Σε ότι αφορά την έκθεση Πισσαρίδη, σημείωσε πως «αποτυπώνει με αξιόπιστο τρόπο την κατάσταση της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης».
Ακόμα ο κ. Θεοδωρικάκος δήλωσε πως «υπάρχει ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο τομέα, όπως η πλήρης καταγραφή των προσόντων και τα καθήκοντα των υπάλληλων στο δημόσιο. Παράλληλά είπε πως θα αξιολογείται το έργο τους με βάση την αποστολή που τους έχει ανατεθεί».
Προανήγγειλε μάλιστα μέσα στα Χριστούγεννα ρύθμιση για τις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα
Παράλληλα είπε πως «θα θεσμοθετηθεί η τηλεργασία στον δημόσιο τομέα».
«Γίνονται συζητήσεις ώστε οι ευάλωτες ομάδες να εργάζονται από το σπίτι τους και να υπάρξει κλιμακωτό ωράριο ώστε οι υπάλληλοι να προσέρχονται από τις 7 έως τις 9 στην εργασία τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Τάκη Θεοδωρικάκου:
Για τον ανασχηματισμό
Είναι συγκεκριμένες μεταβολές για την πιο αποτελεσματική λειτουργία του κυβερνητικού σχήματος σε πολύ συγκεκριμένους τομείς εκεί που ο πρωθυπουργός τοποθέτησε προσθέτοντας νέους υφυπουργούς. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το λογικό και το αναμενόμενο καθώς η εικόνα της κυβέρνησης 13 μήνες από την πολιτική αλλαγή της 7ης Ιουλίου είναι ότι έχει πολύ θετική αποτίμηση από τον ελληνικό λαό και το έργο που έχει κάνει. Η εικόνα του πρωθυπουργού είναι μια πανίσχυρη εικόνα, με μεγάλη και καθολική επιρροή στον ελληνικό λαό, και διακομματική θα έλεγα και η κυβέρνηση οφείλει να συνεχίσει με τον ίδιο εντατικό ρυθμό το έργο της. Ο πρωθυπουργός έκρινε ότι στους συγκεκριμένους τομείς έπρεπε να γίνουν αυτές οι λειτουργικές συμπληρώσεις, έγιναν και θα προχωρήσουμε ακόμα πιο δυνατά.
Αναφορικά με την έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη
Η έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη νομίζω ότι έχει πάρα πολύ ενδιαφέρουσες σκέψεις και αποτυπώνει με σημαντικό αξιόπιστο τρόπο την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και της κρατικής διοίκησης υποδεικνύοντας σε μεγάλο βαθμό και τον προσανατολισμό που πρέπει να έχουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Προφανώς δεν είναι κάτι που αιφνιδιάζει τον υπουργό Εσωτερικών και τους έλληνες πολίτες η έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη, δεν νομίζω ότι δεν είναι γνωστά στην ελληνική κοινωνία τα προβλήματα που υπάρχουν και τον τομέα της κρατικής διοίκησης και για αυτό το λόγο η κυβέρνηση εδώ και ένα χρόνο υλοποιεί πάρα πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις και στον τομέα του δημοσίου και φυσικά έχουμε προετοιμαστεί, από το Σεπτέμβριο και μετά, για ένα δεύτερο κύκλο σημαντικών μεταρρυθμίσεων που θα βάλουν σε μια πιο δημιουργική, πιο αποτελεσματική τροχιά τον δημόσιο τομέα.
Στο προηγούμενο διάστημα έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό πράξη η ψηφιακή μεταρρύθμιση στο δημόσιο τομέα, στην οποία μεταρρύθμιση η συμβολή του υπουργείου Εσωτερικών είναι καθοριστική. Δεν μπορεί να υπάρχει ψηφιακή μεταρρύθμιση χωρίς τη διαλειτουργικότητα του μητρώου πολιτών, του κεντρικού συστήματος data που διαθέτει το υπουργείο. Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση του τόπου έχουμε ξεκινήσει την υπόθεση της διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού του δημόσιου τομέα. Ετοιμαζόμαστε ώστε μέσα στον επόμενο χειμώνα, αυτός είναι ο στόχος, να γίνει πράξη πλήρης περιγραφή του προσοντολόγιου. Δηλαδή να γνωρίζει ο πολίτης ποια είναι τα προσόντα που έχει κάθε συγκεκριμένη θέση στο δημόσιο τομέα και ποια είναι τα καθήκοντα του κάθε εργαζόμενου στο δημόσιο τομέα ώστε αυτοί που θα προσλαμβάνονται να έχουν ακριβώς αυτές τις προϋποθέσεις και να αξιολογείται το έργο τους με βάση την αποστολή που τους έχει ανατεθεί. Θα περιμένετε μέχρι τα Χριστούγεννα μια πολύ σημαντική νομοθετική παρέμβαση που θα αφορά το σύστημα προσλήψεων, θα είναι μεταρρύθμιση του νόμου 2190, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι συνθήκες που περιέγραψα και να επιταχυνθούν αυτές οι διαδικασίες. Το δεύτερο είναι ότι θα θεσμοθετήσουμε την τηλεργασία η οποία με την εμπειρία που αποκτήσαμε λόγω της καραντίνας είναι πάρα πολύ σημαντική και εργαζόμαστε ώστε να είμαστε έτοιμοι να τη θεσμοθετήσουμε και να μπορεί να μπει σε εκτεταμένη λειτουργία στο δημόσιο τομέα με όρους ποιοτικούς, δίκαιους.
Για το θέμα της επικάλυψης αρμοδιοτήτων
Έχουμε ήδη κάνει μια πολύ σοβαρή προεργασία με την επιτροπή υπό τον κ. Κοντιάδη καθώς πρόκειται να νομοθετήσουμε το πλήρες ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων μεταξύ των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης μεταξύ τους και απέναντι στο κράτος και ταυτόχρονα την ενίσχυση της αυτοδιοίκησης. Η αντίληψη που έχουμε είναι ότι η αυτοδιοίκηση θα πρέπει να ενισχυθεί με εξουσίες, πόρους, αρμοδιότητες και ανθρώπινο δυναμικό. Άρα έχουμε ένα σχέδιο μεταρρύθμισης του δημόσιου τομέα το οποίο το υλοποιούμε με ταχύτητα και υπευθυνότητα και επομένως θεωρώ ότι όσα περιγράφει η έκθεση Πισσαρίδη, που είναι αυτονόητες διαπιστώσεις σε μεγάλο βαθμό σε ότι αφορά την κρατική διοίκηση, υπόκεινται σε μια μεγάλη μεταβολή , σε μια μεγάλη μεταρρύθμιση τους επόμενους μήνες.
Το υπουργείο Εσωτερικών είναι σε συναγερμό . Είμαι σε συνεχή επικοινωνία με την ηγεσία της αυτοδιοίκησης, καθώς και με τους μεγαλύτερους δήμους γιατί θεωρούμε πάρα πολύ κρίσιμο και καθοριστικό να υπάρχει η συμβολή της αυτοδιοίκησης στους ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού του κορονοϊού. Είναι πάρα πολύ κρίσιμο, δεν πρέπει να μας ξεφύγει η κατάσταση γιατί δεν πρέπει τις επόμενες μέρες να υπάρξει καμία χαλάρωση των μηχανισμών ελέγχου.
Με αφορμή το αίτημα στην επιστροπή Υγείας να εισηγηθεί την επαναφορά του κλιμακωτού ωραρίου και την τηλεργασία στο Δημόσιο
Αυτό που ζήτησα είναι να μας δοθεί η δυνατότητα αυτοί οι άνθρωποι που ανήκουν στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως και στην περίοδο της καραντίνας, να παραμείνουν σπίτι τους και να εργάζονται από το σπίτι τους. Διότι βλέπουμε μια σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, βεβαίως είμαστε αυστηροί ώστε να φορούν οι εργαζόμενοι και οι πολίτες μάσκες όταν βρίσκονται σε κλειστούς χώρους στο δημόσιο τομέα αλλά παρόλα αυτά ανθρωποι οι οποίοι ανήκουν στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες από υγειονομική άποψη θεωρώ ότι είναι χρήσιμο να μείνουν σπίτι και να εργαστούν από εκεί και περιμένω την απάντηση της αντίστοιχης επιτροπής. Αντιλαμβάνομαι ότι την ίδια αντίληψη έχει και ο πρόεδρος της επιτροπής ο κ. Τσίοδρας. Σε ότι αφορά το κλιμακωτό ωράριο έχουμε έτσι κι αλλιώς στο δημόσιο δηλαδή οι δημόσιοι υπάλληλοι προσέρχονται στη δουλειά από τις 7 ως τις 9 ενώ την περίοδο της καραντίνας αυτό ήταν χωρισμένο στα 3 με ισοδύναμο τρόπο 7-8-9 από 1/3 προκειμένου να αποφεύγονται οι συγχρωτισμοί. Αυτό είναι πολύ πιθανό ότι θα ξανακάνουμε και τώρα.
Για τα οικονομικά προβλήματα των δήμων λόγω της πανδημίας
Παρακολουθούμε πολύ στενά την οικονομική κατάσταση όλων των δήμων από κοινού με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας. Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο δώσαμε έκτακτη οικονομική ενίσχυση 90 εκ. και προχωρήσαμε σε μια σειρά ακόμα διευκολύνσεων των δήμων έναντι του Ταμείου Παρακαταθηκών και δανείων για να διευκολυνθούν να και λειτουργούν κανονικά. Μέσα στο μήνα που διανύουμε θα αποτιμηθεί η κατάσταση σε κάθε δήμο μέσω του παρατηρητηρίου που διαθέτουμε και οι δήμου που θα αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα θα ενισχυθούν αναλογικά περισσότερο από την πολιτεία προκειμένου να μην υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα.