«Σημαντική στιγμή για την ΕΕ να παίρνει ένα ευρωπαϊκό δάνειο που μπαίνει στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Καινούργια μέρα» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου με αφορμή τη συμφωνία της συνόδου κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η κ. Αναγνωστοπούλου ανέφερε πως «η συμφωνία είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού και πως μένει να μάθουμε τις λεπτομέρειες της συμφωνίας».
Την ίδια στιγμή, εκτίμησε ότι «οι αποταμιεύσεις θα ξεκινήσουν αρχές του 2021» ενώ δήλωσε πως «μειώθηκαν άλλα ταμεία όπως για την έρευνα και την καινοτομία».
Αναφορικά με το σχέδιο Πισσαρίδη, σημείωσε πως «θυμίζει εποχές μνημονίου και όχι ένα αναπτυξιακό σχέδιο με επίκεντρο την κοινωνία».
Η κ. Αναγνωστοπούλου άφησε αιχμές κατά του πρωθυπουργού λέγοντας ότι «δεν μπόρεσε να συγκρουστεί με ηγέτες του Βορρά όπως έκαναν άλλοι αρχηγοί κυβερνήσεων του νότου».
Σε ότι αφορά τις αποκαλύψεις για τη συγκάλυψη στο Μάτι, δήλωσε πως «η διερεύνηση από τη δικαιοσύνη είναι σημαντική καθώς είχαμε μια εθνική καταστροφή που στοίχησε ανθρώπινες ζωές».
Ακόμη σημείωσε ότι «η πολιτική ζωή δεν μπορεί να επικεντρώνεται γύρω από κασέτες», κάνοντας λόγο για «παρακράτος παράνομων ηχογραφήσεων».
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως «αποκαλύπτεται ένα ηχογραφημένο υλικό μετά από δύο χρόνια ενώ θα έπρεπε ο πραγματογνώμονας όταν δέχθηκε πιέσεις να κάνει τότε αποκαλύψεις».
Παράλληλα η κ. Αναγνωστοπούλου έκανε λόγο για στοχοποίηση της Όλγας Γεροβασίλη από την εφημερίδα ενώ είπε πως «η πρώην υπουργός έκανε μήνυση κατά παντός υπευθύνου».
Επιπρόσθετα η ίδια διερωτήθηκε πως «εμφανίζονται το τελευταίο διάστημα ηχογραφημένα υλικά κατά της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ» ενώ δήλωσε πως «η σημερινή κυβέρνηση αξιοποιεί τέτοιου είδους υλικό».
Τέλος, η κ. Αναγνωστοπούλου ανέφερε πως «τα ελληνοτουρκικά βρίσκονται σε οριακή στιγμή και η κυβέρνηση δεν κάνει απολύτως τίποτα».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Σίας Αναγνωστοπούλου στα Παραπολιτικά 90,1:
Με αφορμή τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης, η κ. Αναγνωστοπούλου σημείωσε: «Είναι μια σημαντική στιγμή για την ΕΕ το γεγονός ότι παίρνει ένα ευρωπαϊκό δάνειο πια και το οποίο μπαίνει στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Είναι σημαντικό πράγματι και είναι ένα βήμα το οποίο δεν θα φαινόταν εφικτό πριν από μόλις κάποιους μήνες. Το θέμα είναι ότι έγινε ένας αρκετά μεγάλος συμβιβασμός, δηλαδή μειώθηκε κατά πολύ το ποσό των επιχορηγήσεων και αυξήθηκε το ποσό των δανείων Παραμένει το αρχικό ποσό που είχε προτείνει η Κομισιόν τα 750 εκ., μειώνεται το ποσό των επιχορηγήσεων αρκετά σε 390 εκ και 360 τα δάνεια. Αυτό είναι μια αναλογία που δείχνει ότι οι χώρες του Βορρά πίεσαν πάρα πολύ και κατόρθωσαν να περάσουν σε μεγάλο βαθμό αυτό που ήθελαν δηλαδή να βάλουν ένα ποσό ακόμα μεγαλύτερο στα δάνεια παρόλα αυτά είναι σημαντικό ότι έγινε εφικτό να φτάσουν σε ένα συμβιβασμό και να υπάρχει ένα ευρωπαϊκό δάνειο».
«Η Γερμάνια στάθηκε στη σωστή πλευρά της ιστορίας γιατί θα είχε τεράστιο αντίκτυπο και στην οικονομία της Γερμανίας όπως και των Βορείων χωρών για αυτό και υποχώρησαν. Βέβαια μένει να μάθουμε τις λεπτομέρειες, πως θα κατανέμονται αυτά τα χρήματα, με τι όρους, τι προϋποθέσεις κλπ», δήλωσε η ίδια.
Για το ποσό που θα πάρει η Ελλάδα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Είναι σημαντικό, επιτυχία δεν θα το έλεγα γιατί δεν μειώθηκε το συνολικό ποσό που είχε προταθεί από την Κομισιόν για να φοβόμαστε μήπως μειωθεί. Το θέμα είναι πόσα θα είναι από αυτά σε επιχορηγήσεις και πόσα σε δάνεια. Θέλω να δούμε τις λεπτομέρειες, πότε θα αρχίσουν να εκταμιεύονται. Το 2021 θα αρχίσουν να εκταμιεύονται, θέλω όμως να πω ότι μειώθηκαν από ότι φαίνεται άλλα σημαντικά ταμεία για να μπορέσουμε να έρθουμε σε αυτό το συμβιβασμό. Ταμεία που είναι εντυπωσιακό ότι μειώθηκαν αυτά τα συγκεκριμένα γιατί είναι αυτά τα ταμεία του «μέλλοντος» όπως το ταμείο δίκαιης ανάπτυξης, για την πράσινη οικονομία, μειώθηκε το horizon που είναι για την έρευνα, την καινοτομία. Πρέπει να δούμε τις λεπτομέρειες αυτής της ιστορικής μέρας για να δούμε που έχει συρρικνωθεί και κυρίως με ποιες προϋποθέσεις θα κατανεμηθούν αυτά τα χρήματα».
Για το σχέδιο Πισσαρίδη, δήλωσε: «Το κρίσιμο είναι τι σχέδιο θα παρουσιάσουμε εμείς ως Ελλάδα και από ότι έχουμε δει μέχρι τώρα το περίφημο σχέδιο Πισσαρίδη δεν φαίνεται να είναι παρήγορο για την κοινωνία. Είναι ένα σχέδιο που θυμίζει περισσότερο εποχές μνημονίου και προτάσεις του ΔΝΤ εκείνης της εποχής παρά ένα πραγματικά αναπτυξιακό σχέδιο με επίκεντρο την κοινωνία».
«Η παρουσία του Πρωθυπουργού στη Σύνοδο ήταν υποτονική μέχρι ανύπαρκτη. Από τις πληροφορίες και τα δεδομένα που έχουμε γνωρίζουμε ότι οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, Πορτογαλίας και Ισπανίας το τελευταίο διάστημα πραγματικά αλώνισαν την Ευρώπη. Εμείς δεν είδαμε πουθενά το δικό μας πρωθυπουργό, δεν συντάχτηκε με τις χώρες του Νότου με την έννοια να δώσει μάχη μαζί τους και αυτό πρέπει να το κρατήσουμε. Δεν είδαμε την κινητικότητα που θα άρμοζε σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που τα έχει ανάγκη τα χρήματα δεδομένου ότι έχει μπει σε έναν υφεσιακό κύκλο. Δεν μπόρεσε να συγκρουστεί με τις χώρες του Βορρά και εκεί μπαίνουν διάφορα ερωτηματικά», υποστήριξε η κ. Αναγνωστοπούλου.
Αναφορικά με τις αποκαλύψεις για το Μάτι, σημείωσε: «Είχαμε μια εθνική καταστροφή η οποία στοίχισε σε ζωές ανθρώπων και η διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη είναι πάρα πολύ σημαντική και πρέπει να αφεθεί ελεύθερη να κάνει τη δουλειά της. Ο τότε Πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας ανέλαβε τις πολιτικές ευθύνες, πράγμα που δεν έχει γίνει ποτέ σε αυτό τον τόπο. Αυτό είναι το πρώτο, το δεύτερο είναι ότι δεν μπορεί η πολιτική ζωή αυτής της χώρας να επικεντρώνεται γύρω από κασέτες και παράνομες ηχογραφήσεις. Η ΝΔ ξέρουμε ότι προεκλογικά έστησε όλη της την προεκλογική καμπάνια σε μια τυμβωρυχία που ήταν το Μάτι και σε μια εθνικιστική έξαρση που ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών. Η ΝΔ φώναζε ότι ο αρχηγός της Αστυνομίας πρέπει να φύγει, πρέπει να φύγει ο επιχειρησιακός αρχηγός της Πυροσβεστικής, αυτοί οι άνθρωποι αξιοποιήθηκαν με το που ήρθε η ΝΔ».
Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι είναι η ΝΔ πίσω από τις αποκαλύψεις για το Μάτι, η κ. Αναγνωστοπούλου απάντησε: «Είναι πίσω από ένα παρακράτος παράνομων ηχογραφήσεων. Εμφανίζεται την Κυριακή, ημέρα της επετείου της τραγωδίας στο Μάτι, ένα δημοσίευμα υπό τύπου αποκάλυψης. Ότι έγινε αυτό άμεση στοχοποίηση από την ίδια την εφημερίδα της τότε υπουργού της κας Γεροβασίλη, είναι τυχαίο αυτό; Η παράνομη ηχογράφηση είχε γίνει δύο χρόνια πριν, εγώ αν ήμουν πραγματογνώμονας και μου έλεγε ο προϊστάμενος μου ότι «κρύφτα, κάλυψε τα κλπ» θα του έκανα κατευθείαν μήνυση και θα δημοσιοποιούσα τον εκφοβισμό που θα μου έκανε ένα προϊστάμενος. Μετά από δύο χρόνια γίνεται μήνυση με αυτό το ηχογραφημένο υλικό και εμφανίζεται στην καλή εφημερίδα Καθημερινή, δεν θα πω εγώ πως εμπλέκεται η ΝΔ, δημοσιογράφος είσαστε τα ξέρετε, 20 εκατομμύρια έχουνε πέσει, έλεος δηλαδή! Επιρρίπτω ευθύνες σε μια εφημερίδα η οποία επιλέγει την ημέρα της επετείου από εκεί και πέρα τα άλλα ας τα δει η Δικαιοσύνη».
«Η κα Γεροβασίλη έχει κινηθεί νομικά κατά παντός υπευθύνου. Η εφημερίδα έχει ευθύνη για αυτά που αναπαράγει οπότε αναλαμβάνει την ευθύνη της απέναντι στο νόμο», δήλωσε επιπρόσθετα.
«Έχουμε τις τελευταίες εβδομάδες συνέχεια ηχητικά που εμφανίζονται από την περίοδο που ήτανε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και αναρωτιέμαι η ΝΔ την αντιπολίτευση την έκανε φανερά οξύνοντας τα πνεύματα μονίμως και από την άλλη κρυφά με κασέτες οι οποίες κυκλοφορούνε ανάλογα με τα προβλήματα που έχει η κοινωνία; Έχουμε μια κυβέρνηση η οποία αξιοποιεί τέτοιου είδους υλικό και οι εφημερίδες οι οποίες πρόσκεινται στη ΝΔ αξιοποιούν τέτοιου είδους υλικό, κρίσιμες στιγμές τις οποίες χρειάζεται η κυβέρνηση», ισχυρίστηκε η ίδια.
Για τα ελληνοτουρκικά, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Ξέρουμε που είμαστε με τα ελληνοτουρκικά γιατί ενώ έχουμε ένα κρίσιμο θέμα εμείς ασχολούμαστε μονίμως με κασέτες αντί να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. ...Εμφανίζονται σε αυτές τις στιγμές για να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη κασέτες. Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει, εδώ έχουμε πλήγμα κατά της δημοκρατίας συστηματικά από τη ΝΔ και τα μεγάλα προβλήματα μένουν στο περιθώριο. Μια κυβέρνηση που για τα ελληνοτουρκικά δεν έκανε απολύτως τίποτα, έχουμε φτάσει σε οριακή στιγμή».