«Διανύουμε περίοδο έντασης, το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας θα συζητηθεί -μέσω τηλεδιάσκεψης- από του υπουργούς Άμυνας» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, η Ινώ Αφεντούλη, στέλεχος της Διεθνούς Γραμματείας του ΝΑΤΟ.
Η κ. Αφεντούλη εξέφρασε την προσωπική της άποψη ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Ινώς Αφεντούλη στα Παραπολιτικά 90,1:
Αναφερόμενη στη στάση του ΝΑΤΟ στις τουρκικές προκλήσεις, η κ. Αφεντούλη σημείωσε: «Η ελληνική κοινή γνώμη και η ελληνική κοινωνία όπως επέδειξε ψυχραιμία το προηγούμενο εξάμηνο στους χειρισμούς για τον κορονοϊό, ψυχραιμία, νηφαλιότητα, αυτοσυγκράτηση την ίδια συνταγή θα πρέπει να εφαρμόσουμε και σε αυτό το μέτωπο. Είναι σίγουρα μια περίοδος έντασης δεν μπορεί να αμφισβητηθεί αυτό. Σήμερα έχουμε on line υπουργική συνάντηση των Υπουργών Άμυνας οπότε παρότι δεν είναι στην ατζέντα το θέμα φαντάζομαι ότι η ελληνική πλευρά θα βρει την ευκαιρία να το αναδείξει. Σε κάθε περίπτωση και ο Γενικός Γραμματέας στη εξέφρασε στη συνέντευξη Τύπου που έκανε την ανησυχία του. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή είναι μια κατάσταση πρωτόγνωρη. Έχουμε εγκαθιδρύσει το λεγόμενο μηχανισμό αποσυμπίεσης. Λειτουργεί όπως έχει προβλεφθεί επί 24ώρο βάσεως, αυτός είναι ένας μηχανισμός αποτροπής συγκρούσεως δεν είναι ένας μηχανισμός ο οποίος παρακολουθεί την πορεία ενός ερευνητικού σκάφους».
«Θα πρέπει να έχουμε όλα μας τα διπλωματικά όπλα, όπως κάνει η κυβέρνηση, στο τραπέζι. Είμαι σίγουρη ότι και οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουνε γνώση των όσων πρέπει να κάνουν. Τολμώ να κάνω επί προσωπικής βάσεως μια πρόβλεψη ότι δεν θα πάμε σε περαιτέρω κλιμάκωση. Είναι μια περίοδος αβεβαιότητας αυτή διεθνώς με τις επικείμενες αμερικανικές εκλογές, πιστεύω ότι υπάρχουν μηχανισμοί και κανόνες που μπορούν να το αποτρέψουν και πιστεύω ότι επιθυμίας μας είναι να αποτραπεί. Επειδή είμαστε σε αυτό το πεδίο ας μην πέφτουμε και στην παγίδα της δημόσιας διπλωματίας που κάνουν άλλες χώρες της περιοχής. Ας κάνουμε τη δική μας δημόσια διπλωματία, ας οργανώσουμε την προβολή της χώρας, των στοιχείων ισχύος που έχει, των συμμάχων και εταίρων, νομίζω ότι εκεί είναι ένα πεδίο το οποίο καλό θα είναι να το δούμε πιο συστηματικά και μεθοδικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με την τοποθέτηση του ΓΓ του ΝΑΤΟ για τους S400, σημείωσε ότι: «η δήλωση δεν ήταν χαλαρή, ήταν αρκετά έντονη και στις επαφές που έγιναν το προηγούμενο διάστημα επίσης υπήρχε έκφραση σοβαρής ανησυχίας».
Ερωτηθείσα αν θα υπάρχουν συνέπειες για τους S400, απάντησε: «Αυτό είναι θέμα της αμερικανικής νομοθετικής εξουσίας. Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να επιβάλει στις χώρες μέλη την επιλογή οπλικών συστημάτων όπως δεν το κάνει και με την Ελλάδα, δεν το έχει κάνει στο παρελθόν».