«Αυτό που έχει σημασία είναι στην παρούσα φάση να περιοριστεί η εξάπλωση του κοροναϊού στη χώρα μας», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο καθηγητής Μικροβιολογίας, διευθυντής του εργαστηρίου μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής.
«Αν δεν περιορίσουμε στην κατάλληλη χρονική στιγμή την εξάπλωση της επιδημίας στη συνέχεια είναι δύσκολη η αναχαίτιση της», επισήμανε ο ίδιος.
«Το είδαμε σε άλλες χώρες που καθυστέρησαν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα δημόσιας υγείας πόσο επεκτάθηκε και πόσο δύσκολο ήταν στη συνέχεια να περιοριστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς αν υπάρχει το ενδεχόμενο νέου γενικού lockdown, ο κ. Τσακρής δήλωσε: «Είναι κάτι που κανένας δεν το θέλει, και η οικονομία βασικότερα δεν το θέλει. Το θεωρώ ακραίο, δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση αλλά σίγουρα πρέπει να παρθούν κάποια μέτρα που θέλουν συνεργασία όλων, όχι μόνο της πολιτείας αλλά και της κοινωνίας, να καταλάβει ο καθένας ότι πρέπει να συμβάλει ακριβώς για να μην έχουμε lockdown».
«Μπροστά μας έχουμε ένα δύσκολο Φθινόπωρο και Χειμώνα για αυτό πρέπει να περιοριστεί τώρα η επιδημία», τόνισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας.
«Στη συνέχεια η μετάδοση και του COVID 19 αλλά και των άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων είναι πολύ πιο εύκολη όσο κλεινόμαστε μέσα και στα πράγματα σίγουρα θα δυσκολέψουν. Η εργαστηριακή διάγνωση θα είναι πιο δύσκολη θα πρέπει να διαγνωστεί ο COVID 19 από άλλες παρεμφερείς αναπνευστικές λοιμώξεις και η όλη διαχείριση θα είναι πιο δύσκολη για αυτό θα πρέπει να είμαστε σε χαμηλότερα επιδημιολογικά επίπεδα», δήλωσε επιπρόσθετα.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσακρής υπογράμμισε ότι «ο αερισμός είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στο να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού γιατί συνήθως ο ιός περιορίζεται σε κλειστούς χώρους που δεν αερίζονται καλά με πολλά άτομα».
«Ο αερισμός μειώνει σημαντικά το ιιοκό φορτίο και είναι ένα στοιχείο που θα πρέπει να το εκμεταλλευτούμε, έχουμε τις κλιματικές συνθήκες που μας ευνοούν για κάτι τέτοιο και όσο μπορούμε περισσότερο να το χρησιμοποιήσουμε για να περιορίσουμε τις οποιεσδήποτε πιθανές εστίες του ιού», πρόσθεσε ο ίδιος.
Αναφορικά με τον αριθμό των παιδιών στις μαθητικές τάξεις, σημείωσε: «Σίγουρα θα προτιμούσαμε λιγότερα παιδιά από εκεί και πέρα είναι το τι δυνατότητα έχει η κάθε χώρα. Πρέπει να μείνουμε στα δεδομένα που έχουμε και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα για αυτό χρειάζεται μια συνολική δέσμη μέτρων στα σχολεία. Δεν είναι μόνο η χρήση της μάσκας, είναι ο αερισμός, είναι η τήρηση των αποστάσεων, είναι οι εργαστηριακοί έλεγχοι, είναι η επιτήρηση από όλους μας και από τους γονείς αν υπάρχει κάποιο σύμπτωμα πολύ γρήγορα να το αντιληφθούμε και να μην πάει το παιδί στο σχολείο. Είναι μια συνολική δέσμη μέτρων η οποία θα βοηθήσει σημαντικά ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν μικρότερο αριθμό περιστατικών και εστιών εξάπλωσης του ιού στα σχολεία».