«Το πανεπιστήμιο απαξιώνεται όταν μπαίνουν σε αυτό μαθητές με χαμηλό βαθμό» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, η πρόεδρος του δικτύου για τη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, Άννα Διαμαντοπούλου.
Η κ. Διαμαντοπούλου σημείωσε ότι «το φαινόμενο θα σταματήσει όταν θα υπάρξει ένα αξιολογημένο Λύκειο και στη συνέχεια ένα αξιολογημένο Πανεπιστήμιο».
Αναφορικά με τις καταλήψεις, επισήμανε πως «ο τρόπος που γίνονται στην Ελλάδα είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο» λέγοντας πως «υπάρχει καταπάτηση του συντάγματος και των νόμων».
Παράλληλα ανέφερε πως «δεν μπορεί να είναι αστυνομικήη παρέμβαση αλλά να αναπληρώνονται πλήρως τα μαθήματα τα Σαββατοκύριακα και τις γιορτές Χριστουγέννων και Πάσχα».
Για την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Αθήνα, η κ. Διαμαντοπούλου δήλωσε πως «το γεγονός ότι δεν μετέβη στην Τουρκία είναι κάτι πρωτοφανές» ενώ έκανε λόγο για «εμβάθυνση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Άννας Διαμαντοπούλου στα Παραπολιτικά 90,1:
Ερωτηθείσα για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια με χαμηλή βαθμολογία, η κ. Διαμαντοπούλου ανέφερε: «Κανένας μας δεν είναι ευχαριστημένος, πρέπει να ορίσουμε τι είναι το πανεπιστήμιο. Με πανεπιστημιακά τμήματα 485 που προέρχονται από ΤΕΙ τα οποία δεν αξιολογήθηκαν, που προέρχονται από πανεπιστημιακά τμήματα τα οποία έχουνε πάρα πολλά προβλήματα το να λέμε γενικά «μπαίνουμε στο πανεπιστήμιο» νομίζω ότι κάθε χρόνο που περνάει το απαξιώνουμε και περισσότερο. Δεν το άλλαξε η σημερινή κυβέρνηση και είχε το περιθώριο να το κάνει το πρώτο διάστημα. Το θέμα των εισαγωγικών εξετάσεων δεν θα αλλάξει ποτέ αλλάζοντας τις βάσεις τα μαθήματα, τον τρόπο εξέτασης, την ύλη αυτά είναι για να παίζουμε κάθε φορά και να λέμε ότι κάνουμε κάτι. Η αλλαγή θα είναι ουσιαστική και θα υπάρξει μόνο όταν θα έχουμε ένα αξιολογημένο Λύκειο, δηλαδή το παιδί που τελειώνει το Λύκειο έχει ένα εθνικό απολυτήριο στο χέρι του, του οποίου η αξιολόγηση είναι ίδια είτε είσαι στην Καστοριά είτε είσαι στην Κω».
«Και δεύτερον ένα αξιολογημένο πανεπιστήμιο του οποίου οι δυνατότητες πια να επιλέξουν, να βάλουν όρους, να κάνουν φακέλους για τα παιδιά που θα εισέρχονται θα έχει αντικειμενική και αξιοκρατική αξία. Αυτά τα δύο σημαίνουν αξιολόγηση στα σχολεία, αξιολόγηση στα πανεπιστήμια», πρόσθεσε η ίδια.
Αναφορικά με τις καταλήψεις στα σχολεία, σημείωσε: «Οι καταλήψεις με τον τρόπο που γίνονται στην Ελλάδα και στα σχολεία είναι ένα μοναδικό φαινόμενο στις χώρες του Δυτικού κόσμου. Υπάρχει ταυτόχρονα καταπάτηση του συντάγματος, καταπάτηση των νόμων, θα έχει τρομερές επιπτώσεις διότι δημιουργούμε πολίτες οι οποίοι στα 12, στα 15 τους χρόνια έχουν την αίσθηση ότι μπορούν να καταπατούν κάθε νόμο και να δημιουργούν φθορές στη δημόσια περιουσία και να μην ξέρουν ότι η ελευθερία τους σταματάει εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου. Δηλαδή τα παιδιά που θέλουν να μπουν στο σχολείο δεν μπορούν να μπουν γιατί κάποιοι έχουν καταλάβει το σχολείο».
«Το γεγονός των καταλήψεων είναι ένα εθιμικό φαινόμενο πλέον που συμβαίνει κάθε χρόνο εδώ και πολλά χρόνια και κάθε χρόνο αλλάζει το αντικείμενο, φέτος είναι η πανδημία. Δεν μπορούμε να μένουμε χωρίς να κάνουμε τίποτα. Βεβαίως δεν μπορεί να είναι αστυνομική η παρέμβαση. Η απάντηση είναι, και το είχα δοκιμάσει και είχα βγάλει και εγκύκλιο, ότι όλα τα σχολεία τα οποία είναι σε κατάληψη και χάνουν ημέρες διδασκαλίας θα πρέπει να αναπληρώνεται πλήρως η ύλη τους. Δηλαδή το κάθε σχολείο, με απόφαση του υπουργού, θα πρέπει να παρουσιάζει το πρόγραμμα αναπλήρωσης των μαθημάτων δηλαδή Σαββατοκύριακα, γιορτές Χριστουγέννων, αργίες θα πρέπει να αναπληρώνονται αυτά τα μαθήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επισήμανε ότι «από τα πρόθυρα της θερμής αναμέτρησης μπαίνουμε στην έναρξη ενός δύσκολου, δύσβατου και αβέβαιου διαλόγου, αυτό πρέπει να το έχουμε υπόψη μας για να μη δημιουργούμε στο μυαλό ιστορίες ότι λύθηκε η κρίση ή ότι τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα».
Αναφορικά με την επίσκεψη του κ. Πομπέο, σημείωσε: «Σε αυτό το διάλογο οι συμμαχίες που έχουν δημιουργηθεί στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου για την Ελλάδα είναι εξαιρετικά σημαντικές γιατί όλοι οι σημαντικοί παίκτες της Ανατολικής Μεσογείου έχουν εκφραστεί υπέρ της Ελλάδας δηλαδή υπέρ της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου. Το ότι έρχεται ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Ελλάδα και δεν πάει στην Τουρκία, αυτό είναι πρωτοφανές, δεν έχει ξαναγίνει, αυτό έχει έναν πολύ καθαρό συμβολισμό. Δεύτερο στοιχείο, επειδή οι ΗΠΑ έχουν ήδη μπει σε μια τρέλα, το είδαμε με το χθεσινό debate, και θα είναι για πολλούς μήνες υπάρχει πάντα η θεσμική Αμερική η οποία εξαρτάται από το Στείτ Ντιπάρτμεντ και η οποία αυτή θεσμική Αμερική και μέχρι τουλάχιστον το Γενάρη θα εκφράζεται από τον κ.Πομπέο. Άρα αυτή τη στιγμή είναι ένα πρόσωπο κλειδί και πολύ σημαντικό. Μιλάμε πλέον καθαρά για διπλωματική υποστήριξη και συνεργασία, για εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας και για επιχειρηματική συνεργασία με το θέμα των αναπτυξιακών στοιχείων που ανακοίνωσε ο κ. Πομπέο».
«Θα ήμουν επιφυλακτική να χαρακτηρίζω ότι έχουμε μεγάλη στροφή. Μη ξεχνάμε ότι η θεσμική Αμερική πάντα υπερασπίζει τα συμφέροντά της, στη γεωπολιτική ισορροπία δεν υπάρχει φιλία, δεν υπάρχουν αγάπες, δεν υπάρχουν θρησκευτικές σχέσεις, κάθε χώρα υποστηρίζει τα συμφέροντά της. Νομίζω πια ότι για τις ΗΠΑ είναι πάρα πολύ εμφανές ότι η Τουρκία είναι μια χώρα η οποία δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα για όλο το χώρο. Ανοίγει νέο μέτωπο με τη Ρωσία μπαίνοντας και θέλοντας να παίξει το ρόλο μιας ισχυρής περιφερειακής δύναμης στον Καύκασο», δήλωσε επιπρόσθετα η κ. Διαμαντοπούλου.
«Θεωρώ ότι όλα αυτά που κάνει στο Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι για να την καλέσουν μετά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Ναγκόρνο Καραμπαχ. Έχει το πρόβλημα με τη Λιβύη, έχει το πρόβλημα στη Συρία, έχει το πρόβλημα στην ανατολική Μεσόγειο άρα είναι σαφές πια για τις ΗΠΑ ότι η Τουρκία ως μέλος του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να δημιουργεί τέτοιου είδους προβλήματα τα οποία είναι σε βάρος και των συμφερόντων των ΗΠΑ. Πρέπει να πούμε ότι όλα αυτά γίνονται στην Ελλάδα σε έναν καμβά πρωτοφανούς πολιτικής συναίνεσης. Ήρθε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και όχι δεν άνοιξε μύτη, αν δείτε το πρωτοσέλιδο της Αυγής σήμερα μιλάει για τον κορονοϊό στα σχολεία ως κύριο θέμα. Αυτό είναι πάρα πολύ θετικό και νομίζω ότι το πέρασμα του ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία, που θυμίζω ότι πιο φιλοαμερικανική στάση δεν είχαμε ζήσει... Πρέπει να δούμε ότι όταν ένα κόμμα περνάει από την εξουσία καταλαβαίνει ότι το να υπηρετώ τα εθνικά μου συμφέροντα είναι πολύ πιο ουσιαστικό από το να δημιουργώ κορώνες αντιπολιτευτικές», υπογράμμισε η ίδια.