατήσουν το κουμπί για να ξεκινήσουν αυτά τα προγράμματα αν δεν υπάρχει οριστική συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτές οι καθυστερήσεις κοστίζουν και σε αξιοπιστία, κοστίζουν και σε ουσία και νομίζω ότι θα πρέπει να πιέσουμε για άλλη μια φορά την Ευρώπη να κινηθεί με ταχύτητες ανάλογες των αναγκών οι οποίες υπάρχουν σήμερα», κατέληξε.