«Οι μελέτες και οι δοκιμές των εμβολίων για τον κοροναϊό γίνονται υπό αυστηρές προϋποθέσεις» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο καθηγητής γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης.
Ο κ. Δερμιτζάκης εκτίμησε ότι «στα τέλη του χρόνου με αρχές του επόμενου θα ξεκινήσουν εμβολιασμοί στις αναπτυγμένες χώρες ανάμεσα τους και η Ελλάδα».
Αναφορικά με τη χρήση μάσκας, ο καθηγητής τόνισε ότι «πρέπει όλοι να φορούν μάσκες παντού».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μανώλη Δερμιτζάκη στα Παραπολιτικά 90,1:
Αναφορικά με την πορεία των εμβολίων για τον κοροναϊό, ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε: «Δεν είναι περίεργο να έχουμε τέτοιες παύσεις γιατί όλες οι μελέτες και οι δοκιμές γίνονται υπό αυστηρή επιτήρηση από συγκεκριμένες επιτροπές. Είναι διαφορετικά γεγονότα αυτό της Lilly με την Johnson γιατί η Johnson& Johnson ανακοίνωσε ότι παρουσιάστηκε κάποια ασθένεια σπάνια σε κάποιον εθελοντή, δεν ξέρουν ακόμα να δούμε αν είναι κάποιος που πήρε το εμβόλιο ή το placebo. Αυτό είναι πολύ σημαντικό να το ξέρουν γιατί όλες αυτές οι μελέτες είναι τυφλές που σημαίνει ότι κανένας δεν ξέρει ποιος έχει πάρει τι ούτε ο γιατρός ούτε ο εθελοντής, το ξέρουν λίγοι και είναι σφραγισμένο. Το θέμα ακόμα εκκρεμεί. Όσον αφορά τη Lilly αυτό είναι κάτι πιο ανησυχητικό γιατί έτσι όπως το ανακοίνωσε δεν είπε ότι ένας ασθενής εμφάνισε κάτι, είπε ότι διακόπτεται για λόγους ασφάλειας των ασθενών. Αυτό δηλώνει δύο πράγματα, πρώτον ότι μπορεί να μην είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό και δεύτερον ότι είναι πιο κοντά στο να ξέρουν αν αυτό αποτελεί πρόβλημα της χορήγησης της θεραπείας».
Αναφορικά με το ρώσικο εμβόλιο, ο καθηγητής Γενετικής σημείωσε: «Δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα, υπήρχε μια δημοσίευση η οποία βγήκε η οποία στο βαθμό που μπορεί κάποιος να την πιστέψει ήταν καλή στο επίπεδα ασφάλειας και ανοσολογικής αντίδρασης όμως ήταν για την πρώτη φάση δεν είναι για την τρίτη φάση που είναι τώρα επομένως δεν έχουμε όλα τα δεδομένα και μάλιστα η διαφορά είναι η εξής, η επιτήρηση που γίνεται στα εμβόλια τα ευρωπαϊκά και τα αμερικάνικα είναι συνεχής και από ανεξάρτητους οργανισμούς».
«Υπάρχουν 11 εμβόλια που βρίσκονται στη φάση 3. Νομίζω ότι σε αυτά περιλαμβάνεται και το ρώσικο, περιλαμβάνει 2-3 κινέζικα και μετά ευρωπαϊκά και αμερικάνικα. Υπάρχουν πολλά και όλα να παρουσιάσουν κάποια περίπτωση που θα υπάρχει παύση δεν μας λεει τίποτα διότι εγώ πιστεύω ότι η Johnson & Johnson θα ξεκινήσει μετά από λίγες μέρες. Ακόμα όμως κάποιο και να μπλοκαριστεί έχουμε πολλές επιλογές. Όχι μόνο έχουμε επιλογές όσον αφορά τον αριθμό των εμβολίων έχουμε επιλογές όσον αφορά την ποικιλία των τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται. Δηλαδή ακόμα και αν μια τεχνολογία δεν μας βγει υπάρχουν άλλες τεχνολογίες που δίνουν εναλλακτικές λύσεις. Επομένως δεν ανησυχώ ότι θα έχουμε πολλά εμβόλια και μάλιστα είναι πολλά που βρίσκονται πολύ κοντά χρονικά το ένα με το άλλο», διευκρίνισε ο ίδιος.
Ερωτηθείς πότε εκτιμά ότι θα είναι διαθέσιμο το εμβόλιο στο ευρύ κοινό, απάντησε: «Αρχές του χρόνου, μπορεί και τέλος αυτού του χρόνου αν τα πράγματα τρέξουν πιο γρήγορα, μπορεί να έχουμε ξεκινήσει κάποιους εμβολιασμούς κυρίως στις αναπτυγμένες χώρες. Η Ελλάδα είναι μέσα σε αυτές. Μιλάμε για ΕΕ, μιλάμε για Αυστραλία Ιαπωνία, Αμερική κλπ. Αυτό μπορεί να ξεκινήσει ας πούμε τον Ιανουάριο, στην αρχή θα υπάρχει κάποιος αριθμός δόσεων οι οποίες θα δοθούν σε υγειονομικούς μετά σε ευπαθείς ομάδες και περίπου μέχρι τον Φεβρουάριο Μάρτιο πιστεύω ότι θα είναι περισσότερο στα ευπαθείς ομάδες και σε αυτούς που είναι κρίσιμο να κάνουμε το εμβόλιο, και σιγά-σιγά μετά θα αρχίσει να γίνεται στον υπόλοιπο πληθυσμό».
«Πιστεύω ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο ποσοστό του προβλήματος, δεν θα καλύψουμε τα πάντα θα υπάρχει πάντα ο κίνδυνος όπως και στη γρίπη. Νομίζω ότι θα υπάρχει μια περίοδος που ίσως και κοινωνικά να έχουμε και τη μάσκα περισσότερο όπως αυτό έμεινε σαν συνήθεια και στις ασιατικές χώρες. Δηλαδή βλέπω ότι θα αλλάξει λίγο ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε τα πράγματα Ίσως να δούμε μάσκες στην Αθήνα πιο μόνιμα από ότι νομίζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.