«Άθλια η απόφαση της Τουρκίας για την Αγία Σοφία, καθώς καταρρακώνει κάθε έννοια διεθνούς δικαίου» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ‘’Secret’’ με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης.
Ο κ. Βορίδης εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τη στάση της Ελληνικής πλευράς στο χθεσινό συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, καθώς όπως σημείωσε «θα ενεργοποιηθεί άρθρο της συνθήκης της ΕΕ για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας».
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζήτησε να υπάρξουν κυρώσεις για τη στάση της Τουρκίας.
Την ίδια στιγμή τόνισε πως «η Αγία Σοφία έχει πρόσθετο βάρος και πρόσθετο συναισθηματικό φορτίο για τους Έλληνες».
Παράλληλα σημείωσε πως «η εκάστοτε κυβέρνηση έχει υποχρέωση να διαμορφώνει την εξωτερική πολιτική της» και σημείωσε πως «για να υπάρξει συναίνεση θα πρέπει η Τουρκία να αναιρέσει τις απειλές πολέμου».
«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της», τόνισε ο κ. Βορίδης.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μάκη Βορίδη στα Παραπολιτικά 90,1:
Αναφερόμενος στην απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει της Αγία Σοφία σε τζαμί, ο κ. Βορίδης σημείωσε: «Πρόκειται περί αθλίας αποφάσεως η οποία καταρρακώνει κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και κάθε έννοια σεβασμού παγκόσμιων πολιτιστικών μνημείων όπως είναι η Αγιά Σοφιά αλλά και ενός μνημείου που η χρήση του πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τον τρόπο που έχει κατασκευαστεί. Αυτό λεει η UNESCO. Δηλαδή η χρήση στην πραγματικότητα της Αγιά Σοφιάς έπρεπε να είναι χρήση εκκλησίας. Αν κάποιος σέβεται την αξία αυτού του μνημείου τότε θα πρέπει να το χρησιμοποιήσει ως εκκλησία. Εν πάση περιπτώσει χρησιμοποιείτο ως μουσείο αλλά η μετατροπή του σε τζαμί είναι πραγματικά μια απόφαση που περιφρονεί κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και σεβασμού της ταυτότητας των μνημείων».
«Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος από την εξέλιξη που έχουν πάρει τα πράγματα σε ότι αφορά το εσωτερικό μας με την έννοια ότι η κυβέρνηση είπε κάτι πάρα πολύ σαφές χθες στο Συμβούλιο Υπουργών. Είπε ότι σε περίπτωση που συνεχίσουν οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας ή που πάρουν έναν χαρακτήρα πέρα από τα λόγια, πάρουν ένα χαρακτήρα πράξης θα ενεργοποιηθεί μια συγκεκριμένη διάταξη η οποία υπάρχει μέσα στην ευρωπαϊκή συνθήκη η οποία απαιτεί να συμπαρασταθούν οι ευρωπαϊκές χώρες με αμυντικό τρόπο πια, να συμπαρασταθούν παρατάσσοντας αμυντικές δυνάμεις δίπλα στη χώρα που δέχεται αυτή την προσβολή. Αυτή είναι η ύψιστη αίσθηση αλληλεγγύης στην ΕΕ, έχει αποτυπωθεί νομικά και για αυτό έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον κ.Μητσοτάκη για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το ζήτημα αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους χειρισμούς του πρωθυπουργού και το λεω αυτό γιατί γνωρίζω τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται και χειρίζεται τα θέματα ο συγκεκριμένος πρωθυπουργός. Σας λεω ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος θα προστατευτούν αποτελεσματικά», επισήμανε ο ίδιος.
Γα τη πρόταση του να μετατραπεί σε μουσείο μνήμης της γενοκτονίας του ελληνικού το μουσείο Κεμάλ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέφερε: «Αυτό το οποίο είπα προφανώς το είπα λέγοντας ταυτοχρόνως ότι εγώ δεν υποδεικνύω την εξωτερική πολιτική της Ελλάδος, κάνω σκέψεις επ’ αυτής, και εκείνο που πρέπει να κρατηθεί ως βασικό νόημα και περιεχόμενης της δικής μου δηλώσεως και στο οποίο είμαι απόλυτα εναρμονισμένος με την κυβερνητική θέση είναι ότι πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις για τη στάση της Τουρκίας. Σε αυτό συντονιστήκαμε απολύτως με τον κ. Πέτσα».
Για τη στάση της διεθνούς κοινότητα στο θέμα της Αγίας Σοφίας, δήλωσε: «Η Αγιά Σοφιά έχει ένα ειδικό ιστορικό και συναισθηματικό βάρος για τους Έλληνες. Για εμάς έχει ένα πρόσθετο βάρος, ένα πρόσθετο συναισθηματικό φορτίο, έχει μια πρόσθετη αίσθηση ιστορικής αυτοσυνειδησίας και ιστορικής ταυτότητας από κάποιον ο οποίος είναι στις ΗΠΑ, στη Γερμανία ή στη Ρωσία. Εκεί οι άνθρωποι το βλέπουν από τη δική τους σκοπιά, η σκοπιά τους είναι αφενός του σεβασμού ενός πολιτιστικού μνημείου και αφετέρου από την πλευρά του σεβασμού ενός χριστιανικού μνημείου όσοι είναι χριστιανοί. Αλλά ο καθένας με τις ισοσταθμίσεις του και με τις μετρήσεις τις οποίες κάνει και με το ζύγι που έχει στα δικά του εθνικά συμφέροντα».
«Έχει πολύ μεγάλο βαθμό έχει σημασία το να μπορέσουμε να φέρουμε τους διεθνείς οργανισμούς να ταυτιστούν με τη θέση την οποία υποστηρίζουμε εμείς, και είναι σημαντικό ότι έρχεται σήμερα η ΕΕ και αφενός καταδικάζει τη στάση της Τουρκίας αφετέρου πρόκειται να εξετάσει κυρώσεις. Επίσης είναι πολύ σημαντικό ότι τίθεται το ζήτημα της αμυντικής αλληλεγγύης απέναντι σε βαλλόμενο κράτος μέλος της ΕΕ αλλά επίσης είναι σαφές και ξεκάθαρο, και έχει αποδειχθεί, ότι ένα σημαντικό βάρος αυτών των προκλήσεων πέφτει στο εθνικό κράτος. Στον τρόπο με τον οποίο θα διαρθρώσει ο καθένας το πρόβλημά του για να το αντιμετωπίσει. Δεν έχουν όλοι το ίδιο πρόβλημα, οι Γερμανοί πχ δεν βλέπουν το πρόβλημα στο Αιγαίο με τον ίδιο τρόπο που το βλέπει η Ελλάδα, η Κύπρος ή με τον τρόπο που το βλέπει η Γαλλία. Άρα σημασία κάθε φορά στην εξωτερική πολιτική είναι να συναρθρώνεις αυτά τα προβλήματα, αυτές τις διαφορετικές τάσεις και να διαμορφώνεις συμμαχίες τέτοιες ώστε να παίρνεις το κατάλληλο αποτέλεσμα και νομίζω ότι αυτό είναι που κάνει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση», σημείωσε επιπρόσθετα.
Ερωτηθείς αν υπάρχει περιθώριο για εθνική γραμμή, ο υπουργός απάντησε: «Η εκάστοτε κυβέρνηση έχει κάθε ευθύνη και κάθε συμφέρον να προσπαθεί να συνθέσει απόψεις κατά το δυνατόν ευρύτατα αποδεκτές στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής. Ομως χρειάζεται δύο για να γίνει αυτός ο χορός. Γιατί αν από την άλλη μεριά πχ υιοθετούνται άκριτα οι θέσεις της Τουρκίας είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει μια τέτοια σύνθεση. Για παράδειγμα όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα σε όλη την κρίση που είχαμε με την Τουρκία στο θέμα της μετανάστευσης η αξιωματική αντιπολίτευση είχε μια επαμφοτερίζουσα γραμμή. Από τη μια μεριά καλά κάνατε που κλείσατε τα σύνορα , από την άλλη μεριά όμως πρέπει να περνάνε οι μετανάστες. Από τη μια υιοθετούμε όλες τις ψευτοκαταγγελίες που έκανε η Τουρκία αλλά ακόμα και τώρα ναι μεν συμφωνούνε πχ στη διεθνοποίηση του ζητήματος αλλά από την άλλη μεριά πρέπει να ανοίξουμε και σε μια κατεύθυνση διαλόγου όλα τα ζητήματα».
«Τι να συζητάμε δηλαδή γιατί συζήτηση επί των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν μπορεί να υπάρξει με την Τουρκία. Όπως είναι και πολύ δύσκολο αντικειμενικά να υπάρξει ένας διάλογος με την Τουρκία στη βάση της απειλής πολέμου. Δεν γίνεται πρέπει να έχεις απέναντι σου ένα συνομιλητή ο οποίος σέβεται τους βασικούς κανόνες για να μπορέσεις να έχεις ουσιαστική συνομιλία. Άρα αν δεν αναιρεθεί αυτή η στάση από την πλευρά της Τουρκίας, δηλαδή αν δεν αναιρεθούν οι απειλές πολέμου, αν δεν αναιρεθεί μια στάση η οποία είναι συνολικά προσβλητική για το διεθνές δίκαιο, άμα δεν έχεις το διεθνές δίκαιο ως βάση της συζητήσεως τότε ποια είναι η βάση της συζήτησης; Δεν υπάρχει», συμπλήρωσε.
«Η Ελλάδα πρέπει να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα απέναντι σε μια χώρα η οποία είναι προφανές ότι κινείται εκτός οποιουδήποτε πλαισίου. Αυτή τη στιγμή η Τουρκία είναι εκτός οποιουδήποτε πλαισίου. Θεωρώ ότι οι χώρες έχουν αρχίσει και το αντιλαμβάνονται αυτό, το Ισραήλ είναι μια τέτοια χώρα, η Γαλλία είναι μια τέτοια χώρα είναι σημαντικό να το καταλάβει το σύνολο της ΕΕ άλλα εμείς σε κάθε περίπτωση πρέπει να είμαστε έτοιμοι, και είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», τόνισε ο κ. Βορίδης.
Παράλληλα ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι «δεν γίνεται να μην έχει οποιαδήποτε επίπτωση η συμπεριφορά της Τουρκίας και σε οικονομικό επίπεδο. Είναι και αντιφατικό, από τη μια μεριά να περιγράφουμε την Τουρκία ως ένα παίκτη ο οποίος παραβιάζει συστηματικά κάθε αρχή και κάθε κανόνα του δυτικού κόσμου και του ευρωπαϊκού πολιτισμού, και από την άλλη μεριά να συνεχίζουμε να κάνουμε δουλειές σαν να μην τρέχει τίποτα. Έχουμε περιθώριο να πιέσουμε σε αυτό και έχουμε ξεκινήσει ήδη να το κάνουμε».