«Τα ορφανά κρούσματα είναι απροσδιορίστου προελεύσεως καθώς δεν ξέρουν πως κόλλησαν τα άτομα αυτά» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Πρωινή πτήση» με τον δημοσιογράφο Τηλέμαχο Σαντοριναίο, ο παθολόγος Αναστάσιος Σπαντιδέας.
Ο κ. Σπαντιδέας σημείωσε πως «τα ορφανά δείχνουν ότι υπάρχει διασπορά στην κοινότητα και τα άτομα αυτά μεταδίδουν τη νόσο πολύ πιο εύκολα καθώς δεν γνωρίζουν ότι είναι φορείς του ιού».
Παράλληλα ανέφερε ακόμα πως «είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να μιλήσουμε για δεύτερο κύμα στην Ελλάδα λέγοντας ωστόσο ότι αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων τότε θα υπάρχει πρόβλημα».
Ο κ. Σπαντιδέας ζήτησε από τους πολίτες να τηρούν αποστάσεις να πλένουν συχνά τα χέρια τους και να φορούν μάσκες.
Τέλος εκτίμησε ότι «το εμβόλιο θα έρθει σε πιο σύντομο χρόνο από ότι έχει γίνει με άλλα εμβόλια».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Αναστάσιου Σπαντιδέα στα Παραπολιτικά 90,1:
Για τα ορφανά κρούσματα, ο κ. Σπαντιδέας σημείωσε: «Δεν είναι μόνο η ορφανότητα των κρουσμάτων που ανησυχεί, είναι και η έκταση πλέον του προβλήματος που αρχίζει να δημιουργεί έντονα ανησυχίες γιατί όσο απλώνεται η νόσος τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να έχουμε μαζικότερα ακόμα προσβολές. Τα ορφανά κρούσματα είναι αυτά τα οποία είναι απροσδιορίστου προελεύσεως δηλαδή δεν ξέρουμε πως κόλλησαν αυτά τα άτομα».
«Τα ορφανά κρούσματα είναι ένας δείκτης ότι υπάρχουν πολλά ασυμπτωματικά άτομα τριγύρω μας. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει διασπορά στην κοινότητα πλέον αρκετών τέτοιων περιστατικών τα οποία μεταδίδουν τη νόσο πολύ πιο εύκολα καθώς δεν γνωρίζουν ότι είναι φορείς του ιού», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι έχουμε δεύτερο κύμα της νόσου, ο παθαλόγος απάντησε: «Μας εξέπληξε αρνητικά με την έννοια ότι ο κοροναϊός δεν ακολουθεί την πορεία της γρίπης και των κοινών κρυολογημάτων και άλλων ιογενών λοιμώξεων που το καλοκαίρι γνωρίζουν μια ύφεση. Ο κοροναϊός αντίθετα ακάθεκτος εξακολουθεί να επεκτείνεται σε όλο τον κόσμο προσβάλλοντας με μεγάλη συχνότητα πολλά άτομα. Είναι δύσκολο να πούμε ότι είναι δεύτερο κύμα γιατί τα προβλήματα άρχισαν με το άνοιγμα των συνόρων και την έλευση των τουριστών και των Ελλήνων που κατοικούσαν στο εξωτερικό κατά συνέπεια ήταν αναμενόμενο να αυξηθούν αυτά τα κρούσματα. Βέβαια αν συνεχιστεί με αυτό το ρυθμό η αύξηση των κρουσμάτων βεβαίως τότε θα μιλήσουμε για ένα δεύτερο κύμα».
«Από εδώ και μπρος με την αύξηση των κρουσμάτων περιμένει κανείς να δει αν πραγματικά έχει μεταλλαχθεί ο ιός, έχει γίνει ηπιότερος δηλαδή και δεν οδηγεί τα άτομα στο νοσοκομείο ή αν παραμένει εξίσου νοσογόνος και αν τις επόμενες εβδομάδες θα δούμε μια αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ», υπογράμμισε ο ίδιος.
«Με 110 άτομα ημερησίως ήδη φτάσαμε σε έναν αριθμό ο οποίας είναι αρκετά ανησυχητικός. Γενικά πάνω από 100 άτομα την ημέρα δημιουργεί μια έντονη ανησυχία και αν δούμε ότι ο αριθμός αυτός πολλαπλασιάζεται σίγουρα θα ληφθούν και πρόσθετα μέτρα. Το γενικό lockdown είναι το τελευταίο μέτρο που θα εφαρμοστεί. Δύσκολα θα ληφθεί ένα γενικό lockdown πάλι στη χώρα μας» τόνισε ο κ. Σπαντιδέας.
Ερωτηθείς αν η χρήση της μάσκας δημιουργεί προβλήματα, εξήγησε: «Όταν φοράμε τη μάσκα δεν περιορίζεται ο βαθμός οξυγόνωσης του οργανισμού μας σε βαθμό τέτοιο που να δημιουργεί προβλήματα. Αυτά είναι μύθοι οι οποίοι κατασκευάζονται από πηγές που προσπαθούν να φοβίσουν τον κόσμο».
«Τα τρία δραστικά μέτρα τα οποία δεν έχουν χάσει την αξίας τους και θα πρέπει με σχολαστική φροντίδα να τα εφαρμόζουμε είναι οι αποστάσεις που είναι εξαιρετικά αποδοτικό μέτρο, η χρήση της μάσκας και το συχνό πλύσιμο των χεριών είναι ότι καλύτερο αν θέλει κανείς να προφυλαχτεί, να εφαρμόσει για τον εαυτό του και την οικογένειά του», επισήμανε ο ίδιος.
Για το εμβόλιο, δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι το εμβόλιο θα έρθει και μάλιστα σε γρηγορότερο χρόνο από ότι έκαναν τα άλλα εμβόλια και πιστεύουμε ότι αυτό θα προσφέρει μια ανακούφιση στην ανθρωπότητα γιατί μόνο με τον γενικό εμβολιασμό θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε πάλι την κανονικότητά μας και να επανέλθουμε στους ρυθμούς εκείνους που είχαμε πριν από την εποχή του κορονοϊού. Και να παρασκευαστεί το εμβόλιο όπως μας υπόσχονται οι φαρμακευτικές εταιρείες μέχρι το τέλος του ‘20, πιστεύουμε ότι η παραγωγική διαδικασία, η διανομή και ο εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί μέσα στο ’21».