Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής, κ. Κώστας Ήσυχος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.
Μεταξύ άλλων, δήλωσε:
Για το χρέος
Κ.ΗΣΥΧΟΣ: Η βιωσιμότητα του χρέους είναι ένα τεράστιο θέμα όπου μερίδα των δανειστών, πολλοί διεθνείς παράγοντες από όλο το πολιτικό τόξο από το χώρο της Αριστεράς μέχρι το χώρο ακόμα και στις παρυφές της νεοφιλελεύθερης συντήρησης ομονοούν ότι αυτό το χρέος δεν μπορεί να αποπληρωθεί από αυτή τη χώρα. Αυτό το χρέος δεν είναι βιώσιμο επομένως η κυβέρνηση δυστυχώς βρίσκεται έγκλειστη σε μια γυάλα, για να μην πω σε μια φυλακή των δανειστών προσπαθώντας να υποδυθεί τον υποδειγματικό κρατούμενο θεωρώντας έτσι ότι θα της δοθεί κάποια χάρη ή εν πάση περιπτώσει θα βγει πολύ νωρίτερα ενώ είναι γνωστό ότι χρειαζόμαστε 75 χρόνια σκληρής επιτήρησης από τους δανειστές προκειμένου να πάρουν και το τελευταίο ευρώ. Εμείς έχουμε μια διαφορετική φιλοσοφία, είμαστε στην άλλη όχθη του ποταμού, θεωρούμε ότι αυτό το χρέος πρέπει να διαγραφεί στο μεγαλύτερο μέρος του και επειδή πάντα μας λένε ότι αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο βεβαίως και είναι εξαιρετικά δύσκολο αλλά εμείς είμαστε για τα δύσκολα, δεν είμαστε για τα εύκολα.
ΔΗΜ: Τι θα συμβουλεύατε στην παρούσα κατάσταση την κυβέρνηση να κάνει; Γιατί υπάρχουνε δύο παράγοντες πρώτον στο τέλος του έτους λήγει η δανειακή σύμβαση, δεν έχει υπάρξει συμφωνία για νέο τρόπο χρηματοδότησης και ξέρετε ότι ο κ. Ντράγκι έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένας δανεισμός αν η Ελλάδα δεν βρίσκεται στο πρόγραμμα, εσείς τι θα λέγατε να κάνει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα; Τι να κάνει να μην ψηφίσει νέα μέτρα;
Κ.ΗΣΥΧΟΣ: Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση είναι εξαιρετικά αδύναμη και ως προς τους δανειστές. Είναι μια κυβέρνηση όπου έχει απολέσει εδώ και καιρό το συσχετισμό τον κοινωνικό, δεν εκφράζει την πλειοψηφία του ελληνικού λαού το ξέρουν πάρα πολύ καλά οι δανειστές αυτό. Μια τέτοια κυβέρνηση είναι αδύνατον να διαπραγματευτεί, να συγκρουστεί και το ξέρουν πολύ καλά οι δανειστές για αυτό δεν μπορούν και οι ίδιοι να συνεννοηθούν ή να συναινέσουν σε μια λύση έστω προς όφελός και της κυβέρνηση και των ιδίων διότι γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι σε πολύ σύντομο διάστημα αυτή η κυβέρνηση θα πάψει να υπάρχει.
Εμείς επιδιώκουμε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, επιδιώκουμε εκλογές και για αυτό το λόγο εκτιμάμε ότι η στάση των δανειστών δεν είναι μια στάση σταθερά, οι διαπραγματεύσεις πάντα έχουν και την ψυχολογία του νικητή για αυτόν που είναι ο δανειστής αλλά και την ψυχολογία του ισχυρού διαπραγματευτή αρκεί από την άλλη πλευρά του τραπεζιού ο ισχυρός διαπραγματευτής δηλαδή ο ελληνικός λαός να είναι εκείνος που θα επιβάλλει ένα νέο κλίμα και μια νέα πραγματικότητα.
ΔΗΜ.: Το Μάρτιο θα έρθει η ώρα να πληρώσουμε κάποια δια σε τόκους και χρέος και κάποιες δόσεις δεν τα έχουμε αυτά τα λεφτά σήμερα τι θα κάνετε , θα ζητήσετε να παγώσετε τη δόση του Μαρτίου;
Κ.ΗΣΥΧΟΣ: Εμείς από την ΔΕΘ όπου ο πρόεδρός μας εξήγγειλε με πολύ καθαρό τρόπο ότι θα επιδιώξουμε ένα μορατόριουμ, θα επιδιώξουμε ένα πάγωμα, θα επιδιώξουμε μια επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων και μια διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους αυτό είναι ένα πακέτο. Αυτό το πακέτο απαντάει στο σύνολο των εκκρεμοτήτων. Μου αναφέρεστε σε μια αποσπασματική και πολύ σημαντική πτυχή βεβαίως που έχει να κάνει με την αποπληρωμή διαφόρων ομολόγων αλλά αυτό είναι ένα μέρος ενός συνολικού πακέτου και μια χώρα που πρέπει να βγει από αυτή τη μέγγενη των δανειστών πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί το συνολικό πακέτο.
ΔΗΜ: Πως θα βγει από αυτή τη μέγγενη, θα βγούμε στις αγορές;
Κ.ΗΣΥΧΟΣ: Οι αγορές είναι μια πλευρά η άλλη πλευρά είναι ότι εμείς όταν θα επιδιώξουμε μορατόριουμ και ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι πάγωμα τοκοχρεολυσίων για ένα μεγάλο διάστημα πενταετίας θα επιφέρει μια συσσώρευση και ένα πλεόνασμα επί της ουσίας και του ΑΕΠ γιατί θα έχουμε κινήσει μια οικονομία. Έχει να κάνει με το τραπεζικό σύστημα, έχει να κάνει με τα 50 δις των τραπεζών που έχουνε λάβει και δεν έχουνε ρίξει ούτε ένα ευρώ στην αγορά, έχει να κάνει με το ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς θα πρέπει να έχει το πάνω χέρι στις διοικήσεις των τραπεζών διότι ο ελληνικός λαός και το δημόσιο είναι εγγυητές πράγμα πρωτόγνωρο στην παγκόσμια οικονομία.
ΔΗΜ.: Αυτό τι σημαίνει ότι οι τράπεζες θα είναι υπό κρατικό έλεγχο;
Κ.ΗΣΥΧΟΣ: Οι τράπεζες θα είναι υπό κοινωνικό και δημόσιο έλεγχο όπως πολύ ορθά έπραξαν για τους δικούς τους λόγους οι ΗΠΑ το 2008 στην μεγάλη κρίση.
Μα είναι δυνατόν το δημόσιο να σώζει με δικές του εγγυήσεις, να πληρώνει ο λαός και να είναι στο τιμόνι οι ίδιοι οι τραπεζίτες που έχουν τεράστιες ευθύνες αδιαφάνειας στο πώς οδηγήθηκε εδώ το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Επομένως αυτά είναι αυτονόητα πράγματα και για αυτό το λόγο αυτή η διαδικασία που εμείς επιβάλλουμε από την πρώτη μέρα που θα είναι δύσκολη, θα είναι εξαιρετικά συγκρουσιακή έχουμε την αυτοπεποίθηση ότι θα μπορούμε να βγούμε από αυτή τη μέγγενη επειδή έχουμε λύση συνολική, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την ευρωπαϊκή περιφέρεια γιατί ξέρουν οι δανειστές ότι η θεωρία του ντόμινο για την Ελλάδα σε ότι αφορά τον ευρωπαϊκό Νότο ή την ευρωπαϊκή περιφέρεια δεν είναι μια θεωρία θα είναι πλέον πράξη αν έχουμε μια κυβέρνηση Αριστεράς στην Ελλάδα.
Με αφορμή την πιθανότητα να συναντηθούν με τον κ. Νταβούτογλου
Κ.ΗΣΥΧΟΣ: Ουδέποτε ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε αίτημα να συναντήσει τον κ. Νταβούτογλου. Υπήρξε ένα ενδιαφέρον από την τουρκική πλευρά και είπαμε πως είμαστε ανοιχτοί σε μια τέτοια συνάντηση. Δεν είναι δικό μας αίτημα από εκεί και πέρα εξετάζονται τα ωράρια και οι χρόνοι αν τελικά θα συμπίπτουν. Μένει ένα μικρό χρονοπαραθυρο που δεν ξέρω αν θα είναι εφικτή αυτή η συνάντηση, μπορεί να είναι και εφικτή.