Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κος Σταύρος Κοντονής, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Κεντρικό Μαγκαζινο” με τη δημοσιογράφο Λίζα Δουκακάρου
Μεταξύ άλλων, τόνισε:
Με αφορμή την άρνηση του πρωθυπουργού για συνάντηση με τον αρχηγό της Αξιωματικής αντιπολίτευσης
Σ.ΚΟΝΤΟΝΗΣ: Έχω την εντύπωση ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε μια ακραία και κάθετη πόλωση. Το γεγονός ότι πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά ο πρωθυπουργός της χώρας δεν ενημερώνει για τα κύρια και βασικά ζητήματα τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι πράγμα πρωτόγνωρο και εντάσσεται σε κλίμα όξυνσης και πόλωσης εν όψει των πολιτικών εξελίξεων και κυρίως των εκλογών που προδιαγράφονται κατά τη γνώμη μας με σαφήνεια μετά την αποτυχία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας.
Για τη δήλωση της κας Βούλτεψης ότι πρόκειται για αυτοπρόσκληση του κ. Τσίπρα και ότι δεν δέχονται τη συνάντηση λόγω του ότι ο αρχηγός της Αντιπολίτευσης θα ζητήσει την παραίτηση του πρωθυπουργού
Σ.ΚΟΝΤΟΝΗΣ: Καταρχήν είναι αστείο να ισχυρίζεται κάποιος ότι έγινε αυτοπρόσκληση. Οι πιέσεις από το εσωτερικό της ΝΔ στον πρωθυπουργό και μάλιστα από στελέχη πρώτης γραμμής της ΝΔ όπως η κα Μπακογιάννη, ο κ. Μιχελάκης και άλλοι βουλευτές ήταν πιέσεις οι οποίες ασκήθηκαν στον πρωθυπουργό και βρέθηκε σε μια πάρα πολύ δύσκολη θέση να ολοκληρώσει αυτό το σχέδιο διχασμού και πόλωσης. Επομένως δεν ήταν από εμάς η κίνηση, ήταν από το εσωτερικό της ΝΔ και μάλιστα από βουλευτές που αμφισβητούν κάθετα την πρακτική αυτή και την πολιτική στάση του πρωθυπουργού. Επομένως, η κα Βούλτεψη σε άλλους να απευθύνει αυτούς τους ισχυρισμούς, όχι στον ΣΥΡΙΖΑ.
Για το “αγκάθι” της προεδρικής εκλογής και τις πρόωρες εκλογές
Σ.ΚΟΝΤΟΝΗΣ: Δεν θα έλεγα ότι είναι “αγκάθι” η προεδρική εκλογή. Η προεδρική εκλογή προδιαγράφεται και η διαδικασία και ο τρόπος από το σύνταγμα. Το σύνταγμα δίνει μια δυνατότητα διάλυσης της Βουλής σε περίπτωση που η Αξιωματική αντιπολίτευση και το σύνολο της αντιπολίτευσης μπορούν να σχηματίσουν έναν αριθμό 121 βουλευτών. Αυτό είναι από τα προνόμια που δίνει το σύνταγμα στην αντιπολίτευση. Επομένως, βάζοντας μπροστά το συμφέρον της χώρας και κυρίως τα συμφέροντα του ελληνικού λαού ο οποίος φτωχοποιείται και βρίσκεται σε απόγνωση, εμείς λέμε ότι συναίνεση για την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας πρέπει να δημιουργηθεί πάνω στα πολιτικά ζητήματα. Αν υπάρχει συναίνεση σε αυτά θα υπάρχει και εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας όμως είναι αδύνατον.
Εμείς είπαμε ότι αν επείγει τόσο πολύ να βγει πρόεδρος της Δημοκρατίας ας βγει πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά να ξέρουμε ότι το Φεβρουάριο θα πάμε σε εκλογές. Το σημαντικό είναι ότι σήμερα πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι τα σημαντικά ζητήματα άπτονται του θέματος του χρέους και εκεί δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση της Αξιωματικής αντιπολίτευσης με την ΝΔ διότι ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ένα πράγματα πολύ διαφορετικό από αυτά που λέει η κυβέρνηση δηλαδή ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο.