«Το περιστατικό με το κρουαζιερόπλοιο και τα κρούσματα κοροναϊού απέδειξε πως η Ελλάδα ήταν κατάλληλα προετοιμασμένη να το αντιμετωπίσει» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

Ο κ. Πλακιωτάκης σημείωσε πως από το πλοίο ελήφθησαν όλα τα μέτρα.

Για την κρουαζιέρα έκανε λόγο για «αναταραχή σε παγκόσμιο επίπεδο» και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει ομαλοποίηση της αγοράς.

Την ίδια στιγμή έκανε λόγο για επανεκκίνηση της κρουαζιέρας το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Για τη βάση της Σούδας ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δήλωσε πως «υπήρξε πάντα η ραχοκοκαλιά των ελληνοαμερικανικών σχέσεων» ενώ είπε πως «η παρουσία του Μάικ Πομπέο στη χώρα μας δείχνει την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και αναδεικνύει τον μεγάλο ρόλο της βάσης της Σούδας».

Τέλος σημείωσε πως «κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δεν παρουσιάστηκε κρούσμα κοροναϊού σε μέλος πληρώματος κάποιου πλοίου».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιάννη Πλακιωτάκη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με το περιστατικό του κρουαζιερόπλοιου «Mein Schiff 6», ο κ. Πλακιωτάκης ανέφερε: «Το περιστατικό που μας απασχόλησε κατάληξε χωρίς περιθώριο της παραμικρής αμφισβήτησης ότι η Ελλάδα ήταν κατάλληλα προετοιμασμένη για να το αντιμετωπίσει με σοβαρότητα, με ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα. Σε δειγματοληπτικό έλεγχο μελών του πληρώματος πριν το κρουαζιερόπλοιο αναχωρήσει για την Κρήτη 12 μέλη του πληρώματος βγήκαν θετικά σε τεστ τα οποία έγιναν σε ιδιωτικό θεραπευτήριο στο Ηράκλειο, στη συνέχεια ενεργοποιήθηκαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Στη συνέχεια έγιναν επαναληπτικά τεστ εν πλω και τα οποία βγήκαν και τα 12 αρνητικά και αυτή την ώρα είναι υγειονομικές υπηρεσίες μέσα στο πλοίο, ο ΕΟΔΥ, κάνει πάλι τεστ και αναμένουμε τα τελικά αποτελέσματα».

«Από το πλοίο ελήφθησαν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, από την εταιρεία, υπήρξε άμεση κινητοποίηση της Πολιτικής Προστασίας, του ΕΟΔΥ ειδοποιήθηκαν και τέθηκαν σε απόλυτη ετοιμότητα οι τοπικές αρχές του Πειραιά και νομίζω ότι η Ελλάδα για μια ακόμη φορά έδωσε απτά δείγματα συνέπειας και σοβαρότητας κατά τη διάρκεια της πανδημίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Επειδή ο τομέας της κρουαζιέρας είναι ένας ευαίσθητος τομέας και σας θυμίζω το περιστατικό με το Diamond Princess όπου υπήρξε τεράστια καταστροφή στην παγκόσμια κρουαζιέρα, επειδή δεν θέλαμε να ζητήσουμε τα ίδια φαινόμενα και στην Ελλάδα συνεργαστήκαμε με τους φορείς της κρουαζιέρας και με βάση διεθνή και ευρωπαϊκά πρωτόκολλα, πάντοτε βέβαια και με τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών επιστημόνων, συντάχτηκαν υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία τηρήθηκαν στο ακέραιο», δήλωσε επιπρόσθετα.

Για τον κλάδο της κρουαζιέρας, επισήμανε: «Η κρουαζιέρα επανεκκίνησε πριν από λίγες μέρες άρα ουσιαστικά κρουαζιέρα δεν είχαμε φέτος. Υπάρχει μια ευρύτερη αναταραχή στην παγκόσμια κρουαζιέρα κυρίως λόγω του λαθεμένου τρόπου, του ατυχούς περιστατικού, που υπήρξε με τη διαχείριση του κρουαζιερόπλοιου στην Ιαπωνία σε κάθε όμως περίπτωση ευελπιστούμε όλοι να υπάρχει μια ομαλοποίηση της αγοράς. Οι παγκόσμιες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο χώρο βλέπουν την επανεκκίνηση ουσιαστικά της κρουαζιέρας το πρώτο εξάμηνο του 2021 αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό που πρέπει να διασφαλίσουμε μέχρι την συνολική επανεκκίνηση της κρουαζιέρας είναι να τηρούνται με αυστηρότητα τα υγειονομικά πρωτόκολλα».

Αναφερόμενος στην επίσκεψη Πομπέο στη βάση της Σούδας, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής σημείωσε: «Διαχρονικά η βάση της Σούδας υπήρξε πάντοτε η επιτομή, η ραχοκοκαλιά των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Η επίσκεψη του κ. Πομπέο πιστοποιεί με τον πιο εμφατικό τρόπο την περαιτέρω εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων μεταξύ των δύο χώρων αναδεικνύοντας παράλληλα τον τεράστιο γεωπολιτικό ρόλο της βάσεως στη Σούδα. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι η Ελλάδα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, και στο χώρο της ενέργειας και στο χώρο της ασφάλειας, της σταθερότητας επομένως εκτιμώ περαιτέρω προβλήματα δεν θα υπάρξουν με την έννοια ότι οι στρατηγικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα ενισχυθούν περαιτέρω όχι μόνο στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας αλλά και των επιχειρήσεων και της αξιοποιήσεις των λιμένων. Μου έκανε εντύπωση η ειδική αναφορά του κ. Πομπέο για τη δυνατότητα ανάπτυξης των λιμένων της χώρας μας».

«Ήταν από τις πρώτες προτεραιότητες και του υπουργείου μας σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, η ανάπτυξη των περιφερειακών λιμένων της χώρας μας, ειδικά το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μπορεί να εξυπηρετήσει ευρύτερες γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές επιδιώξεις στον τομέα τον ενεργειακό, στον εμπορικό, στον εξαγωγικό άρα έχουμε πολλά σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα ως χώρα και εμείς κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Ήδη είναι σε εξέλιξη οι τρεις διαγωνισμοί που έχει προωθήσει το ΤΑΙΠΕΔ, για την εκμετάλλευση των λιμένων της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και της Ηγουμενίτσας και έρχονται και η αξιοποίηση των λιμανιών του Βόλου και του Ηρακλείου», υπογράμμισε.

Αναφορικά με τα κρούσματα του κοροναϊού κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, ο κ. Πλακιωτάκης δήλωσε: «Αυτό που παρατηρήσαμε τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ότι δεν παρουσιάστηκε κανένα κρούσμα σε μέλος του πληρώματος, και σκεφτείτε ότι από αρχές Ιουνίου μέχρι σήμερα έχουν μετακινηθεί πάνω από 2,5 εκατομμύρια κόσμος. Το σημαντικό είναι καταρχήν να τηρούνται τα μέτρα και σας μιλάω βιωματικά. Το να φοράμε τη μάσκα μας, το να τηρούμε τις αποστάσεις και να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα υγιεινής καταλαβαίνετε ότι αποβαίνουν σωτήρια. Αυτό είναι το σημαντικό γιατί όσα μέτρα και να βγάλει η κυβέρνηση αν αυτά τα μέτρα δεν τηρούνται...».