«Τα μηνύματα της προέδρου της Κομισιόν για την Τουρκία ήτανε σαφή και τα λόγια της ήταν σταράτα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζινο» με την δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ευρωπαϊκής επιτροπής στην Ελλάδα, Γιώργος Μαρκοπουλιώτης.
«Είπε ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός γείτονας προφανέστατα αλλά δυστυχώς η απόσταση μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ μεγαλώνει και τολμώ να πω ότι αυτό δεν οφείλεται στην ΕΕ», διευκρίνισε ο ίδιος.
Σε ότι αφορά τα δικά μας για την Ελλάδα και την Κύπρο, ο κ. Μαρκοπουλιώτης δήλωσε ότι η πρόεδρος ήταν σαφής καθώς είπε ότι «μπορούν αυτές οι δύο χώρες πάντοτε να βασίζονται στην πλήρη αλληλεγγύη της Ευρώπης για την προστασία των νόμιμων κυριαρχικών δικαιωμάτων».
«Βέβαια καλωσόρισε την αναμενόμενη αποκλιμάκωση την οποία γίνεται δηλαδή την επιστροφή των ερευνητικών σκαφών τα οποία είναι θετικά βήματα αλλά βέβαια είναι και αναγκαία για να δημιουργηθεί ένας χώρο για να μπορεί να υπάρξει ένας διάλογος αλλά ήταν και σαφής στο τέλος στην αποστροφή του κλεισίματος για αυτό το κεφάλαιο των ελληνοτουρκικών και ευρωτουρκικών ότι η Τουρκία θα πρέπει να απέχει από οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια η οποία θα αμφισβητεί τα νόμιμα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας ή της Κύπρου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με την υγειονομική κρίση του κοροναϊού, δήλωσε:« Αυτό το ‘’ζιζάνιο’’ μας άλλαξε τη ζωή. Προσπαθήσαμε να το αντιμετωπίσουμε, πετύχαμε σε μερικά, ήταν πιο δύσκολά άλλα αλλά ατή τη στιγμή αλλά αυτό που είπε η πρόεδρος είναι ότι πρέπει να δούμε την επόμενη μέρα και η επόμενη μέρα έχει ανάγκη μιας ευρωπαϊκής ένωσης υγείας. Αυτό σημαίνει πρώτον μια αύξηση χρηματοδοτήσεων για την αντιμετώπιση αυτών των πραγμάτων και δεύτερον τη δημιουργία ενός οργανισμού έρευνας βιοιατρικής για φαινόμενα τα οποία είναι είτε φυσικά, είτε και μερικές φορές όχι τόσο φυσικά και ηθελημένα. Πρέπει να έχει η Ευρώπη μια αυτόνομη δυνατότητα αντιμετώπισης αυτών των πραγμάτων».
Αναφορικά με την ώθηση της τεχνολογίας που θα αλλάξει το περιβάλλον, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ευρωπαϊκής επιτροπής στην Ελλάδα, επισήμανε: «Είμαστε αυτή τη στιγμή σε ένα κομβικό σημείο διότι είναι προφανές ότι έχουμε ένα θέμα με το περιβάλλον αλλά δεν είναι μόνο το περιβάλλον είναι και το μέλλον το βιομηχανικό, το μέλλον της οικονομίας της Ευρώπης το οποίο βρίσκεται εκεί. Δηλαδή βρίσκεται σε μια πράσινη συμφωνία, σε μια απεξάρτηση από τον άνθρακα και όλες τις μορφές ενέργειας οι οποίες δεν είναι καθαρές. Προτείνουμε ένα πολύ φιλόδοξο στόχο για την κλιματική αλλαγή δηλαδή να μειωθούν οι ρύποι κατά 55%».
«Αυτό δεν είναι ευχολόγιο, είναι αναγκαιότητα. Ακούω πολλούς που λένε ‘’μα είναι δύσκολο αυτό για μερικές χώρες’’ αλλά η Ευρώπη είναι εδώ. Η Ευρώπη έχει εγκρίνει έναν προϋπολογισμό ο οποίος αγγίζει ένα αστρονομικό ποσό της τάξης του 1 τρις 750 δις € τα επόμενα επτά χρόνια από τα οποία η Ελλάδα θα πάρει περίπου, ίσως και παραπάνω από 70 δις δηλαδή κάπου 10 δις το χρόνο. Αυτά τα χρήματα μπορούν να χτίσουνε μια βάση στην Ευρώπη ούτως ώστε να καταστεί η Ευρώπη ο πρωταθλητής, όχι μόνο σε επίπεδο περιβάλλοντος αλλά σε επίπεδο βιομηχανίας, παραγωγής, τεχνολογίας ούτως ώστε να είμαστε πάρα πολύ μπροστά», δήλωσε επιπρόσθετα.
«Μέχρι το 2030 φιλοδοξούμε να έχουμε μειώσει κατά 55% τους ρύπους και μέχρι το 2050 θέλουμε να είμαστε κλιματικά ουδέτεροι δηλαδή να μην ρυπαίνουμε πλέον τον πλανήτη. Αυτό είναι απόλυτα συνδεδεμένο με τις δικές μας τις ανάγκες και ιδιαίτερα της Ελλάδας ως μιας χώρας η οποία έχει πλουτοπαραγωγική πηγή την ομορφιά του περιβάλλοντός της», υπογράμμισε ο κ. Μαρκοπουλιώτης.