«Προς το παρόν δεν εξετάζουμε το ενδεχόμενο να καταργήσουμε τα πανηγύρια μετά τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν σε κάποιες περιπτώσεις» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ‘’Secret’’ με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης.
Ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε πως «η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την λειτουργία τους και θα επιβάλλονται πρόστιμα», ενώ ανέφερε πως «εάν συνεχιστεί μια ακραία κατάσταση θα λάβουμε μέτρα».
Την ίδια στιγμή ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων απέκλεισε το ενδεχόμενο οριζόντιου lockdown σημειώνοντας ότι «όπου χρειάζεται θα γίνονται τοπικές παρεμβάσεις».
Για την κίνηση στην αγορά, ανέφερε πως «η κατάσταση βελτιώνεται» και τόνισε πως «το λιανικό εμπόριο κινείται στα περυσινά επίπεδα ενώ τα εμπορικά καταστήματα λειτουργούν σε ένα καλό επίπεδο».
Αναφορικά με τα δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, σημείωσε πως «θα δοθούν 7 δισεκατομμύρια ευρώ», υπογραμμίζοντας ότι «εντός του μήνα θα εκταμιευθεί ένα δισεκατομμύριο ευρώ».
Παράλληλα εκτίμησε ότι «έως το τέλος Αυγούστου θα έχει εκταμιευθεί το 50% από τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ».
Για τα χρήματα από το νέο ΕΣΠΑ, ο κ. Παπαθανάσης δήλωσε πως «θα πρέπει να εγκριθεί ο χάρτης περιφερειακών ενισχύσεων».
Εν κατακλείδι, ο υπουργός διευκρίνισε πως «από το ΕΣΠΑ και το ταμείο ανάκαμψης θα πέσουν στην ελληνική οικονομία συνολικά 53 δισεκατομμύρια ευρώ».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νίκου Παπαθανάση στα Παραπολιτικά 90,1:
Αναφορικά με τα νέα μέτρα προστασίας στα καφέ, στα εστιατόρια και στα εμπορικά κέντρα, ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε σημείωσε ότι «η μάσκα δεν είναι υποχρεωτική στο λιανικό εμπόριο για τους πελάτες, το ίδιο θα συμβαίνει πλέον και για τους πελάτες μέσα στα εμπορικά κέντρα. Ενώ υπήρξε μια διαφορά, απλοποιείται το θέμα πια».
«Ως προς τον αριθμό των ατόμων καταργείται ως προς το κομμάτι της εστίασης και τον καφέ, δεν καταργείται στις μεγάλες συγκεντρώσεις, στα πανηγύρια κλπ. Παραμένει δηλαδή ο τρόπος που καθόμαστε σε αυτές τις εκδηλώσεις. Για την εστίαση βρέθηκε ότι μπορεί δύο οικογένειες με τα παιδιά τους να καθίσουν πιο άνετα χωρίς να υπάρχει πρόβλημα καθότι έχουμε ήδη επανεκκινήσει πάνω από δύο μήνες και δεν υπήρξε θέμα διασποράς του covid μέσα από αυτή τη λειτουργία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με το συνωστισμό στα πανηγύρια, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων δήλωσε: «Είχαμε μια περίπτωση που ήταν ακραία, το ίδιο είχε συμβεί και με τα μπαρ όταν πρωτοξεκίνησαν. Έχουν γίνει και άλλα πανηγύρια εν τω μεταξύ και δεν έχει υπάρξει αυτό το θέμα. Αν πρυτανεύσει το αίσθημα της ατομικής ευθύνης και ταυτόχρονα η κοινή λογική μπορεί και να διασκεδάσουμε και να μην υπάρξουν αυτά τα φαινόμενα. Πάντως αυτή τη στιγμή δεν προσανατολιζόμαστε να καταργήσουμε τα πανηγύρια απλά θα παρακολουθήσουμε πολύ στενά τη λειτουργία τους. Σαφώς θα επιβληθούν πρόστιμα σε αυτούς που διοργανώνουν τα πανηγύρια και εν πάση περιπτώσει αν βρεθεί και συνεχιστεί μια ακραία κατάσταση τότε θα αναγκαστούμε να λάβουμε μέτρα».
Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να δούμε τοπικά lockdown, ο κ. Παπαθανάσης απάντησε: «Καταρχάς πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, έχουμε πάει πολύ καλά ειδατε ότι τα κρούσματα είναι κυρίως εισαγόμενα επομένως υπάρχει ισχυρή ιχνηλάτηση, καταπληκτική δουλειά που γίνεται στο κομμάτι αυτό. Σαφώς οριζόντιο lockdown δεν πρόκειται να υπάρξει, τοπικές παρεμβάσεις θα υπάρξουν και υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Είμαστε πλέον πολύ πιο ενημερωμένοι, γνωρίζουμε καλύτερα το θέμα από ότι το γνωρίζαμε στην αρχή του προβλήματος, οι αλγόριθμοι είναι πιο έξυπνοι γιατί έχουμε δεδομένα όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από την παγκόσμια κοινότητα, επομένως στατιστικά μπορούμε και παρακολουθούμε όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν και μπορούμε και παρεμβαίνουμε. Αυτή η κατάσταση είναι συνεχιζόμενη, εξελισσόμενη και την παρακολουθούμε στενά. Συνεχίζουμε και πηγαίνουμε καλά, έχουμε λοιπόν αυξημένη την προσοχή μας σε αυτό το οποίο συμβαίνει και στα σύνορά μας και νομίζω ότι από τη στιγμή που τηρούμε τους κανόνες και παρακολουθούμε τον τρόπο, την ιχνηλάτηση και με τον έλεγχο των τουριστών που έρχονται θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε καλά. Θα πρέπει να παραμείνουμε αισιόδοξοι αλλά να μην ξεχνάμε ότι είμαστε εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού και ταυτόχρονα ότι πρέπει να τηρούμε τους κανόνες».
Για την κίνηση της αγοράς, ανέφερε: «Η κίνηση μέσα στο κέντρο κυρίως είναι από τουρίστες επομένως καθώς ο τουρισμός τώρα ξεκινά βλέπουμε σιγά σιγά την εικόνα να βελτιώνεται αλλά αυτό θα πάρει χρόνο . Δεν θα είμαστε όπως ήμασταν πέρυσι και σίγουρα δεν θα είμαστε όπως θα είμαστε του χρόνου. Γενικά εκεί που δεν επηρεάζεται από τουρισμό δηλαδή στην περιφέρεια τα πράγματα έχουν ομαλοποιηθεί κατά πολύ. Το λιανικό εμπόριο κινείται στα επίπεδα τα περσινά. Έχουμε μια μεταφορά των εσόδων από τα φυσικά καταστήματα στο ηλεκτρονικό κατάστημα, είναι κάτι που το βλέπουμε να παραμένει. Επομένως έχουμε ένα νέο δεδομένο που θα πρέπει όλοι οι επαγγελματίες να το λάβουν σοβαρά υπόψη καθότι το ηλεκτρονικό εμπόριο φαίνεται ότι είναι εδώ και θα μείνει εδώ».
«Τα εμπορικά κέντρα έχουν αρχίσει και λειτουργούν σε ένα καλό επίπεδο, όχι όμως όπως ήταν πέρυσι άλλωστε για αυτό υπάρχουν τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης προς όλες τις κατευθύνσεις», υπογράμμισε ο ίδιος.
Αναφορικά με το ΤΕΠΙΧ, ο υφυπουργός επισήμανε: «Οι εκταμιεύσεις θα γίνουν αυτό το μήνα στις πρώτες δύο φάσεις του ΤΕΠΙΧ. Ολοκληρώνεται η συμβασιοποίηση επομένως θα έχουμε τις εκταμιεύσεις αυτό το μήνα. Ως προς το κομμάτι το χρηματοδοτικό δηλαδή αυτό το οποίο είναι με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου κατά 80%, είναι 7 δις τα ποσά τα οποία θα δοθούν, εντός του μήνα θα έχει εκταμιευτεί 1 δις. Προσπαθούμε να επιταχύνουμε τους ρυθμούς με τις τράπεζες, είμαστε σε συνεργασία».
«Τρέχουν πολλά προγράμματα παράλληλα, οι τράπεζες προσπαθούν να συμβασιοποιήσουν και να εκταμιεύσουν, από τη δική μας την πλευρά είμαστε σε συνεχή επαφή και πιέζουμε τις τράπεζες έτσι ώστε να εκταμιεύσουν το ταχύτερο δυνατό. Οι εγκρίσεις προχωρούν πολύ γρήγορα, είναι πολύ σημαντικό για μια επιχείρηση να γνωρίζει ότι έχει την έγκριση και θα λάβει τα χρήματα. Θεωρώ ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου θα έχει εκταμιευτεί του 50% αυτών των χρημάτων που αφορούν τα 7 δις των δανειοδοτήσεων με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου», σημείωσε επιπρόσθετα.
«Η κυβέρνηση δεν έχει σταματήσει να ανακοινώνει μέτρα. Την προηγούμενη εβδομάδα ακούσαμε τον πρωθυπουργό με μια πολύ σοβαρή δέσμη μέτρων. Μίλησε και για την προκαταβολή, ανακουφίστηκε πολύ η αγορά ακούγοντας ότι θα έχουμε μηδενική προκαταβολή σε εταιρείες που είχαν πτώση τζίρου. Επομένως αυτό γίνεται σε τακτικά διαστήματα ενώ παρακολουθούμε και καταγράφουμε τις ζημίες που προκύπτουν από τον κορονοϊό. Η ΑΔΕ συλλέγει στοιχεία, είναι πολύ πιο εύκολο να υπολογίσει κάποιος και να μετρήσει τον αντίκτυπο που έχει το πρόβλημα επάνω στις επιχειρήσεις. Σίγουρα αυτό δεν θα σταματήσει, αυτή τη στιγμή τα επιτελεία παρακολουθούν τα στοιχεία. Θα πρέπει να περιμένουμε τις ανακοινώσεις που θα γίνουν από τους υπουργούς όταν είναι έτοιμοι σχετικά με τα όποια μέτρα προκύψουν και έρθουν τώρα για το επόμενο διάστημα», διευκρίνισε ο κ. Παπαθανάσης.
Αναφορικά με τα χρήματα του ΕΣΠΑ, δήλωσε: «Έρχονται χρήματα τα οποία αφορούν το ΕΣΠΑ, είναι 21δις, αυτό θα καταλήξει αφού θα εγκριθεί και ο χάρτης των περιφερειακών ενισχύσεων. Θα πρέπει να εγκριθεί ο χάρτης περιφερειακών ενισχύσεων και κατόπιν να προσδιοριστούν τα ποσά που πηγαίνουν σε κάθε περιφέρεια για το ΕΣΠΑ 2021-’27. 21 δις τα οποία θα μοχλευτούν. Ταυτόχρονα 17 Ιουλίου στη Σύνοδο Κορυφής θα συζητηθεί το πακέτο στήριξης το οποίο είναι 32 δις και ο τρόπος ο οποίος θα κατανεμηθεί. Δεν γνωρίζω αν θα υπάρξει συμφωνία στις 17 του μηνός, νομίζω ότι η Ελλάδα και ο έλληνας πρωθυπουργός πηγαίνει με προτάσεις και διεκδικεί για την Ελλάδα τον καλύτερο τρόπο».
«Έχουμε λοιπόν 53 δις που θα πέσουν στην ελληνική οικονομία, το πώς θα πέσουν γρήγορα αυτό είναι κατι που μας απασχολεί. Είδατε ότι επιταχύναμε τους ρυθμούς απορρόφησης του ΕΣΠΑ ’14-’20, ήταν σε πολύ χαμηλό επίπεδο, θα το κάνουμε μέσω απλοποιήσεων διαδικασιών. Ήδη με το νόμο επενδύσεων στην Ελλάδα έχουμε φέρει την απλοποίηση σχετικά με την υλοποίηση ενός επενδυτικού έργο και δώσαμε προς τα έξω την αξιολόγηση σε ορκωτούς ελεγκτές. Το νέο ΕΣΠΑ θα τρέξει εμπροστόβαρα και πολλές διαδικασίες που κρατάει το κράτος θα δοθούν έξω έτσι ώστε να υπάρχει πολύ μεγάλη επιτάχυνση. Σήμερα από την ώρα που μπαίνει ένα πρόγραμμα, γίνεται μια αίτηση ως την ώρα που συμβασιοποιείται περνούν περίπου 600 μέρες, αυτό «σκοτώνει» τα έργα. Αυτό το διάστημα θα πρέπει να το κάνουμε πάρα πολύ μικρότερο έτσι ώστε όλα τα έργα να τρέξουν γρήγορα για να μπορέσουμε να απορροφήσουμε πολύ γρήγορα το ΕΣΠΑ και αυτό το έχουμε στο στρατηγικό μας σχεδιασμό. Μελετάμε τον τρόπο πως θα το κάνουμε γρηγορότερα», εξήγησε ο υφυπουργός.