Ο πρώην υπουργός, κος Παντελής Καψής, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “901 Κεντροαριστερά στα FM” με τους δημοσιογράφους Γρηγόρη Ψαριανό και Ανδρέα Παπαδόπουλο.
Μεταξύ άλλων, είπε:
Με αφορμή το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ μετά τις δηλώσεις Παπανδρέου
Π.ΚΑΨΗΣ: Υπάρχει ο φόβος ότι μπορεί να μπούμε σε μια επανάληψη του 2007, σε ένα κύκλο εσωστρέφειας που είναι το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε σήμερα. Ο κίνδυνος υπάρχει, υπάρχει στον κόσμο αυτή η ανησυχία, νομίζω ότι είναι το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε και νομίζω ότι και τους πολίτες τα εσωτερικά είτε του ΠΑΣΟΚ είτε της Κεντροαριστεράς είτε της Δημοκρατικής παράταξης λίγο ενδιαφέρουν. Εκείνο που ενδιαφέρει είναι η πολιτική, οι πολιτικές προτάσεις και εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε. Νομίζω δεν ήταν η σωστή στιγμή να ανακινηθούν τέτοια ζητήματα, ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να έχουμε την ψυχραιμία να μην μπούμε σε αυτή την εσωστρέφεια και να πάρουμε διαφορετικού τύπου πρωτοβουλίες.
Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ έχει την πολυτέλεια να πάει σε ένα συνέδριο χωρίς τον κ. Παπανδρέου
Π.ΚΑΨΗΣ: Κανείς δεν θέλει να αποκλείσει κανέναν.
Νομίζω ότι η πολυτέλεια αυτή δεν υπάρχει σε κανέναν χώρο της δημοκρατικής παράταξης και της ευρύτερης Κεντροαριστεράς. Έχουμε την πιθανότητα να έχουμε μπροστά μας εκλογές - τον Μάρτιο με την προεδρική εκλογή χρειάζεται η μεγαλύτερη δυνατή ενότητα, το να καθόμαστε και να ασχολούμαστε με τα εσωτερικά είναι πολύ μεγάλο λάθος. Θέλω να ελπίζω ότι θα το καταλάβουν όλοι και θα συμμετάσχουν όλοι. Από εκεί και πέρα αναγκαστικά εμείς θα προχωρήσουμε.
Ερωτηθείς αν θα έβλεπε θετικά την πρόταση Παπανδρέου να εκλεχθεί αρχηγός του κόμματος από τη βάση
Π.ΚΑΨΗΣ: Δεν ξέρω αν είναι σωστό να εγείρει κανείς θέμα ηγεσίας αυτή τη στιγμή αλλά εκείνο το οποίο έχω στο μυαλό μου είναι ότι όταν μιλάει κανείς για ένα συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τι εννοεί να μαζευτούν τα κομματικά στελέχη και οι κομματικοί μηχανισμοί και να λύσουν τις διαφορές τους; Φαντάζομαι ότι αυτό όλοι συμφωνούν ότι δεν έχει κανένα νόημα. Αν ήμουνα αυτή τη στιγμή στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τι θα ήθελα; ένα συνέδριο ανοιχτό να έρθουν όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ να κουβεντιάσουμε την ουσία της πολιτικής και να βγάλουμε μια κοινή συνισταμένη. Αυτό είναι και το συνέδριο της δημοκρατικής παράταξη...άρα στο δικό μου το μυαλό δεν αντιπαρατίθενται αυτά τα στοιχεία.
Ερωτηθείς γιατί κάνει αυτές τις κινήσεις ο κ. Παπανδρέου και τι επιδιώκει
Π.ΚΑΨΗΣ: Πιστεύω ότι υπάρχει μια αλληλουχία παρεξηγήσεων ευρύτερα στο πολιτικό σύστημα ειδικότερα στη δημοκρατική παράταξη και ακόμη πιο ειδικά μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Κουβαλάνε ένα βεβαρυμένο παρελθόν και ο κάθε ένας μεταφράζει μια κίνηση πολύ διαφορετικά απ' ότι είναι η πρόθεση αυτού που την κάνει ή το πραγματικό αντίκρυσμα αυτής της κίνησης. Έτσι είμαστε σε μια διαδικασία όπου υπάρχει μια δυσκολία συνεννόησης ενώ αυτό που ζητάει ο κόσμος σήμερα δεν είναι να ξαναδούμε το 2007, είναι να συνεννοηθούμε όλοι μαζί και οι τρεις πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και όλα τα μεγάλα στελέχη της Κεντροαριστεράς τα οποία κάθονται και περιμένουν δεν ξέρω τι...
Η Κεντροαριστερά δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει αν γίνουν πιθανότατα εκλογές τον Μάρτιο και την επομένη θα κληθεί να συμμετάσχει ενδεχόμενος σε μια κυβέρνηση τι θα πει εκείνη τη στιγμή, ποιο θα είναι το ειδικότης βάρος αν είναι έτσι πολυδιασπασμένη όπως πάμε σήμερα;
Το μεγάλο καθήκον της δημοκρατικής παράταξης είναι να κάνουμε μια τέτοια ενωτική πρόταση που να απευθύνεται και προς τα μέλη και τα στελέχη και τους φίλους της Κεντροαριστεράς και προς του χώρους της Κεντροαριστεράς τους Μεταρρυθμιστές, το Ποτάμι, τη ΔΗΜΑΡ και να είναι και η βάση για την κυβερνητική μας συμμετοχή αν ποτέ κληθούμε ξανά να συμμετάσχουμε σε μια κυβέρνηση που είναι πάρα πολύ πιθανό γιατί δεν βγαίνουν αυτοδυναμίες.
Ερωτηθείς πως θα γίνει η συγκρότηση του χώρου της Κεντροαριστεράς με ένα ΠΑΣΟΚ που δεν μπορεί να συνεννοηθεί
Π.ΚΑΨΗΣ: Εδώ και αρκετό καιρό λέω ότι η προσπάθεια οργανωτικής συγκόλλησης όλων αυτών των τμημάτων έχουμε δει ότι έχει αποτύχει και μας έχει κουράσει και εμάς τους ίδιους αν θέλετε. Λέω λοιπόν ότι η προσπάθεια αυτή αν είναι να ξαναγίνει πρέπει να γίνει σε πολιτική βάση με μια πολιτική πρόταση. Μπορούμε πολιτικά να συμφωνήσουμε σε μια πρόταση μεταρρυθμιστική, εκσυγχρονιστική; Πιστεύω ότι μπορούμε εάν έχουμε την κοινή αυτή πρόταση η οποία είναι η πλατφόρμα μας, οι όροι που θα βάλουμε αν αύριο χρειαστεί να στηρίξουμε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Οι όροι πάνω στην οποία θα χτίσουμε την δική μας ενότητα, αν έχουμε την πολιτική σύμπτωση και γίνουμε ένα πολιτικό ρεύμα τότε τα οργανωτικά θα χάσουν τη βαρύτητά τους, θα έρθουν και θα δέσουν ποιο εύκολα ενώ αν πάμε εκ προοιμίου να θέσουμε οργανωτικά ζητήματα βάζοντας ουσιαστικά το ζήτημα της καχυποψίας μπροστά διότι το πρόβλημά μας είναι μια έλλειψη εμπιστοσύνης ενδεχομένως να έχουμε μια άλλη τύχη.