«Ματαιοπονούν όσοι προκαλούν φθορές στις ζαρτινιέρες του Μεγάλου Περιπάτου» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Καινούργια μέρα» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.
Για το μνημείο της Μαρφίν, ο κ. Μπακογιάννης υπογράμμισε πως «ο δήμος θα συνεχίσει να το συντηρεί και να το προστατεύει».
Ακόμη διευκρίνισε πως «ο Μεγάλος Περίπατος σε αυτή τη φάση είναι ένα πιλοτικό σχέδιο» ενώ για την Πανεπιστήμιου δήλωσε πως «γίνονται παρεμβάσεις ώστε να ενωθούν οι πλατείες του Συντάγματος και της Ομόνοιας».
Ο δήμαρχος Αθηναίων σημείωσε ότι «ο αστικός εξοπλισμός που έχει τοποθετηθεί θα μοιραστεί στους δήμους της χώρας».
Παράλληλα ανέφερε πως «το έργο θα έχει ολοκληρωθεί ως το καλοκαίρι του 2021».
Την ίδια στιγμή εκτίμησε ότι «οι άλλες παρατάξεις στο δήμο θα αντέξουν να σηκώσουν το βάρος της ευθύνης».
«Τέλη Αυγούστου το δημοτικό συμβούλιο θα κληθεί ώστε να δώσει τρίμηνη παράταση στο έργο», ανέφερε επιπρόσθετα.
Ακόμα προανήγγειλε ότι «τις επόμενες εβδομάδες θα παρουσιαστεί το πολεοδομικό σχέδιο».
Ο κ. Μπακογιάννης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δέχεται τα πυρά για τον Μεγάλο Περίπατο θέλοντας κάποιοι να «χτυπήσουν» τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Τέλος, ο ίδιος τάχθηκε υπέρ του νομοσχέδιου για τις δημόσιες συναθροίσεις λέγοντας ότι «θα επιτρέψει στην πόλη να λειτουργεί».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κώστα Μπακογιάννη στα Παραπολιτικά 90,1:
Αναφορικά με τα γκράφιτι που έγιναν στις ζαρντινιέρες του Μεγάλου Περιπάτου, ο δήμαρχος Αθηναίων σημείωσε: «Δεν είχα καμία μεγάλη αγωνία γιατί όλα αυτά είναι προβλεπόμενα. Ματαιοπονούν όσοι νομίζουν ότι μπορούν κάνοντας δήθεν επαναστατικές πράξεις να γκρεμίζουν και να καταστρέφουν. Εμείς κάνουμε μια πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια, δίνουμε ένα πολύ μεγάλο αγώνα για να δημιουργούμε και τολμάμε να επιμένουμε στην Αθήνα που όλοι ονειρευόμαστε».
Για το βανδαλισμό στο μνημείο των θυμάτων της Marfin, ανέφερε: «Το μήνυμα που στέλνει αυτό το μνημείο είναι ένα μήνυμα ενάντια στο μίσος, είναι ένα μίσος ενάντια στην τυφλή βία, είναι ένα μήνυμα που υπερβαίνει κόμματα, παρατάξεις, ιδεολογίες και θέλει να πει «ποτέ ξανά». Εμείς προφανώς θα συνεχίσουμε να συντηρούμε αυτό το μνημείο, για εμάς έχει πολύ μεγάλη αξία όχι μόνο αυτό αλλά όλα τα μνημεία της πόλης και θα κάνουμε ότι μπορούμε να προστατεύσουμε το μνημείο τις επόμενες μέρες, τους επόμενους μήνες».
Για το Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας, ο κ. Μπακογιάννης δήλωσε: «Για την Πανεπιστημίου μιλάμε από το 1982, ο Αν. Τρίτσης ανακοίνωσε για πρώτη φορά αυτό το σχέδιο και δεν έχει γίνει τίποτα από τότε. Δεν έχει γίνει τίποτε γιατί απλά κανείς δεν ήθελε να αναλάβει το πολιτικό κόστος. Αυτό το οποίο βλέπουμε τώρα είναι ένα πιλοτικό σχέδιο. Κάνουμε αυτό το οποίο κάνουν ατελείωτες άλλες πόλεις στον πλανήτη το οποίο λεει ότι πριν κάνεις ένα έργο μόνιμο πρώτα από όλα ανοίγεσαι για να κάνεις διαβούλευση στην πράξη και ταυτόχρονα το τρέχεις πιλοτικά για να δεις τι προσαρμογές ή βελτιώσεις πρέπει να κάνεις. Σήμερα με ρωτάνε κάποιοι «γιατί κάνατε αυτό στην Πανεπιστημίου, έχει πλατιά πεζοδρόμια». Προφανώς η λογική δεν είναι να μείνουμε με την Πανεπιστημίου ως έχει σήμερα, αυτή είναι μια μεταβατική φάση. Αυτό που θέλουμε να φτάσουμε είναι να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε στην Πανεπιστημίου ένα συνολικό έργο ανάπλασης της Πανεπιστημίου που να αλλάξει όχι μόνο την εικόνα αλλά και τη λειτουργία της. Να προσθέσει πολύ πράσινο, να προσθέσει δέντρα να ενωθεί επιτέλους η πλατεία Συντάγματος με την πλατεία Ομονοίας».
Για τον εξοπλισμό του Μεγάλου περιπάτου, σημείωσε: «Όλα αυτά είναι απολύτως προσωρινά, απολύτως μεταβατικά. Ο αστικός αυτός εξοπλισμός θα μοιραστεί μετά στις 129 γειτονιές της πόλης για να ομορφύνουν και να πρασινίσουν. Βεβαίως δεν μπορώ να σας πω για το Νοέμβριο, αυτό εξαρτάται από το πότε θα ξεκινήσει το μόνιμο έργο πλέον να δουλεύεται. Το δοκιμαστικό είναι μέχρι το Νοέμβριο εφόσον συμφωνήσουμε ότι θα μείνουμε σε αυτό το έργο και θα συνεχίσουμε με κάποιες προσαρμογές, κάποιες βελτιώσεις. Θα διατηρήσουμε αυτές τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μέχρι να αρχίσει να δουλεύεται το μόνιμο έργο που πιστεύουμε ότι θα αρχίσει να δουλεύεται το καλοκαίρι του 2021 στο αργότερο. Για αυτό και το κύριο μας κριτήριο σε όλη αυτή τη παρέμβαση ήταν το λειτουργικό και δη της ασφάλειας. Μου λένε για παράδειγμα γιατί είναι λευκές οι ζαρντινιέρες; Είναι λευκές γιατί όταν βάζεις αστικό εξοπλισμό πάνω στο οδόστρωμά θα πρέπει να διασφαλίσεις ότι φαίνεται από τους οδηγούς».
Ερωτηθείς τι θα γίνει στην περίπτωση που αποσυρθούν οι παρατάξεις του κ. Ηλιόπουλου και του κ. Γερουλάνου από τη συμφωνία για το Μεγάλο Περίπατο, ο κ. Μπακογιάννης απάντησε: «Παραμένω αισιόδοξος ότι τα θέλω και οι ανάγκες της πόλης θα αποδειχτούν πιο σημαντικά από τα όποια κομματικά ή μικροκομματικά συμφέροντα. Παραμένω αισιόδοξος ότι αυτή η υπεύθυνη στάση που δείξανε, και ο κ. Ηλιόπουλος και ο κ. Γερουλάνος, θα κρατηθεί και ότι θα αντέξουνε να σηκώσουν το βάρος της ευθύνης. Η ανακοίνωσή μας ήρθε σε απάντηση κάποιων αβάσιμων, αστείων καταγγελιών που έκανε η «Ανοιχτή πόλη» για τους διαγωνισμούς».
«Πιστεύω ότι στο τέλος αυτή η επιτροπή θα μπορέσει να εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο τα επόμενα βήματα και να τα εισηγηθεί όχι με πολιτική ή με μικροπολιτική λογική, να τα εισηγηθεί με μια ολοκληρωμένη επιστημονική τεκμηρίωση. Τις επόμενες εβδομάδες θα παρουσιάσουμε και το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο, το οποίο είναι η ραχοκοκαλιά αυτού του σχεδιασμού. Θα παρουσιάσουμε και συγκεκριμένες μελέτες και για τη Βασ. Όλγας και για την Πανεπιστημίου ακριβώς ώστε να εμπλουτίσουμε τη διαβούλευση, και να μπορούμε όλοι να εξετάσουμε με όσο γίνεται πιο ανοιχτά μυαλά όλα τα ενδεχόμενα που έχουμε μπροστά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Τέλη Αυγούστου το Δημοτικό Συμβούλιο θα κληθεί να αποφασίσει για μια παράταση 3 μηνών ώστε να μπορέσει να βγάλει τα συμπεράσματά του και στο τέλος του Νοέμβρη θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις. Πιστεύω ότι θα συμφωνήσουμε και θα αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Αυτή είναι μια πάρα πολύ μεγάλη ευκαιρία για την Αθήνα να αλλάξει. Η Αθήνα σήμερα αδικεί τον εαυτό της και αδικεί τους Αθηναίους. Όλες οι άλλες πόλεις του πλανήτη αλλάζουν εμείς έχουμε μείνει κολλημένοι κάποια στιγμή θα πρέπει να προχωρήσουμε και εμείς μπροστά», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Για την Αθηνάς και τη Μητροπόλεως, επισήμανε: «Θα φέρουμε την πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το τρίγωνο, σε ποιους δρόμους θα κάνουμε ρύθμιση κυκλοφορίας, σε ποιους όχι, πως θα λειτουργήσει αυτό. Έχουμε ήδη δοκιμάσει ένα site το οποίο για να διευκολύνει τους πολίτες ώστε όλη αυτή η μετάβαση να γίνει όσο γίνεται πιο ανώδυνα και πιο ομαλά. Αν γίνουν και αυτές οι δύο αυτές τότε είναι ολοκληρωμένος ο Μεγάλος περίπατος και τότε είναι που αποκτά μια συνεκτικότητα».
«Ανάπλαση δεν είναι να βάφεις τους δρόμους, ανάπλαση δεν είναι να βάζεις ζαρντινιέρες, αυτά είναι προσωρινές λύσεις που τις επιλέγεις πολύ συνειδητά για να μπορείς να κάνεις αργότερα τις όποιες προσαρμογές μπορεί να χρειαστούν. Για παράδειγμα εάν κριθεί από τους συγκοινωνιολόγους, ότι η Πανεπιστημίου χρειάζεται μια λωρίδα παραπάνω θα πρέπει να μπορείς να τα μετακινήσεις αυτό όμως δεν έχει καμία σχέση με το τελικό έργο που πλέον θα είναι μια συνολική διαμόρφωση του αστικού τοπίου», υπογράμμισε.
Ερωτηθεις αν πιστεύει ότι δέχεται πυρά περισσότερο για να χτυπήσουν τον κ. Μητσοτάκη, ο δήμαρχος Αθηναίων απάντησε: «Μπορεί αλλά εγώ δεν έχω χρόνο για πολιτικά ούτε για επικοινωνιακά παιχνίδια, τη δουλειά μας πρέπει να κάνουμε τώρα. Καθένας μπορεί να κάνει ότι θέλει, εγώ παραμένω στοχοπροσηλωμένος στη δουλειά και στο έργο το οποίο κάνουμε στην πόλη».
Αναφορικά με το νομοσχέδιο για τις πορείες και τις δημόσιες συναθροίσεις, δήλωσε: «Χαίρομαι πάρα πολύ που επιτέλους ψηφίζεται αυτό το νομοσχέδιο, είναι κάτι το οποίο εμείς το ζητάμε πάρα πολύ καιρό. Χαίρομαι διπλά γιατί από ότι φαίνεται θα συμφωνήσει το ΚΙΝΑΛ κι έτσι θα νομοθετηθεί από μια μεγάλη πλειοψηφία. Μιλάμε για ένα νομοθέτημα το οποίο δεν δημιουργεί κανένα ζήτημα στα δικαιώματα αλλά ταυτόχρονα εξασφαλίζει το δικαίωμα της πόλης να λειτουργεί, να αναπνέει».