«Προκύπτει θέμα ποινικών ευθυνών για τον αστυνομικό που βρισκόταν εκτός υπηρεσίας και απέτρεψε σύλληψη κουκουλοφόρου», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ‘’Secret’’ με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο Θάνος Πλεύρης, βουλευτής της ΝΔ και μέλος της προανακριτικής επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
Ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι «ο αστυνομικός είναι υπεύθυνος ασφάλειας του ΣΥΡΙΖΑ».
Αναφορικά με το νόμο για τις δημόσιες συναθροίσεις, υπογράμμισε πως «επιθυμία της κυβέρνησης είναι να γίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην κινδυνεύουν οι ζωές και οι περιουσίες των Ελλήνων».
Την ίδια στιγμή διευκρίνισε ότι «με τις ρυθμίσεις δεν θα υπάρχουν συγκεντρώσεις και αντισυγκεντρώσεις στο ίδιο σημείο ενώ θα υπάρχει και υπεύθυνος συγκεντρώσεων».
Ο κ. Πλεύρης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θέλει να υπάρχει πλαίσιο για τις πορείες και θέλει να ξανασυνδεθεί με τους μπαχαλάκηδες.
Για τις μολότοφ, σημείωσε πως «έχει γίνει κακούργημα».
Σε ότι αφορά τις αποκαλύψεις των Παραπολιτικών, του επιχειρηματία Καλογρίτσα και τις καταγγελίες Μιωνή, τόνισε ότι αποδεικνύεται ότι κάποιοι «ήθελαν να ελέγξουν τους αρμούς της εξουσίας δηλαδή την δικαιοσύνη και τα Μέσα Ενημέρωσης».
Παράλληλα εκτίμησε πως «ο φάκελος Καλογρίτσα θα έρθει στη Βουλή» ενώ εξέφρασε την προσωπική του άποψη ότι «σε ένα συνολικό πλαίσιο θα πρέπει να διερευνηθούν όλες οι διαφορετικές καταγγελίες».
Σε ότι αφορά την εξεταστική για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ανέφερε πως «την Τρίτη τα κόμματα θα παραδώσουν τα πορίσματα τους και μετά από δύο εβδομάδες θα γίνει συζήτηση στη Βουλή».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Θάνου Πλεύρη στα Παραπολιτικά 90,1:
Αναφορικά με την καταγγελία ότι Αξιωματικός της ΕΛΑΣ απέτρεψε σύλληψη κουκουλοφόρου, ο βουλευτής της ΝΔ σημείωσε: «Έχει γίνει μια αναφορά αξιοποίνων πράξεων από τον ειδικό φρουρό ο οποίος καταγγείλει ότι κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που γινόντουσαν όταν έφτασε στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ και κάποιος των απώθησε από το συγκεκριμένο μπλοκ πήγε να τον συλλάβει και κατά την επιχείρηση της σύλληψής του ένας άλλος κύριος ήρθε, έσπρωξε τον αστυνομικό, άφησε τον άλλο να φύγει, δηλαδή δεν μπόρεσε να τον συλλάβει λέγοντάς του «τι κάνεις εδώ είναι το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ και εγώ είμαι συνάδελφός υπεύθυνος ασφαλείας του ΣΥΡΙΖΑ». Δεν γνωρίζω ποια ακριβώς είναι η οργανική του θέση αλλά το Σωματείο των Ειδικών Φρουρών με ενημερώνει ότι υπηρετεί στην ασφάλεια του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει αναφορά με τα γεγονότα ακριβώς όπως σας περιγραφώ και σε αυτά τα γεγονότα καταγγέλλεται ότι ο αξιωματικός παρεμπόδισε τον ειδικό φρουρό να κάνει τον καθήκον του δηλαδή να συλλάβει άνθρωπο ο οποίος εκείνη τη στιγμή είχε κάνει παράνομη πράξη. Γεννώνται, βάσει της καταγγελίας και της αναφοράς, θέματα ποινικών ευθυνών».
«Ο συγκεκριμένος ειδικός φρουρός στο παρελθόν έχει δεχτεί πυροβολισμό, έχει πάρει εύφημη μνεία ο άνθρωπος που πήγε να κάνει σύλληψη. Είναι ένας ειδικός φρουρός ο οποίος αγωνίζεται να δίνει μάχες και τον έχουν πυροβολήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.
Για το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συναθροίσεις, ανέφερε: «Αυτό το οποίο εμείς επιθυμούμε, και το είχαμε πει και προεκλογικά, είναι οι συναθροίσεις να γίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν αυτοί που θέλουν να διαμαρτυρηθούν να διαμαρτυρηθούν και να μην κινδυνεύουν οι ζωές και οι περιουσίες των ελλήνων καθώς επίσης και να μπορούν να κινούνται στο κέντρο. Θεωρούμε ότι με τις ρυθμίσεις που φέρνουμε που σημαίνει ότι δεν θα έχουμε συγκεντρώσεις και αντι-συγκεντρώσεις στο ίδιο σημείο, θα γίνονται σε διαφορετικά σημεία. Θα υπάρχει υπεύθυνος των συγκεντρώσεων. Μας λένε «πόσο θα κινδυνεύει αυτός ο υπεύθυνος;», ο υπεύθυνος κινδυνεύει σε τρεις περιπτώσεις. Πρώτον, εάν δεν πειθαρχήσει στις εντολές της Αστυνομίας εκείνη τη στιγμή. Δεύτερον, εάν μέσα στην ομάδα του έχουν μπει άτομα όπως αυτοί που λέμε με τις μολότοφ και δεν το καταγγείλει στην Αστυνομία. Αυτοί που κάνουν τα στραβά μάτια, γιατί υπάρχουν και τέτοια μπλοκ, υπάρχουν μπλοκ που περιφρουρούν και δεν γίνεται τίποτα και υπάρχουν κάποια άλλα μπλοκ που αναγκαστικά οι συμμετέχοντες δεν κάνουν παράνομες πράξεις αλλά εκεί παρεισφρέουν οι περίεργοι και οι υπεύθυνοι εκείνων των μπλοκ δεν κάνουνε τίποτα και τους αφήνουνε να λειτουργούν. Οφείλεις να ενημερώσεις της Αστυνομία και οφείλουν αυτοί που συμμετέχουν να μην έχουν όπλα. Αυτά αλλά εμείς λέμε ότι θέλουμε να τα εξορθολογήσουμε ώστε να διαμαρτύρονται όσοι θέλουν να διαμαρτυρηθούν και να μπορούν και όλοι οι άλλοι πολίτες να απολαμβάνουν την πόλη τους χωρίς καθημερινά να γίνεται έρμαιο το κέντρο της Αθήνας».
Για τις μολότοφ, ο κ. Πλεύρης δήλωσε ότι «εχει γίνει πάλι κακούργημα η διαδικασία, για αυτό το λόγο κάνουμε ένα τέτοιο πλαίσιο ώστε να λειτουργεί καταρχήν αποτρεπτικά στον κόσμο που θα πάει εκεί να κάνει παράνομές πράξεις ώστε να γίνουν ακόμα πιο απομονωμένα τα φαινόμενα αυτά για να μπορεί και η Αστυνομία πολύ πιο εύκολα να τους συλλαμβάνει».
«Εγώ θα περίμενα από το ΣΥΡΙΖΑ να ερχόταν και να έλεγε «συμφωνούμε ότι πρέπει να υπάρχει πλαίσιο για τις πορείες αλλά κατά την άποψή μας αυτό το πλαίσιο το οποίο βάζετε είναι περιοριστικό για αυτούς τους λόγους». Αυτό που έκανε λίγο πολύ το ΚΙΝΑΛ και έφερε πέντε αλλαγές και κάποιες από αυτές γίναν δεκτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινάει από μια άλλη αρχή ότι δεν πρέπει να υπάρχει πλαίσιο για τις πορείες. Δεν θέλει να υπάρχει πλαίσιο για τις πορείες γιατί στην πραγματικότητα δεν είναι να ξαναγυρίσουμε στο 2012, με αυτές τις ομάδες που δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ αισθάνεται μια οικειότητα και για αυτό αν είδατε την περίοδο που κυβέρνηση έγιναν ολόκληρα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία που μαζεύτηκε τόσος κόσμος στην Αθήνα που δεν είχε μαζευτεί ποτέ, και ο κόσμος που μαζεύτηκε, μαζεύτηκε ειρηνικότατα και πάλι σε αυτό τον κόσμο επέλεξε να κάνει επιθέσεις χωρίς να έχει πέσει όχι μολότοφ, δεν έπεσε λουλούδι. Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ γυρνώντας πίσω αυτή τη νοοτροπία και θέλοντας να προετοιμάσει τους ανθρώπους τους οποίους χάιδευε διαχρονικά, τους ανθρώπους των Εξαρχείων, των ομάδων που θέλουνε να είναι μπαχαλάκηδες προσπαθεί να ξανασυνδεθεί μαζί τους διότι στο κομμάτι της εξουσίας θεωρήθηκαν ότι είχαν χάσει τη ριζοσπαστικοποίησή τους και βρίσκει την ευκαιρία τώρα αντί να έρθει να πει αυτό το οποίο φέρνετε έχει αυτά τα προβλήματα πάμε να το κάνουμε καλύτερο ουσιαστικά να συνταχθεί με αυτούς που λένε» τίποτα, ελεύθερες πορείες , ελεύθερες οι διαδηλώσεις και ας γίνεται το έλα να δεις», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Αναφορικά με τις αποκαλύψεις των Παραπολιτικών και Καλογρίτσα, επισήμανε: «Από την εφημερίδα σας από την πρώτη στιγμή έχετε αναδείξει κάποια θέματα παραδικαστικών και παρακρατικών ουσιαστικά λειτουργιών. Έχουμε ένα τέτοιο φαινόμενο, έχουμε την υπόθεση της Novartis η οποία τρέχει και με τις τελευταίες εξελίξεις και με την απόφαση αλλά και με τις καταγγελίες που γίνονται βλέπουμε μια λειτουργία που ουσιαστικά να έχει στηθεί ένα παραδικαστικό κύκλωμα. Βλέπουμε από την άλλη πλευρά καταγγελίες από έναν , τον κ. Μιωνή, που τις τεκμηριώνει με έγγραφα. Βλέπουμε την υπόθεση Καλογρίτσα, κάτι το οποίο το ακούγαμε και το ζούσαμε και σε ανείπωτη φάση δύο άτομα τα οποία έχουν εμπλακεί στη διαδικασία είτε πήραν είτε δεν πήραν άδεια, αναφέρομαι και στον κ Κοντομηνα και τον κ. Μαρινάκη σε διαφορετικό χρόνο... έρχονται και λένε αυτό, και ξαφνικά έρχεται ο κ. Καλογρίτσας δίνει μια καταγγελία που δεν στηρίζεται μόνο στην καταγγελία και ξαφνικά φέρνει κάποιες διαδρομές με mail και αποδεικτικό υλικό που δείχνει ότι κάποια χρήματα πηγαινοέρχονταν με κάποιο τρόπο. Που άμα ήταν χρήματα μιας τυπικής σύμβασης έργου δεν θα χρειαζόταν να πηγαίνουν Εμιράτα, να γυρνάνε Κύπρο να φτάνουν στο τοπικό και έρχεται και η κατάθεση που έχει πει και κουμπώνει όλο αυτό το οποίο έχουμε ακούσει, του ενδιαφέροντος δηλαδή να γίνει το ΣΥΡΙΖΑ channel και της πίεσης ουσιαστικά σε ανθρώπους να ενδώσουν προκειμένου να βρεθούν τα χρήματα να γίνουν. Όλο αυτό μας δείχνει αυτό το οποίο λέγεται ότι κάποιοι θελαν να ελέγξουν τους αρμούς της εξουσίας και αρμοί της εξουσίας κατά βάση είναι η Δικαιοσύνη και τα ΜΜΕ. Γιατί με τη Δικαιοσύνη μπορούσαν να στοχοποιούν κόσμο και με τα ΜΜΕ να υποδηλώσουν οποιονδήποτε πήγαινε αντίθετα. Και δεν μείναν μόνο στη στοχοποίηση πολιτικών προσώπων προκύπτει ότι στοχοποίησαν και φυσικά πρόσωπα. Και υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανοιχτές υποθέσεις στη Δικαιοσύνη που σταδιακά δικαιώνονται αλλά αυτές οι υποθέσεις ξεκίνησαν από μια δυστυχώς πολύ λυπηρή περίοδο που φαίνεται ότι υπήρχαν πιέσεις σε εισαγγελικούς λειτουργούς».
«Πρώτα από όλα ξεκίνησε το ποινικό σκέλος των καταγγελιών Καλογρίτσα με τη μήνυση που έγινε, προφανώς αυτός ο φάκελος θα έρθει στη Βουλή. Με βάση το αποδεικτικό υλικό το οποίο θα έρθει φαντάζομαι η πλειοψηφία θα το κρίνει αλλά η δική μου άποψη σε ένα συνολικό πλαίσιο και εκτός ποινικών ευθυνών θα πρέπει να διερευνηθούν όλες αυτές οι διαφορετικές καταγγελίες. Γιατί η προανακριτική επιτροπή που ολοκληρώνουμε τώρα περιόρισε τον κύκλο της σε ένα πρόσωπο πολιτικό, τον κ.Παπαγγελόπουλο και σε συγκεκριμένες υποθέσεις, οι ευθύνες όμως που γεννούνται για άλλα πρόσωπα είτε πολιτικές είτε και ενδεχομένως ποινικές ήταν κάτι που ξεπερνάει την παρούσα προανακριτική επιτροπή και σίγουρα θα προβληματίσει εάν και εφόσον όλες αυτές που έχουν συγκεντρωθεί οι διαφορετικές υποθέσεις με την ίδια μεθοδολογία όμως, θα πρέπει να αποτελέσουν και αντικείμενο έρευνας κάτι ευρύτερου. Η άποψή είναι ότι προφανέστατα αυτά δεν μπορούν να μένουν στο σκοτάδι και να λιμνάζουν», συμπλήρωσε.
Για την προανακριτική γα τον κ. Παπαγγελόπουλο, υπογράμμισε: «Οι χρόνοι είναι συγκεκριμένοι, την Τρίτη τα κόμματα παραδίδουν τα πορίσματά τους και θα βγει μια διαδικασία την Τετάρτη συζήτησης επ’ αυτών και αν και εφόσον υπάρχουν κάποιες δυνατότητες συγκλίσεων, είναι ένα τυπικό μέρος, και την Τετάρτη παραδίδονται τα πορίσματα στον πρόεδρο της Βουλής και τρέχει μετά η διαδικασία της συζήτησης επί των πορισμάτων που ο κανονισμός της Βουλής συζητάει να είναι μετά από 5 μέρες προκειμένου να έχουν πάρει τα πορίσματα όλοι οι βουλευτές και να μπορέσουν να τα αξιολογήσουν. Οι χρόνοι είναι την άλλη εβδομάδα η κατάθεση του πορίσματος και μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες που μένουνε, και βάσει των προθεσμιών που υπάρχουνε, να γίνει και η συζήτηση».