«Η Ελλάδα δεν είναι υποχωρητική και η κυβέρνηση έχει κόκκινες γραμμές απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος.
Ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση δεν πρέπει να στερηθεί καμία δυνατότητα χειρισμών».
Παράλληλα σημείωσε πως «η Γερμανία δεν θέλει σύγκρουση δύο χωρών του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ αναφέρθηκε στην αγωνία της Άγκελα Μέρκελ στο το Μεταναστευτικό.
Εν κατακλείδι τόνισε πως «η Ελλάδα αναμένει σήμερα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έναν μεγαλύτερο τόνο για τις ενέργειες της Τουρκίας».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιώργου Κουμουτσάκου στα Παραπολιτικά 90,1:
Αναφερόμενος στην τουρκική επιθετικότητα, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι «η Ελλάδα δεν είναι υποχωρητική. Η Ελλάδα ασκεί μια πολιτική που έχει ως αποτέλεσμα να έχει μια ισχυρή διπλωματική στήριξη, ένα δίκτυο διπλωματικής στήριξης που εκκινεί από την περιοχή μας, την Αίγυπτο, φτάνει την ΕΕ και μέχρι τις ΗΠΑ και αυτό είναι μια επιτυχία. Αλλά και επιχειρησιακά είμαστε παρόντες πολύ αποφασιστικά. Ξέρετε ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει στη θάλασσα την αποτελεσματικότητα των ελληνικών ενεργειών σε όλο το προηγούμενο διάστημα το ίδιο θα συνεχίσει να γίνεται».
Για τις κόκκινες γραμμές της ελληνικής κυβέρνησης, ανέφερε: «Όταν μιλάμε για κόκκινες γραμμές που μάλιστα μπορεί να έχουν διάσταση στρατιωτικής αντίδρασης αυτή δεν καθορίζεται είτε στην τηλεόραση είτε στο ραδιόφωνο. Οι κόκκινες γραμμές είναι αυτό το οποίο έχουν αποφασίσει ότι είναι κόκκινες γραμμές εκείνοι που ξέρουν δηλαδή η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του τόπου. Άκουσα τον κ. Γεραπετρίτη, ορθώς μίλησε για τον σκληρό πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας από εκεί και πέρα επειδή βρισκόμαστε σε μια εξέλιξη μιας διαχείρισης κρίσης που έχει στάδια και αποχρώσεις, την κόκκινη γραμμή πρέπει να την ξέρουν αυτοί που θα πάρουν τις τελικές αποφάσεις. Εκείνοι γνωρίζουν την κόκκινη γραμμή και δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης δημοσίου διαλόγου. Η κόκκινη γραμμή ορίζεται από τον σκληρό πυρήνας της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά από εκεί και πέρα επειδή οποιαδήποτε ανακοίνωση με τρόπο δεσμευτικό ακούγεται από την απέναντι πλευρά αυτό στερεί πιθανώς δυνατότητες χειρισμών στο πεδίο και επειδή αυτή την ώρα η κυβέρνηση δεν πρέπει να στερηθεί καμία δυνατότητα χειρισμών πιστεύω ότι δεν είναι η ώρα των προσωπικών απόψεων και εκτιμήσεων. Θεωρώ ότι η δημόσια συζήτηση αυτή τη στιγμή για κόκκινες γραμμές και μάλιστα με πιθανή διάσταση στρατιωτικής αντίδρασης, είναι μια συζήτηση που δεν είναι χρήσιμο να γίνεται δημοσίως».
Για τη στάση της Γερμανία έναντι των κυρώσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Η γερμανική πολιτική σε σχέση με την Τουρκία καθορίζεται από τρεις παράγοντες, πρώτος και βασικός ότι δεν θέλει όπως όλα τα κράτη του ΝΑΤΟ μια κρούση και μια σύγκρουση μεταξύ δύο μελών του ΝΑΤΟ και μάλιστα στην πολύ ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Δεύτερον ορίζεται από το γεγονός ότι η τουρκική οικονομία που βρίσκεται σε άθλια κατάσταση εάν μέσω κυρώσεων ή άλλων ενεργειών χειροτερέψει αυτό θα έχει αντίκτυπο και στη γερμανική οικονομία δεδομένης της παρουσίας γερμανικών οικονομικών συμφερόντων και επενδύσεων στην Τουρκία. Και τελευταίο είναι η αγωνία για το μεταναστευτικό διότι η Τουρκία έχει δείξει ότι δεν σταματάει μπροστά σε τίποτα, μπορεί να εκμεταλλευτεί την απελπισία χιλιάδων ανθρώπων πολύ εύκολα και να τους καταστήσει έναν πολιορκητικό κριό. Καταλήγουμε σε αυτή την προσεκτική στάση της Ευρώπης».
Αναφερόμενος στο επεισόδιο στην πτήση του κ. Δένδια, τόνισε: «Αυτό που έγινε εκεί είναι σοβαρή κλιμάκωση και μάλιστα αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία διότι γίνεται εν γνώσει της Τουρκίας και το κάνει λίγο πριν ξεκινήσουν οι εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο οποίο θα αποτελεί αντικείμενο συζήτησης η Τουρκία. Έχει μια ξεχωριστή σημασία αυτό το επεισόδιο».
Ερωτηθείς τι περιμένουμε από τη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Κουμουτσάκος απάντησε: «Αυτό που πρέπει να χαρακτηρίσει τη στάση της Ευρώπης είναι μια περαιτέρω ενίσχυση των όσων είχαν αποφασιστεί μερικές βδομάδες πριν. Επιβεβαίωση των όσων είχαν αποφασιστεί στο τελευταίο ευρωπαϊκό συμβούλιο και ένα βήμα περισσότερο όσον αφορά τον τόνο της αντίδρασης».
Ερωτηθείς για τη στάση της αντιπολίτευσης με το αίτημά τους για τα 12 μίλια, ανέφερε: «Αν δεν χρησιμοποιηθεί από τα κόμματα αυτά ως ένα μικροπολιτικό όπλο εντυπωσιασμού και πιθανών σκοπιμοτήτων ψηφοθηρικών ή οτιδήποτε άλλο το να υπάρχουν από την αντιπολίτευση πιο προωθημένες θέσεις βοηθάει συνήθως στη διαπραγματευτική θέση της χώρας. Όμως αυτό πρέπει να γίνεται με μια συνειδητή στάση και όχι ευκαιριακά και για λόγους εντυπωσιασμού. Όμως πολύ φοβάμαι ότι η θέση ειδικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ήταν κυβέρνηση και που δεν έκανε τίποτα από αυτά που τώρα απαιτεί, στερείται της σοβαρότητας που θα είχε μια τέτοια θέση πιο προωθημένη ως θέση ενίσχυσης της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας. Από εκεί και πέρα η σκληρή εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας είναι για όλους μας ο πυρήνας των εθνικών συμφερόντων τα οποία όταν ορκιστήκαμε όλοι ταχτήκαμε υπέρ της προστασίας τους».
Ερωτηθείς πως πιστεύει ότι θα αντιδράσει η Τουρκία στην επέκταση της Ελλάδος στα 12 ναυτικά μίλια, ο κ. Κουμουτσάκος απάντησε: «Η τουρκική εθνοσυνέλευση έχει υιοθετήσει ένα απαράδεκτο ψήφισμα για σύμμαχο χώρα ότι θα είναι αιτία πολέμου αν ασκήσουμε τα δικαιώματά μας, αυτή τη δήλωση εμείς οφείλουμε να την αντιμετωπίσουμε και την αντιμετωπίζουμε με λεπτούς και σταθερούς χειρισμούς. Κανένα δικαίωμα δεν απεμπολείται αλλά ο χρόνος και ο τρόπος άσκησής του αποφασίζεται τελεσίδικα με στάθμιση όλων των παραγόντων από τις ελληνικές κυβερνήσεις, αυτό θα κάνει και η ελληνική κυβέρνηση».