Ο Βουλευτής της ΝΔ, κος Προκόπης Παυλόπουλος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.
Μεταξύ άλλων, δήλωσε:
Ερωτηθείς για τη συνταγματική αναθεώρηση και το θέμα του βασικού μετόχου
Π.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η αναθεώρηση του άρθρου 14 παράγραφος 9 δεν ετέθη από εμένα ετέθη από την πλευρά της ΝΔ με βάση την προεργασία που έχει γίνει. Δεύτερον θέλω να τονίσω αυτό που διευκρίνισα σε όλους τους τόνους και δεν αντιλαμβάνομαι γιατί κάποιοι θεωρούν ότι επανέρχεται θέμα βασικού μετόχου είναι το ότι η αναθεώρηση του άρθρου 14 παρ. 9 είναι αναγκαία γιατί όπως είναι γνωστό στο τέλος του 2008 είχε εκδοθεί από το δικαστήριο της ΕΕ η απόφαση που αφορούσε τις διατάξεις του βασικού μετόχου. Η απόφαση αυτή είναι πολύ σημαντική γιατί σας θυμίζω ότι η ΕΕ είχε αμφισβητήσει το αν και κατά πόσο η διάταξη του συντάγματος όπως έχει σήμερα, είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Η απόφαση του δικαστηρίου της ΕΕ αποφάνθηκε ότι δεν υπάρχει καμία αντίθεση του συντάγματος μας με το ευρωπαϊκό δίκαιο επομένως μπορούμε να το εφαρμόζουμε όπως νομίζουμε και όπως θέλει κάθε κυβέρνηση πλην όμως στην απόφαση αυτή περιλαμβάνονται ορισμένες διευκρινήσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν σχετικά με τον 14 παρ. 9 ώστε διατηρώντας τη σημερινή του δομή να συμπληρωθεί για να μην υπάρχει στο μέλλον κάτι. Δεν επανέρχεται κάποιο θέμα βασικού μετόχου γιατί το άρθρο 14 παράγραφος 9 δεν έχει αλλάξει, είναι απαράλλαχτο όπως αναθεωρήθηκε το 2001 θα υπάρξει αυτή η διευκρίνηση η ποία θα γίνει από την επόμενη Βουλή γιατί τώρα αυτό που προτείνουμε είναι να είναι αναθεωρητέα η σχετική διάταξη.
Για τις εκλογές
Π.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω πόσο κοντά είναι οι εκλογές αλλά κατά την εκτίμησή μου το θέμα της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας για λόγους θεσμικούς και σεβασμού του συντάγματος και για να μην επαναλάβουμε όλα όσα έγιναν επί εποχής Γ. Παπανδρέου το 2009 που οδήγησαν εκεί που οδήγησαν, πρέπει να εκλεγεί πρόεδρος Δημοκρατίας για να σεβαστούμε το σύνταγμα. Αν υπάρχει διαφωνία στο πρόσωπο του προέδρου της Δημοκρατίας να καταλάβω ότι πάμε σε εκλογές , το να λέμε όμως αυτή τη στιγμή ότι ό,τι και να γίνει, οποιοδήποτε πρόσωπο και αν επιλεγεί θα οδηγηθούμε σε εκλογές αυτό σημαίνει έμμεση καταστρατήγηση του συντάγματος και αυτές τις ώρες πρέπει να σεβόμαστε τους θεσμούς.
Για την πρόταση του κ. Κ. Μητσοτάκη ότι πρέπει η κυβέρνηση να ανακοινώσει το όνομα του υποψήφιου προέδρου της Δημοκρατίας
Π.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η άποψή μου είναι θεσμική δεν κάνω κριτική των απόψεων του κ. Μητσοτάκη. Θέλω να τονίσω ότι κάθε πράγμα στον καιρό του, εγώ ξέρω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα τεράστιο αντικείμενο το οποίο αφορά τον αγώνα που δίνει η κυβέρνηση διαπραγματευόμενη με την Τρόικα και με τις παράλογες απαιτήσεις της αν αποπροσανατολίσουμε τη συζήτηση σε ότι αφορά το ζήτημα αυτό τότε νομίζω ότι δεν προσφέρουμε υπηρεσία ούτε στο ένα ζήτημα που αφορά τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ούτε στο άλλο που αφορά την διαπραγμάτευση.
Μόλις τελειώσει αυτή η φάση που είναι πάρα πολύ κρίσιμη φάση και η χώρα ξαναμπεί σε αυτό τον ομαλό ρυθμό που πρέπει να έχει δηλαδή της επικαιρότητας κατά περίπτωση τότε μπορεί να τεθεί. Ένα είναι γεγονός ότι δεν μπορεί το θέμα αυτό να μην τεθεί αμέσως μετά τις γιορτές.
Το μεγάλο ζήτημα δεν είναι το θέμα του ονόματος του προέδρου της Δημοκρατίας, το μεγάλο ζήτημα είναι η στάση της Αξιωματικής αντιπολίτευσης και όχι μόνο, ενός μεγάλου μέρους της αντιπολίτευσης που λέει ότι πρόσωπο που να προτείνεται να θυμάστε ότι εγώ θέλω εκλογές άρα τι θα ωφελούσε όταν έχει αυτή τη στάση και δεν αλλάζει αυτή τη στάση ο κ. Τσίπρας και βεβαίως μερικά από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τι θα άλλαζε εάν έβγαινε κάποιο όνομα απλά θα καίγαμε ένα όνομα ή θα βάζαμε ένα όνομα γενικότερα σε όλη αυτή τη συζήτηση πράγμα που δεν ταιριάζει ούτε στον θεσμό της δημοκρατίας ούτε βεβαίως στο κύρος που θα είχε το πρόσωπο αυτό.
Τούτη την ώρα αυτό που πραγματικά με νοιάζει και νομίζω ότι αυτό μπορεί να το προσφέρει κανείς στην κυβέρνηση γιατί το έχει ανάγκη, είναι να υπάρξει μια ομόρρυθμη στήριξη, όχι μόνο των βουλευτών της συγκυβέρνησης αλλά όλων των δυνάμεων γιατί όταν δίνεις μια μάχη για διαπραγμάτευση που αφορά έναν λαό ο οποίος έπαθε αυτά που έπαθε και έχεις απέναντι μια Τρόικα η οποία έχει παράλογες απαιτήσεις αυτή τη στιγμή, εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να δείξουμε ότι έχουμε ένα ενιαίο εθνικό μέτωπο. Παραμερίζοντας τις διαφορές μας να αγωνιστούμε ακριβώς για να αμυνθούμε απέναντι σε παράλογες απαιτήσεις.
Σε αυτή τη μάχη πρέπει να παραμερίσουμε τις διαφορές, μόλις τελειώσει αυτή η μάχη και ελπίζω να τελειώσει καλά για τον τόπο, ξανά οι διαφορές μας είναι εδώ να τις λύσουμε με τελικό κριτή τον ελληνικό λαό φυσικά.